Την προσωπική διαβεβαίωση ότι δεν θα καταγγελθούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αρκεί να προσέλθουν να εργαστούν (είτε στα Ναυπηγεία είτε στον Ναύσταθμο, χωρίς να χάνουν την προοπτική «της επόμενης μέρας στα Ναυπηγεία») παρείχε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Κατά τη συζήτηση κύρωσης του Μνημονίου Συμφωνίας (ΜοΑ) μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (NCIO) ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, που έθεσαν το θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στα Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ζητήματα που αφορούν στη διατήρηση της μονάδας από τον επενδυτή ως Ναυπηγείο και τη θέση που λαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό, και δια αυτού το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση.
Ο αρμόδιος υπουργός, αφενός εξέφρασε τη σιγουριά ότι ο επενδυτής θα διατηρήσει το ναυπηγικό έργο στη μονάδα του Σκαραμαγκά, αφετέρου διαβεβαίωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να είναι ενεργά τα Ναυπηγεία και προς τούτο τους παρέχει έργο σήμερα και στο μέλλον, έχοντας συνδέσει την απόφαση για τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα με την απαίτηση για ναυπήγηση των νέων κορβετών σε ελληνικά Ναυπηγεία.
«Δεν εκπροσωπώ τον επενδυτή, ούτε έχω άμεση αρμοδιότητα την επαφή με τους επενδυτές και την προσέλκυση επενδύσεων, όμως αυτό που μπορώ να δηλώσω ξεκάθαρα είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό και δια αυτού το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πάντα θα έχει απασχόληση για τα Ναυπηγεία. Επί παραδείγματι, για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχουν πολύ σημαντικές πιθανότητες να αναλάβει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ. Έχουμε πει ευθαρσώς ότι η επόμενη μεγάλη απόφαση περί τα εξοπλιστικά (1 συν 3 κορβέτες) θα ληφθεί έχοντας βάλει ως απαραίτητη προϋπόθεση η ναυπήγηση να γίνει σε ελληνικό ή ελληνικά ναυπηγεία. Εάν η πρώτη κορβέτα ναυπηγηθεί σε μία από τις δύο υποψήφιες χώρες, μόλις ετοιμαστούν τα ελληνικά ναυπηγεία για να εκτελέσουν αυτής της εμβέλειας το ναυπηγικό έργο, απαιτούμε οι υπόλοιπες κορβέτες να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Τα υποβρύχια συντηρούνται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διότι το προσωπικό έχει ικανότητα, δεξιότητες και τεχνογνωσία για να κάνει αυτή τη συγκεκριμένη πολύ σημαντική δουλειά. Ήδη, το Πολεμικό Ναυτικό προτάσσει τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των υποβρυχίων και υπάρχουν και οι άλλες εργασίες συντήρησης πλοίων του στόλου. Επομένως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει να έχουν πάντα τα Ναυπηγεία δουλειά» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Υπενθύμισε ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχαν πτωχεύσει, βρίσκονταν υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, η έλευση του επενδυτή τα ανέστησε και υπάρχει σήμερα μία προοπτική, η οποία ωστόσο-όπως αναγνώρισε-δημιουργεί κάποιες ανασφάλειες για το μέλλον (αν δηλαδή θα χρειαστεί όλους τους εργαζόμενους, ενώ ήδη κάποιοι έχουν μπει σε καθεστώς εθελούσιας εξόδου). Όμως, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος-το σίγουρο είναι «ή εγώ τουλάχιστον δεν έχω καμία αμφιβολία» ότι ο επενδυτής προτάσσει και το ναυπηγικό έργο, «δεν θα τα μετατρέψει δηλαδή σε μια άλλη παραγωγική μονάδα που δεν ασχολείται με το ναυπηγικό έργο, θέλει να το κάνει αυτό».
Για τους εργαζόμενους, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις και ενημέρωσε ότι, χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο του Σωματείου και τους εγγυήθηκε προσωπικά ότι δεν θα καταγγελθούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας από το Πολεμικό Ναυτικό αρκεί να προσέλθουν οι εργαζόμενοι να εργαστούν, κάποιοι στα Ναυπηγεία και άλλοι στον Ναύσταθμο. «Δεν σημαίνει ότι όσοι πάνε στον Ναύσταθμο χάνουν το δικαίωμα της επόμενης μέρας στα Ναυπηγεία-αλλά εφόσον το Ναυτικό έχει δουλειά να δώσει-κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή υιοθετείται με αυτό το σύστημα των ατομικών συμβάσεων, αύριο ενδεχομένως και με συμβάσεις με τα Ναυπηγεία, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, σίγουρα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό θέλει τα Ναυπηγεία να είναι ζωντανά, ενεργά και λειτουργικά προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων» ανάφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας (ΜοΑ) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (NCIO) εκπροσωπούμενου από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (Υπηρεσία NCIA) όσον αφορά στη συνεργασία σε δραστηριότητες συσκέψεων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C4ISR Activities), ψηφίστηκε από την Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ26 κατά, με το «παρών» τοποθετήθηκε η Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία, κατά την απόφαση του κόμματος να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες της Βουλής.