Με αφορμή τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης (ΑΝΥΕΘΑ), Φώτη Κουβέλη και τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης (ΥΕΘΑ), Πάνου Καμμένου, και επειδή θέλουμε να δώσουμε στους αναγνώστες μας μια ακριβή εικόνα, στις επόμενες γραμμές θα καταγράψουμε τα μέχρι σήμερα ισχύοντα για το ζήτημα της χρονομίσθωσης των φρεγατών FREMM και της απόκτησης φρεγατών Belharra.

Συλλέξαμε όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες τόσο από το ΓΕΝ και τη ΓΔΑΕΕ όσο και τη Γαλλική πλευρά και τις παραθέτουμε. Σχετικά με το ζήτημα των FREMM το θέμα δεν έχει τελειώσει, αλλά βρίσκεται σε πολύ καλή φάση διαπραγματεύσεων. Σίγουρα οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη ήταν αρκετά πρόωρες και ειδικά η αναφορά στην έλευση των πλοίων τον μήνα Αύγουστο, αλλά χθες ο Πάνος Καμμένος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν και εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις. Κάτι που όπως βέβαια αναμένεται και να γίνει. Οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού άμυνας δεν αναιρούν τις επαφές που ήδη έχουν λάβει χώρα μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν ούτε και αποτελούν τροχοπέδη. Για δικούς της λόγους που άπτονται εσωτερικής κατανάλωσης πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Κουβέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «DEFENCEREVIEW», το πρόγραμμα της χρονομίσθωσης των FREMM δεν έχει ακυρωθεί, αλλά υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά η οποία είναι θετική στο ενδεχόμενο παραχώρησης των FREMM στην Ελλάδα. Ήδη έχουν λάβει χώρα δυο επαφές και αναμένεται και τρίτη συνάντηση.

Επίσης το ζήτημα των FREMM δεν είναι ξεκομμένο από τη θέληση του Πολεμικού Ναυτικού για την προμήθεια φρεγατών Belharra. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν ανοιχτά θέματα: Πόσες θέλει το ΠΝ, πόσο θα κοστίσουν, πότε θα ναυπηγηθούν.

Ασφαλώς και το ΠΝ έχει σαφή προτίμηση στις Belhahara και όχι τόσο στις FREMM λόγω εγγενών αδυναμιών των πλοίων. Τα πλοία έχουν σοβαρές αδυναμίες όπως η έλλειψη CIWS και η μικρή αναχορηγια. Από την άλλη πλευρά όμως δίδονται άμεσα και μέσα σ’ ένα αρκετά ευνοϊκό πλαίσιο όρων παράδοσης και αποπληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΝ εξετάζει διάφορα σενάρια ενίσχυσης του. Για παράδειγμα, ναυπήγηση νέων φρεγατών Belharra και μετά το πέρας της χρονομίσθωσης αγορά των δύο FREMM που αρχικώς είχαν μισθωθεί ή ναυπήγηση των Belharra και επιστροφή των FREMM.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα των FREMM δεν έχει ακυρωθεί και παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων.

Comments

 1. Συγχαρητήρια για την ψύχραιμη στάση-σχόλιο που δυστυχώς αυτές τις ημέρες είναι η εξαίρεση στον κανόνα.
  Πρέπει να αναμένουμε κάποια αντίστοιχη πρόταση (leasing+ναυπηγήσεις) από Γερμανία;
  Το δεύτερο μέρος του εξαιρετικού άρθρου «ΠΝ: Εξελίξεις και προοπτικές» πότε θα το έχουμε;

 2. «Όσα είπα ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα» είπε ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτης Κουβελη…σχετικά με το θέμα των Fremm είναι μνημειώδης ο χειρισμός απο τον εν λόγω Φώταρο που παρολίγο θα γινόταν και Πρόεδρος…της Δημοκρατίας. Ο ΈΞΥΠΝΟΣ παραδέχεται το λάθος του, ο πονηρός δικαιολογείται και ο βλάκας επιμένει,..στη δική μας περίπτωση ο Φώταρος είναι αρχιβλάξ και πονηρός. Βγήκε και ανακοινωσε μια συμφωνία και χρόνους παράδοσης χωρίς να υπάρχει γραπτη συμφωνία παρά όπως παραδέχεται ο ίδιος συνομιλίες….και απο πάνω ρίχνει την ευθύνη για την δική του πατάτα στον Πρωθυπουργό.
  «»Σπεύδω να σας πω οτι τη δεδομένη στιγμη μίλησα και εγώ όλα εκείνα τα οποία ειπώθηκαν ανταποκρίνονταν στην πραγματικοτητα. »
  τη στιγμή που μίλησε τα δεδομένα έλεγαν ότι ήταν μια τελειωμένη υπόθεση.
  «Βέβαια όλα τα πράγματα είναι σε εξελιξη»..ναι,..τα πάντα ρει που έλεγε και ο Ηράκλειτος…
  » Και βέβαια όλα είναι υπό το χειρισμό του πρωθυπουργού.»…άρα,…για τα ήξεις αφίξεις του Φώταρου…φταίει ο Πρωθυπουργός…
  «Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο αυτή τη στιγμή. » τη τωρινή στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία τίποτα δεδομένο..
  απλά απίστευτος…αν υπήρχε σοβαρό κράτος αυτός ο κλόουν θα είχε πεταχτεί απ το παράθυρο του υπουργείου χωρίς αλεξίπτωτο.
  Σε μια παράγραφο σε τρεις προτάσεις με τρεις τελείες λέει δύο διαφορετικά πράγματα και ρίχνει τις ευθύνες και αλλού πέρα απ τον εαυτούλη του που τον βγάζει και λάδι. Ρε μπαρπα Φώτη…πόσο ρε φίλε σου λειψε η τηλεόραση και η προβολή που χασες το μπαλάκι;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *