Σύμφωνα με δημοσίευμα της καναδικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «The Canadian Press» ο Καναδάς έχει προκρίνει την αμερικανική Lockheed Martin (F-35A Lightning II) και την σουηδική Saab (JAS-39E/F Gripen) για την τελική φάση του διαγωνισμού απόκτησης νέου μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική Boeing (F/A-18E/F Block.3 Super Hornet) είναι εκτός του διαγωνισμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές, χωρίς να τις κατονομάζει, η Boeing δεν μπόρεσε να καλύψει τουλάχιστον μια ή περισσότερες απαιτήσεις που είχε θέσει ο Καναδάς.

Το καναδικό πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια 88 νέων μαχητικών αεροσκαφών, προς αντικατάσταση των εν υπηρεσία CF-18. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα ο νικητής θα ανακοινωθεί εντός του 2022, ενώ τα πρώτα αεροσκάφη θα πρέπει να παραδοθούν το 2025. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξεως των $ 15 δισεκατομμυρίων. Τα κριτήρια επιλογής είναι τα τεχνικά (60%), το κόστος (20%) και τα οικονομικά οφέλη (20%). Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν οικονομικά οφέλη για τον Καναδά ίσου κόστους με το κόστος της προμήθειας με κορυφαίο όφελος αυτό της βιομηχανικής συμμετοχής.

Στο μεταξύ ο Καναδάς έχει προγραμματίσει τη αριθμητική ενίσχυση των εν υπηρεσία CF-18 και την αναβάθμιση ορισμένων εξ αυτών. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2018 έγινε γνωστό ότι ο Καναδάς συμφώνησε με την Αυστραλία για την προμήθεια 25 αυστραλιανών F/A-18A/B Hornet, εκ των 18 θα είναι επιχειρησιακά (μια Μοίρα) και επτά θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά. Επίσης, έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση 38 εν υπηρεσία CF-18 με νέα ραντάρ APG-79(V)4 τεχνολογίας AESA και σύγχρονα βλήματα αερομαχίας AIM-9X Block.2 Sidewinder και προσβολής AGM-154C Joint Standoff Weapon (JSOW) για την παραμονή τους σε υπηρεσία μέχρι το 2032.