Όπως μεταδίδουν τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης το Αιγυπτιακό ναυτικό προμηθεύεται δύο φρεγάτες FREMM της κλάσης Bergamini με κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον αφού το ΠΝ καίγεται για άμεση λύση ενίσχυσης των φρεγατών.

Η Αίγυπτος φέρεται το προηγούμενο διάστημα να προέβη σε διαπραγματεύσεις με το Ιταλικό ναυτικό που πριν μερικές μέρες παρέλαβε τη δέκατη φρεγάτα κλάσης Bergamini. Η προμήθεια των Ιταλικών FREMM για το Ναυτικό της Αιγύπτου αλλάζει το ναυτικό ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς το Αιγυπτιακό ναυτικό υλοποιεί ένα φιλόδοξο ναυπηγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα μείγμα νέων και αξιόλογων σχεδιάσεων. Ειδικότερα, το Ναυτικό της Αιγύπτου διαθέτει μια γαλλική FREMM και τέσσερις κορβέτες Gowind ενώ άλλες έξι φρεγάτες γενικών καθηκόντων ΜΕΚΟ Α200 είναι σε φάση ναυπήγησης με κόστος 2,3 δις ευρώ.

Αδιαμφισβήτητα, οι δέκα Ιταλικές FREMM πλέον οκτώ ήταν ένας μεγάλος αριθμός πλοίων για την Ιταλία και όπως φάνηκε από τη συμφωνία με την Αίγυπτο κρίθηκε πλεονάζων αριθμός πλοίων. Πρόκειται για τις Ιταλικές φρεγάτες Spartaco Schergat» και «Emilio Bianchi». Η πρώτη ναυπηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2018. Τα πλοία είναι κυριολεκτικά ολοκαίνουργια.

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον το ΠΝ να διερευνήσει το σενάριο να βρεθούν επιπρόσθετα πλοία. Αν και φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες ιταλικών FREMM εντούτοις μια διερεύνηση αξίζει. Ακόμα και μια FREMM της κλάσης Bergamini θα ήταν επιτυχία για το δοκιμαζόμενο ΠΝ. Επίσης, θετική εντύπωση προκαλεί το κόστος των 500 εκατομμύριων ευρώ ανά πλοίο ένα αρκετά ισορροπημένο και προσγειωμένο νούμερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιταλική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti θα χρηματοδοτήσει το Αιγυπτιακό κράτος για την προμήθεια των δύο ιταλικών φρεγατών αναιρώντας τα όποια χρηματοδοτικά προβλήματα της Αιγύπτου.

Δείτε επίσης και αυτό: