Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του Νοτιοκορεατικού Στρατού για το βλήμα (πυρομαχικό) GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), που αναπτύσσει η σουηδική Saab, σε συνεργασία με την αμερικανική Boeing. Το βλήμα GLSDB δεν είναι άλλο από την έκδοση χερσαίας εκτόξευσης των κατευθυνόμενων βομβών SDB.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών τα βλήματα GLSDB πέτυχαν μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 100 χιλιομέτρων. Τα GLSDB ενσωματώνουν σύστημα καθοδήγησης λέιζερ και μπορούν να εμπλέξουν και κινούμενους στόχους. Ουσιαστικά πρόκειται για κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού αυξημένου βεληνεκούς, σε σχέση με τα συμβατικά.

Η πρώτες βολές του GLSDB έγιναν το 2017, παρουσία της αμερικανικής υπηρεσίας AMRDEC (US Army Aviation & Missile Research, Development and Engineering Center). Σύμφωνα με την AMRDEC ο Αμερικανικός Στρατός ενδιαφέρεται για τα βλήματα GLSDB διότι «σήμερα οι χερσαίες δυνάμεις έχουν ανάγκη από αυξημένο βεληνεκές και ευελιξία».

Μετά την εκτόξευση η βόμβα SDB αποχωρίζεται τον κινητήρα, σε προκαθορισμένο ύψος, και στη συνέχεια κινείται για την προσβολή στόχων στο έδαφος ή στη θάλασσα, λειτουργεί δηλαδή και ως σύστημα παράκτιας άμυνας. Και στις δύο περιπτώσεις το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 100 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την Boeing το πρόγραμμα GLSDB είναι ένα πρόγραμμα χαμηλού τεχνολογικού ρίσκου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *