Από χθες το βράδυ και ώρα 21.30 το τουρκικό ερευνητικό πλοίο της υδρογραφικής υπηρεσίας του Τουρκικό Ναυτικό ÇEŞME (A599) πλέει δυτικά της Λήμνου στο βορειοανατολικό Αιγαίο εντός της περιοχής που παρανόμως δέσμευσε με NAVTEX η Τουρκία για έρευνες μέχρι τις 2 Μαρτίου. Το τουρκικό ερευνητικό φέρει εξοπλισμό και ηχοβολιστικά συστήματα που πραγματοποιούν έρευνες προς τον πυθμένα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Comments

 1. Παραβιάζει τα δικαιώματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με συστήματα για υδρογραφικές μετρήσεις χωρίς να ακουμπήσει τον βυθό(αφού πρόκειται για ηχοβολιστικά συστήματα μέτρησης);

  1. Γιατι μηπως παραβιαζουν το εθνικο εναεριο χωρο τα Τουρκικα F-16 οταν πετoυν πανω απο τα νησια? Μηπως θα παραβιασουν την Ελληνικη κυριαρχια οταν θα στειλουν μποτες σε Ελληνικα νησια? Του γλυκου νερου εισαι ρε WTF?

   1. Εσύ πιστεύεις ότι όλα όσα διαβάζεις δεξιά και αριστερά είναι ακριβώς έτσι όπως τα γράφουν/λένε τα πρακτορεία ειδήσεων και τα υπόλοιπα μέσα στις μπίζνες τις «ενημέρωσης»;

    Μπότες δεν χρειάζεται να πατήσουν σε ελληνικό έδαφος οι Τούρκοι και λοιποί ισλαμιστές η μουσουλμάνοι. Στέλνουν ανθρώπους με σανδάλια και σαγιονάρες που αποκτούν σε χρόνο ρεκόρ ελληνική υπηκοότητα με όλα τα σχετικά δικαιώματα,και αραιά και που αναλαμβάνει και ένας δημοσιογράφος την προριβουλια να στήσει ξένη σημαία σε ελληνικά νησιά.

    Μήπως γνωρίζεις πόσοι Τούρκοι έχουν σήμερα μαγαζιά πχ στην Θεσσαλονίκη που είναι νόμιμα και με σχετικές άδειες;
    Η πόσοι Έλληνες είναι παντρεμένοι με Τουρκάλες η το αντίθετο στις δυο γειτονικές χώρες;

    Για ελληνοτουρκικές συναλλαγές στο εμπόριο έχεις ακούσει,και πόσο έχουν αυξηθεί παρά τις εντάσεις στα πολιτικό πανηγύρι που γίνεται;

 2. Aς στείλουμε και εμείς ένα ανατολικά της Ρόδου ή ΒΔ της Κύπρου να κάνει ακριβώς το ίδιο.
  Από τις <>, θα καταλάβουμε τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε .
  Προτείνεται δε, το πλήρωμα να συνοδεύεται από διακομματική επιτροπή του κοινοβουλίου και μάλιστα με υποστηρικτές του δόγματος : <> ή και <>.
  Δραμαμίνες και σωσίβια παρέχονται δωρεάν

 3. Τι θα πει παράνομα δέσμευσε με NAVTEX? Γιατί είναι παράνομο? Θα υπάρχει κάποια σοβαρή ανάλυση να καταλάβουμε όσοι δε ξέρουμε? Τα διεθνή ύδατα μπορούν να είναι Ελληνική υφαλοκρηπίδα?

  1. Τα διεθνή ύδατα μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.
   Το θέμα μας όμως είναι ότι εκεί δεν είναι ούτε Ελληνική ούτε και Τουρκική υφαλοκρηπίδα και το ερευνητικό σκάφος επί της ουσίας απλά θέλει να προβοκάρει (υποστηρίζει ότι μελετά την αλατότητα του Αιγαίου και άλλες τέτοιες εξυπνάδες).
   Εφόσον προχωρήσουμε σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η περιοχή θα κατοχυρωθεί στην Ελλάδα.

   Οι Navtex εκδίδονται από συγκεκριμένους σταθμούς για συγκεκριμένες περιοχές και ουσιαστικά δεν έχουν κανέναν άλλο ρόλο παρά να προειδοποιούν τα παραπλέοντα σκάφη. Στην περιοχή του Αιγαίου την αρμοδιότητα να εκδίδει navtex έχει η υδρογραφική υπηρεσία της Ελλάδας, γι αυτό και θεωρούμε ότι οι Τουρκικές ανακοινώσεις είναι παράνομες.
   Ας πούμε όμως ότι εσύ είσαι καπετάνιος σε ένα κοντεϊνεράδικο από την Κίνα, που πάει για Ευρώπη και βλέπεις την (παράνομη) Τουρκική navtex ότι στην περιοχή μπροστά σου θα εκτελεστούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Θα πεις «είναι παράνομη, άρα συνεχίζω κανονικά» ή θα πας (καλού-κακού) από αλλού, μήπως σε βρει καμιά ξόφαλτση;

  2. Φυσικά και είναι κανονική Ελληνική υφαλοκρηπίδα! Επίσης είναι δυνητικά Ελληνικά χωρικά ύδατα και συνορεύουσα ζώνη και δεν απαιτείται απολύτως καμία συναίνεση από την γείτονα για να οριστούν εφόσον δεν αφορούν τα νησιά αντικριστά στα Τουρκικά παράλια για τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαμε και να το συζητήσουμε! Τέλος είναι και σίγουρη δυνητική ΑΟΖ εφόσον είναι ανάμεσα σε Ελληνικά κατοικημένα νησιά!

 4. Χρυσο μεταλλιο στη διεθνη υποχωρητικοτητα.
  Οι ξεφτιλοξεφτιλισμενοι με αψογη αποδοση, μπορεσαν να διατηρησουν την θεση που κατειχαν απο την προηγουμενη αναμετρηση.
  Με σταθερη αποφασιστικοτητα, εκαναν οτι χρειαζεται για να μην φτασουμε στο σημειο να κανουμε οτι χρειαζεται.

 5. Επειδή πολύ έχουν μπερδευτεί και μιλάνε για διεθνή ή δικά μας χωρικά ύδατα κτλ κτλ.

  1) Τα ύδατα που είναι εκτός των εθνικών χωρικών υδάτων είναι διεθνή και εκεί επιτρέπεται με συγκεκριμένους τρόπου η ακτοπλοΐα. ΄Στην Ελλάδα (τουλάχιστον για την ώρα) τα εθνικά χωρικά ύδατα είναι στα 6 μίλια, άρα έξω από τα 6 μίλια μπορεί να προβοκάρουν αλλά δεν είναι παράνομοι. Επίσης έστω τα επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, αν αυτοί πλέουν στα 13 μίλια, είναι σε διεθνή χωρικά ύδατα, και όσο πλέουν ΜΟΝΟ εκεί είναι νόμιμοι.

  2) Ωστόσο, πέραν των χωρικών υδάτων υπάρχει και η ΑΟΖ. Αν τα χωρικά ύδατα είναι έστω στα 12 μίλια, η ΑΟΖ στο σημείο εκείνο έστω είναι ελληνική, τότε αυτοί μπορούν να πλέουν ελεύθερα στα διεθνή ύδατα, αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν κάτι που ασκεί οικονομική δραστηριότητα καθώς είναι σε ΑΟΖ δική μας. Η συλλογή στοιχείων για τον βυθό κτλ είναι τέτοια δραστηριότητα που αύριο μεθαύριο δεν θα επιτρέπεται.

  3) ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Εμείς όλοι αλλάζουμε ότι το κάνει για να προβοκάρει κτλ. Ωστόσο, ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι αλλού. Αυτοί εδώ και μερικά χρόνια το έχουν ξεσκίσει σε όλο το Αιγαίο, έχοντας χαρτογραφήσει όλο τον βυθό μέχρι την τελευταία τρύπα και χαράδρα του. Αυτό σημαίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε περίπτωση πολέμου, καθώς τα υποβρύχιά τους θα έχουν έναν τέλειο χάρτη του βυθού, που μπορεί να κρυφτούν, που μπορεί να κάνουν ενέδρες, που μπορεί να κρύβονται τα Ελληνικά. Με τόσες βόλτες που κάνουν αυτοί, και καμία που να μην έχουμε κάνει εμείς, αυτοί πρέπει να έχουν απίστευτα πιο λεπτομερή ανάλυση σαν να βλέπουν τον βυθό 3D με 8K ανάλυση, και εμείς να έχουμε χάρτες σαν να έχουμε 2D ασπρόμαυρη τηλεόραση του 1980 με χαμηλή ανάλυση. Με τέτοια ανάλυση αύριο μεθαύριο θα μπορούσαν να στείλουν υποβρύχια drones, ενώ εμείς θα είμαστε σε μειονέκτημα ακόμη και με επανδρωμένα υποβρύχια. Για κάποιο λόγο, εγώ σαν ρίσκο άμεσο βλέπω κυρίως αυτό.

  1. @ agnostosependytis

   Απόλυτα σωστός! Μερικοί νομίζουν πως όποιος πλέει ανάμεσα σε Κέρκυρα – Κρήτη – Ρόδο – Δαρδανέλια, είναι παράνομος και πρέπει να τον βυθίζουμε άμεσα!
   Και το κακό δεν είναι ότι είναι μόνο άσχετοι, αλλά ότι θέλουν να παρθούν «εθνικές αποφάσεις» με βάση την δική τους ασχετοσύνη.

  2. Πόσο ασχετοσυνη ρε φίλε ποια?τι είναι αυτά που γράφεις?διάβασε και μελέτησε σωστά και μη γράφεις μπούρδες και διαφωτίσε το κεφάλι σου 1) το πλοίο Τσεσμέ ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας..το γεγονός ότι είναι για χαρτογράφηση βυθού η για αλυμυροτητα των υδάτων δε έχει καμία σχέση..2)όταν μιλάμε για πολεμικό πλοίο πρέπει να έκδοση navtex με προορισμό τα ύδατα του κυρίαρχου κράτους (Ελλάδα) εδώ υπάρχει παραβιάσει της υφαλοκρηπίδας μας κατάφορα και δε μιλάμε για εμπορικο πλοίο 3)να είσαι σίγουρος για αυτό τα υποβρύχια μας έχουν πολύ καλύτερη εικόνα από τους Τούρκους για τον λόγο ότι την περιοχή από (Ιόνιο μέχρι αν μεσογειο)την γνωρίζουν με χαρτογράφηση εδώ και πολλά χρόνια και τα αποτελέσματα είχαν φανεί και οριτιστος στο ανελέητο κυνήγιτο που τους κάνανε στην Κύπρο…

   1. Φίλε ότι να ναι λες με συγχωρείς. Ποια ύδατα κυρίαρχου κράτους λες αφού είναι σε διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα από την στιγμή που δεν έχει οριοθετηθεί νομικά δυστυχώς είναι σαν να μην υπάρχει. Δυστυχώς όσο το Τσεσμέ δεν ρίχνει καλώδια στον βυθό δεν θεωρείται ότι παραβιάζει κάτι σύμφωνα με το δικαστήριο της Χάγης. Το 1976, η Ελλάδα υπό του Καραμανλή είχε προσφύγει μονομερώς στο δικαστήριο για το Χώρα και αυτό αποφάνθηκε ότι η αποστολή ηχητικών κυμάτων προς τον βυθό δεν συνιστά παραβίασει υφαλοκρηπίδας.

 6. Οταν εισαι ξεφραγο αμπελι, θα τρυγησουν πρωτα οι βοσκοι και οι γειτονες.
  Συνεχεια δειχνουμε με καθε τροπο πως συνορα η αγαπη μας δεν γνωριζει .
  Χωρικα υδατα στα 12 ναυτικα μιλια, ανακηρυξη ΑΟΖ και οριοθετηση με την Κυπρο, αρκουσαν για να τελειωσει οριστικα το πανηγυρακι των απεναντι.
  Ανθρωποι και ανθρωπακια σε λαθος θεση.

 7. Αληθεια θα χρειαζομασταν πλοια εκει γύρω;Φανταστειτε να ειχε δημιουργησει η Ελλαδα πλέγμα ναυτικης αποτροπής και κρούσης στο αιγαίο απο επίγειους σταθμους ευρισκόμενους σε πολλα νησιά….πολλαπλασιαστης ισχυος (…αν και στο ΒΑ Αιγαίο ολο και κατι θα υπαρχει σε Εξοσετ).

 8. Σήμερα πάλι πέσαμε στην παγίδα των Τούρκων και κανείς δε θέλησε να το πάρει χαμπάρι. Μας λένε ότι «ενοχλήσατε το ÇEŞME». Και εμείς αντιδράσαμε φυσιολογικά λέγωντας ότι «όχι δεν το ενοχλήσαμε».
  Με άλλα λόγια νομιμοποιήσαμε την παράνομη Νavtex των Τούρκων, λέγωντα ότι εκεί που ήρθαν με πλοίο μάλιστα του ΠΝ τους δεν έχουμε πρόβλημα, μπορούν να βάλουν και γεωτρύπανο, δικά τους τα νερά.
  Διαμαρτυρόμαστε, στέλνουμε διαβήματα και τώρα που είναι εδώ, ανάμεσα στα νησιά μας…όλλα καλά;
  Γίνετε η πιο ήσυχη κατάκτηση υδάτων της ιστορίας χωρίς να ρίξει σφαίρα ο κατακτητής και εμείς δυστυχός σαν δειλοί ηττημένοι χωρίς να παλέψουμε κάνουμε τα στραβά μάτια.
  Που φτάσαμε, ρεζίλι και ντροπή.
  Ενώ είναι μεγάλη ευκαιρία να τους βάλουμε στη θέση τους, να ρισκάρουμε και να εκμεταλευτούμε την κατάσταση. Πόλεμο δεν θέλει κανείς, αλλά ο ξευτιλισμός έχει και τα όρια.

