Την Δευτέρα, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε κάποιες σημαντικές δηλώσεις, στις οποίες λίγοι έδωσαν σημασία. Οι πάντες ήταν αφοσιωμένοι στους εσωτερικούς κομματικούς καυγάδες, που κυριαρχούν στην Ελλάδα, ως η χώρα να είναι ο ομφαλός της γης. Βεβαίως δεν είναι…

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL

Τι είπε ο κ. Ερντογάν ενόψει του καυτού φθινοπώρου στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο;

Πρώτον: Η Τουρκία κάνει τις δικές της αξιολογήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. (Στο κείμενο του Κώστα Βενιζέλου που δημοσιεύουμε σήμερα θα δείτε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για τον «Πορθητή», που έχει το όνομα αλλά όχι τη χάρη).

Δεύτερον: Γίνεται λόγος, υποστήριξε, για αποθέματα 2-3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (στην Ανατολική Μεσόγειο). Όπως πάντα υπερβολικός, αν και τα νούμερα αυτά ακούστηκαν και παλαιότερα…

Τρίτον: Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Γαλλία παίζουν τα παιχνίδια τους στην περιοχή, χωρίς να λέει ότι έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

Τέταρτον: Η Ρωσία έχει το θέμα της άσκησής της (στη Μεσόγειο), είπε. Η Μόσχα, συνέχισε, έχει πέντε βάσεις στη Συρία στη δυτική πλευρά. Επιπλέον έχει πλοία στη Μεσόγειο. Η άσκηση που θα κάνουν με τη Κίνα είναι πολύ μεγάλη, δήλωσε ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας.

Μέσα σε τέσσερις φράσεις έμπλεξε μία υπερδύναμη (τις ΗΠΑ), δύο εν δυνάμει υπερδυνάμεις (τη Ρωσία και την Κίνα), και δύο ισχυρές χώρες (το Ισραήλ και τη Γαλλία), στο χορό της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ας πάρουμε τους ισχυρισμούς του ένα προς ένα:

Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου και σίγουρα κάποια στιγμή θα το καταλάβει και θα το χωνέψει.

Και αυτό, διότι η αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική TOTAL, δεν είναι ΕΝΙ που το έβαλε στα πόδια.

Αν τα ενεργειακά αποθέματα αγγίζουν τα 2-3 τρις, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ερντογάν, τότε και οι ισορροπίες θα αλλάξουν και η χώρα του θα μείνει εκτός, διότι είναι ο υπ’ αριθμό ένας ταραξίας στην περιοχή.

Εάν συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, όπως και σήμερα, γιατί όσες δυνάμεις έχουν πραγματικά συμφέροντα, όπως η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Τελ Αβίβ, να επιθυμούν την οποιαδήποτε σχέση με τη χώρα του.

Ο ισχυρισμός του ότι η Αμερική, το Ισραήλ και η Γαλλία «παίζουν τα παιγνίδια τους» στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι αβάσιμος. Αλλά δεν παίζουν παιγνίδια με τον τρόπο που το ταραγμένο του μυαλό τα εννοεί.

Το Ισραήλ έχει τα δικά του αποθέματα, και οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι αγόρασαν οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και τον Οκτώβριο ξεκινούν γεωτρήσεις. Και βεβαίως, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προφυλάξουν τις επενδύσεις τους.

Η αναφορά του στη Ρωσία και τη Κίνα, έγινε εκ του πονηρού. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα αυτές οι δύο χώρες στην κυπριακή ΑΟΖ και ούτε πέφτει λόγος στη Μόσχα και το Πεκίνο για τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε ο διαγωνισμός και δεν ενδιαφέρθηκαν.

Οπότε, δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε στο πλαίσιο της όποιας άσκησης γίνει, να εμπλακούν σε ενέργειες εναντίον της Κύπρου, της Exxon Mobil και της TOTAL. Ο ρωσικός στόλος βρίσκεται στην περιοχή μόνο για να προστατεύσει τον Άσαντ και τα συμφέροντα της Μόσχας.

Ας σταθούμε, όμως, στον ισχυρισμό του, για τα δήθεν παιγνίδια των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των Γάλλων. Ο κ. Ερντογάν υπονοεί ότι έχουν σχηματίσει ένα μέτωπο εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων με τρόπο που είναι εχθρικός, αν θέλετε, προς την Τουρκία. Προετοιμάζει, δηλαδή, το έδαφος για προβοκάτσια, διότι δεν θα έλεγα ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί στα ίσια με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Γαλλία. Άλλωστε, η «δοξασμένη» τουρκική αεροπορία, το έβαλε στα …πόδια όταν τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν επανειλημμένα πάνω από την Καρπασία.

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης. Ξαφνικά, λόγω των διαφωνιών του με τη Μόσχα και τη Τεχεράνη για τον εμφύλιο της Συρίας, βρέθηκε στον …ωκεανό, χωρίς να μπορεί να αποφασίσει με ποιόν θα συνταχθεί και ποιον θα πουλήσει.

-Εάν προτιμήσει τους Αμερικανούς πρέπει να ταπεινωθεί, αλλά οι σχέσεις δεν θα γίνουν ποτέ όπως ήταν τις παλιές καλές εποχές, όταν η Τουρκία εκμεταλλευόταν την Αμερική, όπως τόνισε πρόσφατα ο κ. Τραμπ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την οργή του Βλ. Πούτιν, ο οποίος-ως γνωστόν-είναι άφιλος. Είναι το μεγαλύτερο του «προσόν».

-Εάν επιλέξει του Ρώσους, θα αντιμετωπίσει το χάος και την «κόλαση». Καμία αμφιβολία περί αυτού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε στο σταυροδρόμι με δική του ευθύνη. Οι σοβαροί αναλυτές πιστεύουν ότι όποιο μονοπάτι και να επιλέξει, θα είναι γεμάτο αγκάθια…

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL