Κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση, έχουμε γίνει αναγνώστες δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Πολεμικού Ναυτικού με επίκεντρο τα αμερικανικά πλοία της νέας κλάσης φρεγατών Constellation (FFG-62). Ασχοληθήκαμε επισταμένως με το παρόν ζήτημα προσπαθώντας να διερευνήσουμε εάν πράγματι υπάρχουν συζητήσεις ή εάν όντως το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενδιαφερθεί για τις Constellation.

Δυστυχώς, ζούμε στη χώρα στην οποία διακινούνται συνεχώς εξοπλιστικά αφηγήματα είτε από αφέλεια είτε από ιδιοτέλεια προκειμένου να εξυπηρετηθούν και να υποστηριχθούν άλλες εξοπλιστικές σκοπιμότητες. Για παράδειγμα τα τελευταία έτη διαβάσαμε για τη προοπτική το ΠΝ να εντάξει στη δύναμη του αντιτορπιλικά Arleigh Burke που μας προσφέρονταν αλλά και για θηριώδη καταδρομικά Ticonderoga που μας πρόσφεραν οι ΗΠΑ ώστε «το ΠΝ άμεσα να αποκτήσει πλώρες που τόσο χρειάζεται».

Αμφότερα τόσο τα Arleigh Burke όσο και τα Ticonderoga εξυπηρετούσαν το αφήγημα για της προώθησης των LCS/ FREEDOM στο Πολεμικό Ναυτικό. Έπρεπε κάπως στο «πόπολο» να χρυσώσουμε το χάπι…

Τελικά τα μόνα πλοία που απέκτησε το ΠΝ από τις ΗΠΑ ήταν τα περιπολικά ISLAND τα οποία κατέπλευσαν στον Ναύσταθμο με τη συνδρομή ρυμουλκών ενώ θα υποστούν εκτεταμένο πρόγραμμα επισκευών ώστε να γίνουν λειτουργικά. Την ίδια στιγμή με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαμε να ναυπηγήσουμε νέα ολοκαίνουργια περιπολικά.

Τώρα διαβάζουμε για δήθεν συζητήσεις με επίκεντρο τις νέες αμερικανικές φρεγάτες Constellation εκτοπίσματος 7300 τόνων, των οποίων το κόστος ανά πλοίο θα είναι κάτω του 1 δισ. ευρώ και εννοείται πάντα με ευνοϊκούς όρους μέσω FMS… Άλλωστε τα αμερικανικά προγράμματα FMS είναι σχεδόν «δωρεάν»…

Φυσικά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το ΠΝ δεν ενδιαφέρεται για τα Constellation κατά τη παρούσα χρονική φάση και παραμένει προσανατολισμένο στο πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών και του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα το ΠΝ επιθυμεί να αποκτήσει τις ευρώ-κορβέτες στα πλαίσια του προγράμματος European Patrol Corvette.

Δημοσιεύματα που αναφέρονται στις Constellation είναι εκτός πραγματικότητας απλά και μόνον λόγω κόστους ναυπήγησης και κόστους κύκλου ζωής. Τα πλοία κοστολογούνται περί τα 1.3 – 1.4 δισ. ευρώ ανά μονάδα με όπλα και τεχνική υποστήριξη. Ασφαλώς με ναυπήγηση εκτός Ελλάδας γιατί πολύ απλά κάθε σχεδίαση που ναυπηγείται στη χώρα μας κοστίζει κατά ένα τουλάχιστον 20% παραπάνω.

Σύμφωνα με την αμυντική ανασκόπηση του Ναυτικού των ΗΠΑ Department of Defense, Fiscal Year (FY) 2022 Budget Estimates, Justification Book, Shipbuilding and Conversion, Navy, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία το κόστος για κάθε φρεγάτα της κλάσης Constellation ανέρχεται στο ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων άνευ όπλων και προγράμματος τεχνικής υποστήριξης.

Πηγή για το κόστος της κλάσης Constellation (https://www.secnav.navy.mil/fmc/fmb/Documents/22pres/SCN_Book.pdf)

Πως είναι δυνατόν να συζητάμε για πλοία τα οποία δεν έχει εντάξει καν το US Navy; Ακόμη βρίσκονται σε φάση ναυπήγησης. Σημειώνεται πως η παράδοση στο Αμερικανικό Ναυτικό για το πρώτο πλοίο προγραμματίζεται για το 2026.

Παρά τα όσα γράφονται και διακινούνται, το ΠΝ δεν ενδιαφέρεται και ούτε πρόκειται να ενδιαφερθεί στο εγγύς μέλλον για τις φρεγάτες της κλάσης Constellation πρωτίστως για λόγους που έχουν να κάνουν με τις διατιθέμενες πιστώσεις και τα απαιτούμενα κονδύλια για ένα τέτοιο πρόγραμμα. Τα οικονομικά δεδομένα παραμένουν αμείλικτα.

Άγνωστο παραμένει επίσης τι συστήματα από τις Constellation αποδεσμεύονται για το ΠΝ εάν κρίνουμε από το γεγονός πως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η ΠΑ εξακολουθεί να μην έχει τα κατάλληλα όπλα κρούσης ενώ το αίτημα έγκρισης για τα ελληνικά F-35 αγνοείται τη στιγμή που άλλες χώρες όπως η Τσεχία έστειλε το αίτημα πριν το ελληνικό, λαμβάνοντας την έγκριση σε χρόνο άμεσο.

Αξίζει επίσης να διευκρινιστεί προς πάσα κατεύθυνση πως με βάση την αμερικανική νομοθεσία απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς η ναυπήγηση αμερικανικών σχεδιάσεων πλοίων σε τρίτες χώρες εκτός ΗΠΑ.

Η παράγραφος 7309 στο σχέδιο νόμου Public Law 103–160 το αναφέρει ξεκάθαρα
Αναλυτικά: https://uscode.house.gov/statviewer.htm?volume=107&page=1710#

Τα γράφουμε αυτά τη στιγμή που δεν συμβασιοποιείται το πρόγραμμα κορβετών και παράλληλα κάποιοι ονειρεύονται ναυπηγήσεις φρεγατών Constellation για το ΠΝ…

Τέλος, όπως πληροφορούμαστε ο νυν Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ έχει αλλάξει άποψη και πλέον είναι αρνητικός στη προοπτική των LCS για το ΠΝ. Μάλιστα, έχει γίνει και ένθερμος υποστηρικτής των γαλλικών φρεγατών FDI για το ΠΝ.