Πολλοί από αυτούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου όπλων, ναρκωτικών, παιδικής πορνογραφίας, χρησιμοποιούν το DARKNET. Το «σκοτεινό δίκτυο» δεν χρησιμεύει όμως μόνο στη διεξαγωγή
εγκληματικών ενεργειών αλλά προσφέρει ταυτόχρονα έναν «ασφαλή χώρο» σε αντιπολιτευόμενους που δραστηριοποιούνται εναντίον δικτατορικών καθεστώτων.
Τη στιγμή που οι πολιτικοί και οι ειδικοί αναφέρονται συχνά σε έναν «αυτοκινητόδρομο στον οποίο τα δεδομένα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα», το ονομαζόμενο DARKNET αποτελεί τον «παράδρομο», που στην ουσία είναι η
άνευ σήμανσης έξοδος, που οδηγεί σε έναν «επαρχιακό δρόμο» του διαδικτύου.
Για τον εντοπισμό αυτής της «εξόδου άνευ σήμανσης» δεν απαιτούνται μόνο γνώσεις στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά θα πρέπει κάποιος να βρίσκεται σε θέση να προβαίνει σε αναζήτηση εκείνων των οδών που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει.
Το DARKNET δε διαθέτει μηχανές αναζήτησης όπως την GOOGLE, αλλά και καμία άλλη, παρά μόνο ένα είδος καταλόγου, στον οποίο δεν περιλαμβάνει καν όλα τα περιεχόμενά του. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά ήταν στόχος των κατασκευαστών, καθώς ο «σκοτεινός χώρος» του διαδικτύου προπαντός διασφαλίζει την ανωνυμία στους χρήστες του.
Οι δύο σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του κοινού διαδικτύου και του DARKNET είναι το γεγονός ότι, το δεύτερο λειτουργεί αποκεντρωμένα και δεν προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης της ταυτότητας του χρήστη.
Αυτό στην ουσία σημαίνει πως τα δύο αυτά δίκτυα διατηρούν εντελώς διαφορετικές δομές, καθώς στο διαδίκτυο τα περισσότερα λειτουργούν συγκεντρωτικά. Οι χρήστες για παράδειγμα του FACEBOOK, θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα και οτιδήποτε αναρτήσουν σε αυτό, καταγράφεται στις σελίδες του.