Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής ενημέρωσης-παρουσίασης νέων συστημάτων η γαλλική Naval Group μας παρουσίασε, κατ’ αποκλειστικότητα, μια νέα λύση στο μέγα θέμα της προστασίας των πλοίων επιφανείας και των υποβρυχίων από τις τορπίλες. Πρόκειται για το σύστημα αντιμέτρων τορπιλών CANTO, το οποίο πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εξετάσει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Αφού δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε νέα υποβρύχια και πλοία, τουλάχιστον ας εξασφαλίσουμε την επιβίωση αυτών που έχουμε.

Άλλωστε, όπως μας τονίστηκε, η μικρή σχετικά ταχύτητα των γαλλικών πλοίων, όπως συμβαίνει με τους 27 κόμβους της FREMM, για παράδειγμα, δεν αποτελεί μειονέκτημα όταν υπάρχουν τα κατάλληλα αντίμετρα τορπιλών. Να σημειωθεί ότι το CANTO έχει προταθεί στο ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό των MEKO-200, αλλά και για τις [email protected] Θα αποτελούσε δε εξαιρετική επιλογή για τα υποβρύχια T-214, τα ΤΠΚ Super Vita, τα αρματαγωγά και τα ΠΓΥ Προμηθέας.

Το CANTO βασίζεται στην αρχή της σύγχυσης της επερχόμενης απειλής. Σε αντίθεση με τα συμβατικά αντίμετρα, το CANTO στοχεύει στο σονάρ και την ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων της τορπίλης, παράγοντας και προβάλλοντας διαρκώς μια ψευδή τακτική εικόνα με στόχο την εξάντληση της κινηματικής ενέργειας της τορπίλης. Στην πράξη παράγει και ανανεώνει διαρκώς εκατοντάδες ψευδούς στόχους, σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο. Η πολλαπλοί ψευδής στόχοι αναγκάζουν την τορπίλη να τους κυνηγά εξαντλώντας έτσι την κινηματική της ενέργεια. (Το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες).

Στις τρεις παραπάνω φωτογραφίες φαίνεται η αρχή λειτουργίας του συστήματος: πρόκειται για τη δημοιυργία δεκάδων ψευδοστόχων ώστε να παραπλανηθούν οι εχθρικές επερχόμενες τορπίλες.

Από κατασκευής το CANTO μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε κάθε πλοίο επιφανείας ή υποβρύχιο, ενώ έχει τη δυνατότητα πολλαπλής εκτόξευσης (Salvo) για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού. Το CANTO παράγει ακουστικά σήματα, τα οποία καλύπτουν όλο το εύρος συχνοτήτων των τορπιλών τόσο στην παθητική όσο και στην ενεργητική λειτουργία. Στην πράξη το CANTO μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις εν υπηρεσία τορπίλες, να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού, ενώ λειτουργεί άμεσα κατά την είσοδο του στο νερό.

Η δράση του CANTO συνδέεται με τη μονάδα αντίδρασης CONTRALTO, η οποία είναι τοποθετημένη επί του συστήματος αντιμέτρων του πλοίου ή του υποβρυχίου. Από τη στιγμή που τα συστήματα του πλοίου εντοπίσουν την επερχόμενη απειλή μιας ή περισσοτέρων τορπιλών δίδουν σήμα στο CONTRALTO το οποίο άμεσα προτείνει τον κατάλληλο ελιγμό αποφυγής του πλοίου και την εκτόξευση 1-2 αντιμέτρων CANTO. Για την πρόταση του κατάλληλου ελιγμού αποφυγής, το CONTRALTO λαμβάνει υπόψη του τα χαρακτηριστικά του πλοίου (ταχύτητα, ρυθμός επιτάχυνσης κ.ά.). (Το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες).

Το CANTO, που προορίζεται για πλοία επιφανείας έχει διάμετρο 123,8 χιλιοστών, μήκος 900 χιλιοστά και βάρος 22 κιλά, ενώ αυτό που προορίζεται για υποβρύχια έχει διάμετρο 150 χιλιοστά, μήκος 600 χιλιοστά και βάρος 20 κιλά. Η διάρκεια ζωής των αντιμέτρων CANTO είναι 20 χρόνια. Το σύστημα έχει επιλεγεί, μέχρι στιγμής, από τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο και από άλλη μια μη-κατονομαζόμενη χώρα.

Πρόκειται για μια προσθήκη με μεγάλη αξία στο ελληνικό οπλοστάσιο δεδομένης της φύσης των απειλών από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Είναι πασιφανές πως πρόκειται για μια λύση μικρού κόστους αλλά μεγάλης απόδοσης αφού έτσι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα κρίσιμων υπερ- πολύτιμων μονάδων κρούσεως του Π.Ν. Δεδομένης της πληθώρας ύπαρξης τουρκικών μέσων ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων καθώς και των 12 τουρκικών υποβρυχίων το σύστημα προβάλει ως μια εξαιρετική επιλογή ικανή να αποτελέσει ασπίδα προστασίας στον ελληνικό στόλο τόσο στο περιβάλλον του Αιγαίου όσο και της Ανατολικής Μεσογείου.

