Τουλάχιστον € 6 δις για την Ουκρανία συγκεντρώθηκαν σε μια διεθνή διάσκεψη δωρητών στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός. «Κατά τη διάσκεψη αυτή, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον € 6 δις και τα χρήματα αυτά θα διανεμηθούν αμέσως για την υποστήριξη της Ουκρανίας και όλων εκείνων που υποστηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Όταν η Ρωσία φέρνει τον θάνατο, οι χώρες του ελεύθερου κόσμου πρέπει να προσφέρουν τη βοήθειά τους και νομίζω πως αυτή η διάσκεψη εδώ στη Βαρσοβία επέδειξε μια τεράστια δόση αλληλεγγύης ανάμεσά μας», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Κατά τη διάσκεψη που οργανώθηκε από την Πολωνία και τη Σουηδία με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση, μέσω βιντεοσύνδεσης, να «δοθεί αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας» προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

«Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα, όχι μόνο μια υπόσχεση ή μια προοπτική», είπε. Κάλεσε επίσης «πολιτισμένους εταίρους» να αναλάβουν την πατρωνία «περιφερειών, πόλεων και βιομηχανιών στην Ουκρανία» προκειμένου να στηρίξουν την ανοικοδόμησή της.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στη διάσκεψη βοήθεια 200 εκατ. ευρώ για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία. «Σήμερα μαζευτήκαμε με έναν ξεκάθαρο σκοπό: να υποστηρίξουμε τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, που πολεμάει τον επιτιθέμενο και υπερασπίζεται την ελευθερία του», είπε.

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε στην έκκληση, γι’ άλλη μια φορά, να υποστηριχθεί η Ουκρανία. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύομαι για τη χορήγηση 200 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε από την πλευρά του πως οι «προσπάθειες για αλληλεγγύη επικεντρώνονται σε τρεις τομείς: την ανθρωπιστική βοήθεια, τις ανάγκες για ρευστότητα βραχυπρόθεσμα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».