Στις ιδιαίτερα όμορφες και εντυπωσιακές εικόνες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ ξεχωρίζει το ΕΤΑ. 

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1959 και υπάχθηκε στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών. Ο επιχειρησιακός προσανατολισμός του ΕΤΑ ήταν ευθύς εξαρχής η ταχεία ανάπτυξη ομάδα ανορθόδοξου πολέμου στα εχθρικά μετόπισθεν για την διενέργεια αποστολών σαμποτάζ και κατ’ επέκταση ανορθόδοξου πολέμου. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ΕΤΑ αναπροσάρμοζε διαρκώς τις τεχνικές του και έδινε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην εναέρια διείσδυση.

Έχει μέγεθος ειδικής σύνθεσης και οι αποστολές του σήμερα αφορούν ως επί το πλείστον την στρατηγική αναγνώριση, την κατάδειξη στόχων και γενικότερα αποστολές ανορθοδόξου πολέμου και ειδικών επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Για την εναέρια διείσδυση πραγματοποιούνται άλματα από αεροσκάφη ή ελικόπτερα είτε τύπου HALO (High Altitute High Opening) είτε HALO (High Altitude Low Opening). Η υλικοτεχνική του υποδομή είναι παρόμοια Μοίρας αλεξιπτωτιστών ενισχυμένη με ειδικά υλικά όπως είναι οι καταδείκτες στόχων λέιζερ.

Τον φορητό οπλισμό αποτελούν αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης τυφέκια Μ16Α2/ Α3 και Μ4Α1 (με εκτοξευτή βομβίδων Μ203) διαμετρήματος 5,56 χλστ διαφόρων παραλλαγών πολλά εκ των οποίων διαθέτουν διόπτρες ACOG, σιγαστήρες και νυχτερινά σκοπευτικά. Το οπλοστάσιο συμπληρώνεται από υποπολυβόλα MP5 SD3 με καταδείκτη λέιζερ και σιγαστήρες, τυφέκια ειδικών εφαρμογών Μ82Α1 εφοδιασμένα με διόπτρες Swarovski 10×42, πιστόλια Glock 17, πολυβόλα MAG και ΜΙΝΙΜΙ, διόπτρες ΑΝ/PVS 7 και AN/PVS 14 καθώς και διόπτρες ΟΝΥΠΑΣ της ΕΑΒ. Τα αντιαρματικά όπλα είναι κυρίως τύπου RPG-18 και STRIM. Τα στελέχη διαθέτουν σύγχρονες εξαρτύσεις Μ16 αν και στην ΔΥΚ συναντάμε υλικό Blackhawk STRIKE, ενώ Ζ’ ΜΑΚ και ΕΤΑ είναι εφοδιασμένες με υλικό σουηδικού τύπου.

Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν συστήματα GPS/PPS (Global Positioning System/Precision Positioning Service) Rockwell PLGR+ 96, καταδείκτες λείζερ για τα όπλα AM/PAQ-4C και καταδείκτες κατάυγασης λέιζερ στόχων για την αεροπορία GLTD II της αμερικανικής Litton Laser Systems που πρωτοπαραγγέλθηκαν το 1999 με επιπλέον αγορές μετά το 2000. Οι τελευταίοι, με βάρος 5,5 κιλά χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση βομβών LGB, πυραύλων Hellfire ή ακόμα και βλημάτων πυροβολικού. Το σύστημα μπορεί να εκτελέσει κατάδειξη στόχου 2,3×2,3 μέτρων από απόσταση 10.000 μέτρων, ενώ η ικανότητα αποστασιομέτρησης κυμαίνεται από 200 έως και 20.000 μέτρα. Τον αμερικανικό εξοπλισμό του είδους συμπληρώνουν καταδείκτες λέιζερ PLLD της Elbit με παρεμφερείς επιδόσεις, αν και τα ισραηλινά συστήματα έχουν μεγαλύτερους χρόνους λειτουργίας αλλά και αυξημένο βάρος (8 κιλά).

Το μήνα Ιούλιο του 2018, πραγματοποιηθήκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:
– Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», από Μονάδες της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ–ΑΛ-«ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ»).
– Ολοκλήρωση Σχολείου Αλεξιπτωτιστών Ελεύθερης Πτώσης από Μεγάλα Ύψη, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο.
– Ολοκλήρωση Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών (ΣΒΕΚ) της 2017 ΣΤ΄ και 2018 Α΄ ΕΣΣΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στην Ρεντίνα, με τη συμμετοχή σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ).
– Συντήρηση Ικανότητας Αλεξιπτωτιστή στελεχών Ειδικών Δυνάμεων.