Από το 1946 και ύστερα, το Ισραηλινό Κράτος διαμορφώνει συνεχώς ένα ευπροσάρμοστο πλαίσιο δράσης στην εξωτερική πολιτική, δια του στρατού και της διπλωματίας, με σκοπό την εξασφάλιση της ύπαρξης του Ισραηλινού έθνους, ανεξαρτήτως διεθνών μεταβολών και ανακατατάξεων της ισχύος. Ένα από τα διδάγματα που θεμελίωσαν την Ισραηλινή αμυντική σκέψη ήρθε μετά τους Αραβοϊσραηλινούς πολέμους, όπου ιδέα της αξιόπιστης και ταχυκίνητης αεράμυνας έναντι πάσης φύσεως απειλής, φάνηκε να προσδίδει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα στις μονάδες ελιγμού του Ισραηλινού Στρατού.

Oι κινητές μονάδες αεράμυνας μικρού βεληνεκούς προσφέρουν στις μονάδες ελιγμού την ασφάλεια που χρειάζονται έτσι ώστε να διεξάγουν προωθημένες επιχειρήσεις πλησίον των εχθρικών ζωνών άμυνας

Η γενικότερη αντίληψη περί της αξιόπιστης αποτροπής, σε γεωγραφικό περιβάλλον όπου η απειλή βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα προστατευόμενα σύνορα, στηρίζεται στην δημιουργία ενός δικτυοκεντρικού πλέγματος αεράμυνας, όπου φθηνοί αισθητήρες διασκορπισμένοι στον χώρο ανιχνεύουν τις απειλές, ταυτοποιούν το είδος τους και μεταφέρουν τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, με σκοπό να αποφασιστεί ο τρόπος εξουδετέρωσης της απειλής. Ισραηλινά Συστήματα σαν την οικογένεια SPYDER είναι ικανά να καλύψουν με σχετική αυτονομία ένα μεγάλο μέρος των διαδικασιών που χρειάζεται το Ισραηλινός Στρατός για να θωρακίσει ένα μέρος των συνόρων του.

Συστήματα αεράμυνας SPYDER

Η οικογένεια συστημάτων ταχείας αεράμυνας μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, εν ονόματι SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) αποτελείται από τα SPYDER-SR, SPYDER-ER, SPYDER-MR και SPYDER-LR που κατασκευάστηκαν από τις εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries (IAI) για τις ανάγκες του Ισραηλινούς Στρατού, εντασσόμενα σε ένα ευρύτερο πλέγμα δικτυοκεντρικής αεράμυνας που συμπεριλαμβάνει το David Sling, το Arrow και το Iron Dome.

Τα συστήματα αεράμυνας SPYDER προσφέρουν μία σχετικά οικονομική, αξιόπιστη και ευέλικτη λύση έναντι σημαντικών εναέριων απειλών

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, μία συστοιχία αποτελείται από ένα τροχοφόρο όχημα Διοίκησης-Ελέγχου (CCU), ένα ραντάρ πολλαπλών αποστολών και τρεις έως έξι εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος Python-5 και Derby. To βλήμα Python στην αρχική του διαμόρφωση είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία RAFAEL για κρούσεις αέρος-αέρος. Στο μέλλον, η εταιρεία σε συνεργασία με την IAI διαμόρφωσαν μία χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση που επιτυγχάνει βεληνεκή από 20 μέχρι και 80 χιλιόμετρα.

Δικτυοκεντρική συνεργία δομών αεράμυνας SPYDER σε συνεργασία με το ισραηλινό ραντάρ ELM-2106 ΑΤΑR

Tα συστήματα SPYDER είναι ικανά να λειτουργήσουν είτε στάσιμα είτε εν κινήσει καθώς μέσω της κατάλληλης διαμόρφωσης μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη αυτονομία αναχαιτίζοντας εναέριους στόχους από τα 2 μέχρι τα 80 χιλιόμετρα. Είναι ιδανικά για την αναγνώριση-καταστροφή μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και πυραύλων cruise. 

SPYDER-SR

To σύστημα ταχείας αεράμυνας μικρού βεληνεκούς SPYDER-Short-Range διαθέτει 4 πυροσωλήνες εκτόξευσης πυραύλων (υπό γωνία) Python-5 (εφοδιασμένος με ερευνητή υπερύθρων διπλού κύματος) και Derby (με ενσωματωμένο ενεργό ραντάρ καθοδήγησης), έχοντας ικανότητα εμπλοκής 360 °. Το σύστημα διεξάγει την διαδικασία αναγνώρισης-κρούσης σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα μετά τον εντοπισμό του εχθρικού στόχου.

H μέγιστη εμβέλεια των πυραύλων στην Short-Range έκδοση είναι τα 20 χιλιόμετρα και το μέγιστο ύψος τα 9 χιλιόμετρα. Το κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου του SPYDER-Short-Range βρίσκεται στο ίδιο όχημα με ενσωματωμένο ραντάρ Elta EL / M-2106 ATAR, το οποίο είναι ικανό να εντοπίζει έως και 500 στόχους ταυτόχρονα, παρακολουθώντας την πορεία των 100 εξ αυτών.

SPYDER-SR εφοδιασμένο με την επί τροχοφόρου οχήματος έκδοση του ραντάρ ELM-2106 ATAR

Περιλαμβάνει προηγμένα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου (ECCM) για λειτουργία σε πυκνά και κορεσμένα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μάχης. Παρ’ αυτά το ραντάρ είναι ικανό να χρησιμοποιηθεί και σε σταθερή έκδοση, διαχωρισμένο από το όχημα C2 και να ενταχθεί εντός ενός ήδη υπάρχοντος δικτυοκεντρικού πλέγματος αεράμυνας. Μπορεί να εντοπίσει εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη στα 70-110 χιλιόμετρα, ελικόπτερα με χαμηλό προφίλ πτήσης στα 40 χιλιόμετρα και UAV-Drone στα 40-60 χιλιόμετρα.

SPYDER-ER

To σύστημα ταχείας αεράμυνας ενισχυμένου βεληνεκούς SPYDER-Extended-Range διαθέτει 4 πυροσωλήνες εκτόξευσης πυραύλων Python-5 και Derby-ΕR, έχοντας ικανότητα εμπλοκής 360 °, με μέγιστη εμβέλεια τα 40 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος τα 12 χιλιόμετρα. Όπως και το SPYDER-SR βρίσκεται πάνω σε τροχοφόρο όχημα 6×6 με ενσωματωμένο ραντάρ Elta EL / M-2106 ATAR όπως προαναλήθηκε παραπάνω.

SPYDER-ER σε τροχοφόρο όχημα 6×6 με τέσσερις πυροσωλήνες εφοδιασμένους με βλήματα Python-5 και Derby

Η Extended-Range έκδοση διαφοροποιείται στο κομμάτι του μέγιστου βεληνεκούς εμπλοκής του πυραύλου καθώς και τα δύο βλήματα χρησιμοποιούν ενισχυμένο κινητήρα για μεγαλύτερη εμβέλεια βολής. Τα συστήματα SPYDER-SR και SPYDER-ER μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους με δύο τρόπους λειτουργίας, μέσω κλειδώματος στόχου πριν από την εκτόξευση (LOBL) και κλειδώματος στόχου μετά την εκτόξευση (LOAL).

Aεροκτοξευόμενη έκδοση του βλήματος Python-5 με ενεργό ραντάρ κεφαλής

Η λειτουργία LOBL προϋποθέτει ότι ο πύραυλος έχει ήδη λάβει δεδομένα περί της εικόνας της απειλής, μέσω μίας ψηφιακής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης απειλών. Η σύμφωνα με την ELTA Systems η εικόνα της απειλής μπορεί να σταλεί στην πυραυλική ψηφιακή βιβλιοθήκη μέσω των ραντάρ EL / M-2106 ATAR και ELM-2084 .

SPYDER-MR

To σύστημα ταχείας αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς SPYDER-Medium-Range διαθέτει 8 πυροσωλήνες εκτόξευσης πυραύλων Python-5-MR και Derby-MR έχοντας ως μέγιστη εμβέλεια τα 60 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος τα 16 χιλιόμετρα. Το όχημα Διοίκησης-Ελέγχου βρίσκεται σε τροχοφόρο όχημα 6×6 ή 8×8, συνοδευόμενο από το ραντάρ Elta MF_STAR (ELM-2248) τρισδιάστατης εναέριας κάλυψης το οποίο παρέχει υψηλής ποιότητας εικόνα της κατάστασης μάχης.

Το SPYDER-MR είναι ικανό να λειτουργήσει συνεργατικά με το ραντάρ πολλαπλών αποστολών ELM-2084

Διαθέτει κάλυψη αζιμούθιου 360°, εντοπίζει απειλές στα 450 χιλιόμετρα, παρακολουθεί και αξιολογεί τις εχθρικές εναέριες μονάδες, απλοποιώντας αισθητά το κομμάτι λήψης αποφάσεων των κέντρων Διοίκησης-Ελέγχου. Η κεραία που χρησιμοποιεί το Elta MF_STAR περιλαμβάνει 4 επεκτάσιμες όψεις ενεργών συστοιχιών που λειτουργούν σε συχνότητα S-Band. Αυτές οι 4 όψεις μπορούν να εγκατασταθούν σε διάφορες διαμορφώσεις και σε διαφορετικά μεγέθη.

Οχήματα SPYDER-MR κατά την διάρκεια παράδοσής τους στις Φιλιππίνες

Είναι ικανό για ενεργή ή ημι-ενεργή υποστήριξη πλοήγησης φίλιων πυραύλων, κατευθύνοντάς τους προς τον στόχο. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια (ΙΑΙ),το ραντάρ τοποθετείται και σε ναυτικές πλατφόρμες του Ισραηλινού Ναυτικού, εμφανίζοντας ως κύριο πλεονέκτημά του τα μέτρα προστασίας έναντι ηλεκτρονικού πολέμου. 

SPYDER-LR 

Το σύστημα ταχείας αεράμυνας SPYDER-Long-Range διαθέτει επίσης 8 πυροσωλήνες βλημάτων Derby-I και Python-5-LR, έχοντας ως μέγιστη εμβέλεια τα 80 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος τα 20 χιλιόμετρα. Η δομή του συστήματος αποτελείται από ένα όχημα 6×6 ή 8×8 Διοίκησης-Ελέγχου και ένα όχημα το οποίο φέρει το ραντάρ ELM-2084 τεχνολογίας AESA ικανό να διεξάγει αποστολές Αεράμυνας (AD) και Artillery Weapon Location (AWL).

SPYDER-LR πάνω σε τροχοφόρο όχημα 8×8 τοποθετημένο στα Ισραηλινά σύνορα

Στη λειτουργία ΑD, το ραντάρ ανιχνεύει και ταξινομεί όλους τους τύπους εναέριων στόχων και δημιουργεί την εικόνα μάχης στο Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου (Air Situation Picture ASP). Η λειτουργία WLR ανιχνεύει εισερχόμενα βλήματα πυροβολικού και πυραύλους, ενημερώνοντας για την γεωγραφική τοποθεσία των εχθρικών μονάδων.

Επιπλέον, μέσω της δυνατότητας Ελέγχου-Πυρός (Fire Control Radar FCR) είναι ικανό να λειτουργήσει συνεργατικά με τους εκτοξευτές των πυραύλων Derby-I και Python-5-LR παρέχοντας δεδομένα στοχοποίησης στα συστήματα πλοήγησής τους, επιτρέποντας έτσι την προαναφερθείσα ικανότητα κρούσης LOBL.

Βλήμα Derby-I ικανό για κρούση Beyond Visual Range (BVR)

Επίσης το ELM 2084 λειτουργεί με S-Band ανιχνεύοντας έως και 1.100 διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα με μέγιστο εύρος 470 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα είναι ικανό να διεξάγει λειτουργία Εύρεσης Τοποθεσίας Πυροβολικού ΑWL για 200 εξ’ αυτών. Στο Ισραηλινό στράτευμα αυτήν την στιγμή, το προαναφερθέν ραντάρ λειτουργεί σε συνδυασμό με πάνω από 12 εκτοξευτές Iron Dome, προστατεύοντας αστικά κατοικημένα συμπλέγματα.

