Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε στη Ρωσία από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Kommersant» ότι οι ζημιές από τη φωτιά στο αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» ανέρχονται στα $ 1,52 δισεκατομμύρια, ο Διευθυντής των ναυπηγείων USC (United Shipbuilding Corporation), Alexei Rakhmanov, που έχουν αναλάβει τις εργασίες αναβάθμισης του, δήλωσε, μέσω επίσης ανακοίνωσης ότι «το ποσό που αναγράφεται ως κόστος ζημιάς για το αεροπλανοφόρο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ωστόσο η ανακοίνωση των ναυπηγείων δεν αναφέρει τίποτα για το κόστος, εκτός του ότι υπάρχουν ζημιές στο αεροπλανοφόρο και ότι αυτές θα καταγραφούν, όπως και οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης τους και έτσι θα προκύψει το κόστος της ζημιάς. Σύμφωνα με την «Kommersant», το κόστος είναι τόσο μεγάλο, διότι η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην υπερκατασκευή του αεροπλανοφόρου, σε σημεία που επηρεάζουν τη δομική ισορροπία του πλοίου, τα οποία και θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι το «Admiral Kuznetsov» είναι εκτός υπηρεσίας, σε πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης, το οποίο αναμένεται να φτάσει το $ 1 δισεκατομμύριο περίπου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν το 2021, αλλά μετά το περιστατικό της φωτιάς η ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης μπορεί να μετακυλήσει για αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης συντήρησης το «Admiral Kuznetsov» θα εφοδιαστεί με 32 νέα αντιαεροπορικά βλήματα Pantsir-M/-EM, μέγιστου βεληνεκούς 20-40 χιλιομέτρων και νέους κινητήρες.

Πρόκειται για μεσοπρόθεσμη λύση, καθώς, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Μόσχα σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός νέου αεροπλανοφόρου, διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει το 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Το νέο αεροπλανοφόρο θα πρέπει να είναι πυρηνοκίνητο με μέγιστο εκτόπισμα τους 70.000 τόνους. Η ναυπήγηση του προσδιορίζεται για το 2030-2035.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *