Το πρόγραμμα πρόσκτησης των νέων κορβετών αποτελεί το πλέον κυρίαρχο πρόγραμμα για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Κύριες ανταγωνιστικές υποψηφιότητες αποτελούν οι γαλλικές Gowind της Naval Group καθώς οι ιταλικές FcX30 (έλκουν τη σχεδίαση τους από τη κλάση «Doha» του Ναυτικού του Κατάρ) της Ficantieri.

Δεδομένης του προγράμματος ναυπήγησης των αιγυπτιακών κορβετών Gowind και της επιτυχημένης βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και των Ναυπηγείων Αλεξάνδρειας αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα οδοιπορικό στην Αίγυπτο και στο Αιγυπτιακό Ναυτικό. Από την επίσκεψη μας στην Αίγυπτο δεν θα μπορούσε να λείπει και η επίσκεψη στα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας. Στόχος του ταξιδιού αυτού ήταν μια πρωτογενής έρευνα επί των αιγυπτιακών ναυπηγικών προγραμμάτων με έμφαση στις κορβέτες Gowind. Το DefenceReview.gr έγινε το πρώτο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που επισκέφτηκε τα το Αιγυπτιακό Ναυτικό και τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας πραγματοποιώντας ένα ολιγοήμερο οδοιπορικό.

Κατόπιν ειδικών αδειών από το Αιγυπτιακό Ναυτικό και τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας τη Δευτέρα το απόγευμα προσγειωθήκαμε στο «σκονισμένο» Κάιρο. Η σκόνη και η βεβαρημένη ατμόσφαιρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας δεν μας πτόησαν. Το επόμενο κιόλας πρωί ταξιδέψαμε οδικώς για την Αλεξάνδρεια και της ομώνυμα Ναυπηγεία της. Τα ναυπηγεία της Αλεξάνδρειας κατάφεραν να περατώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα ναυπήγησης πολλών σύγχρονων ναυτικών μονάδων όπως των Gowind καθώς και των γερμανικών ΜΕΚΟ Α200.

Η εγκάρδια υποδοχή των Αιγυπτίων ανωτάτων αξιωματικών του Ναυτικού ήταν ένας καλός οιωνός για τη μετέπειτα συνέχεια του οδοιπορικού μας. Στα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας ενημερωθήκαμε για τη πορεία των αιγυπτιακών ναυπηγικών προγραμμάτων ενώ ειδική μνεία έλαβε χώρα στις γαλλικές Gowind. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Αλεξάνδρειας διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι πως οι Αιγύπτιοι σε συνεργασία με τη Naval Group να ναυπηγήσουν τις κορβέτες Gowind.

Υπενθυμίζεται πως το Ναυτικό της Αιγύπτου προχώρησε στη προμήθεια τεσσάρων κορβετών Gowind με απόφαση που πήρε το 2014. Η απόκτηση των τεσσάρων κορβετών Gowind για το Αιγυπτιακό Ναυτικό κόστισε περί το 1.6 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων των όπλων (16 VL MICA, 8 MM-40 EXOCET, τορπιλών και λοιπών πυρομαχικών) καθώς και του πακέτου τεχνικής υποστήριξης. Τότε από πλευράς Αιγυπτιακού Ναυτικού όπως μας τονίστηκε είχαν αξιολογηθεί και οι κορβέτες SIGMA της Damen καθώς και οι ΜΕΚΟ Α200 της TKMS (η σχεδίαση επιλέχθηκε λίγα χρόνια μετά).

Το πρόγραμμα ναυπήγησης ξεκίνησε περίπου 1.5 χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης. Το πρώτο πλοίο El Fateh ναυπηγήθηκε στη Λοριάν της Γαλλίας και παραδόθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2016 για να ακολουθήσουν τα επόμενα τρία πλοία στα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας αρχής γενομένης από το πρώτο τον Απρίλιο του 2016. Τη κορβέτα «Port Said» η οποία παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.  Η τρίτη κορβέτα «El Moez» τον Μάιο του 2019.

 Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος έλαβε χώρα προ μερικών εβδομάδων αφού και η τελευταία κορβέτα Gowind (ENS Luxor 986) παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό.

Η ναυπήγηση των πλοίων ξεκίνησε σε συνεργασία με τη Naval Group εντασσόμενη σε ένα ευρύ πρόγραμμα βιομηχανικής συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Αίγυπτο και φυσικά της ναυπήγησης των πλοίων από τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας. Η ναυπήγηση ξεκίνησε με την έναρξη εργασιών από το μηδέν που ξεκινούν από τις ελασματουργικές εργασίες συγκόλλησης μετάλλων. Και αυτό το αναφέρουμε δεδομένου πως λανθασμένα έχουν γραφτεί πως η Naval προτείνει συναρμολόγηση τμημάτων των πλοίων (blocks) και όχι πλήρη ναυπήγηση από μηδενική βάση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της επίσκεψης μας. Η ανασκόπηση του αιγυπτιακού προγράμματος δεδομένου πως αντίστοιχο πρόγραμμα προτείνεται και για το ΠΝ.

