Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Ιταλίας και της Αιγύπτου, είναι αντίστοιχα επωφελείς και δίκαιες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Απευθυνόμενος προς τους εισηγητές της αξιωματικής και τους ειδικούς αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, είπε πως σε όσα επικριτικά ανέφεραν για τις δύο συμφωνίες, επιλέγει να είναι «ολιγόλογος και προσεκτικός», καθώς ό,τι ειπωθεί από την δική του πλευρά, θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιατησία. Δήλωσε όμως, ότι είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως σε αυτές «τις δυσχερείς στιγμές που διάγουμε, το απαραίτητο είναι η εθνική ομοψυχία που θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δικαιώνεται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αναζήτηση λύσεων σε θέματα οριοθέτησης».

Στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρει με βάση ποια μεθοδολογία έγινε ο καθορισμός της μερικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, απάντησε πως η συμφωνία δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά είναι μία από κοινού συμφωνία οριοθέτησης, που έχουν κάνει δύο κυρίαρχα κράτη. Άλλωστε, συμπλήρωσε, ο θαλάσσιος χώρος είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο, ποσοστό που είναι κοντά σε αυτό που ακολουθήθηκε και στην συμφωνία με την Ιταλία, που είναι 46% για την Ελλάδα και 54% για την Ιταλία».

Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως για την οριοθέτηση της ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε το ιδιο θαλάσσιο όριο με την διαπραγμάτευση του 1977. Υπενθύμισε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί η ιταλική πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει αν δεν κατοχυρώνονταν οι πρακτικές των Ιταλών ψαράδων. Το αδιέξοδο αυτό όμως, ξεπεράστηκε με την αποστολή της κοινής επιστολής στην ευρωπαία Επίτροπο που είναι αρμόδια για την αλιεία, όπου αναφέρεται πως όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό ιταλών αλιέων, να αλιεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Η Ιταλία, είπε ο υπουργός, «επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Αναφορικά με την συμφωνία με την Αίγυπτο, ανέφερε πως η Αίγυπτος δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί της με επιπλέον 30% ΑΟΖ. Μετά από 14 γύρους που κράτησαν 15 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων υπογράφηκε το ψευδο-τουρκολιβυκό σύμφωνο, οι δυο πλευρές, Ελλάδα και Αίγυπτος, επέλεξαν λύση κοντά στους στόχους και των δυο πλευρών. Τόνισε πως υπάρχει ρητή δέσμευση να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο μελλοντικά. Αναφερόμενος τέλος, στις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αυτές μπορεί να εξηγηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται κιόλας».

Για τα 12 μίλια στο Ιόνιο

Κλείνοντας την συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αποσαφήνισε ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί την συνάντηση της βουλήσεως δύο ανεξάρτητων και κυριάρχων χωρών και όχι επί της βάσεως κάποιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας». Διαβεβαίωσε δε, πως «όποιος θέλει περισσότερες διευκρινίσεις, παραμένει διαθέσιμος να τις παράσχει κατ’ ιδίαν».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η χώρα μας έχει επαρκέστατη νομική κάλυψη για την συμφωνία με την Αίγυπτο» και όπως ξεκαθάρισε, «δεν τίθεται θέμα νομικού φροντιστηρίου, αλλά εθνικού συμφέροντος. Μετράω – είπε – το ‘και’ και το ‘κόμμα’ που λέγω». Η χώρα διατηρεί δικαίωμα μελλοντικής διαπραγμάτευσης και ανατολικά του 27,59 παράλληλου του μεσημβρινού: «Μην κατηγορείτε τη συμφωνία που σταμάτησε εκεί, αναζητήστε επί ποίας βάσης διαπραγματευόταν η δική σας κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, ότι «υπάρχει ενιαία εθνική θέση… και αναλόγως ενεργούμε όλοι». Αναγνώρισε πως το πνεύμα που επεκράτησε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, απηχεί την κοινή αντίληψη «της τεράστιας κρισιμότητας των στιγμών», προσθέτοντας με νόημα, ότι «αν δείτε τις δηλώσεις του εξ ανατολών γείτονα, θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Comments

 1. «απάντησε πως η συμφωνία δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά είναι μία από κοινού συμφωνία οριοθέτησης, που έχουν κάνει δύο κυρίαρχα κράτη. Άλλωστε, συμπλήρωσε, ο θαλάσσιος χώρος είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο, ποσοστό που είναι κοντά σε αυτό που ακολουθήθηκε και στην συμφωνία με την Ιταλία, που είναι 46% για την Ελλάδα και 54% για την Ιταλία»

  Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στην κυριαρχία της Ελλάδας από την κυβέρνηση.

  Όλα αυτά δημιουργούν αρνητικά τετελεσμένα και στις «διαφορές» μας με τους Τούρκους.

  Προφανώς θα κάνουν και με αυτούς άλλη μια «επιτυχημένη» συμφωνία.

  Αυτές είναι οι «επιτυχημένες» συμφωνίες.

  Τα 12 μίλια στο Ιόνιο θετικό αν και οι Ιταλοί ψαράδες έχουν πλέον αναγνωρισμένα «ιστορικά δικαιώματα αλιείας» ανάμεσα στα 6 και 12 μίλια!

  Το αυτονόητο θα ήταν 12 μίλια παντού αλλά αυτό προυποθέτει πατριωτικό πολιτικό προσωπικό και πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις για να μπορούν να υποστηρίξουν τη διπλωματία και την κυριαρχία της Ελλάδας,κάτι που δυστυχώς δεν διαθέτουμε με ευθύνη αποκλειστική των πολιτικών τιποτάδων.

 2. Μακάρι, επιτέλους αν γίνει κάτι τέτοιο, έστω βήμα βήμα γίνονται μεγάλα βήματα, να το δω και να μην το πιστεύω. Μετά να γίνει και με την περιοχή προς Αίγυπτο, και άντε να δούμε και συμφωνία με Κύπρο (πρώτα με ΑΟΖ και τα 12 μίλια βλέπουμε).

  Κύρο αίμα θα αρχίσει να τους πηγαίνει τους άλλους

 3. Και όσο δεν προχωράει η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο (που μας παρακαλάει εδώ και χρόνια) όλα αυτά είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας.

 4. Το μειωμενο ποσοστο με την Αιγυπτο το καταλαβαινω, ειμαστε υπο πιεση και υπαρχει και το Τουρκο-Λιβυικο μνημονιο που εχει κατατεθει στον ΟΗΕ και το οποιο θελουμε να διεμβολισουμε.

  Την συμφωνια με την Ιταλια και τις παραχωρησεις που καναμε εκει ΔΕΝ τις αντιλαμβανομαι. Δεν υπαρχει καμια πιεση να κλεισει η συμφωνια με την Ιταλια. Εκτος και αν χρησιμοποιηθηκε η συμφωνια με την Ιταλια για να κλεισει η αντιστοιχη με την Αιγυπτο, και τωρα δεν μπορουμε να κανουμε πισω επειδη θα γινουμε ρομπα και θελουμε Ιταλικη στηριξη στην Ε.Ε.

  1. Ουσιαστικά πάτησε πάνω στην παλαιότερες ζητήσεις η συμφωνία και τα ποσοστά είναι ως προς την μέση γραμμή… προσωπικά μια χαρά μια χαρά τις συμφωνίες μακάρι με Τουρκια και Λιβύη να είχαμε το ίδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *