Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας της Κροατίας, Damir Krstičević, στις 12 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ θα δωρίσουν στη χώρα δύο (2) μεταχειρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60M Black Hawk. Τα ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2020 και θα χρησιμοποιηθούν από τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων της Κροατίας σε αποστολές αεροκίνητων επιχειρήσεων, διακομιδής τραυματιών, έρευνας και διάσωσης, επιτήρησης, διοίκησης και ελέγχου, γενικών μεταφορών και ένοπλης αναγνώρισης, εάν και εφόσον υπάρξει προμήθεια οπλισμού και πυρομαχικών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η περίπτωση απόκτησης μεταχειρισμένων ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk έχει απασχολήσει και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2014 είχε ακουστεί, ως δημοσιογραφική φήμη, η πιθανότητα παραχώρησης από τις ΗΠΑ περί των 50 UH-60 Black Hawk, αλλά τελικά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν ότι η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ), μέσα από αρκετές μελέτες, έχει αξιολογήσει την πιθανότητα απόκτησης μεταχειρισμένων UH-60 Black Hawk, αλλά κρίθηκε ως μη συμφέρουσα, στην παρούσα στιγμή, λόγω του υψηλού κόστους, όχι απόκτησης, αλλά αποκατάστασης σε πτητική κατάσταση και αναβάθμισης. Αυτός ήταν και κύριος λόγος που προκρίθηκε η λύση των 15 μεταχειρισμένων CH-47 Chinook.

Πάντως η πιθανότητα προμήθειας μεταχειρισμένων UH-60 Black Hawk δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, και θα μπορούσε να εξεταστεί στο εγγύς μέλλον, αρκεί βέβαια να εξοικονομηθεί το σχετικό κονδύλι. Η απόσυρση των UH-1 Iroquois και των ΑΒ-205 σε συνδυασμό με την παραλαβή των 15 μεταχειρισμένων CH-47D Chinook, την ολοκλήρωση των παραδόσεων των NH-90 και την προμήθεια μεταχειρισμένων UH-60 Black Hawk, θα οδηγούσε σε πολλαπλά οφέλη όπως η αύξηση της ασφάλειας των πτήσεων, ο περιορισμός του οικονομικού κόστους τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης, η αύξηση της διαθεσιμότητας κ.ά.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΑΣ θα πρέπει, στο άμεσο μέλλον, να αποσύρει και να αντικαταστήσει 85 παλαιά UH-1H Iqroquois και ΑΒ-205/-205A1. Είναι σαφές ότι η προμήθεια των 15 επιπλέον CH-47 Chinook και η ολοκλήρωση των παραδόσεων των 20 NH-90 δεν μπορούν, από μόνες τους, να αντικαταστήσουν 85 ελικόπτερα, διότι απλά δεν βγαίνουν οι αριθμοί και δεν ικανοποιούνται οι επιχειρησιακές ανάγκες, ιδιαίτερα σε περίοδο πολέμου, όπου θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι απώλειες.

Από την άλλη για προμήθεια νέων ελικοπτέρων δεν τίθεται θέμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεδομένου ότι ένα πρόγραμμα προμήθειας 40 νέων ελικοπτέρων, για παράδειγμα, θα κόστιζε κοντά στο € 1,5 δισεκατομμύριο, ίσως και περισσότερο. Έτσι, εκ των πραγμάτων η χώρας μας θα πρέπει να στραφεί στη λύση των μεταχειρισμένων. Και η μόνη χώρα που μπορεί να διαθέσει μεταχειρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα είναι οι ΗΠΑ με τα εκατοντάδες UH-60 Black Hawk που διαθέτει.

Διαβάστε: Αεροπορία Στρατού: Η εξέλιξη της ισχύος, οι προκλήσεις και οι προοπτικές του μέλλοντος.