Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι μέχρι το Μάιο του 2020 θα υπογράψουν συμβόλαιο για την προμήθεια δύο πυροβολαρχιών βλημάτων παράκτιας άμυνας Brahmos, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο προμήθειας και της έκδοσης επί πλοίων. Η προμήθεια εντάσσεται στο ευρύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, συνολικού ύψους $ 5,9 δισεκατομμυρίων, για την περίοδο 2018-2022 (Horizon-2).

Το BrahMos είναι ένα υπερηχητικό βλήμα µε δυνατότητα πτήσης σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας, μέγιστου βεληνεκούς 450 χιλιομέτρων. Ενσωματώνει δύο κινητήρες. Ο πρώτος, ένας πυραυλοκινητήρας, αναλαμβάνει να επιταχύνει το βλήμα μέχρι το σημείο όπου ο κύριος προωθητής να αναλάβει την πρόωση του βλήματος. Μετά την εκτόξευση το βλήμα κινείται αδρανειακά προς το στόχο, με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει. Στην τερματική φάση το BrahMos ενεργοποιεί τον αισθητήρα του, ενώ κινείται σε χαμηλό ύψος. O αισθητήρας ερευνά και μετά τον εντοπισμό του στόχου τον εγκλωβίζει και κινείται προς αυτόν.

Το πρόγραμμα Horizon-2 αποτελεί συνέχεια του εξοπλιστικού προγράμματος Horizon-1 της περιόδου 2013-2017. Τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα αφορούν σε ολόκληρο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και έχει προγραμματιστεί η προμήθεια ή ο εκσυγχρονισμός αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων πυροβόλων, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων μηχανικού και οχημάτων υποστήριξης, συστημάτων επικοινωνιών, ατομικών και ομαδικών όπλων Πεζικού, διοπτρών νυχτερινής όρασης και παρατήρησης, ραντάρ αεράμυνας, μαχητικών και μεταφορικών αεροσκαφών, επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων, UAV, φρεγατών, κορβετών, υποβρυχίων, αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων, ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, σκαφών ειδικών επιχειρήσεων κ.ά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon-1 αποκτήθηκαν τρία περιπολικά πλοία ανοιχτής θαλάσσης κλάσης «Gregorio Del Pilar» (πρώην αμερικανικά κλάσης «Hamilton»), τρία μεταφορικά και δύο ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου για το Πολεμικό Ναυτικό, έξι επιθετικά σκάφη πολλαπλού ρόλου, οκτώ μεταφορικά ελικόπτερα για την Πολεμική Αεροπορία, αναβαθμίστηκαν δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130 Hercules, ναυπηγήθηκαν δύο πλοία στρατηγικών μεταφορών και αποκτήθηκαν 12 μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη FA-50 Golden Eagle. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι οι Φιλιππίνες ναυπηγούν δύο νέες φρεγάτες στη Νότιο Κορέα, τύπου HDF-3000, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλες δύο. Τα δύο υπό ναυπήγηση πλοία αναμένεται να παραδοθούν το 2020 και το 2021 αντίστοιχα.