Ως ιστορικές χαρακτήρισε τις ελληνορωσικές σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον θα επανέλθουν σε ένα καλό επίπεδο. Όπως ανέφερε η επιδείνωση έγινε με ξεκάθαρη ευθύνη της Ρωσίας αφού απομακρύνθηκε από τη διεθνή γραμμή της νομιμότητας.
Όπως χαρακτηρηστικά είπε: «όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα». Όπως υπενθύμισε ο ίδιος εργάστηκε πολύ για να τις βελτιώσει. «Λυπάμαι ειλικρινά πάρα πολύ, πάρα πολύ για το σημείο που βρίσκονται σήμερα, αλλά δεν είναι ελληνική ευθύνη αυτό».
Συγκεκριμένα ο διάλογος μεταξύ της δημοσιογράφου και του Νίκου Δένδια έχει ως εξής.
Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Ξέρετε τι σας προσάπτουν; Ότι «χάλασαν» παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ρωσία δεκαετιών, και λόγω δόγματος υπήρχε έτσι μία στενότερη επαφή, και ότι η Ελλάδα βρέθηκε να ακολουθεί την τακτική των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας, την αμυντική τακτική στους κόλπους της Ευρώπης, που είναι καθρέφτης του ΝΑΤΟ, και όχι τη γαλλική τακτική. Αυτά σας προσάπτει η Αντιπολίτευση, μεταφέρω τα επιχειρήματά της, που είναι ότι κάθε χώρα υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν, ό,τι κάνουμε εμείς το έχει κάνει και η Γαλλία, για να είμαστε σαφείς σε αυτό.
Αλλά πέραν αυτού, πράγματι, οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι ιστορικές και εγώ διατηρώ την ελπίδα ότι θα επανέλθουν κάποια στιγμή. Πότε; Όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.
Βεβαίως, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, όταν εγώ ξεκίνησα να είμαι Υπουργός Εξωτερικών, δεν ήταν σε κάποιο σπουδαίο σημείο οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και εργάστηκα συνειδητά και πολύ για να τις βελτιώσω.
Και λυπάμαι ειλικρινά πάρα πολύ, για το σημείο που βρίσκονται σήμερα, αλλά δεν είναι ελληνική ευθύνη αυτό.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πορεύεται επί τη βάσει αρχών και αξιών και δεν μπορεί παρά να βοηθάει όλες τις χώρες, οι οποίες συνυπογράφουν και μάχονται για αυτές τις αρχές. Εάν αυτό εξ ανάγκης τη φέρνει να αντιδιαστέλλεται με άλλες πρακτικές, δεν μπορεί αυτό να θεωρηθεί ελληνική υπευθυνότητα.
Για τα ελληνοτουρκικά
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν, το περιεχόμενο της συζήτησης του Πρωθυπουργού, του κυρίου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο Erdogan, το γνωρίζω από τον κύριο Μητσοτάκη, είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει αναλυτικά τη Δευτέρα το πρωί. Και πρέπει να σας πω ότι ζήτημα τέτοιο, γιατί είδα και εγώ διάφορα λεγόμενα στην Τουρκία περί συνεκμετάλλευσης κλπ., τέτοια θέματα δεν τέθηκαν. Και, επίσης, αυτό είναι εκτός των απόψεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παγίως.
Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Λέτε περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου; Τις δηλώσεις Akar μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, μάλιστα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτά λένε οι Τούρκοι, αλλά ξέρετε, θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε αυτά. Πάρα πολλές φορές η τουρκική πλευρά, διάφοροι από την τουρκική πλευρά, λένε κάτι τέτοιο μετά ως δήθεν λεχθέν.
Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ. Οι απόψεις οι δικές μας καταρχήν σχετικά με την Τουρκία είναι πολύ καθαρές. Ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μια διαφορά, μια συγκεκριμένη διαφορά, εμείς προτείνουμε και τη μεθοδολογία επίλυσης αυτής της διαφοράς, το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συζητήσεις; Αν δεν συμφωνήσουμε υπάρχει η Χάγη.
Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Οι εθνικές θέσεις.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχουμε καμία απόκλιση, νομίζω δεν υπάρχει εθνική απόκλιση για αυτό. Υπάρχει μια ευρύτατη συναίνεση των πάντων γύρω από μια τέτοια τοποθέτηση.
Τι μπορεί να συνεκμεταλλευτούμε όταν δεν έχουμε συμφωνήσει τι ανήκει πού;
Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Φαντάζομαι εννοείτε ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν υπάρχει οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και δεν υπάρχει οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Και δεν υπάρχουν οι κανόνες με τους οποίους θα γίνει αυτό γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το ορθό, το νόμιμο και το αυτονόητο, ότι πρέπει να εφαρμοσθεί η UNCLOS.