Comments

 1. Υπάρχει τεράστια μαύρη τρύπα στα αντίμετρα κατά των τορπιλών. Ενώ δίπλα χωρίς να γνωρίζουμε την ποιότητα τους ετοιμάζουν τις δικές τους λύσεις.
  Εδώ σε λίγο θα έχουμε τα 2-3 των φρεγατών στα 40+ χρονάκια, οπότε τι να λέμε τώρα.

 2. Πρέπει με κάθε προμήθεια να σκεφτόμαστε οποσδήποτε και τα μέτρα αυτοπροστασίας. Πέρα από τις λαμαρίνες, οι μαχώμενες ψυχές είναι μετρημένες και ότι πολυτιμότερο έχουμε.
  Χρειαζόμαστε δυνατή αεράμυνα, θωράκιση, ηλεκτρονικά αντίμετρα, προστασία για πλοία, υποβρύχια, τεθωρακισμένα, UAVs (πιο οικονομικά και δε χάνοντε ζωές), δηλ. όλλα αυτά που είδη κάνουν οι γείτονες. Και να πάμε για καινούργιες τεχνολογίες, αυτοματισμούς, Ι.Α. robotics κτλ.
  Μα δεν υπάρχει χρήμα και οικονομικό το πρόβλημα, θα πούνε πολλοί, όπως πριν λίγες μέρες και ο αξιότημος κ. Αποστολάκης… εγώ πιστεύω ότι είναι … Δικαολογίες!!! Θα το επαναλάβω: Να κάνουμε αυτό που κάνουν οι γείτονες εδώ και χρόνια και τώρα πετάνε και μιλάνε για «γαλάζια πατρίδα». Και ο καθένας μας θα το κατανοήσει.
  ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΜΥΝΑ!
  Σε τσόγο, τσιγάρα, αλκοολούχα, καφέ, γαριδάκια, τουρισμό κτλ. Αν πληρώσουμε και 10-20λεπτά παραπάνω, δε χανώμαστε. Θα χαθούμε αν δε κάνουμε τίποτα, γιατί ο γείτονας δεν ησυχάζει. Όσο μπορεί ο καθένας, μεγάλος ή μικρός. Να βοηθήσουν και τα μεγάλα κεφάλια και κεφάλαια. Ή αλλιώς να σηκώσουμε τα χέρια και να παραδεχτούμε ότι δε μπορούμε. Ότι ήμαστε και δίκαια μας αποκαλούν πολλοί Ευρωπαίοι τεμπέλιδες. Και αφήστε τους άλλους να κανονίζουν για εμάς, να μας πάρουν θάλασσα, νησιά, στεριά, υδρογονάνθρακες, ότι έχουμε και δεν έχουμε.
  Δεν βλέπω να υπάρχει θέληση. Ο πρώην ΥΑ είπε το 2019 για φόρο και για έρανο για την Άμυνα. Πάμε Μάϊο, που είναι; Τρωγόμαστε καλύτερα μεταξύ μας με τα μικροκομματικά, τις εκλογές, της πλάκας το ποδόσφαιρο κτλ. Οι αρχαίοι Έλληνες για τους οποίους περιφανόμαστε σε όλλο τον κόσμο θα ντρεπόταν για μας, για τους απογώνους τους.

 3. Εχουμε ριξει πολυ βαρος στην απειλη απο αερος την ιδια στιγμη που η απειλη απο τον βυθο ειναι εξίσουν θανατηφορα, αν οχι περισσότερο. Θεωρω αυτονοητη την υπαρξη τετοιων συστηματων σε οτιδηποτε επιπλεει, αν ειναι να εχουν καποια ελπιδα διαφυγης.

  Ειδικα δε κατι super vita που ειναι προσφατης ναυπηγησης, ειναι να απορει κανεις πως δεν διαθέτουν καποια σχετικη προστασία.

 4. Ποιοί να ενδιαφερθούν? Αυτοί που δεν ενδιαφέρθηκαν για σύγχρονες τορπίλες για τα 214?
  Πραγματικά εύχομαι να μην μας κοστίσει αυτή η προκλητική πλέον αδιαφορία για την άμυνα της χώρας γιατί κάποιοι θα έχουν την τύχη των έξι!

 5. Πολύ ενδιαφέρον σύστημα.
  Εάν σε δοκιμές επαληθευτούν οι προδιαγραφές του, είναι απαραίτητο.
  Θέλουμε όμως ναυτικό? Γιατί εν τέλει αυτό είναι το ερώτημα μετά από χρόνια αδράνειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *