Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των M-270 MLRS του Πυροβολικού Μάχης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, χθες η Διεύθυνση Πυροβολικού (ΔΠΒ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) έλαβε την απόφαση να εισηγηθεί στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) πρόγραμμα κόστους 550 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών M-270 MLRS καθώς και την απόκτηση νέων ρουκετών με βάση την αμερικανική πρόταση της Lockheed Martin.
Στόχος είναι το πρόγραμμα να υλοποιηθεί μέσω διακρατικής σύμβασης FMS με την αμερικανική πλευρά.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του μεγαλύτερου αριθμού των εκτοξευτών (νέο σύστημα ελέγχου πυρός, νέο σύστημα ανύψωσης και διεύθυνσης, βελτίωση του υφιστάμενου υδραυλικού συστήματος ανύψωσης και διεύθυνσης των πυραύλων επί του οχήματος Μ-270 όχι την αλλαγή του από υδραυλικό σε ηλεκτρικό) καθώς και η απόκτηση ικανού αριθμού νέων ρουκετών Μ30 GMLRS βεληνεκούς 80 χιλιομέτρων.
Επίσης, οι εκτοξευτές M-270 MLRS προβλέπεται να εκσυγχρονιστούν στις ΗΠΑ. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί η απόκτηση νέων ρουκετών GMLRS – ER ώστε να εξασφαλιστεί ο διάδοχος των υφιστάμενων MGM-140 ATACMS.
Ο προϋπολογισμός του κόστους των 550 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμήθηκε με γνώμονα την οικονομική προσφορά την οποία έλαβε και εξέταση η Διεύθυνση Πυροβολικού από την NATO Support and Procurement Agency (NSPΑ). Σημειώνεται ότι η πρόταση της Lockheed Martin του αμέσως προηγούμενου χρονικού διαστήματος ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια.
Το οξύμωρο είναι πως ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία του τεχνικού διαλόγου μεταξύ της ΔΠΒ και των εμπλεκόμενων εταιρειών και ενώ τη πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου αναμένονταν νέα συνάντηση μεταξύ των επιτελών της ΔΠΒ και της ΚΜW η συνάντηση ξαφνικά ακυρώνεται και παράλληλα προωθούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες υπέρ της αμερικανικής λύσης.
Είναι σαφές πως η αμερικανική πρόταση είναι τεχνικώς υποδεέστερη έναντι της ευρωπαϊκής και οικονομικά ακριβότερη ενώ ένα ακόμη δυσμενές στοιχείο είναι πως η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα είναι προς το παρόν ανύπαρκτη.
Συγκριτικώς, η γερμανική πρόταση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ της KMW περιλάμβανε εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών. Η γερμανική εταιρεία αλλάζει εντελώς το υδραυλικό σύστημα σε ηλεκτρικό προσφέροντας σημαντική βελτίωση του χρόνου τάξης και βολής των οπλικών συστημάτων και προσφέρει νέο ηλεκτρονικό πακέτο με επίκεντρο το EFCS – European Fire Control System. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω δύναται να βελτιωθεί η θωράκιση, να εγκατασταθούν νέες επικοινωνίες και φυσικά να λάβουν χώρα εργασίες γενικής επισκευής- συντήρησης επί των οχημάτων.
Επίσης, κάλλιστα με τη γερμανική πρόταση της KMW θα μπορούσαν βραχυπρόθεσμα να αποκτηθούν αμερικανικές ρουκέτες και μεσοπρόθεσμα τα νέα ευρωπαϊκά πυραυλικά συστήματα που είναι σε ανάπτυξη. Σημειώνεται πως ο γερμανικός στρατός ήδη διαθέτει GMLRS και τις αξιοποιεί επιχειρησιακά.
Υπενθυμίζεται ότι σε μελέτες της ΔΠΒ είχαν προϋπολογιστεί περί τα 157 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών καθώς και επιπλέον 210 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση νέων ρουκετών (GMLRS).
Σε επιχειρησιακό επίπεδο πρέπει να βρεθεί αξιόπιστη λύση αναφορικά με την αντικατάσταση των MGM-140 ATACMS καθώς και οι ρουκέτες Μ30 GMLRS που σκοπεύει να αποκτήσει το Πυροβολικό Μάχης δεν είναι του ίδιου επιπέδου (η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως οι GMLRS είναι τακτικού ενδιαφέροντος όπλο) καθώς διαθέτουν μικρότερο κατά 50% βεληνεκές. Συνεπώς, απαιτείται η εξ αρχής προμήθεια MGM-168 Block.IVA ATACMS εφόσον δεν είναι ώριμες οι λύσεις των GMLRS – ER καθώς και των νέας γενιάς πυραυλικών όπλων PrSM (Precision Strike Missile) ή Deepstrike.
Τα βλήματα MGM-168 Block.IVA ενσωματώνει μονοκόμματη πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 230 κιλών. Χρησιμοποιεί σύστημα καθοδήγησης GPS/INS και έχει μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιόμετρα.
