Σύμφωνα με την αμυντική ιστοσελίδα «The National Interest», η Ρωσία αναπτύσσει ένα νέο ελικόπτερο μεταβλητής έλικας, αντίστοιχων δυνατοτήτων με το αμερικανικό V-22 Osprey. Το ρωσικό ελικόπτερο προορίζεται για χρήση από τις Ειδικές και Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις του Ρωσικού Στρατού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, το πρωτότυπο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2019 για την εκτέλεση των προβλεπόμενων δοκιμών. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός ελικοπτέρου με εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή θορύβου και θερμών αερίων από τους κινητήρες έτσι ώστε να παρουσιάζει μειωμένο ακουστικό και θερμικό ίχνος.

Υπενθυμίζουμε ότι το αμερικανικό V-22 Osprey μπορεί να μεταφέρει έως και 10 τόνους φορτίο ή 24 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες. Σε περίπτωση που το ρωσικό αντίστοιχο του V-22 Osprey ενταχθεί σε υπηρεσία λογικά θα αντικαταστήσει τα Mi-35, τα οποία χρησιμοποιούν σήμερα οι Ειδικές και Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις του Ρωσικού Στρατού, ως βασικό ελικόπτερο κρούσης και μεταφοράς προσωπικού.