Την τελική υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αναμένει το σχέδιο δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΔΕΠ). Με την υλοποίηση του σχεδίου όλες οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκονται υπό μια Διοίκηση, υπεύθυνη για την εκπαίδευση και φυσικά για τις επιχειρήσεις. Οι δυνάμεις που θα περιλαμβάνει η ΔΕΕΠ θα είναι:
-1 ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ (1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών), Στρατός
-71 Α/Μ ΤΑΞ (71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία), Στρατός
-32 ΤΑΞ ΠΝ (32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών), Στρατός
-ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρύχιων Καταδρομών), Πολεμικό Ναυτικό
-31 ΜΕΕΔ (Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας & Διάσωσης), Πολεμική Αεροπορία
Φυσικά μόνο οι αλλαγές σε οργανωτικό επίπεδο δεν αρκούν και δεν εξαντλούνται στην δημιουργία μιας ενιαίας διοίκησης. Οπωσδήποτε είναι ένα θετικό βήμα, αλλά οι Έλληνες επιτελείς δεν φαίνεται να μένουν μόνο σ’ αυτό.
Για να είναι αποτελεσματική η λειτουργία της νέας Διοίκησης θα πρέπει, και θα γίνει, να αλλάξει η φύση, η ένταση και ο προσανατολισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η προσαρμογή στα νέα διδάγματα που αποκόμισαν οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις από την εμπλοκή τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Υπάρχει και το θέμα του εξοπλισμού, αλλά κυρίως των εναέριων μέσων. Η νέα Διοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύσσεται σε ελάχιστο χρόνο σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Αεροκίνηση, δηλαδή ελικόπτερα, αεροσκάφη, ταχύπλοα σκάφη.
Σίγουρα οι Έλληνες επιτελείς, δεδομένου ότι σχεδιάζουν εδώ και καιρό την ΔΔΕΠ, έχουν εξετάσει και αυτά τα ζητήματα. Μένει να δούμε τις αποφάσεις. Φυσικά θα επανέλθουμε στο θέμα, για οποιαδήποτε νεότερη πληροφορία.