Αντίστοιχη είναι και η συνεργασία που προτείνεται από τη Naval Group στο Πολεμικό Ναυτικό με τη ναυπήγηση των Gowind στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ήδη η Naval Group συνεργάζεται επιτυχώς με τα Ναυπηγεία του Ομίλου Σπανόπουλου και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας (για το πρόγραμμα των FDI HN) με προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης για το πρόγραμμα των Gowind.

Στη περίπτωση της χώρας μας η Naval Group έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που ανέρχεται σε 34% επί του συνολικού προγράμματος καθώς και της ναυπήγησης τριών κορβετών στην Ελλάδα με το πρώτο να ναυπηγείται στη Γαλλία.

Οι χρόνοι ναυπήγησης των Gowind στα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Μόλις 28 μήνες από τη στιγμή κοπής των πρώτων μετάλλων μέχρι τη τελική παράδοση στον χρήστη αφού έχουν προηγηθεί δοκιμές εν όρμω και εν πλω.

Κατά την επίσκεψη μας πραγματοποιήσαμε και συνέντευξη με τον Γενικό Διευθυντή των Ναυπηγείων Αλεξάνδρειας Ναύαρχο Kodb του Αιγυπτιακού Ναυτικού ο οποίος μας επιβεβαίωσε την άριστη συνεργασία μεταξύ του γαλλικού ναυπηγικού κολοσσού και των Ναυπηγείων Αλεξάνδρειας. Η συνέντευξη θα παρουσιαστεί το προσεχές χρονικό διάστημα ενώ σε ξεχωριστό άρθρο θα κάνουμε μια αναλυτική αναφορά στα αιγυπτιακά ναυπηγικά προγράμματα όπως μας παρουσιάστηκαν στη Ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας.

Για τη ναυπήγηση των αιγυπτιακών κορβετών τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας συνεργάστηκαν με δεκάδες μικρότερες αιγυπτιακές εταιρείες ως προμηθευτές σε ένα μεγάλο πρόγραμμα βιομηχανικής συνεργασίας ενώ έφτασαν σήμερα να απασχολούν περισσότερους από 3000 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και δεξιοτήτων. Όπως μας επισήμαναν οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι το πρόγραμμα των Gowind πρόσφερε στην Αίγυπτο μεγάλη τεχνογνωσία στη ναυπήγηση πλοίων και εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αποδείχθηκε στη πράξη πως η ναυπήγηση των Gowind εκτός Γαλλίας είναι εφικτή δίχως τεχνικό ρίσκο που συνεπάγεται αύξηση των χρόνων παράδοσης και επιπρόσθετο κόστος.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 61 μήνες χρειάστηκαν από την ημέρα κοπής του πρώτου μετάλλου του πρώτου πλοίου έως τη καθέλκυση της 4ης και τελευταίας Gowind.

Τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας υλοποιώντας το πρόγραμμα των Gowind κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία για άλλα προγράμματα ναυπήγησης του Αιγυπτιακού Ναυτικού ενώ καίρια ήταν και η συμμετοχή μικρότερων αιγυπτιακών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας καθώς και άλλων βιομηχανιών πρώτων υλών (πχ χάλυβα) που συνεργάστηκαν άμεσα και έμμεσα με τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας.

Κυρίαρχο στοιχείο όπως μας εξήγησαν είναι η φιλοσοφία σχεδίασης των Gowind η οποία επιτρέπει την άμεση ναυπήγηση σε ναυπηγείο του εξωτερικού υπό την επίβλεψη της Naval Group. Σήμερα το πρόγραμμα περατώθηκε με απόλυτη επιτυχία και το Αιγυπτιακό Ναυτικό διαθέτει τέσσερις σύγχρονες κορβέτες εξαιρετικών επιδόσεων και επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Η παρούσα συνοπτική ανάλυση αποτελεί ένα αρχικό εισαγωγικό σημείωμα των περαιτέρω αφιερωμάτων από το οδοιπορικό μας στην Αίγυπτο. Θα ακολουθήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τα κριτήρια επιλογής, τη βιομηχανική συνεργασία και όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τη προμήθεια των αιγυπτιακών κορβετών Gowind ώστε να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ευχαριστίες

Ο Διευθυντής Σύνταξης του DefenceReview.gr Ιωάννης Νικήτας στα πλαίσια του οδοιπορικού μας επιθυμεί να ευχαριστήσει το Αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας, το Αιγυπτιακό Ναυτικό και τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας για το παρόν οδοιπορικό.

Το ελληνικό στοιχείο στη πόλη της Αλεξάνδρειας έντονο! Η επίσκεψη στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε δια ζώσης το ελληνικό στοιχείο στην Αίγυπτο!