Πολλές ειδήσεις για τον Στρατό Ξηράς κομίζει ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, στα πλαίσια της σημερινής συνάντησης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ επισήμανε την ανάγκη για εξοπλιστική ενίσχυση του Στρατού Ξηράς στα πλαίσια της διαρκούς αναβάθμισης των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο Αρχηγός ΓΕΣ συζητώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες και απαντώντας σε επιμέρους ερωτήσεις μας, τόνισε την ανάγκη απόκτησης μεγάλου αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) για τη κάλυψη των σχετικών αναγκών του Μηχανοκίνητου Πεζικού. Ο Αρχηγός ΓΕΣ έδωσε έμφαση στην αναζήτηση επιλογών από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ενώ όπως σημείωσε γίνονται προσπάθειες για την εύρεση παραπάνω ΤΟΜΑ Marder και ΤΟΜΑ Μ2 Bradley. Σε πρώτη φάση στόχος είναι να αποκτηθούν περί τα 80 ΤΟΜΑ Μ2 Bradley κατ’ ελάχιστον και φυσικά να αυξηθεί ο αριθμός των γερμανικών ΤΟΜΑ Marder.

Ταυτοχρόνως, εξετάζεται η προοπτική εκσυγχρονισμού μέρος των υφιστάμενων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113 με έμφαση στη βελτίωση της κινητικότητας και της θωράκισης των ΤΟΜΠ.

Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αρματικού δυναμικού και πρωτίστως στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4. Επιπροσθέτως, επέμεινε στο πρόγραμμα απόκτησης καινούργιων αμερικανικών ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk.

Στα πλαίσια της μέριμνας για το προσωπικό, απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο οικιστικό πρόγραμμα του προσωπικού του Στρατού Ξηράς με ειδική μνεία για τη κάλυψη των οικιστικών αναγκών των χαμηλόβαθμων στελεχών που υπηρετούν στη παραμεθόριο.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη συνέχισης της κοινωνικής προσφοράς αξιοποιώντας τη νέα Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών υπό το ΓΕΕΘΑ.