Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναγκάζει τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες για να μειωθεί η επιρροή της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πενθήμερη περιοδεία που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην περιοχή η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ.

Τα μηνύματα που μετέφερε στην Πρίστινα και το Βελιγράδι η αμερικανίδα υφυπουργός ήταν σαφή και αφορούν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων ώστε να εξαλειφθούν οι λόγοι που δικαιολογούν την ρωσική παρέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν μια τελική συμφωνία μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας με αμοιβαία αναγνώριση, η οποία θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την οικονομική ευημερία», διεμήνυσε ανοιχτά από την Πρίστινα η αμερικανίδα αξιωματούχος μετά τις συναντήσεις που είχε προχθές, Δευτέρα, με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου.

Προφανώς την ίδια θέση διατύπωσε και στο Βελιγράδι, αλλά δεν το έπραξε δημόσια μιας και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν κατ’ ιδίαν και δεν ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο. Στο επίσημο ανακοινωθέν της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι για το Κόσοβο υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ με στόχο την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Ιδιαίτερη σημασία στην συνάντηση δόθηκε στην ενεργειακή απεξάρτηση της Σερβίας από την Ρωσία και εξετάστηκαν οι δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ορυκτών καυσίμων.

Η Κάρεν Ντόνφριντ επισήμανε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής αποτελεί προτεραιότητα ώστε να εδραιωθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή.

Σήμερα η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Βοσνία και θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.