Νέους ελαφρύτερους όλμους επιθυμεί να αποκτήσει ο Αμερικανικός Στρατός, όπως δήλωσε ο Ραϊαν Χουκ, εκπρόσωπος του κέντρου ARDEC (US Army Armament Research, Development and Engineering Center), κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε στο Λονδίνο η ιστοσελίδα αμυντικών αναλύσεων Defence IQ με θέμα «Ο Όλμος του Μέλλοντος».

Αυτή τη στιγμή ο Αμερικανικός Στρατός χρησιμοποιεί τους όλμους M-224A1 των 60 χιλιοστών (βάρους 21,1 κιλών), M-252A1 των 81 χιλιοστών (βάρους 41,3 κιλών) και M-120 των 120 χιλιοστών (βάρους 144,7 κιλών).

Όπως δήλωσε ο κ. Χουκ, το ARDEC σχεδιάζει, με τη βοήθεια ενός προηγμένου λογισμικού τρισδιάστατης απεικόνισης, την κατασκευή μιας ελαφρύτερης βάσης όλμων κατά 40%, ενώ ο επόμενος στόχος είναι η κατασκευή και του σωλήνα του όλμου, εξίσου μειωμένου βάρους κατά 40%.

Τα ελαφρύτερη μέρη θα πρέπει να κατασκευαστούν από ένα υλικό, το οποίο αφενός θα πρέπει να είναι ανθεκτικό, ώστε να αντέχει τις συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται κατά τη χρήση του όλμου, αφετέρου να μην επιφέρει μείωση του μέγιστου βεληνεκούς ή του ρυθμού βολής των όλμων.