    1. Άρα λοιπόν, αν ένα πλοίο πλέει σε διεθνή ύδατα είναι «ήσυχη κατάκτηση υδάτων»!! Και εμείς -όπως λέω αποκάτω ο υπήκοος σουλτάνου- θα πρέπει να κάψουμε τα διεθνή ύδατα!!

     * Μια ερώτηση. Επειδή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου έρχονται και ερευνητικά σκάφη από Σκανδιναβία, Καναδά, Γερμανία και αρκετές ακόμη χώρες, εμείς θα πρέπει… να καίμε τα διεθνή ύδατα κάθε φορά που τους βλέπουμε; Ούτε η Γιάννα να είμασταν!

     1. Αυτό ισχύει για επιστημονικά ερευνητικά ή στρατιωτικά σκάφη; Το τσεσμέ είναι στρατιωτικό πάντως…

     2. Ε, άμα είναι στρατιωτικό, να πάμε να το βυθίσουμε. Και ας είναι σε διεθνή ύδατα όπου καμία χώρα δεν έχει αρμοδιότητα.
      Ουσιαστικά, αυτό δεν μας λένε;

     3. Και εμείς γιατί δε τολμάμε να πάμε στα διεθνή ύδατα κοντά στη Τουρκία;
      Εδώ αυτό είναι πλοίο του πολεμικού ναυτικού τους, ανάμεσα στα νησιά μας.
      Ας τα ονομάσουμε όλλα διεθνή ύδατα, αν έρθουν και βάλουν εκεί γεωτρύπανο θα κοιμάσε όμορφα;
      Πρώτη φορά βλέπω στη νεότερη Ιστορία να έρχοντε οι Τούρκοι τόσο κοντά, χωρίς να υπολογίζουν τα νησιά. Η ζωή δεν είναι μόνο φραπές και καναπές, εδώ οι απέναντοι κοιτάνε επέκταση με κάθε τίμημα και ας πεινάνε.

     4. @ ενοχλητικό κουνούπι

      Οσο και να προσπαθεις να κανεις το μαυρο ασπρο δεν καταφερνεις τιποτα.
      Διεξαγουν μεσα στην Ελληνικη υφαλοκρηπιδα βυθομετρικη βολιδοσκοπηση.
      Υπαρχει καταπατηση κυριαρχικων δικαιωματων της χωρας μας απο τους Τουρκους.
      Υπαρχουν δεκαδες τροποι δυναμικης αντιδρασης απο την πλευρα της χωρας μας και δεν ασκηθηκε κανενας, ενδειξη του απολυτου ξεφτυλισματος της εξωτερικης πολιτικης μας.

     5. @ ΓιώργοςΠάτρις

      Και εμείς πάμε στα διεθνή ύδατα και κάνουμε έρευνες. Υπάρχουν Ελληνικά ερευνητικά σκάφη που πάνε πάνω-κάτω όλο το Αιγαίο κάθε χρόνο. Το ίδιο μπορεί να κάνει ο καθένας στα διεθνή ύδατα.
      Το θέμα με τους Τούρκους δεν είναι ότι κάνουν κάτι παράνομο. Είναι ότι χρησιμοποιούν νόμιμους τρόπους για να προκαλούν. Ενώ δηλαδή έγινε ο χαμός πριν λίγο καιρό με τις έρευνες του Ουρούς Ρέϊς και τελικά αναγκάστηκαν να το πάρουν πίσω μετά τις πιέσεις προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές, τώρα ξαναβγάζουν ερευνητικό για να σπάσουν τις συνομιλίες που άρχισαν. Σκοπός τους ήταν και παραμένει, να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο γιατί τότε θα μπορούν να σταματήσουν τις συνομιλίες ΜΟΝΟ για την υφαλοκρηπίδα και να βάλουν περισσότερα θέματα.
      Η προσπάθεια του Ερντογάν είναι να μας κάνει να αντιδράσουμε ¨εν θερμώ». Γι αυτό και μετέτρεψε την Αγιασοφιά σε τζαμί, μιλά συνέχεια για τους Γκιαούρηδες που πνίγηκαν στην Σμύρνη, για την γενοκτονία μουσουλμάνων από Έλληνες, για το Αιγαίο που «έχει δικαιώματα και η Τουρκία» κ.α. Σκοπός είναι να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να κάνουμε κάποιο λάθος.
      Δεν χρειάζεται να το κάνουμε.

     6. @ kanenas1

      Επειδή σε βλέπω μεγάλο γνώστη των θεμάτων, μήπως μπορείς να μου πεις κι εμένα τί είναι η «βυθομετρική βολιδοσκόπηση»;
      Επίσης, ποιά ακριβώς κατοχυρομένα Ελληνικά δικαιώματα καταπατά η Τουρκία με τις έρευνες; Μπορείς να μας πεις συγκεκριμένα πράγματα;

      Α, ναι: Το τί είναι ξεφτύλισμα, είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Εγώ για παράδειγμα θεωρώ ξεφτύλισμα το να χειροκροτάς τις προσπάθειες του αντιπάλου σου, να σε φέρει σε μειονεκτική θέση. Και ακόμη χειρότερα, όταν οι προσπάθειες αυτές τυγχάνουν «αποζημίωσης».

     7. Να θυμίσω επίσης ότι, τα χωρικά μας ύδατα όπως και ο εναέριος χώρος μας είναι στα 10 ν.μ. απ’την εποχή του Βενιζέλου (Ελευθέριου, όχι Ευάγγελου!) και οι Τούρκοι ουδέποτε αντέδρασαν επ’αυτού, αλλά μετά το 1974 με την μεταπολίτευση, για κάποιο λόγο στην θάλασσα τα κάναμε 6…

  1. ΑΚΡΙΒΩΣ !!!

   κι το χειροτερο ειναι πως μπαινει αυτη η αντιληψη στο μυαλο του μη υποψιασμενου που παρακολουθει ως προβατο επι σφαγη τα Μεσα Μαζικης ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ.

   Για αυτο εδωσε ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ στα ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΕΕΕ, ο κυριος SIEMENS…..

 9. Τι ειχε πει;;;

  Αααα, ναι:
  «Πρωτα θα τους καψουμε κι μετα θα τους ρωτησουμε… «

  βεβαια ομιλουσε για εδαφος, αρα, καμια ευθυνη δεν εχει, εεε;;;;

 10. @ ενοχλητικό κουνούπι

  Τρελιτσα πουλας λογικα ως μερος του κομματικου μηχανισμου.
  Καθεστε στα 4 για να μην χασετε την ψυχραιμια σας και κανετε καποιο λαθος.
  Βρες πρωτα κατι σωστο που κανατε και μετα μιλα.
  Αντιδραση δεν ειναι μονο το βυθιζω, υπαρχουν καλυτεροι τροποι να πονεσεις τον αλλο εκει που ποναει, αλλα δεν περιμενω τιποτα απο τα αθρωπακια που στηριζουν αυτη την ενδοτικη πολιτικη.
  Τριζει η καρεκλα οχι απο μεσα, αλλα απο εξω.

  1. Το καταλαβαίνω ότι σας πονάει. Και σας πονάει πολύ που άλλαξε η αντιμετώπιση του Σουλτάνου. Δεν είναι και λίγα αυτά που σας βρήκαν.
   Έπαψαν τα ταξιδάκια του τουρκοεθνάρχη στην Ελληνική Θράκη, κόπηκαν ΜΑΧΑΙΡΙ οι εισβολές λαθρομεταναστών στον Έβρο και τα νησιά, είδατε για πρώτη φορά Ευρωπαίους από πολλές χωρές να έρχονται ΕΠΙΣΗΜΑ και να βάζουν τα σώματά τους δίπλα στα δικά μας στις Καστανιές και πάθατε μπαϊλντί, άρχισε το άδειασμα των δομών, σας κόπηκαν κάμποσα δισεκατομμύρια από την Ε.Ε. για «ανθρωπιστικούς λόγους», διώχθηκαν οι ΜΚΟ που ήταν ύποπτες για κατασκοπία και για άλλες περίεργες δραστηριότητες, υπογράφηκε συμφωνία με την Αίγυπτο που έσπασε τη συμφωνία του σουλτάνου σας με τη Λιβύη, υπογράφηκε με την Ιταλία ΑΟΖ που αναγνωρίζει επίδραση των νησιών, υπογράφηκε αμυντική συνεργασία με τα ΗΑΕ, αυξάνονονται συνεχώς οι διαθεσιμότητες των Μιράζ, έρχονται τα Ραφάλ που θα δώσουν πολύ μα πολύ πόνο, παραγγέλνονται ναυπηγήσεις νέων πλοίων, άρχισε στενή συνεργασία και με τους Εβραίους και καταλαβαίνουν ακόμην και οι πνευματικά μερικώς ανύμποροι τί προοιωνίζει αυτό, οι Γάλλοι στέλνουν συχνά πυκνά τον στόλο τους μπροστά σας και κατεβάζουν τα ραντάρ…

   Ε,ναι. Όλα αυτά είναι ενδοτική πολιτική και φυσικά πουλάω τρέλα και κάθομαι στα τέσερα. Άντε τώρα για το μπαξίσι.

   1. Εντάξι σωστά όλλα, δε κατηγορώ την κυβέρνηση ή όποια κυβέρνηση αν γίνοντε σωστά βήματα, βήματα που έπρεπε να γίνουν πριν 20-30 χρόνια, που κοιμόταν και τά’τρωγαν όλλοι τους και τώρα μας ήρθαν όλλα μαζεμένα και μαζεύουμε τα σπασμένα.
    Έχουν γίνει πολύ σωστές κινήσεις και οφείλουμε όλλοι να τις στηρήξουμε, αλλά…
    Βλέπω οι κόκκινες γραμμές μας έρχοντε και πιο κοντά. Πρώτα είπαμε οκ είναι η Κύπρος, αν έρθουν Καστελοριζω «θα». Πέρασαν και απο εκεί και τα 12 μίλια έγιναν 6.
    Έφτασαν Κρήτη και τώρα κεντρικό Αιγαίο. Και αν χώσουν ανάμεσα στα νησιά μας σε διεθνή ύδατα που λές κανά γεωτρύπανο, ακόμη θα λέμε «δε τρέχει τίποτα».
    Στη πραγματικότητα όμως με το που δε κάνουμε τίποτα, είναι σαν να αποδεχόμαστε αυτό που υποστηρίζουν οι Τούρκοι, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
    Για ποιο λόγο διαμαρτυρηθήκαμε και στείλαμε διάβημα στους Τούρκους πριν ξεκινήσει το Τσεσμέ και τώρα σιωπούμε; Δηλ. τώρα όλλα καλά;
    Κάπου υπάρχουν και όρια.

   2. @ ενοχλητικό κουνούπι

    Αλλαξε η αντιμετωπιση του σουλτανου και επεσε στα 6 μιλια.
    Ξεκινησατε απο το πηρε ο αερας το ερευνητικο και καταληξατε στο πλεει στα διεθνη υδατα.
    Εβρος και RAFALE ηταν το ρετσινολαδο για τη κυβερνηση, κατι που το εκανε με βαρια καρδια, για να μη χαιρετισει προωρα. Η δομη στον Εβρο τωρα δειχνει τους πατριωτες της φακης.
    Πανηγυριζετε για τις αμυντικες συμφωνιες που δηθεν κλεισατε, οταν τον Ιουλιο δεν βαλατε την μια υπογραφη που θα τερματιζε τα παντα.
    Κυρωσεις στην Τουρκια που θα δαγκωνουν ταξατε και το πηρατε πισω.
    Τορπιλες ακομα περιμενουμε, οι MMSC ακομα σερνονται στο τραπεζι για αγορα.
    Πρωτη φορα στα χρονικα γινοταν διεθνεις συσκεψεις για το προβλημα στην Λιβυη και εμεις αν
    και οι βασικα θιγομενοι λειπαμε κατα απαιτηση Τουρκιας, Γερμανιας.
    Αδειασαν υποτιθεται οι δομες και ολη η χωρα εχει γεμισει απο λαθρομεταναστες.
    Διωχθηκαν ΜΚΟ και κρατησαμε τις εκλεκτες της οικογενειας.
    Οποια συμφωνια για ΑΟΖ υπογραφτηκε εγινε με χασουρα για τη χωρα μας.
    Αντιθετα η Αιγυπτος στο αντιστοιχο διαστημα τρεχει με 1000, κανει οτι επρεπε να κανουμε
    εμεις, εκανε ισχυρο πολεμικο ναυτικο και εχει απο κοντα Γαλλια και Ρωσια .
    Μεινε εσυ ευχαριστημενος με το τιποτα.

    1. Και πιος μας λέει, ότι οι Αιγύπτιοι αύριο-μεθαύριο μας τα γυρίσουν με την ΑΟΖ και μετά τρέξε γύρευε να αντιμετωπήσεις το ΠΝ τους που το χτίζουν ταχύτατα ενώ εμείς (ακόμη) το κοιτάμε και θαυμάζουμε;

     1. @ ΓιώργοςΠάτρις

      Αυτο φοβαμαι για πολλους λογους.
      Ηδη μας πιασανε κοροϊδά στην οριοθετηση της ΑΟΖ και το πιθανοτερο θα παρουν και αλλα.
      Δεν επρεπε να γινει τμηματικη ΑΟΖ με την Αιγυπτο, δεν επρεπε να δωσουμε μειωμενη επηρεια στα νησια
      Ανα πασα στιγμη μπορει να φυγει απο τη μεση ο Σισι και να εχουμε την Μουσουλμανικη Αδελφοτητα να κανει πακετακι Αιγυπτο, Τουρκια εναντιον μας.
      Πολυ στενες σχεσεις της Αιγυπτου με την Γαλλια που βγαζουν αρκετα εμας απο το καδρο στην οποια θετικη αλλαγη σκηνικου. Μπορει απο καθυστερηση απο μερους μας στην συναψη στρατιωτικης συμφωνιας με τη Γαλλια, εμεις καποια στιγμη να βρεθουμε στα αζητητα και να χασουμε και τους υπολοιπους συμμαχους.
      Πιθανοτητα υπουλης στασης της Αιγυπτου , να περιμενει να φαμε τα μουτρα μας, εμεις με την Τουρκια και να φαει μετα κομματια και απο τους δυο μας.
      Πελοποννησος και Κρητη παλιο απωθημενο.

      Οτι αφησαμε τις FREMM να πανε εκει ηταν μεγαλη βλακεια, αλλα αυτη ειναι η διαφορα μεταξυ στρατιωτικου και πολιτικου σε κρισιμες αποφασεις.
      Ειμαστε ο τελευταιος τροχος της αμαξης απο τοτε που αφησαμε την Κυπρο στη τυχη της , περιμενοντας με την σειρα μας, με την ιδια τακτικη να γινουμε μια απο τα ιδια.
      Γεμιζουμε βασεις δηθεν για προστασια, αλλα θα τις βρουμε απεναντι μας την κρισιμη στιγμη.
      Το δογμα θα μας παρουν νησια, θα τους παρουμε την Ανατολικη Θρακη, για να παμε στο τραπεζι των διαπραγματευσεων με κατι στα χερια μας, παει περιπατο.
      Κερασακι στη τουρτα, ο λαθροεποικισμος που θα εξασφαλισει με τον ενα ή με τον αλλο τροπο το τελος αλλης μιας Χριστιανικης χωρας, οπως πολλες αλλες στο παρελθον.
      Ανθρωπακια ανυπαρκτα στην διεθνη σκηνη, με την νοοτροπια δουλος πολλων αφενταδων, δεν ειναι ικανα για τιποτα.
      Πλαστελινη οι χωρες τους για οσο υπαρχουν, για να κλεινουν τα κενα οι μεγαλοι.
      Αλλαγη συνορων στην περιοχη μας θελουν ολοι, προετοιμαζονται σαν τρελοι οι Τουρκοι και οι Αιγυπτιοι και εμεις απλα περιμενουμε να αποφασισει το ανθρωπακι για τις φρεγατες τον Ιουνιο, αν δεν ειναι πλεον αργα, αν θα ειναι ακομα στην εξουσια, αν υπαρχουν ακομα λεφτα, αν θα υποκυψει στις πιεσεις των Αμερικανων, των Γαλλων, των Γερμανων, των συνδικαλιστων των ναυπηγειων, των στρατιωτικων, του λαου, της αδελφης του ή απλα θα μας πει οτι θελει περισσοτερο χρονο για να πετυχει κατι καλυτερο.
      Ο Σταματης και ο Γρηγορης.
      Ελλαδα και Αιγυπτος.

    2. Ουτε «ξεκινήσαΜΕ», ούτε «κλείσαΜΕ», ούτε «τάξαΜΕ». Για μαντρωμένους να κοιτάξεις στο περιβάλλον σου. Να μάθεις όμως στην ζωή σου, όταν βλέπεις κάτι καλό να το αναγνωρίζεις. Να μην είσαι μόνο αφορισμούς για να πουλάς πνεύμα.
     Εγώ σου έγραψα εκατό πράγματα που έγιναν από την χώρα μου μέσα σε μόλις ένα χρόνο και εσύ μου λες «να μείνω ευχαριστημένος με το τίποτα».
     Γι αυτό σου είπα και πριν. Άντε να πάρεις το μπαξίσι γι αυτά που λες, γιατί σύντομα θα φαληρίσει η χώρα της καρδιάς σου και δεν θα προλάβεις ούτε κουλούρι να αγοράσεις .

     1. @ ενοχλητικό κουνούπι

      Τα γεγονοτα μιλανε, εσυ το χαβα σου.
      Κατσε να βλεπεις καλο στο θα παμε Χαγη και θα χασουμε το Καστελοριζο αλλα θα κρατησουμε τη Ροδο.
      Η χωρα μου φαλιρισε ηδη απο τους ιδιους ανθρωπους που θελουν να συνεχισουν μεχρι να μην αφησουν τιποτα.
      Ολη η μεταπολιτευση πορεια προς νεα Εθνικη τραγωδια.

