Σε συνέντευξη του, στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζει πως για το πρόγραμμα των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού εκκρεμεί η τελική αξιολόγηση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού καθώς και η τελική επιλογή μεταξύ της ιταλικής και της γαλλικής πρότασης.
Συγκεκριμένα, ο ΥΕΘΑ ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά το πρόγραμμα των νέων κορβετών, είναι θέμα αξιολογικών κριτηρίων και αποφάσεων των αρμοδίων Γενικών Επιτελείων».
Πρακτικώς, η δήλωση αυτή του ΥΕΘΑ σημαίνει πως μετατίθεται η ευθύνη της τελικής επιλογής του νέου πλοίου στο ΠΝ ή εν πάση περιπτώσει στη στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντα κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αδίκως η ευθύνη μετατίθεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και η αρμόδια Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΕΝ/ ΔΕΞ) έχει παρουσιάσει κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα τις δύο δυνητικές επιλογές νέων κορβετών στη πολιτική ηγεσία δεδομένου πως και οι δύο επιλογές σύμφωνα με το ΠΝ καλύπτουν τις τεχνικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις του Στόλου.
Η δήλωση του ΥΕΘΑ όμως έχει και άλλη ανάγνωση καθώς δεν διευκρινίζει αν για τις καθυστερήσεις την ευθύνη φέρει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ή το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) το οποίο είναι αρμόδιο για την ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ενδεχομένως, με τη δήλωση του αυτή ο ΥΕΘΑ λαμβάνοντας υπόψη τη παραπάνω ανάγνωση μεταθέτει την ευθύνη στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ.
Σε κάθε περίπτωση προσωπική μας εκτίμηση, είναι πως τη τελική ευθύνη τη φέρει στο ακέραιο η πολιτική ηγεσία η οποία λαμβάνει την απόφαση και γνωρίζει ακριβώς τα δεδομένα του προγράμματος (οικονομικά, τεχνικά, επιχειρησιακά και βιομηχανικά). Όλα τα υπόλοιπα είναι λεγόμενα και γραφόμενα προκειμένου να δικαιολογήσουν τις καθυστερήσεις που υφίστανται το πρόγραμμα πρόσκτησης των νέων κορβετών.
Εκτός και εάν τίθεται ζήτημα συνεννόησης των επιτελείων μεταξύ τους ή ζήτημα συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Τότε η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή και είναι πάλι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να διορθώσει αυτή τη κατάσταση. Την ίδια στιγμή που υφίστανται όλες αυτές οι καθυστερήσεις, το ΠΝ κινδυνεύει να μείνει με μόλις τρείς νέες φρεγάτες.