Τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI II και «Φιλοκτήτης» (έκδοση του VBCI ΙΙ που προσφέρουν οι Γάλλοι στον Ελληνικό Στρατό), μας κέντρισαν το ενδιαφέρον στο περίπτερο της Nexter στη διεθνή έκθεση «DEFEA 2023». Το VBCI ΙΙ αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του VBCI και ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 2015. Το όχημα ενσωματώνει τον πύργο μάχης CTA-40 με πυροβόλο των 40 χιλιοστών, πολυβόλο των 12,7 ή των 7,62 χιλιοστών και δίδυμο εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Akeron-MP.

Επίσης, το VBCI ΙΙ έχει αυξημένο εσωτερικό χώρο, λόγω της υπερυψωμένη οροφής που έχει, ενισχυμένη θωράκιση, νέο σύστημα κλιματισμού, νέες κάμερες όρασης και τον ισχυρότερο κινητήρα Volvo D13 μέγιστης ισχύος 600 ίππων. Το βάρος μάχης έχει αυξηθεί στους 32 τόνους, αλλά η μεταφορική ικανότητα των 11 ατόμων (τρία άτομα πλήρωμα και οκταμελής ομάδα) παραμένει ίδια. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η αυτονομία του ανέρχεται στα 750 χιλιόμετρα περίπου.

Για το όχημα «Φιλοκτήτης» και την προώθηση του στην Ελλάδα η Nexter και τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) έχουν υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) για ένα νέο και σύγχρονο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης.