Από τη Νότιο Κορέα θα προέλθει το νέο ΤΟΜΑ του Αυστραλιανού Στρατού το οποίο επικράτησε έναντι του γερμανικού KF-41 Lynx. Η σχετική είδηση προέρχεται από την αυστραλιανή ιστοσελίδα Ficancial Review και τον αμυντικό της συντάκτη Andrew Tillett (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ) To Hanwha AS-21 Redback επιλέχθηκε ως το νέο ΤΟΜΑ των χερσαίων δυνάμεων της Αυστραλίας και συνολικά θα κατασκευαστούν 129 κομμάτια.  

Καταλυτικός ρόλος στην απόφαση αυτή διαδραμάτισε η επιδιωκόμενη στενή διπλωματική και αμυντική σχέση μεταξύ της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας για την ανάσχεση της Κινεζικής απειλής στον Ειρηνικό. Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατασκευάστρια εταιρεία Hanwha έχει ήδη επενδύσει σε εργοστάσιο στην Αυστραλία ώστε να υπάρχει αυξημένη εγχώρια συμμετοχή συναρμολογώντας εκεί τα νέα ΤΟΜΑ AS-21 Redback.

Το κόστος δεν έχει διευκρινιστεί δεδομένου πως αρχικώς ο Στρατός της Αυστραλίας επεδίωκε τη προμήθεια 450 νέων ΤΟΜΑ και τελικώς το πρόγραμμα μειώθηκε σε 129 νέα ΤΟΜΑ.

Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης AS-21 Redback παρουσίασε η νοτιοκορεατική Hanwha Defense όπως σας το παρουσιάσαμε κατά τη «Eurosatory 2022»

Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης AS-21 Redback είναι ένα από τα κύρια εκθέματα της νοτιοκορεατικής Hanwha Defense, στη διεθνή έκθεση «Eurosatory 2022». Το όχημα διεκδικεί το αυστραλιανό πρόγραμμα LAND 400 Phase-3, με ανταγωνιστή το γερμανικό Lynx Kf-41. Το AS-21 Redback είναι μια ριζικά αναβαθμισμένη έκδοση του K21. Η ανάπτυξη του ολοκληρώθηκε το 2019. Το όχημα έχει μέγιστο βάρος μάχης τους 42 τόνους και μπορεί να κινηθεί με μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιόμετρα την ώρα σε οδό. Η εμβέλεια του είναι 520 χιλιόμετρα. Έχει τριμελές πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός) και μπορεί να μεταφέρει οκταμελή ομάδα.

Ενσωματώνει τον πύργο μάχης T2000, της αυστραλιανής EOS, με κύριο πυροβόλο των 30 χιλιοστών, αν και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει και άλλα διαμετρήματα, μεταξύ 25-50 χιλιοστών. Επίσης ενσωματώνει συζυγές πολυβόλο των 5,56 ή των 7,62 χιλιοστών, καθώς και μονό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων FGM-148 Javelin ή διπλό εκτοξευτή Spike-LR2. Εκτός του T2000, το όχημα μπορεί να ενσωματώσει τον τηλεχειριζόμενο πύργο R400S Mk.2 με κύριο πυροβόλο 5,56 ή 7,62 χιλιοστών. Τέλος, ενσωματώνει και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας.

Εξαντλητικές δοκιμές και αξιολόγηση επί του πεδίου από την Αυστραλία

Η νοτιοκορεατική Hanwha ανακοίνωσε ότι το τεθωρακισμένο όχημα μάχης AS21 Redback, το οποίο βρίσκεται σε φάση δοκιμών από τον Αυστραλιανό Στρατό, θα ξεκινήσει δοκιμές, από το Νοτιοκορεατικό Στρατό, τον Ιούνιο του 2022. Υπενθυμίζουμε ότι το AS21 Redback έχει επιλεγεί, μαζί με το γερμανικό Lynx KF41, για την τελική φάση του προγράμματος Land 400 Phase 3 της Αυστραλίας, δηλαδή το πρόγραμμα για την προμήθεια νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και 17 οχημάτων υποστήριξης.