David’s Sling

To Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας David’s Sling εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2017 για τον Ισραηλινό Στρατό. Κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία RAFAEL και την αμερικανική Raytheon με σκοπό να ενταχθεί στο ισραηλινό δίκτυο αεράμυνας, ανάμεσα στα συστήματα Arrow και Iron Dome. Ο σκοπός κατασκευής του ήταν η αναχαίτηση Βαλλιστικών Πυραύλων Μικρού Βεληνεκούς SRBM και μεγάλου διαμετρήματος ρουκετών που εκτοξεύονταν από τον Λίβανο και την Λωρίδα της Γάζας.

Boλή πυραύλου Stunner μέσω συστήματος αεράμυνας David’s Sling κατά την διάρκεια άσκησης του Ισραηλινού Στρατού

Το David’s Sling χρησιμοποιεί ένα Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου, σε συνδυασμό με το προαναφερθέν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ELM-2084, όντας παράλληλα ικανό να επεξεργαστεί δεδομένα στοχοποίησης και εναέριας κατάστασης από διάφορους αισθητήρες που συμμετέχουν στην πολεμική διαδικασία.

Η φιλοσοφία κατασκευής του, προϋποθέτει την δημιουργία ενός αντιβαλλιστικού/αντιπυραυλικού πλέγματος αεράμυνας, το οποίο θα χρησιμοποιεί βλήματα αναχαίτισης που θα κοστίζουν το 1/10 του βλήματος που χρησιμοποιεί το Arrow. Κατά συνέπεια, η Raytheon σε συνεργασία με την IAI και την RAFAEL διαμόρφωσαν-κατασκεύασαν το πρωτότυπο για τα διεθνή δεδομένα βλήμα Stunner.

Tο βλήμα εδάφους-αέρος Stunner φημολογείται πως είναι το πιο ευέλικτο στην κατηγορία του παγκοσμίως

Ο πύραυλος εδάφους-αέρος Stunner φημολογείται πως είναι ο πιο ευέλικτος πύραυλος του πλανήτη (ιδιαίτερα στην τερματική φάση καθοδήγησης δεδομένης απουσίας πολεμικής κεφαλής), χρησιμοποιεί δεδομένα στοχοποίησης από το χερσαίο ραντάρ ELM-2084 στην αρχική φάση της πορείας του, ενώ στην τελική φάση κατευθύνεται μέσω ερευνητή υπερύθερων διπλού κύματος (ίδιος ερευνητής με του Python-5).

To βεληνεκές κρούσης του πύραυλου Stunner βρίσκεται μεταξύ 7 και 300 χιλιομέτρων ενώ το βλήμα μπορεί να εκτοξευθεί είτε με πολεμική κεφαλή, είτε χωρίς. Στην διαμόρφωση χωρίς πολεμική κεφαλή, ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει τους Ιρανικούς πυραύλους των Zelzal-2, Fajr-2 και Fajr-3, οι οποίοι σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλή ευελιξία στο τελικό στάδιο πλεύσης τους προς τον στόχο.

Το David’s Sling χρησιμοποιεί ένα Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου, σε συνδυασμό με το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ELM-2084, όντας ικανό να επεξεργαστεί δεδομένα στοχοποίησης και εναέριας κατάστασης από διάφορους αισθητήρες που συμμετέχουν στο πεδίο της μάχης

Απαραίτητο στοιχείο για την τελική αναχαίτιση βλήματος υψηλής ευελιξίας είναι η καταστροφή του εχθρικού πυραύλου δια της επαφής με τον Stunner και όχι η ενεργοποίηση της πολεμικής κεφαλής του όταν έρθει σε κοντινό σημείο με το εισερχόμενο βλήμα. Συστήματα όπως οι Hawk-23 και οι Patriot PAC-3 (κυρίως λόγω κόστους βλήματος) κρίθηκαν ασύμφορα από τον Ισραηλινό Στρατό, ο οποίος προσπάθησε να κατασκευάσει το βλήμα Stunner έτσι ώστε να έχει ως αρχική τιμή τα 1.000.000$ (σήμερα έχει φτάσει περίπου στα 500.000$) έναντι των Patriot των οποίων το κόστος αναχαίτησης ανέρχεται στα 3.000.000$.

Κύριο χαρακτηριστικό της αεράμυνας και συγκεκριμένα των αντιαεροπορικών συστημάτων είναι η πολυστρωμάτωση, η αλληλοεπικάλυψη και η διασύνδεση (διαλειτουργικότητα) μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων συστημάτων. Για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το σύστημα Spyder δύναται να αποτελέσει δυνητική εξοπλιστική επιλογή στα πλαίσια ενός προγράμματος αντικατάστασης των HAWK του Ελληνικού Στρατού.

Comments

 1. Αντικατάσταση όλων των αντιαεροπορικών μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στα νησιά και συνεργασία με Israel για συμπαραγωγή συστημάτων Η/Π, θα μαλλιάσει η γλώσσα μας να τα λέμε αυτά. Εάν γίνει κάτι τώρα κοντά θα την πληρώσουμε πιο ακριβά από όσο πιστεύουμε.

 2. Βασικά θέλουμε την αναβάθμιση ολων των Patriot σε PAC4 το οποιο θα μπορει να φέρει τον Stunner και κάποιο αυτοκινουμενο Α/Α σε αντικατάσταση OSA, Crotale, κλπ. Αυτοκινουμενο και all in one για να μπορεί να σταθει στο πεδιο της μάχης, ειδικότερα το νησιωτικο.

  1. «Με τον δανεισμό μιας συστοιχίας του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, πέραν του γεγονότος ότι μεγαλώνει το αραβικό συμμαχικό τόξο, αναμένεται η Σαουδική Αραβία να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό όλων των Πάτριοτ που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.»
   https://www.tanea.gr/2020/12/25/greece/pos-i-elliniki-polemiki-aeroporia-tha-ginei-to-2021-i-pio-isxyri-stin-anatoliki-mesogeio/

   1. Για να λάβει ο Patriot τον Stunner, απαιτείται άδεια των Αμερικανών.
    Οι οποίοι ίσως να μην σου την δώσουν, αφού έχουν κάθε συμφέρον να σου πουλήσουν τον δικό τους τον ακριβό.
    Βέβαια έδωσαν άδεια στους Πολωνούς, αλλά αυτοί έσκασαν αρκετά δις για Patriot

 3. Ο Ε.Σ θα αγοράσει οχήματα που δεν είναι μεγίστης προτεραιότητας….
  θα δώσει καμιά 500αριά εκ ευρώ από λεφτά που δεν περισσεύουν…..
  εθνικό τυφέκιο, επιπλέον 100 εκ.
  και όλα τα υπολοιπα προγράμματα και υποπρογράμματα και προτεραιότητες θα μείνουν ορφανές.
  Εκσυγχρονισμός Απάτσι 50 περιπου εκ.
  follow on support για τα NH90 50 εκ.
  Εκσυγχρονισμός MLRS-RM-70 πυρομαχικά, επιπλέον εκτοξευτές περίπου 250 εκ+
  Αναβάθμιση LEO 2A6 σε 7 και συστημα Trophy κόστος. ..???
  Αγορά ΤΟΜΑ_ Ή φθηνη μετατροπή μέρος των M113 σε ΤΟΜΑ με βάση την προταση της EADS. 1εκ ευρώ ανα/όχημα —περίπου 200 εκ.
  Αντι drone συστηματα. ??
  LORA….??
  Spike NLOS ???
  Για να έχουμε εθνικό όχημα και εθνικό τυφέκιο,,…με 600 εκ….δείτε από πάνω τί θα μπορούσε να γίνει,……..
  Ελπίζω εδώ να μπουν ΒΕΤΟ από στρατιωτικούς και άλλους……………

 4. Όπως ακριβώς λεει ο @TASMO

  Εχουμε κανει τοσο μεγαλη επενδυση στους patriot. Εχουμε εταιρια στη χωρα (intracom) που ειναι μεσα στο supply chain των patriot. Εκσυγχρονισμος των υπαρχοντων και αγορα ακομα 2 μοιρων για την Κρητη. Προμηθεια stunner σε αριθμους με συμμετοχη intracom στην παραγωγη απαρτιων.

  Κι εμενα μου αρεσει πχ ο samp/t , αλλα η χωρα δεν σηκωνει 2 μακρου βεληνεκους συστηματα. Απλα θα τοτε θα εχουμε αντιαεροπορικα χωρις fos , απλα για παρελασεις και αφιερωματα στην κρατικη tv.

  Απο εκει και περα, προτάσεις του να παρουμε το συνολο της αντιαεροπορικης αμυνας απο Ισραηλ, μικρου μεσαιου και μεγαλου βεληνεκους συστηματα, ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ. Ας μην ξεχναμε οτι τα συμφεροντα του Ισραηλ μπορει να αλλαξουν πολυ πιο ευκολα στην περιοχη απο τα συμφεροντα ΗΠΑ ή Γαλλιας. Οι Ναυτικες Δυναμεις ποτέ δεν θα θελησουν το Αιγαιο να γινει τουρκικη λίμνη. Ουτε και ελληνικη λιμνη βεβαια, αλλα ακομα κι ετσι υπαρχει μια σχετικη ασφαλεια, όπως. Αυτο ομως δεν ισχυει για Ισραηλ.

  Ιδανικα, θα ειχαμε διασυνδεδεμενη αμυνα με Patriot και μεγαλη παραγγελια MICA που θα καλυπτει και τα χαμητικα και σε VL πυροβολαρχιες για την αεραμυνα. Με τα NG, εικαζεται οτι το βεληνεκες θα ειναι στα 40χμ, που ειναι ο,τι πρεπει. Μετα shorads υπαρχουν πολλες επιλογες. Θα μ αρεζαν τα κορεατικα Biho II, εαν ερχονταν με μεταφορα τεχνογνωσιας (οπως πραττουν οι γειτονες). Ειδαλλως iron dome, το συστημα της rheinmetall κλπ δινουν πολλες επιλογες.

  1. @phormio
   Ωραίος! +1
   Kαι μια σκέψη για την τροποποίηση των HAWK με οπλισμό AMRAAM (το Hawk θέλει ένα 3D ραντάρ και νέο βλήμα / έχει διασύνδεση με τα Patriot)

  2. Το κατά πόσο επικίνδυνο είναι να κάνουμε αγορές ή όχι από το Ισραήλ είναι και δικό μας φταίξιμο.
   Όταν κράτος του Ισραήλ για ολόκληρες δεκαετίες προσπαθούσε να κάνει συμμαχίες με τα γειτονικά δυτικά κράτη, εμείς ελέω Ανδρέα Παπανδρέου καλοσωριζαμε στην Ελλάδα των Αραφάτ και άλλους εχθρούς του Ισραήλ σαν εθνικούς ήρωες.
   Τι περιμένεις μετά?
   Το αν έχουν κάνει εγκλήματα το Ισραήλ ή όχι με τους Παλαιστίνιους είναι ένα θέμα καθαρά που δεν με απασχολή καθόλου. Άλλωστε θα πρέπει να είναι τρομερά αφελής κάποιος αν νομίζει ότι έχοντας συμμαχίες στυλ PLO και οτιδήποτε άλλο συναφή είναι καλύτερο από το να έχεις συμμαχίες με το Ισραήλ.
   Οπότε αντί να λέμε για το Ισραήλ, ας κοιτάξουμε πρώτα και την δικιά μας την καμπούρα.

   1. Φίλε Σπύρο, αυτά ήταν last year.
    Από το 2010 και μετά, γίνονται άλλα πράγματα.
    Τώρα εάν θα θέλαμε κάποια προμήθεια, μόνο σε αντίδραση των Αμερικανών θα υπήρχε κώλυμα.

   2. Δεν ειπα οτι ειναι επικινδυνο να κανουμε αγορες απο Ισραηλ. Ειπα οτι ειναι επικινδυνο να αγορασουμε το συνολο της αντιαεροπορικης μας ομπρελας – εναν ιδιαιτερο νευραλγικο τομεα, απο μια χωρα της οποιας τα συμφεροντα μπορει να αλλαξουν πολυ πιο ευκολα στην περιοχη σε σχεση με ΗΠΑ-Γαλλια.

    Απο εκει και περα, υπηρχε και υπαρχει αντισημιτισμος στην Ελλαδα και υπηρχε παραλογη αγαπη για τους Αραβες. But guess what? Τα συμφεροντα του Ισραηλ και η διαμορφωση πολιτικης του, δεν εχει να κανει με τα προαναφερθεντα. Τωρα εχουν μια χαρα σχεσεις με Σαουδαραβες λογω εθνικων συμφεροντων, οι οποιοι Σαουδαραβες τους μισουν σχεδον οσο οι ναζι. Τα συμφεροντα μιας χωρας δεν εχουν να κανουν με «εθνικα μιση» και «εθνικες αγαπες».

    Αλλα δυσκολο το καταλαβαινουμε αυτο στη χωρα που οποιον εχει συμφεροντα επιζημια για εμας, τον βαφτιζουμε ανθελληνα.

    1. Γενικά, είναι επικίνδυνο να πάρεις το σύνολο από κάπου.
     Είναι απαραίτητες τουλάχιστον 2 πηγές προμήθειας.
     Και ακόμα καλύτερα η μια πηγή να είναι εγχώρια.

 5. Ολο για ισραηλινα οπλα ακουμε κ επισκέψεις αλλα ουτε σπαικ δεν βλεπουμε… καιρός να κανουμε κάποια πραγματα στην πραξη επιτέλους!

  Ασχετο: πολλά φιλοκυβερνητικα σαιτς ελεγαν πως μετα την γαλλικη πρόταση για φρεγάτες θα ακολουθήσουν αλλες για να χαλασουν το ντιλ μς την Γαλλία. Απο τι φενεται το αντίθετο ισχύει. Οι Γάλλοι θα κανουν ρελανς (αναμένουμε αρθρο) για να παρουμε την οριστική απόφαση.
  Επισης κ οι Γερμανοί καναν πρόταση που αρκετοί λέγανε πως δεν κανανε τπτ.

 6. Βασικη μου ανησυχια ειναι το διαμετρημα των νεων οπλων (απ οτι φαινεται θα το προχωρησουν) καλο ειναι να κοιταξουν το διαμετρημα και (εαν εχω καταλαβει) η ταση ειναι προς το 6,68mm οποτε απο Σερβια θα μπορουσαμε να δουμε το διαμετρημα που εχουν και να γινει (ελπιζω) μια σωστη αποφαση για την παρεαγωγη του νεου τυφεκιου..

 7. Καλησπέρα. Στην φωτογραφία με τον πύραυλο που είναι αναρτημένος στο αεροσκάφος γράφετε από κάτω «Aεροκτοξευόμενη έκδοση του βλήματος Python-5 με ενεργό ραντάρ κεφαλής». Ο πύραυλος δεν έχει ενεργή κεφαλή ραντάρ αλλά κεφαλή αναζήτησης υπερύθρων. Θα παρακαλούσα να μην κατεβάσετε πάλι την δημοσίευση μου όπως κάνατε 2 φορές με την φωτογραφία του goalkeeper. Τέτοιες πρακτικές δεν σας τιμάνε. Το να αναγνωρίσετε το λάθος σας δείχνει ανωτερότητα. Εξάλλου φαντάζομαι ότι θέλετε οι αναγνώστες σας να είναι σωστά ενημερωμένοι.

 8. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ! Με λίγη καλή θέληση μπορούμε να αποκτήσουμε κάποια και έτσι να διασφαλίσουμε την επιβίωση των επάκτιων αντιπλοϊκών και γενικά όλων των συστημάτων πυραύλων και πυροβολικού στα νησιά μας. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε στα απέναντι παράλια μια νεκρή ζώνη τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων και στην ξηρά και στον αέρα. Δεν μιλάμε για την θάλασσα. Εκεί ότι ξεμυτάει Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο θα γίνεται ύφαλος για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής. Άντε ρε παιδιά, λίγο καλή θέληση ακόμα δείξτε !!! Οδηγός μας το πρόγραμμα για τις Ριπές.

 9. Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, οι ΗΠΑ δουλεύουν πάνω σε έναν νέο πύραυλο για το σύστημα Patriot, το οποίο ναι μεν θα έχει υποδεέστερες δυνατότητες εναντίον αεροσκαφών (ειδικά καλών) αλλά από την άλλη θα είναι καλό για πυραύλους (βαλλιστικούς και κρουζ) και drones, και προσπαθούν να τον κάνουν να κοστίζει κοντά στα 150.000 μόνο.

  Αν θυμάμαι καλά, μοιάζει να βασίζεται στον stunner ή σε κάτι που του μοιάζει.
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/37532/army-offers-glimpse-of-new-low-cost-surface-to-air-missile

  ΥΓ. Στις φωτογραφίες είδα ότι τα ισραηλινά συστήματα είναι πάνω σε φορτηγά Tatra, και συγκινήθηκα… Είναι τσέχικα και τα χρησιμοποιούσε η Σ.Ε. και προσπαθώ να θυμηθώ αν τα είχε δει από κοντά σε άσκηση ή αν είχαμε εμείς στον στρατό από δωρεάν αποθέματα του ανατολικού μπλοκ, νομίζω το δεύτερο (έχουν περάσει και δεκαετίες από τότε). Καλά ήταν και νομίζω με εντυπωσίαζε που έστριβαν και οι μπροστά και οι πίσω ρόδες…

