Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου η εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστηματα» (ΕΑΣ), σύμφωνα με τα οποία, τα έσοδα από τις παραδόσεις του πρώτου 7μηνου του 2019 είναι τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι, και κυμαίνονται στα €21 εκατομμύρια. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρίας, τα έσοδα για όλο το 2019 εκτιμώνται στα €38 εκατομμύρια, πόσο υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Ανακοινώθηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία όμως, όπως θα δείτε παρακάτω.

Το θέμα είναι όμως, πως υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, που μόνο με συμπληρωματικό Δελτίο Τύπου μπορούν να απαντηθούν.

Μερικά ερωτήματα, είναι τα εξης:

 • Τα €21 εκατ. έσοδα του 7μηνου αφορούν την αξία των προς παράδοση υλικών (με τις προκαταβολές) , ή αφορούν τα χρήματα που «μπήκαν στα ταμεία»;
 • Σε αυτά τα προς παράδοση υλικά, υπήρχε αξιολογη ΕΠΑ;
 • Με ποιες ακριβώς υπηρεσίες (ΑΕΙ, ιδιωτικές εταιρείες κοκ) θα συνεργαστούν τα ΕΑΣ, με απώτερο στοχο την τεχνολογική εξέλιξη τους;

Αν και είναι θετικά λοιπόν τα οποία στοιχεία, πιστεύουμε ότι χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις προκειμένου να σχηματιστεί μια ξεκάθαρη εικόνα. Εμείς από τη μεριά μας, ευχόμαστε να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί, με αποτέλεσμα επιτέλους να αναβιώσει η αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση των ΕΑΣ.

Σημαντικά αυξημένες παραδόσεις παραγγελιών όπως καταδεικνύει ο πολύ αυξημένος κύκλος εργασιών σημειώνουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μέσα στο 2019.

Το διάστημα Μάρτιος-Ιούλιος 2019, μετά τον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου, χαρακτηρίστηκε από οργανωτικές αλλαγές και αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων διοίκησης, εξασφαλίζοντας θετικό κλίμα εντός και εκτός εταιρίας και αύξηση της παραγωγικότητας.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις το πρώτο επτάμηνο του 2019 έγιναν παραδόσεις 21 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Τονίζεται μάλιστα ότι στο διάστημα αυτό, έγινε σημαντική κάλυψη υποχρεώσεων προς ιδιώτες και επανεκκίνησε η μισθοδοσία μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που είχαν σταματήσει επί πολλούς μήνες.

Ο κύκλος εργασιών του 2019 εκτιμάται με βεβαιότητα ότι θα κινηθεί άνω των 38 εκατ. ευρώ, ήτοι υπερδιπλάσιος του κύκλου εργασιών του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

Τονίζεται ότι για πρώτη φορά μέσα στο 2019, μετά από πολλά έτη:

 1. Θα εκτελούνται επικερδή προγράμματα και στα τέσσερα εργοστάσια των ΕΑΣ, αυξάνοντας δραστικά τη συνολική Ελληνική Προστιθέμενη Αξία
 2. Δρομολογείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των μη παραγωγικών εγκαταστάσεων
 3. Τα ΕΑΣ μπαίνουν στους τομείς της νέας τεχνολογίας, με προϊόντα που θα αναπτυχθούν αξιοποιώντας εσωτερικούς πόρους, θυγατρικές επιχειρήσεις, συνεργασίες με Έλληνες ερευνητές και ΑΕΙ και συνέργειες με οίκους του εξωτερικού 

Διοίκηση και στελέχη των ΕΑΣ έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών στα 60 εκατομμύρια εντός τριετίας, όπως θα αποτυπωθεί και στο επικαιροποιούμενο επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΑΣ.

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με υπεύθυνη δουλειά και συνεργασία με το ΥΕΘΑ, τη ΓΔΑΕ, τη ΓΔΟΣΥ, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (προμηθευτές, συμπαραγωγούς και πελάτες) και κυρίως το προσωπικό, στους οποίους η Διοίκηση απευθύνει και δημόσια τις ευχαριστίες της.

Τα ΕΑΣ θα συνεχίσουν στο δρόμο της αποτελεσματικότητας και της εξωστρέφειας, με σεβασμό στην εθνική περιουσία και στις επιλογές της Πολιτείας που στηρίζει και στηρίζεται στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Comments

 1. Μετά από 20 χρόνια που διαβάζω για τα αμυντικά θέματα απλά γελάω με τις ανακοινώσεις και την κατάντια της Αμυντικής βιομηχανίας.
  Αποφάσισαν ότι πλέον θα εκτελούν έργα που έχουν κέρδος 🤣🤣🤣

 2. Αστειότητες. Μάλλον επίκειται αντικατάσταση της διοίκησης της ΕΑΣ και η παρούσα διοίκηση ανακοινώνει τα «λαμπρά» αποτελέσματα της χρήσης 2019 ως άλλοθι, για να έχει μετά επιχειρήματα και να παρουσιάζεται ως θύμα. Το ποσό των 21 εκ. ευρώ είναι αστείο για τα μεγέθηκαι το παραγωγικό δυναμικό των ΕΑΣ, ακόμα και αν πρόκειται για καθαρές εισπράξεις.

 3. Δεν χρειάζονται Tavor. Το Μ-16/AR-15 είναι πλέον ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων, τα σχέδιά του βρίσκονται μέχρι και στο διαδίκτυο. Ας φτιάξουν αυτό, όπως κάνουν τόσοι άλλοι. Μέχρι και το Μαυροβούνιο κατασκευάζει αντίγραφό του: https://www.thefirearmblog.com/blog/2017/12/05/montenegrin-tara-tm-4-assault-rifle/ Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι πια;

 4. Ήθελα να ήξερα πόσο δύσκολο οικονομικά και τεχνικά είναι να δοθεί εντολή στα ΕΑΣ να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγής υλικών με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες για τον ΕΣ κατά κύριο λόγο. Που είναι οι συμπράξεις με τα πανεπιστήμια ή άλλες εταιρείες και μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης να συνεργαστούμε για απλά. ατομικός οπλισμός, πυρομαχικά, εξαρτήσεις, κράνη, επιγονατίδες, γάντια, στολές άρβυλα, Α/Τ μια χρήσης, ομαδικός οπλισμός μέχρι όλμους των 120μμ και κατόπιν παραγωγή τους από τα υπάρχοντα στρατιωτικά εργοστάσια ή σε εργοστάσια που πλέον υπάρχουν αλλά έπαψαν να λειτουργούν λόγω άλλων περιστάσεων(κυριότερη η πτώχευση). Αν θέλουν να μετατρέπουν ένα εργοστάσιο σε μουσείο ή το καινούργιο φρούτο»πολυχώρος πολιτισμού» βρίσκουν λεφτά. Και το προσωπικό των ΕΑΣ να εξορθολογηθεί κανονικό μισθό εργαζομένου βιομηχανίας και τέλος οι στρατιές διοικητικών.

 5. Δεν κάνουμε καμια δωρεά υλικού στον Χάφταρ λέω εγώ μπας και «κερδίσουμε» την οριοθέτηση της ΑΟΖ γιατί άλλο κέρδος απο την ελληνική αμυντική βιομηχανία με την νοοτροπία που υπάρχει και δυστυχώς θα υπάρχει, δεν βλέπω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *