Η αμερικανική EOS Defense Systems ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε, με επιτυχία, δοκιμή οχήματος HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) με πύργο μάχης R400S Mk.2. Ο πύργος ενσωματώνει πυροβόλο M230LF Bushmaster των 30 χιλιοστών, συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και μονό εκτοξευτή αντιαρματικού βλήματος FGM-148 Javelin. Η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο σχετικού συμβολαίου, διάρκειας 10 μηνών, για την πιστοποίηση του πύργου, στην αυτή διαμόρφωση, σε οχήματα HMMWV.

Στη διάρκεια των δοκιμών πραγματοποιήθηκαν δύο (2) βολές FGM-148 Javelin με παράλληλη βολή του M230LF Bushmaster. Σύμφωνα με την EOS η ταυτόχρονη χρήση και των δύο (2) συστημάτων δεν επηρέασε ούτε την απόδοση τους, ούτε το ένα το άλλο. Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια περίπου διαμόρφωση οπλισμού, αλλά σε τηλεχειριζόμενο πύργο μάχης LW-30 (Protector), δοκιμάζει ο Αμερικανικός Στρατός επί του νέου τακτικού οχήματος JLTV (Joint Light Tactical Vehicle).

Comments

 1. Πάρα πολύ καλό. Τελικά πιστεύω ότι θα «κουμπώσει» πάνω στο JLTV, γιατί τα HMMWV είναι σιγά σιγά για απόσυρση από τους ουσαίους. Βέβαια για τα Humvee που θα υπηρετήσουν για πολύ ακόμα σε στρατούς όπως ο δικός μας, θα είναι μια εξαιρετική λύση.

    1. Αυτο λεω, αγοραστηκαν την περιοδο των πολυ παχιων αγελαδων πλεον ειναι αντιοικονομικα. Καλυτερα MRAP που μπορουν να μεταφερουν και κοσμο με ασφαλεια.
     Δυστυχως δεν μου διαφευγει

   1. Αν και όντως έχουν μεγάλη κατανάλωση, παρόλα αυτά είναι προτιμότερα από τα M240/290GD. Καλό θα ήταν μάλιστα να κάνουμε μια κίνηση να προμηθευτούμε μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ κυρίως για δευτερεύοντα καθήκοντα μαζί με τα προαναφερθέντα M240/290GD. Για τα καθήκοντα αναγνώρισης τα M1117, M1114GR, M1115GR και τα VBL (θα υπάρξουν και μεταχειρισμένα από Γαλλία) θα είναι ότι πρέπει.

    Μελλοντικά εάν πάρει τα πάνω της η ΕΛΒΟ θα ήταν μια καλή ιδέα η ανάπτυξη μιας συλλογής θωράκισης και προστασίας του πυροβολητή αντίστοιχη με αυτών της Textron, Plasan κ.λπ..

 2. Αντιαβακικά όπλα για τα νησιά και ρόλο οχήματος μάχης στα άλλα μέτωπα, αδύναμη θωράκιση, μικρός από την άλλη και ευέλικτος στόχος.Καλη προσθήκη στα αμφίβια τεθωρακισμένα όταν αυτά υιοθετηθούν.

 3. Σιγά την πρωτοτυπία ο Samson Dual RWS της Rafael ειναι χρόνο τώρα επιχειρησιακός και με Spike.
  Καλή λύση αν θα πάρουμε τελικά τα Μ1117 είναι να μετατρέψουμε σε RWS τον πύργο, ώστε να υπάρξει και εσωτερική αναδιάταξη χώρου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *