Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu το Τουρκικό Ναυτικό πραγματοποίησε δοκιμή εκτόξευσης της τορπίλης βαρέως τύπου, τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης, AKYA, από το υποβρύχιο S-357 «Gür» τύπου Type-209T2. Σύμφωνα με το Anadolu είναι η πρώτη φορά που γίνεται δοκιμή εκτόξευσης της AKYA από επιχειρησιακό υποβρύχιο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης μιας τορπίλης τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης, το οποίο ξεκίνησε το 2010. Αρχικά, η πρόθεση ήταν οι πρώτες τορπίλες να παραδοθούν το 2018, αλλά υπάρχει καθυστέρηση. Για το λόγο αυτό αποκτήθηκαν οι DM-2A4 και οι Mk.48 ADCAP Mod.6AT, ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση των AKYA, οι οποίες είναι τορπίλες βαρέως τύπου, των 533 χιλιοστών.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα το μήκος της θα είναι 7 μέτρα, το βάρος της 1,2 τόνοι, θα επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων (74 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ το μέγιστο βεληνεκές, με τη μέγιστη ταχύτητα, θα είναι 15 χιλιόμετρα. Η καθοδήγησης της θα είναι ενσύρματη, με οπτική ίνα, ενώ θα ενσωματώνει ενεργό και παθητικό σονάρ.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η Προεδρία της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) είχε ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος ORKA, ανάπτυξης μιας ελαφράς τορπίλης των 324 χιλιοστών για χρήση από πλοία επιφανείας και ελικόπτερα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Roketsan και Aselsan. Η ORKA θα είναι μια τορπίλη με ενεργητικό ερευνητική, υψηλή ταχύτητα και προηγμένες διαδικασίες καθοδήγησης βασισμένες σε αλγορίθμους. Σε υπηρεσία θα αντικαταστήσουν τις αμερικανικές Mk.54.

Comments

  1. Αντιγραφή είναι ενός παλιότερου τύπου με άδεια δεν συνεχίστηκε η παραγωγή, δεν μπήκε σε ενέργεια και οι τούρκοι έσπευσαν και αγόρασαν έτοιμη τεχνογνωσία.

    Ένας βελτιωμένος τύπος είναι και καλά κάνουν ότι κάνουν.
    Χρειάζονται 500 τορπίλες καινούργιες για όλα τους τα υποβρύχια το λιγότερο, δεν αξίζει
    νομίζετε να της κατασκευάσουν στην χώρα τους;

    Μικρός Ήρωας Δικαίος Γεώργιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *