Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Mε κεντρικό σύνθημα «Είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί στην Ουκρανία» ο Μπάιντεν τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι με διπλωματία, να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας τώρα».

Επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει» ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει την απόσυρση ορισμένων στρατευμάτων μετά την ολοκλήρωση των πρόσφατων ασκήσεων κοντά στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι «η εισβολή παραμένει σαφώς πιθανή». «Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ορισμένες στρατιωτικές μονάδες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους κοντά στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν καλό, αλλά δεν το έχουμε επαληθεύσει ακόμη».

«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα αντιμετωπιστεί με συντριπτική διεθνή καταδίκη». Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία» ανέφερε.

«Η Ουκρανία δεν απειλεί τη Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Δεν έχουμε, δεν έχουμε σχέδια να τους βάλουμε εκεί. Δεν στοχεύουμε τον λαό της Ρωσίας. Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία. Δεν είστε εχθρός μας. Δεν πιστεύω ότι θέλετε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

«Θα ασκήσουμε έντονη πίεση στους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς. Αυτές οι κυρώσεις είναι έτοιμες να εφαρμοστούν αμέσως μόλις η Ρωσία επιτεθεί. Θα υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για να εμποδιστεί η οικονομική και στρατηγική επέκταση της Ρωσίας».