Το κατώφλι της Βουλής των Ελλήνων πέρασαν χθες οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ώστε να τοποθετηθούν στην επιτροπή της Βουλής για τα άμεσα εξοπλιστικά προγράμματα που θα τρέξουν το προσεχές διάστημα.

Ελληνικός Στρατός                                        

Το μοναδικό εξοπλιστικό του ΕΣ αφορά την Αεροπορία Στρατού. Με μέριμνες και άμεσες πρωτοβουλίες του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού επιτέλους επιλύεται το ζήτημα των κινητήρων των ελικοπτέρων CH-47 Chinook. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια συνολικώς εννέα καινούργιων κινητήρων  T55.

Φυσικά αυτό που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης των ελικοπτέρων ΝΗ90 καθώς και της ρύθμισης της έκτης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης ώστε να παραληφθούν τα άλλα έξι ελικόπτερα. Το θετικό είναι πως ο Αρχηγός ΓΕΣ επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την Αεροπορία Στρατού όπως έδειχνε και ο σημερινός ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Πολεμικό Ναυτικό

Για το ΠΝ τα εξοπλιστικά νέα αφορούν δύο προγράμματα. Το πρώτο είναι η μερική αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ πρόγραμμα ύψους μόλις 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Φυσικά δεν πρόκειται για σοβαρό εκσυγχρονισμό των πλοίων αλλά για ένα πρόχειρο και εντελώς ανεπαρκές συμμάζεμα της υφιστάμενης οριακής κατάστασης. Άλλο ένα οπλικό σύστημα που οδεύει ολοταχώς πάσει δυνάμη για απαξίωση. Διαχρονικές οι ευθύνες, εγκληματικές αμέλειες για την ακρίβεια πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών. Συνεπώς, ότι είδαμε στην αναβάθμιση των φρεγατών κλάσης «ΕΛΛΗ» θα δούμε και εδώ. Πολύ μικρές αλλαγές και τροποποιήσεις επί του τακτικού συστήματος των πλοίων, του ραντάρ και των συστημάτων καταύγασης. Ως εκ τούτων, δεν αναβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό η μαχητική αξία και ισχύς των πλοίων.

Το δεύτερο σχετίζεται με τα MH-60R όπου θα αποκτηθούν συνολικώς τέσσερα ελικόπτερα έναντι 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απορία μας βέβαια είναι γιατί δεν προηγείται η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης αρχικά των υφιστάμενων ελικοπτέρων καθώς και του μερικού εκσυγχρονισμού τους ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ αλλά δρομολογούνται διαδικασίες εξπρές για την προμήθεια νέων. Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμη και αναγκαία προσθήκη τα νέα ελικόπτερα ώστε σταδιακά να αντικατασταθούν τα παρωχημένα και με χαμηλές διαθεσιμότητες ΑΒ212.

Πολεμική Αεροπορία

Τα δύο προγράμματα αφορούσαν την υποστήριξη όπλων των αεροσκαφών F-16 και F-4 AUP πρόγραμμα ύψους 28,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αναζητείται ακόμα η σύμβαση για τα όπλα των Mirage αφού ναι μεν η FOS επιτέλους υπογράφθηκε πλην όμως μέριμνα για τα όπλα των γαλλικών μαχητικών δεν έχει υπάρξει. Επίσης, άμεσα πρέπει να τρέξουν οι επιμέρους εκτελεστικές συμβάσεις της αρχικής FOS που υπογράφθηκε το Φθινόπωρο. Υπάρχει αδράνεια.

Τέλος, το τελευταίο πρόγραμμα κόστους 250 εκατομμυρίων ευρώ αφορά πρόγραμμα υποστήριξης των ελληνικών F-16 όλων των Block που υπηρετούν στη ΠΑ. Πρόκειται για διακρατική σύμβαση FMS Case.