Για αποφασιστική ρήξη με τις αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο. Υπογραμμίζοντας πως αντιτάχθηκε στην «πολύ ανόητη» εξωτερική πολιτική που «με απερισκεψία» οδήγησε στον θάνατο πολλών ανθρώπων, ο Τραμπ είπε πως η κυβέρνησή του «χαράσσει νέα πορεία» για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι θέλει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας όμως την ιδέα μιας «εύθραυστης» συμφωνίας. «Θέλουμε γρήγορα μια συμφωνία, αλλά όχι μια εύθραυστη συμφωνία», είπε ο γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τον Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει ξανά διάλογο με τον (ρώσο) πρόεδρο Πούτιν», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε «αμερικανική υποστήριξη» σε περίπτωση ανάπτυξης ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία.
Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στην περίπτωση μιας εκεχειρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ως εγγύηση ασφαλείας, αφού υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, οι στρατιώτες αυτοί, δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Μιλώντας δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, ο Μακρόν είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα έρθει στο δεύτερο στάδιο, έπειτα από την «εκεχειρία», όπως την αποκάλεσε. Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ιδέα αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο έθεσε αυτήν την ιδέα, θα το δεχόταν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος «θα μπορούσε» να πάει στην Ουάσινγκτον αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά. Η συμφωνία με την Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες της, είναι «πολύ κοντά», υπογράμμισε ο Τραμπ. Νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτήν τη συμφωνία που θα έδινε στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στον ουκρανικό ορυκτό πλούτο σε αντάλλαγμα για την προστασία των ΗΠΑ, είναι στην «τελική» φάση.
Υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τραμπ είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή» θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Επανέλαβε επίσης ότι προσπαθεί να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την «οικονομική ανάπτυξη» των δύο χωρών. Είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να πάει στη Μόσχα «την κατάλληλη στιγμή», αλλά θεωρεί ότι η 9η Μαΐου «είναι ίσως πολύ νωρίς» για να προγραμματίσει μια επίσκεψη.
Στις 9 Μαΐου η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης απέναντι στη ναζιστική Γερμανία. Για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο, ο Τραμπ σχολίασε ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε μερικές εβδομάδες», υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχτεί την ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη. Όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε».