Ένα από τα εκθέματα της γερμανικής Rheinmetall στη διεθνή έκθεση «DEFEA 2025» ήταν και η νέα σειρά στρατιωτικών φορτηγών HX3, εξέλιξη της οικογένειας φορτηγών βαρέως τύπου HX. Τα συγκεκριμένα οχήματα η Rheinmetall διεκδικεί το πρόγραμμα ανανέωσης στρατιωτικών φορτηγών του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Τα φορτηγά HX3 είναι πλήρως ανασχεδιασμένα, σε σχέση με τα ΗΧ2, έχουν καλύτερη εργοστασιακή θωράκιση καμπίνας η οποία μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν το επιθυμεί ο πελάτης, καλύτερες επιδόσεις κίνησης, καλύτερη εργονομία και ψηφιακά συστήματα, διαθέσιμα στον οδηγό, τα οποία αυξάνουν την επίγνωση της κατάσταση και βοηθούν στην τήρηση του δρομολογίου. Επίσης ενσωματώνουν, ως δυνατότητα επιλογή, ενεργητικό σύστημα ανάρτησης στους πίσω τροχούς, το οποίο βελτιώνει τις επιδόσεις και τη συμπεριφορά του οχήματος σε ασφαλτόδρομο και χωματόδρομο. Το HX3 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τακτική και λογιστική υποστήριξη σε όλα τα κλιμάκια, από το επίπεδο Τάγματος μέχρι το επίπεδο της Στρατιάς, με εκδόσεις των 4 x 4, 6 x 6, 8 x 8 και 10 x 10.

Επίσης μπορούν να αποτελέσουν και πλατφόρμες ενσωμάτωσης οπλικών συστημάτων και αισθητήρων (πυροβόλων, ρουκετοβόλων, ραντάρ). Ενσωματώνουν αυτόματο σύστημα διαχείρισης φορτίου ALHS (Automated Load Handling System) και UTRS (Universal Torsion-Resistant Subframe), ενώ στην περίπτωση ενσωμάτωσης πυροβόλου, ενσωματώνουν και το σύστημα διασύνδεσης ATI (Artillery Truck Interface). Για την ασφαλέστερη οδήγηση ο οδηγός έχει στη διάθεση του σειρά συστημάτων όπως το EBA (Emergency Brake Assist), το ACC (Adaptive Cruise Control) και το LDW (Lane Departure Warning). Η αυτοπροστασία του οχήματος έχει επίσης αυξηθεί. Εκτός της συμβατικής βαφής παραλλαγής, τα HX3 έχουν τη δυνατότητα παύσης όλων των συστημάτων επικοινωνιών που διαθέτουν, έτσι ώστε να μειωθεί το ψηφιακό τους ίχνος. Η οροφή της καμπίνας είναι ενισχυμένη έτσι ώστε να μπορεί να δεχθεί την ενσωμάτωση τηλεχειριζόμενου πύργου με πολυβόλο, τον οποίο ο συνοδηγός λειτουργεί από το εσωτερικό της καμπίνας. Επιπλέον, τα HX3 μπορούν να δεχθούν και τα συστήματα παθητικής και ενεργητικής προστασίας, ROSY (Rapid Obscuring System) και ADS (Active Defence System) αντίστοιχα.

Εδώ και δεκαετίες ο ΕΣ δεν είχε προχωρήσει σε κάποια μαζική παραγγελία σύγχρονων στρατιωτικών φορτηγών. Οι ανάγκες καλύπτονταν και καλύπτονται, δυστυχώς, από δωρεάν παραχωρήσεις παλαιότερου υλικού, στα πλαίσια στρατιωτικής βοήθειας, ή από αγορές μεταχειρισμένων οχημάτων από άλλα συμμαχικά κράτη. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι μεν η εξοικονόμηση πόρων αλλά επιχειρησιακά ο ελληνικός ανεφοδιασμός παραμένει δέσμιος σε παλαιές τεχνολογίες και ξεπερασμένες επιδόσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μπορεί μεν, πρωτογενώς, να εξοικονομούνται χρήματα, αφού δεν καταβάλλεται κάποιο μεγάλο τίμημα για τα υπό προμήθεια οχήματα, αλλά σε βάθος χρόνου αναγκαζόμαστε να δαπανούμε σημαντικά ποσά, σε ετήσια βάση, για την συντήρηση αυτών των παλαιών συστημάτων. Με τη σταδιακή είσοδο σε υπηρεσία νέων στρατιωτικών φορτηγών, της ίδιας οικογένειας (ομοιοτυπία), με μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο και χαμηλότερες οικονομικές απαιτήσεις λειτουργίας και συντήρησης, θα επιτευχθούν καλύτερες επιχειρησιακές επιδόσεις, αλλά και οικονομίες κλίμακας.