Σε δημοσιεύματα του τουρκικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ερντογάν, προωθείται η άποψη ότι ο  ακτιβιστής επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά που συνελήφθη προ ημερών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης,γυρίζοντας από ένα συνέδριο που συμμετείχε στην Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα της Stat και της Yeni Safak o Καβαλά συμμετείχε σε συνάντηση που  αφορούσε τη βοήθεια που θα αποσταλεί προς τα PKK/PYD, σε Afrin, Munbic, Qamisli και Ayn-el Arab της Συρίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Καβαλά πριν από καιρό συμμετείχε και σε συνεδρίαση του PYD στη Ρωσία.

Επιπρόσθετα, γίνεται σαφής αναφορά ότι ο Καβαλά υπήρξε συνεργάτης του Σόρος στην Τουρκία, όπου ο τελευταίος έχει χρηματοδοτήσει πολλές διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας μέσω του Ιδρύματος «OPEN SOCIETY FOUNDATIONS». Επίσης, αναφέρετε ότι το εν λόγω Ίδρυμα, είχε ακουστεί ότι υπήρξε ο χρηματοδότης και υποκινητής των γεγονότων του Gezi, καθώς και ο παρακινητής για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι ο Καβαλά είχε κάποιες μυστικές επαφές πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και διατηρεί διασυνδέσεις με κάποια από τα άτομα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση «πρακτόρων» στην Πρίγκηπο (Buyukada) της Κων/πολης.

Η εταιρεία του Καβαλά «ANADOLU KULTUR A.S.», αποτελεί μία εταιρεία με πολλούς ξένους συνεργάτες, όσο καμία άλλη ΜΚΟ ή πολιτιστικός φορέας της Τουρκίας, αναφέρεται στα σχετικά άρθρα, και τονίζουν πως αν  κοιτάξει κανείς τους φορείς και τα κράτη με τα οποία συνεργάζεται επίσημα η «ANADOLU KULTUR A.S.», θα του γεννηθούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Αυτά είναι: «OPEN SOCIETY FOUNDATIONS», γερμανικό Γενικό Προξενείο, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, «BRITISH COUNCIL», «CHEVRON», «CHREST FOUNDATION», «THE CRISTENSEN FUND», «DOEN», «DVV», «EUROPEAN CULTURAL FOUNDATION», «GLOBAL DIALOGUE», «GOETHE», «GULBEKIAN», «HASNA HEINRICH BOLL STIFTUNG», σουηδικό Γενικό Προξενείο, «MERCATOR», «MIMETA», «MONDRIAAN», «CLAUS FUND», «ROBERET BOSCH», «SIDA», «SWISS ACADEMY FOR DEVELOPMENT», «TRANZIT» ΚΑΙ «COUNTERPART INTERNATIONAL».

Επίσης σε άλλο σημείο εμπλέκουν και δυτικούς πολιτικούς, λέγοντας πως  σχεδόν κάθε δυτικός κρατικός αξιωματούχος που επισκέπτονταν την Τουρκία εξέφραζε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Καβαλά, όπως ο Γερμανός Πρόεδρος, J. Gauck το 2014 και ο πρώην Αμερικανός Αντιπρόεδρος, J. Biden το 2016.

Είναι προφανές από τα προαναφερθέντα, ότι ο Ερντογάν βυθίζει όλο και πιο βαθιά σε πρακτικές του οθωμανικού παρελθόντος….