 11. Η κίνηση αυτή του τουρκικού κράτους δεν τελείται εν κενό.
  Είναι επιχειρησιακή πραγμάτωση και εμπέδωση της διπλωματίας του, διπλωματία που διαχρονικά και αδιάλειπτα ενεργεί προς μεταβολή της διεθνούς νομοθεσίας – η οποία στη παρούσα φάση είναι ευνοϊκότατη για τα ελληνικά συμφέροντα – δια σκληρής ισχύος και τετελεσμένων.

  Στην περίπτωση μας, απώτερος σκοπός είναι η εκ των πραγμάτων διχοτόμηση του Αιγαίου αρχικά και η κατάληψη των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου εκ των υστέρων.

  Δεν είναι τυχαίο γεγονός οι αυξανόμενες την ένταση και το πλήθος αναφορές τουρκικών δρώντων στα ΜΜΕ, Κοινωνικά Δίκτυα και αλλού, περί ελληνικών νήσων εγγύς των τουρκικών ακτών οι οποίες «κάλλιστα» θα εδύνατο να είναι τουρκικές, νήσων που «παραδόθηκαν» στο ελληνικό κράτος από ξένες δυνάμεις, κλπ κλπ.

  Ασφαλώς οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν μήτε νομικά ούτε καν ιστορικά, καθώς αγνοούν τη νομική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι διεθνείς συνθήκες, τη διεθνή νομοθεσία αλλά και μείζονα ιστορικά γεγονότα όπως λ.χ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
  Είναι όμως ενδεικτικοί των προθέσεων του τουρκικού καθεστώτος, διότι η πρότερη εμπειρία μας διδάσκει, πως πάντα προετοιμάζει την κοινή του γνώμη προτού προβεί σε κινήσεις επί του πεδίου.

  Επίσης, καθόλου άσχετες και αποσυνδεδεμένες δεν είναι οι κινήσεις τους σχετικά με το συνεχιζόμενο εποικισμό της πατρίδας μας, δια δικτύων παράνομης ή νομιμοφανούς διακίνησης μουσουλμανικών πληθυσμών από την Ασία και την Αφρική. Πληθυσμοί που με μαθηματική ακρίβεια εργαλειοποιούνται – πάντα με την αμέριστη βοήθεια των εδώ χρησίμων ηλιθίων – προς πραγμάτωση αναθεωρητικών επεκτατικών σχεδιασμών, κεμαλικής εμπνεύσεως αλλά νέο οθωμανικής ολοκλήρωσης.

  Αν σε αυτά συμπεριλάβουμε τη δράση τουρκικών και φιλοτουρκικών, ανθελληνικών δρώντων στη Θράκη, αλλά και το σύνολο των ενεργειών της Τουρκίας εναντίων του ελληνισμού της Κύπρου, αντιλαμβάνεται κανείς πως απέναντι μας δεν έχουμε ένα τυχαίο αθώο πλού, ενός τυχαίου αθώου πλοίου, σε μια τυχαία περιοχή ευρισκόμενη εκτός του ελληνικού κράτους, αλλά τμήμα μόνο μιας ευρυτέρας, συντονισμένης και καλά χορογραφημένης επιχείρησης εξάλειψης αμφοτέρων των κρατικών οντοτήτων του ελληνισμού. Τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος.

  -Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων έως το όριο των 12νμ, είναι αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα εκάστου παράκτιου κράτους.

  -Η συνορεύουσα ζώνη εκτείνεται έως και 12νμ πέραν των χωρικών υδάτων

  – Η υφαλοκρηπίδα υφίσταται ανεξαρτήτως οριοθετήσεως. Ο νομικός όρος που χρησιμοποιείται είναι το λατινικόν, ‘Ipso Facto et Ab Initio’.

  – Η Α.Ο.Ζ δεν υφίσταται άνευ ανακήρυξης ή/και οριοθέτησης. Η ανακήρυξη της, είναι μονομερές δικαίωμα εκάστου παράκτιου κράτους.

  Την αποκλειστική ευθήνη για την μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ και την μη ανακήρυξη Α.Ο.Ζ, την έχουν εξ ολοκλήρου οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά. Είναι άτοπο και άκομψο να χρησιμοποιείται η επιμελώς ατημέλητη παράληψη άσκησις εθνικών δικαιωμάτων, ως δικαιολογία απάθειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *