Σύμφωνα με την εταιρία KAE του Καζακστάν, η οποία συνεργάζεται με την τουρκική Aselsan, η πρώτη σειρά δοκιμών του αναβαθμισμένου άρματος μάχης T-72 Shygys ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει η Aselsan, ενώ οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στην KAE, στο Καζακστάν, με μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Στρατός του Καζακστάν διατηρεί σε υπηρεσία 300 άρματα μάχης τύπου T-72, τα οποία θέλει να αναβαθμίσει. Το πακέτο αναβάθμισης Shygys αφορά στην αναβάθμιση της ισχύος πυρός, της ευκινησίας και της προστασίας των αρμάτων.

Συνολικά το βάρος του αναβαθμισμένου T-72 αυξάνει μόλις κατά 1.000 κιλά. Το άρμα ενσωματώνει ισχυρότερο κινητήρα μέγιστης ισχύος 840 ίππων, νέο σκοπευτικά ημέρας και νύχτας και τον πυροβολητή και νέο βαλλιστικό υπολογιστή η χρήση του οποίου αυξάνει το δραστικό βεληνεκές των βολών από τα 1.800 στα 2.500 μέτρα.

Το εμπρός τόξο και το πάνω μέρος του πύργου προστατεύονται από επιπλέον θωράκιση, ενώ και τα πλευρά του άρματος έχουν ενισχυθεί με επιπλέον θωράκιση και με αντιαρματικό πλέγμα.

Στο πίσω δεξιά μέρος του πύργου έχει εγκατασταθεί ένας τηλεχειριζόμενος πύργος της Aselsan με πολυβόλο NSV των 12,7 χιλιοστών, το οποίο, πριν την αναβάθμιση, βρισκόταν στη θυρίδα του αρχηγού πληρώματος.

Ο κύριος οπλισμός παραμένει ο ίδιος, δηλαδή ένα κύριο πυροβόλο 2A46 των 125 χιλιοστών και ένα συζυγές πολυβόλο PKT των 7,62 χιλιοστών. Επιπλέον τα T-72 Shygys ενσωματώνουν δορυφορικά συστήματα επικοινωνιών, νέους σταθμούς ασυρμάτων VHF/FM της Aselsan, ένα σύστημα επιτήρησης για τον οδηγό με κάμερες μπροστά και πίσω.