Στις 7 Απριλίου το NATO αποφάσισε μια πρωτοβουλία (δείτε ΕΔΩ), ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες, εκτιμά το NATO, θα συμβάλουν στη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Συμμαχίας. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του NATO ενέκριναν τη χάρτα DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic). Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: «Συνεργαζόμενοι με τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, οι Σύμμαχοι θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την καλύτερη νέα τεχνολογία για τη διατλαντική ασφάλεια». Τα προγράμματα DIANA θα επικεντρωθούν σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, τις οποίες το NATO έχει χαρακτηρίσει προτεραιότητα.
Τα προγράμματα DIANA θα ενώσουν, σε καθεστώς συνεργασίας, το στρατιωτικό προσωπικό με νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας των χωρών-μελών της Συμμαχίας για την επίλυση κρίσιμων προκλήσεων στην άμυνα και την ασφάλεια. Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα της DIANA θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο των δεκάδων τοποθεσιών (κέντρα με επιταχυντές και κέντρα δοκιμών) σε περισσότερες από 20 χώρες-μέλη της Συμμαχίας. Τα προγράμματα DIANA θα διαχειρίζονται από δύο περιφερειακά γραφεία, ένα στην Ευρώπη (κοινό στη Μεγάλη Βρετανία και την Εσθονία) και ένα στη Βόρεια Αμερική (πιθανότατα στον Καναδά).
Οι τομείς έρευνας που θα απασχολήσουν τα προβλήματα DIANA είναι: Η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων (γρήγορα και με ασφάλεια), οι κβαντικές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες της αυτονομίας, η βιοτεχνολογία, η τεχνολογία νέων υλικών και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα. Τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το πολυεθνικό Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (NATO Innovation Fund). Το ταμείο θα επενδύσει € 1 δισεκατομμύριο σε νεοφυείς επιχειρήσεις (Start-Up) αρχικού σταδίου και σε προγράμματα νέων τεχνολογιών, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τους στρατηγικούς στόχους του NATO. Όπως φαίνεται στο χάρτη ο αρχικός σχεδιασμός των υποδομών περιλαμβάνει, για την Ελλάδα, δύο (2) κέντρα με επιταχυντές και τέσσερα (4) κέντρα δοκιμών. Για την Τουρκία προβλέπει ένα (1) κέντρο με επιταχυντές και δύο (2) κέντρα δοκιμών.