Ως εξαιρετικά θετικές και ευχάριστες είναι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον χώρο των Ειδικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα των Ειδικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για την δημιουργία σμήνους ειδικών επιχειρήσεων επ’ ωφέλειά της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΔΔΕ υπάγονται οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του Στρατού (Ζ ΜΑΚ και ΕΤΑ), της ΠΑ (31 ΜΕΕΔ) καθώς και του ΠΝ (ΔΥΚ). Σήμερα, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης των πρώτων χειριστών.
Η δημιουργία μονάδας αεροπορικών μέσων ειδικών επιχειρήσεων σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη καθώς διασφαλίζεται η παροχή πτητικών μέσων στις παραπάνω μονάδες της ΔΔΕΕ με γνώμονα τη διακλαδικότητα, απαραίτητων για την εκτέλεση της αποστολής τους. Με αυτόν τον διοικητικό τρόπο εξασφαλίζεται πως οι παραπάνω μονάδες θα διαθέτουν τα απαιτούμενα πτητικά μέσα για την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρχει κλαδική προσέγγιση και ο κάθε κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων αξιοποιεί τα πτητικά μέσα κατά το δοκούν.
Για παράδειγμα εάν απαιτείται οι βατραχάνθρωποι του ΠΝ θα μπορούν να αξιοποιούν επιχειρησιακά ιπτάμενα μέσα της Αεροπορίας Στρατού όπως τα ΝΗ90, ελικόπτερα ιδανικά για ειδικές επιχειρήσεις και δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στα ελικόπτερα του ΠΝ που ενδεχομένως λόγω επιχειρησιακών αναγκών του Στόλου να μην τους διατίθενται. Επίσης, με τη συγκρότηση Μονάδας Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων υπό το ΓΕΕΘΑ τυποποιούνται θέματα εκπαίδευσης και λοιπών επιχειρησιακών λειτουργιών όπως τα θέματα επικοινωνιών. Αδιαμφισβήτητα, ενισχύεται η διακλαδικότητα και η συνεργασία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ενισχύεται αποφασιστικά ο ρόλος και η σημασία των Ειδικών Δυνάμεων.
Φυσικά εκτός από το σκέλος της διοικητικής λειτουργίας και συντονισμού των εναέριων μέσων και των εμπλεκόμενων μονάδων της ΔΔΕΕ του ΓΕΕΘΑ είναι απαραίτητο να αναληφθεί μέριμνα για τη τεχνική υποστήριξη των πτητικών μέσων και συγκεκριμένα των NH90 που δυστυχώς εγκαταλείφθηκαν. Σημειώνεται, ότι εκκρεμεί η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης των ελικοπτέρων καθώς και οι παραδόσεις των υπολοίπων έξι ελικοπτέρων ΝΗ90 αφού μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί συνολικώς 14 ελικόπτερα. Το ίδιο ισχύει και με τη περίπτωση των ελικοπτέρων AS 332C1 Super Puma που άμεσα πρέπει να υποστηριχθούν από πλευράς ανταλλακτικών λόγω έλλειψης σύμβασης τεχνικής υποστήριξης.
Σε κάθε περίπτωση η «Μονάδα Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι μια εξαιρετικά θετική είδηση. Όπως είχαμε σημειώσει και τη προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στο ΕΤΑ και την εμφάνιση των υποβρύχιων σκούτερ της εταρείας Rotinor τύπου DIVEJET RD2 συντελείται μια αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων και ειδικότερα των Ειδικών Επιχειρήσεων μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας στον τομέα των υλικών. Αυτό αλώστε είναι πολύ σημαντικό καθώς δεν νοούνται ειδικές επιχειρήσεις δίχως εξειδικευμένα υλικά και μέσα για αποστολές διείσδυσης και διαφυγής είτε αυτά είναι πλωτά είτε εναέρια μέσα και κυρίως ελικόπτερα.