Η περίπτωση της Ρουμανίας
Η Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο ύψους $ 364,6 εκατομμυρίων για την προμήθεια 54 τακτικών βλημάτων εδάφους-εδάφους MGM-168 Block.IVA ATACMS (Army Tactical Missile System), καθώς και υπηρεσιών υποστήριξης (LASLE : Launching Assembly Service Life Extension), στην Ρουμανία. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ρουμανία συμφώνησε, έναντι του ποσού του $ 1 δισεκατομμυρίου, για την προμήθεια 54 πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M-142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), 81 κάλαθων ρουκετών M-31A1 GUMLRS (Guided Unitary Multiple Launch Rocket Systems), 81 κάλαθων ρουκετών M-30A1 GMLRS-AW (Alternative Warhead) και 54 βλημάτων MGM-168 Block.IVA ATACMS.
Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2000 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2002. Το M-142 HIMARS φέρεται επί τροχοφόρου οχήματος της οικογένειας FMTV (6 x 6). Ενσωματώνει έναν κάλαθο 6 ρουκετών των 227 χιλιοστών ή 1 βλήμα ATACMS. Με συμβατικές ρουκέτες το μέγιστο βεληνεκές του HIMARS είναι της τάξεως των 40 χιλιομέτρων, ενώ με ρουκέτες αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές αυξάνει στα 84 χιλιόμετρα.
Tο πρόγραμμα επέκτασης και αναβάθμισης ζωής των ΑTACMS του Αμερικανικού Στρατού
Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους $ 358 εκατομμυρίων, το οποίο ανακοίνωσε ο Αμερικανικός Στρατός, το καλοκαίρι του 2018. Ποιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην επέκταση της επιχειρησιακής ζωής (SLEP : Service Life-Extension Program) των τακτικών βλημάτων εδάφους-εδάφους ATACMS.
Το πρόγραμμα, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν βλήματα ATACMS, επιτρέπει στους χρήστες να αναβαθμίσουν τα βλήματα των εκδόσεων MGM-140A Block.Ι (όπως η Ελλάδα) και MGM-140B Block.ΙA με νέα υπό-συστήματα, προς αντικατάσταση όσων έχει πάψει η υποστήριξη, και αυξημένο βεληνεκές.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Lockheed Martin: «Όταν ένας παλαιός ATACMS περνά πρόγραμμα SLEP στην ουσία είναι ένας νέος πύραυλος και κερδίζει 10 χρόνια επιχειρησιακής ζωής».
Το πρόγραμμα ATACMS SLEP ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 όταν ο Αμερικανικός Στρατός υπέγραψε συμβόλαιο με την Lockheed Martin για την αναβάθμιση των εν υπηρεσία βλημάτων ATACMS, μέσω της εγκατάστασης νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και του επανασχεδιασμού της εσωτερικής εργονομίας του πυραύλου.
Το πρόγραμμα κρίθηκε απολύτως αναγκαίο, δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής των ATACMS είναι 10 χρόνια. Έτσι πολλά βλήματα του Αμερικανικού Στρατού είτε είχαν λήξει είτε βρίσκονταν πολύ κοντά στο όριο λήξης. Κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, το βλήμα λύνεται ολοκληρωτικά, πρώτα αντικαθίσταται ο κινητήρας και στη συνέχεια το βλήμα ανασυντίθεται με παράλληλη τοποθέτηση των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τη Lockheed Martin είναι σε θέση να αναβαθμίσει 320 βλήματα το χρόνο, 400 με πλήρη ενεργοποίηση της γραμμής παραγωγής και με στόχο τα 500 βλήματα κατ’ έτος, εάν και εφόσον υπάρξει εμπορική ζήτηση.
Το επιχειρησιακό ζητούμενο
Δεδομένης της μέγιστης ανάγκης το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) να βάλει έναντι στρατηγικών στόχων σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων θεωρούμε πως πρέπει εξ αρχής να εξασφαλιστεί και όχι σε δεύτερο χρόνο πως οι MLRS θα διαθέτουν τα κατάλληλα όπλα.
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους όπως αναφέραμε παραπάνω: είτε με την απόκτηση ATACMS της τελευταίας έκδοσης (Block IV A) είτε με την συντήρηση του υφιστάμενου αποθέματος ώστε να υπάρχει παράταση του ορίου ζωής.
Μια προσέγγιση με αρκετά πλεονεκτήματα από τεχνικής και οικονομικής πλευράς θα ήταν ο εκσυγχρονισμός των εκτοξευτών να γίνει από τη KMW (μικρότερο κόστος, καλύτερη αναβάθμιση) και βραχυπρόθεσμα το πρόγραμμα των πυραυλικών όπλων από τις ΗΠΑ (απόκτηση GMLRS, συντήρηση υφιστάμενου αποθέματος ATACMS ή απόκτηση νέας γενιάς). Μεσοπρόθεσμα μέσω της υλοποίησης του πακέτου της KMW το Πυροβολικό Μάχης θα μπορούσε να στραφεί και σε ευρωπαϊκά πυραυλικά συστήματα όπως αυτά που είναι κατά το παρόντα χρόνο σε φάση ανάπτυξης.