 10. Για αντικατάσταση των hawk και βέλος δείχνουν αξιόλογα συστήματα για αντικατάσταση των shorads , vshorads το μόνο σύστημα που πραγματικά τα έχει (αυτοκινούμενο, 2 πυροβόλα,12 πυραύλους ραντάρ ,ε/ο, flir ) χωρίς ανταγωνιστή είναι το pantsir στην τελευταία του έκδοση με όποιες βελτιώσεις από την χρήση του σε διάφορα μέτωπα που ενεπλάκει αλλά…

 11. Επειδή η Συνθήκη της Λωζάνης συμπλειρώνει τα 100 χρόνια το 23′ ο Έρντογαν θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση με στρατιωτικά μέσα.
  Σε όποια διαπραγμάτευση και διπλωματία πάμε, θα μας πούν «ή αποδέχεστε αυτά που θέλουμε ή έχετε πόλεμο»
  Όλλα δείχνουν ότι οι Τούρκοι εξοπλίζοντε τρελά γι’αυτήν την ημερομηνία.
  Με πολλά αποβατικά, τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά, UAV όλλων των ειδών, πλοία, κτλ.
  Εδώ με το Ισραήλ πρέπει να πάμε το συντομότερο σε συνεργασία, συμπαραγωγή και απόκτηση τέτοιων συστημάτων και σε μεγάλους αριθμούς.
  Τα νησιά πρέπει σαν πρώτα στην γραμμή να έχουν δυνατή α/α ομπρέλα και κυρίως συστήματα εναντίων UAV και επιθετικά ελικόπτερα που θα έρθουν πρώτα.
  Δυνατή άμυνα στις ακτές, τεθωρακισμένα, ελικόπτερα και ελεύθεροι σκοπευτές.
  Πέρα σπό την Άμυνα πρέπει να έχουμε και επιθετικά μέσα, ώστε οι απέναντι ακτές να μην είναι σίγουρες και συνέχεια ύπο παρακολούθηση και στόχευση.
  Η μεγαλύτερη απειλή είναι τα UAV, ελικόπτερα το απέναντι πυροβολικό και οι ειδικές δυνάμεις τους, γιατί μ’αυτά θα επειδιώξουν να καθαρίσουν τα νησιά πριν στείλουν αποβατικά.
  Πρέπει να σκεφτούμε και το επιθετικό πλάνο, να πατήσουμε στις απέναντι ακτές.

  1. Στο είδος των ρωσικών που αναφέρεις δεν υπάρχουν σήμερα αντίστοιχα δυτικά σύγχρονα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα. Ειδικά στο είδος του Pantsir η του προηγούμενου Tunguska που συνδιάζει αντιαεροπορικά πολυβόλα με πυραύλους σε ένα όχημα.

 12. Η καλυτερη και πιο αμεση λυση αυτη τη στιγμη ειναι η αναβαθμιση των ΤΟRm1 σε 2 η πωληση των S300 σε χωρες που το χρησιμοποιουν οπως Αλγερια, Συρια αλλα κυριως Ινδια και αναβαθμιση των Patriot.

  Επαναλαμβανω οτι ενδεχομενη πωληση των s300 στην Ινδια θα μας ανοιγε το δρομο για Brahmos

  Μην ξεχναμε οτι επειγει η προμηθεια ΤΟΜΑ και η αναβαθμιση των ΠΕΠ και ισως η επιπλεον προμηθεια Phz 2000 η των ΑΗ64 αν και εφοσον μπορουμε οικονομικα

  δεν ειναι φρονιμο ουτε γεωπολιτικα εξυπνο να αγοραζεις τα παντα και ειδικα συστηματα αεραμυνας απο ενα προμηθευτη/χωρα γιατι οι διεθνεις σχεσεις ειναι ρευστες και μοορει να βρεθεις στον τακο

  1. Βασικα ΟΛΑ τα ρωσικοανατολικα συστηματα πρεπει να πωληθουν, οχι γιατι ειναι υποδεεστερα αλλα διοτι οι συνθηκες δεν ειναι πλεον ευνοικες για τετοια συστηματα στα νατοικα οπλοστασια

   1. Ακριβως. Να εχουμε συναισθηση του περιβαλλοντος μας. Εξαιρετικα τα ρωσικα αντιαεροπορικα, αλλα η Ελλας πρεπει να ειναι παντα με το μερος της ισχυροτερης Ναυτικης Δυναμης. Ειναι το νο1 της εξωτερικης μας πολιτικης εδω και 200 χρονια.

    1. Καλησπέρα σας, είχα προτείνει παλαιότερα στο εταίρο site μιας συμπαραγωγής δικής μας και της Γαλλίας βασισμένη σε ένα σύστημα shorad σαν το pantsir. Με μονό ή διπλό πυροβόλο και πυραύλους mica μιας και έχουμε ήδη επενδύσει στον συγκεκριμένο πύραυλο. Υποθέτω θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ελληνικές εταιρίες για ραντάρ και αισθητήρες και ενδεχομένως θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε ναυτικό ciws. Γενικότερα θεωρώ πως σιγά σιγά κακό θα ήταν να βλέπουμε τους mica και mica ng για vl εκδόσεις πλοίων όπως πυραυλάκατοι αλλά και σε σταθερές και αυτοκινούμενες εκδόσεις. Σίγουρα έτσι θα πετυχαίναμε και ομοιογένεια αλλά και θα καταφέρναμε πιστοποίηση αν για quad packed που μας ενδιαφέρει άμεσα.

   2. Εάν αληθεύει ότι ένα από τα ατού του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα είναι η εξάσκηση με τους S-300, μάλλον δεν πρέπει να τους πουλήσουμε ή κατά άλλους τους παντρευτήκαμε. Ειδικά για τους S-300 είμαι επιφυλακτικός στο να τους πουλήσουμε.
    Είναι ένα καθαρό αντιπυραυλικό σύστημα και πρέπει να το αντικαταστήσουμε με αντιπυραυλικό και όχι αντιαεροπορικό. Οι πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων είναι πολλές και καλό θα είναι να διαχωρίσουμε κάποια στιγμή και στον δημόσιο διάλογο την αντιπυραυλική ικανότητα ενός συστήματος με την αντιαεροπορική. Εννοείται ότι χρειαζόμαστε και τις δύο αλλά από όσο έχω καταλάβει, δεν υπάρχει σύστημα με ίδια δυνατότητα απέναντι σε πυραύλους και αεροπλάνα.

  2. @paradox
   Σωστή η σκέψη(ειδικά απο διπλωματική άποψη που είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας) αλλά η πλειοψηφία είναι προφανώς αλλεργική σε αυτού του είδους σκέψεων,ίσως επειδή έχει τρομοκρατηθεί απο τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των ΗΠΑ στο παρασκήνιο που επικοινωνούνται/διαφημίζονται ως συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων προς τα έξω.

  3. Οι S-300 θα έπρεπε να πάνε στη Κύπρο χωρίς τυμπανοκρουσίες όπως ακριβως έκαναν με τους Buk
   Η διακιολογία είναι ότι θέλουμε να πάρουμε F-35 και οι συνεχείς δηλώσεις της Αγκυρας ότι οι S-400 είναι αμυντικό σύστημα. Στη θέση τους θα έπρεπε η Κύπρος να χρηματοδοτήσει την αγορά 2 μεταχειρισμένων Patriot να φυλάνε τους Αμερικανούς στη Σούδα!
   Αλλά και τους Crotale με ανταλλαγή Skyguard ώστε να δημιουργήσει 2 κατηγορίες συστημάτων Ρωσικών και Γαλλικών με integration out of the box

 13. Τα HAWK,PATRIOTI,SKYGUARD μπορεί και πρέπει να EKSYχρονιστουν παρα πέρα

  Όλα τα ρωσικα πρέπει να αντικατασταθούν αφού λόγο έλλειψης FOS δεν είναι και στη καλύτερη κατάσταση να το πούμε διπλωματικά

  το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα SA8B και η αντικατάσταση τους πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και όχι τα εθνικά καρυοφύλλια και φορτηγά με τετράγωνες ρόδες

 14. Συμφωνώ απολύτως με την αντικατάσταση όλων των ρωσικών συστημάτων όπως ανάφεραν και οι υπόλοιποι για πολλούς και διάφορους λόγους.
  Τώρα από αυτά που ακούω και διαβάζω καθημερινά ο πρωταρχικός σκοπός του ΠΝ είναι να αγοράσει φρεγάτες με δυνατότητα αντιεροπορικης υπεροχής, με κόστος ανά μονάδα κοντά στο 1,2 δις ευρώ.
  Πραγματικά πόσα από τα προαναφερθέν συστήματα μπορούμε να αγοράσουμε ή πόσα από τα υπάρχοντα που υπάρχουν στον ΕΣ ή ΕΑ μπορούμε να αναβαθμισουμε δίνοντας ένα πόσο της τάξης των 2 δις ευρώ?
  Άμα δεν κάνω λάθος, η αναβάθμιση των Patriot στην τελευταία έκδοση κοστίζει κοντά στο ένα δις ευρώ για τις έξι πυροβολορχιες που έχουμε.
  Άμα μάλιστα κάποιες από αυτές γίνουν και με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας τότε το τελικό κόστος θα είναι ακόμα ποιο μικρό.
  Με αυτές τις έξι και με το πακέτο αναβάθμισης έχουμε κλειδώσει το Αιγαίο από άποψη Άμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Τώρα αμα δαπανηθει ένα πόσο της τάξης του 1~1.5 δις για την αγορά και αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων μέσου/μικρού βεληνεκούς τότε έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα δυνητικά απροσπελαστη για οτιδήποτε στο Αιγαίο. Και μάλιστα μιλάμε για συστήματα που θα είναι μεταφερομενα ,δύσκολα στον εντοπισμό.
  Οπότε με ένα πόσο 2~2.5 δις ευρώ έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια καλή αντιεροπορικη ομπρέλα με τρομερά μεγαλύτερη κάλυψη και πάντα με συστήματα που είναι αποδεδειγμένα λειτουργικά και υπάρχει και η δυνατότητα για την άμεση παράδοση τους.
  Όταν πάμε να δώσουμε 5 δις ευρώ για την αγορά 4 πλοίων ενώ μπορούμε μόνο με τα μισά να κάνουμε τώρα την δουλειά μας,ίσως και καλύτερα, αυτό φίλοι μου είναι αυτοκτονία.

 15. …….» σκοπό την εξασφάλιση της ύπαρξης του Ισραηλινού έθνους» …

  Έχω φίλους δέν έχουν ποτέ αναφερθεί σε Ισραηλινό έθνος αλλά σέ Ιουδαικό (Jewish)..
  Παραταύτα η δύναμη μετριέται και σέ $$$

  » Israel becomes scale-up nation with more unicorns per capita
  With 41 Israeli-founded private companies worth $1 billion or more, the Startup Nation has finally entered the Scale-Up Nation era. »
  Για τούς μή αγγλομαθείς τό αρθο εξηγεί ότι ύπαρχουν 41 Ισραηλινές εταιρείες οι οποίες αξίζουν πανω από ένα $1 δισ…

  Βλεπουμε ότι με τήν παροδο του χρόνου γίνεται και η ταύτηση του εθνους κρατους

  Φυσικα η έννοια τού έθνους Jewish nation or Hebrew ξεπερνα τα όρια του κρατους.
  Κατα τόν ίδιον τρόπον τό Ελληνικό Εθνος τό Έθνος τών Έλλήνων ξεπερναει τα όρια του Ελληνικού κρατους.

  Θα ήταν ενδιαφέρον πόσες εταιρείες υπαρχουν στήν Ελλαδα οί οποίες αξίζουν πανω από $1 δισ.

  1. Χρειάζεται όπως και το Centurion/Phalanx πολύ όχημα για πολύ λίγη ισχύ πυρός που προσφέρει ένα Goalkeeper σε σύγκριση με τα ρωσικά συστήματα που φέρουν πολυβόλα και πυραύλους.

 16. Το διαβάσατε αυτό:
  «To βεληνεκές κρούσης του πυραύλου Stunner βρίσκεται μεταξύ 7 και 300 χιλιομέτρων »
  Τυφλα ναχουν οι SM-2, SM-6, PATRIOT, S300/S400 🙂 🙂

  Τι εννοεί ο ποιητής, αναχαίτιση επερχόμενου αερ/φους ή βλήματος σε απόσταση 300χλμ από των φορέα εκτόξευσης, με μέγεθος βλήματος όπως ο Stunner ?

  Ε … τότε και η εμβέλεια «κρούσης» του αερο εκτοξευόμενου ΑΙΜ-120 … ασφαλώς και είναι 3-500χμλ 🙂 🙂

  Προς την διεύθυνση:
  Είναι άλλο πράγμα τα άρθρα γνώμης (μπορούν να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις) και πολύ διαφορετικό τα άρθρα παρουσίασης οπλικών συστημάτων (δλδ παράθεσης δεδομένων επιδόσεων). Τα δεύτερα έχουν την τάση και αποκαλύπτουν άμεσα την σχετικότητα του γράφοντος και να χαρακτηρίζουν τον οικοδεσπότη.

   1. Δεν υπάρχουν 300Km όπως και τα 70Km του IDome, αλλά θέλουν να που οι Ισραηλινοί για την βαλλιστική τροχιά των απειλών. Στην σελίδα περιγράφεται ως σύστημα μέσου βεληνεκούς.

   1. Πριν γράψουμε ενα άρθρο βάζουμε την κοινή λογική να δουλέψει και να αξιολογήσει αυτά που διαβάζουμε ή βλέπουμε.
    Δεν χρειάζονται πολλά, αρκεί να δει κάνεις τον πύραυλο (διάμετρο και μήκος για 1ο & 2ο σταδιο) ή το κάνιστρο/φορέα του, για να καταλάβει από το μέγεθός την κατηγορία εμβέλειας του (και προφανώς να εχει δει εικόνες από άλλα συστήματα).

    Απολύτως εχει λογική αυτο που λέω, κότσαραν για λογούς μάρκετινγκ τα 300χλμ (αν το κάναν αυτό), και όταν και αν αναγκαστούν να απαντήσουν, θα πουν εμείς άπλα εννοούμε ότι μπορεί να αναχαιτίσει μια ρουκέτα/βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε μέχρι 300 χλμ μακριά απο τον εκτοξευτη του stunner 🙂 και όχι βεβαία οτι ο stunner εχει εμβέλεια 300χλμ.

    Ο stunner είναι ο πύραυλος του συστήματος David’s Sling ( η Raytheon τον εξάγει με το όνομα Skyceptor -βλέπε τα patriot των Πολωνών) που αναπτύχθηκε ως φθηνός πύραυλος που να αντέχει το πορτοφόλι του Ισραϊλ ενάντια σε ρουκέτες και σε scud/tochka.

    David’s Sling = «a defense system to counter the threat of medium- to long-range rockets with ranges between 70 and 250 km»

    Οι ρουκέτες να έχουν εμβέλεια 70-250χμλ όχι ο αναχαιτηστής!

    1. @Panos
     Η περίπτωση με τα στοιχεία για τον πύραυλο είναι πράγματι μπερδεμένη.
     Σε παλιότερη αναφορά στο αρχείο του συνήθως αξιόπιστου IHS Jane’s αναφέρεται το εξής για την εμβέλεια του πυραύλου Stunner που χρησημοποιεί το σύστημα David‘s Sling.

     »The interceptor’s rocket motor is reported to be of triple-pulse configuration, giving the missile a maximum speed of M4.0 to M5.5 (1.2 to 1.65 km/s) and a maximum range of 25 km.«

     https://web.archive.org/web/20140903062655/http://www.janes.com/article/30848/david-s-sling-makes-second-successful-intercept

     1. Stunner is designed to intercept short range missiles, theatre ballistic missiles, cruise missiles and large-calibre rockets with ranges between 40km and 300km.

      Η εμβέλεια ξεκάθαρα αφορά τους επερχόμενους πυραύλους.

      Και πρώτη φορά βρήκα πηγή με την πραγματική εμβέλεια του Iron Dome:
      … Iron Dome, which gives protection in range of 4km to 7km …

      https://www.army-technology.com/projects/stunner-terminal-missile-defence-interceptor-israel/

     2. Αντίστοιχα, ο πολύ ακριβός αντιβαλλιστικός Arrow 2 έχει εμβέλεια 90 χλμ. Ας βάλω όλο το κείμενο που ανέφερα παραπάνω:
      The Stunner integrates into the David’s Sling missile defence system of Israel, bridging the gap between Iron Dome, which gives protection in range of 4km to 7km, and Arrow 2 shielding long range ballistic missiles.

      Στο παρακάτω λινκ, φαίνεται στην φωτογραφία η διαφορά μεγέθους μεταξύ Stunner και Patriot (ο οποίος έχει εμβέλεια 160 χλμ. στην καλύτερη):

      https://www.armyrecognition.com/mspo_2019_news_official_show_daily/mspo_2019_raytheon_to_offer_skyceptor_missile_system_for_polish_narew_air_defense_program.html

      Η προτροπή λοιπόν του Πάνου (και δική μου) είναι να ψάχνουμε λίγο περισσότερο τις πληροφορίες των ανοικτών πηγών και να είμαστε υποψιασμένοι αν κάτι δεν στέκει καλά σύμφωνα με αυτά που ήδη ξέρουμε ή με την κοινή λογική. Καμία πρόθεση προσβολής από μέρους μου.

 17. Ωραία όλα αυτά με το μάρκετινγκ των Ισραηλινών για τα 300χλμ ,αλλά αναλόγως σε ποιόν το προτείνουν θα πρέπει να πάρουν έγκριση απο ΗΠΑ που συμμετέχει στο πρόγραμμα του David’s Sling ως συνέταιρος στην ανάπτυξη και ως χρηματοδότης.

  U.S. Contributions
  The United States and Israel signed a project agreement to jointly develop the David’s Sling system in August 2008.10 However, the United States has been contributing to this program since FY2006.. https://missilethreat.csis.org/defsys/davids-sling/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *