Επανα-επισκεπτόμενος το θέμα Εξάρτυση (για πολλοστή φορά) και με αφορμή πρόσφατους σχολιασμούς μου στον λογαριασμό μου στο twitter σκέφτηκα να επικαιροποιήσω έναν δεκάλογο συμβουλών από ένα παλαιότερο μου κείμενο.

Γράφει ο Ευστάθιος Παλαιολόγου

Οι συμβουλές απευθύνονται κυρίως στους κληρωτούς και έφεδρους που δεν έχουν την «πολυτέλεια» ή την ευχέρεια να βελτιώσουν διαφορετικά την λειτουργικότητα και τον επιχειρησιακό προσανατολισμό της ατομικής τους εξάρτυσης. Οπόταν είναι προσανατολισμένες προς το σύνολο της Μ-71 και αντίστοιχων μορφών εξαρτύσεων.

Δυστυχώς η εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι από την διαμόρφωση της εξάρτυσης είναι «τέσσερα δάχτυλα δεξιά αριστερά οι φυσιγγιοθήκες και τετραγωνισμένος γυλιός».  Οι εξαρτύσεις με ζωστήρα και ιμάντες τύπου «Υ» ή τύπου «Η» (όπως η Μ-71 στον Ε.Σ.) αν και παρωχημένες σαν σχεδιάσεις εντούτοις έχουν το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν σχετική ευελιξία στην διαμόρφωση. Αν φυσικά ξεφύγουμε από την «ενδο-συστημική ανακύκλωση λανθασμένων πρακτικών και απόψεων». Επίσης, σε σχέση με ένα γιλέκο μάχης προσφέρουν πολύ καλύτερο αερισμό του σώματος.

Συμβουλή 1η. Μεταφέρετε και τις δύο φυσιγγιοθήκες στην πλευρά του αδύναμου χεριού(του χεριού που γεμίζει το όπλο) και τοποθετήστε τες όσο το δυνατό πιο πλάγια πέραν από τις χαρακτηριστικές απολήξεις των λαγόνιων οστών. Διατηρήστε την πρόσθια περιοχή της λεκάνης όσο το δυνατό πιο καθαρή καθότι είναι αυτή που εξασφαλίζει την περισσότερη σταθερότητα στη θέση πρηνηδόν καθώς επίσης επιτρέπει χαμηλότερη τέτοια θέση και αυξημένης «ευελιξία» κατά την έρπυση.

Συμβουλή 2η. Προμηθευτείτε τουλάχιστο μια επιπλέον φυσιγγιοθήκη, ή μια θήκη γενικής χρήσης ανάλογων διαστάσεων την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για επιπλέον γεμιστήρες (πέραν των 4) ή για υλικά (και από τον γυλιό) τα οποία κρίνετε ότι τα χρειάζεστε πιο συχνά (GPS, πυξίδα, μονωτική ταινία κλπ) και τοποθετήστε την από την αντίθετη πλευρά των προηγούμενων δύο-πρέπει να σκεφτόμαστε και την ισορροπία της εξάρτυσης. Επίσης μπορεί να την χρησιμοποιήσουμε σαν θήκη Συλλογής Τραύματος. Στην φυσιγγιοθήκη επίσης μπορούμε να χωρέσουμε 3-4 βομβίδες Βομβιδοβόλου 40χιλ ή μέχρι και 80 φυσίγγια πολυβόλου σε ταινία. 

Συμβουλή 3η. Μην φοβηθείτε να προσαρμόσετε την εξάρτηση πιο ψηλά από το ύψος της λεκάνης, στο ύψος της μέσης. Μεταφέροντας την λίγο πιο ψηλά δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα πόδια μας τα οποία επιβάλλεται να μπορούμε να τα ανυψώσουμε, τους μηρούς, πέραν του οριζόντιου. Γινόμαστε πιο κινητικοί ειδικά σε περιπτώσεις που πρέπει να υπερβούμε κάποιο εμπόδιο όπως ένα παράθυρο ή ένα όρυγμα. Προσοχή όμως, όχι πολύ ψηλά σε σημείο που να επηρεάζει την αναπνοή-στήθος και διάφραγμα. Επίσης εάν έχουμε θήκες (εάν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε) μπροστά είναι πιο άνετο να είναι στο σημείο της κοιλιάς παρά στο σημείο της λεκάνης καθότι η κοιλιά ως πιο «εύπλαστη» θα μας επιτρέψει να παίρνουμε πιο φυσιολογική θέση πρηνηδόν (και πολύ πιο χαμηλή), όπως αναφέραμε και πιο πριν.

Συμβουλή 4η. Προμηθευτείτε 2ο Υδροδοχείο με την αντίστοιχη θήκη (αν είναι δυνατόν και με το κύπελλο του) ή ένα καλό ασκό πλάτης. Τα ¾ λίτρου του ενός Υδροδοχείου ΔΕΝ είναι αρκετά. Επίσης, το κύπελλο εξαλείφει την ανάγκη οποιασδήποτε μορφής άλλου αγγείου εστιάσεως (καραβάνας..). Στο θέμα της επαρκούς ποσότητας νερού έχω επίσης αναφερθεί πολλές φορές.

Συμβουλή 5η. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε τον γυλιό μάχης στο πλάι (δυνατή πλευρά) αντί πίσω. Θα βελτιώσει την πρόσβαση στο περιεχόμενο του και θα εξισορροπήσει το βάρος των πυρομαχικών στην αντιδιαμετρικά αντίθετη πλευρά. Επίσης παίξτε με την θέση των Υδροδοχείων στην εξισορρόπηση του Φόρτου. Αυτή είναι μια πρακτική που διδάσκεται και στο ΚΕΑΠ και την έχουμε δει κατά καιρούς σε φωτογραφίες που αποδεσμεύει το ΓΕΣ.

Συμβουλή 6η. Αποφύγετε όσο είναι δυνατό να κρεμάτε υλικά στους ιμάντες των ώμων (φακούς, χειροβομβίδες, πυξίδες κλπ…). Διατηρήστε τους όσο πιο καθαρούς για την επώμιση του όπλου σας.

Συμβουλή 7η. Ότι δεν δένεται χάνεται. Κρίσιμα υλικά σας να τα έχετε δεμένα και ασφαλισμένα με αρτάνη (πυξίδα, μαχαίρι-πολυεργαλείο, φανάρι, κλπ). Ένας κρίκος «D» μπορεί να φανεί χρήσιμος για την ασφάλιση αυτών ενώ μπορεί να χρησιμεύσει και για την ασφάλιση του αορτήρα του τυφεκίου μας.

Συμβουλή 8η. Ένα πολύ χρήσιμο υλικό μπορεί να αποδειχθεί μια θήκη απορριπτομένων (Dump Pouch). Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την προσωρινή τοποθέτηση των άδειων γεμιστήρων όσο και για τη μεταφορά παντός είδος υλικού, όπως οπλοβομβίδες, που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί αλλού. Αυτή μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της ζώνης καθώς η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη λόγω της απουσίας καλύμματος.

Συμβουλή 9η. Τοποθετείτε τις γεμιστήρες με το άνοιγμα προς τα κάτω και τις βολίδες να βλέπουν προς τη δυνατή μεριά. Στις φυσιγγιοθήκες μας (της Μ-71) ο μόνος τρόπος να βγάλουμε μια γεμιστήρα είναι αρπάζοντας την από τον πυθμένα οπότε αυτός ο τρόπος είναι ο πιο ταχύς για γέμιση. 

Συμβουλή 10η. Κύριος σκοπός της εξάρτησης είναι η ομαλή προμήθεια του οπλισμού μας με πυρομαχικά σε όλες τις θέσεις βάλλοντος. Αν αποτυγχάνει να πετύχει αυτό κάτι έχουμε κάνει λάθος. Σταματούμε και ξεκινάμε από την αρχή. 

Ο επιχειρησιακός προσανατολισμός της διαρρύθμισης της εξάρτυσης, αλλά και των υλικών του φόρτου, είναι ένα στοιχείο που βελτιώνει κατά πολύ την δυνατότητα ποιοτικής εκπαίδευσης. Επιτρέπει εφαρμογή πιο ρεαλιστικών σεναρίων. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μια ποιοτική εκπαίδευση θα οδηγήσει σε φθορές ή και καταστροφές υλικών. Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται μειονέκτημα καθώς, ιδανικά, θα οδηγήσει σε βελτίωση των υλικών ή αναπροσαρμογή κάποιων πρακτικών και ενεργειών. Η ηγεσία πρέπει να προάγει τον ρεαλισμό και την ποιότητα στην εκπαίδευση διότι το «κόστος» ή κόστος των απωλειών είναι κατά παρασάγγας μεγαλύτερο από το κόστος αποκατάστασης οποιασδήποτε φθοράς.

Τέλος, περιλαμβάνω πιο κάτω ένα λιτό πίνακα όπου επιγραμματικά αναφέρομαι  στην κλιμάκωση του φόρτου επιχειρήσεων παραθέτοντας υλικά που ενδεχομένως θα τον αποτελέσουν.

Και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο που αναλώσατε στην ανάγνωση του κειμένου.

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΟΡΤΟΣ ΠΕΖΟΥ ΜΑΧΗΤΗ