Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σήμερα πως δεν έχει υπάρξει καμία επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.
«Η αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύει στους προστατευόμενους της στο Κίεβο ακόμη και να σκεφθούν τις συνομιλίες μαζί μας, και προφανώς τους αναγκάζει να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν παγώσει από τις αρχές Απριλίου, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε την προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών όσο ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να κατέχουν ουκρανικό έδαφος. Χθες, Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία «δεν έχουν νόημα».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 7 Ιουλίου πως η χώρα του «δεν έχει ακόμη αρχίσει τίποτε στα σοβαρά» στην Ουκρανία, και προκάλεσε τη Δύση να προσπαθήσει να τη νικήσει στο πεδίο της μάχης.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα πλήγματα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Κρεμλίνου από τον Μάρτιο.
«Επιβεβαιώνει την επιθυμία των ουκρανικών αρχών να δημιουργήσουν τους όρους μιας πυρηνικής καταστροφής όχι μόνο στο έδαφός τους, αλλά και σε όλη την Ευρώπη», υποστήριξε η Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
Δεν αναφέρθηκε σε ζημιές που θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Όπως είπε, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα με drone τη Δευτέρα «μερικές δεκάδες μέτρα από κρίσιμες δομές για την ασφάλεια του σταθμού, μια δεξαμενή χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και τη δεξαμενή ψύξης ενός αντιδραστήρα».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως το Κίεβο έπληξε και πάλι την περιοχή χθες, Τετάρτη. Ρωσικά ΜΜΕ δημοσίευσαν εικόνες που υποτίθεται ότι δείχνουν καπνούς στην πόλη Ενέργκονταρ, όπου βρίσκεται ο σταθμός. Το AFP σημειώνει πως δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.
Η Μαρία Ζαχάροβα είπε πως η Μόσχα επικοινώνησε με τη γραμματεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μετά τα δύο συμβάντα.
Την περασμένη εβδομάδα, η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, κατηγόρησε από την πλευρά της τον ρωσικό στρατό ότι τοποθέτησε εκτοξευτές ρουκετών στην περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Energoatom, περίπου 500 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονταν στο σημείο. Όταν κατέλαβε τον σταθμό στις αρχές Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός είχε ανοίξει πυρ εναντίον κτηρίων των εγκαταστάσεων, με κίνδυνο να προκαλέσει μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα.