Συνεχίζεται η δράση των τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο και μάλιστα ελάχιστα μέτρα από τις ελληνικές ακτές των Κυθήρων. Το φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με τα τουρκικά αλιευτικά να συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο εντός του Αιγαίου ακόμη και νοτίως της Πελοποννήσου. Πολλές φορές μάλιστα εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων. Το ΄ζήτημα επανήλθε στη δημοσιότητα έπειτα από τις καταγγελίες περί παράνομης αλιείας από τον πρόεδρο του αλιευτικού συλλόγου Κυθήρων που κατηγορεί το Υπουργείο Ναυτιλίας περί παράνομης δράσης των τουρκικών αλιευτικών.

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν πηγές από το υπ. Ναυτιλίας με αφορμή δημοσιεύματα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που απεικονίζεται και σε βίντεο, δεν αλιεύει σε εθνικά χωρικά ύδατα αλλά πρόκειται για ρυμουλκό που σέρνει κενούς ιχθυοκλωβούς προκειμένου να τους μεταφέρει στην κεντρική Μεσόγειο ή στα ανοιχτά της Μάλτας, όπου εκεί θα μεταβιβάσουν από άλλα μεγάλα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη, ερυθρό τόνο. Στη συνέχεια, τα ρυμουλκά αυτά θα μεταφέρουν τους κλωβούς με τον τόνο σε φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας.

Πρόκειται για μία συγκεκριμένη διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο και τέλη Ιουνίου, τα ίδια σκάφη με τους κλωβούς γεμάτους αλιεύματα θα επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο, στη χώρα τους. Τονίζεται επίσης, ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές μπορεί ένα τέτοιο αλιευτικό να ζητήσει κατόπιν άδειας την αγκυροβόλησή του σε ασφαλές σημείο.

Τα συγκεκριμένα σκάφη όπως και τα αλιευτικά, ελέγχονται καθημερινά από ευρωπαϊκά και ελληνικά δορυφορικά συστήματα, ενώ ελικόπτερα του λιμενικού έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν ελέγχους από αέρος.