Με ανακοίνωση της η ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) γνωστοποίησε ότι ο διαγωνισμός εν συνεχεία υποστήριξης τους συστήματος αποστολής των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου EMB-145 EriEye της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου 2021, αντί της 31ης Μαρτίου που είχε οριστεί στις αρχές Φεβρουαρίου όταν προκηρύχτηκε ο σχετικός διαγωνισμός. (δείτε τη σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ)

Είναι μια ακόμα από τις πολλές παρατάσεις διαγωνισμών εν συνεχεία υποστήριξης οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων μας, αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας που επιβάλει η ισχύουσα νομοθεσία. Μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος, ο οποίος βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμα περιπτώσεις καθυστερήσεων και μεταθέσεων, οι οποίες τελικά λειτουργούν εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Προγράμματα αυτονόητα, τα οποία θα έπρεπε να «τρέχουν» με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, κωλυσιεργούν απαράδεκτα, λόγω γραφειοκρατίας. Το σχέδιο νόμου που τιτλοφορείται: «Σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερες ρυθμίσεις για τις προμήθειες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας» κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 7 Δεκεμβρίου του 2020.

Το νέο σχέδιο νόμου αφορά στην αλλαγή του νόμου 4412/2016 και των νόμων 3433/2006, 3383/2010 και 3978/2011 που ρυθμίζουν θέματα αμυντικών συμβάσεων με στόχο την απλοποίηση των διατάξεων, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ιδιαίτερα ο νόμος 3978/2011, γνωστός και ως «Νόμος Βενιζέλου» έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά γραφειοκρατικό και δαιδαλώδες πλαίσιο σχετικά με τις αμυντικές συμβάσεις.

Το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης του συστήματος αποστολής των ΕΜΒ-145 EriEye είναι προϋπολογισμού € 83.106.034,78 (μαζί με τους φόρους και τις προβλεπόμενες κρατήσεις, € 78.000.000 είναι το καθαρό ποσό) και έχει διάρκεια τέσσερα (4) έτη (η καταβολή της δαπάνης θα γίνει ισόποσα ανά έτος). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την ΠΑ το οποίο άπτετε της ομαλής λειτουργίας και της διαθεσιμότητα των πολύτιμων ΕΜΒ-145 EriEye.