Στις 16 Μαΐου ο Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στην ένωση βιομηχάνων και επιχειρηματικών της Τουρκίας TUSIAD (Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) λέγοντας ότι θα στείλει στη δικαιοσύνη όσους επιτίθενται στην Τουρκία εκ των έσω. Είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος επιτίθεται ανοιχτά στο βιομηχανικό κόσμο της χώρας.

Η απάντηση του Ερντογάν ήρθε μετά την ανακοίνωση της TUSIAD, στις 15 Μαΐου, με την οποία καταδικάζει την επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και αφήνει υπονοούμενα για τη δημοκρατικότητα του AKP. Η ανακοίνωση ασκεί κριτική και στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, την ανεξάρτητη φύση του οποίου αμφισβητεί, ενώ σημειώνει το ζήτημα της ελευθερίας του τύπου. Σύμφωνα με την TUSIAD οι συνθήκες αυτές συνδράμουν στην οικονομική αστάθεια της Τουρκίας.

Με την αιχμηρή αυτή ανακοίνωση η TUSIAD πιθανό υπολόγισε ότι έχει να χάσει πολλά περισσότερα από την οικονομική κακοδιαχείριση της κυβέρνησης Ερντογάν, παρά από τα όποια πολιτικά αντίποινα δεχθεί. Πιθανόν η TUSIAD να βασίζει την πεποίθηση της στην υπόθεση ότι ο Ερντογάν δεν θα τα βάλει ανοιχτά με τους βιομήχανους και τους επιχειρηματίες της χώρας από φόβο να μην επιδεινώσει, ακόμα περισσότερο, την ήδη κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.