«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ελπίσουμε σε κάποιο τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι αυτή που θα βρεθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι η απόφασή του για επιστράτευση είναι ομολογία αποτυχίας και τόνισε πως οι οικονομικές κυρώσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν και ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας. Ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανεχτεί δημοκρατικά κράτη στα σύνορά της και ότι ο Πούτιν είναι κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν είπε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και ότι η Ρωσία θα πρέπει να δώσει λόγο για τις πράξεις της. Σε ότι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, η Γαλλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Πούτιν ακολουθεί στρατηγική εκβιασμών σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα της δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Μόσχα σε κλιμάκωση της κρίσης και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ενότητας καθώς και της ανεξαρτησίας της ΕΕ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρωθυπουργός Μπορν τόνισε ότι η χώρα της «προτίθεται να κάνει το κόστος του πολέμου (στην Ουκρανία) αβάσταχτο για τη Ρωσία». «Ο στόχος μας είναι ο ίδιος από την αρχή: να κάνουμε το κόστος του πολέμου αβάσταχτο για τη Ρωσία, να πλήξουμε σκληρά την οικονομία της, για να την εμποδίσουμε να χρηματοδοτεί την επίθεσή της. Η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε τον πόλεμο. Αυτή είναι που μας ωθεί να δράσουμε».