Μπούντεσταγκ

Έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Ομοσπονδιακής Επιτροπής δήλωσε πριν λίγες ημέρες, ότι η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αποτελεί κατοχική δύναμη και δημιούργησε σοβαρές αμφιβολίες για το νομικό καθεστώς που χρησιμοποποιεί η Άγκυρα για να δικαιολογήσει την στρατιωτική κατάσχεση της γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκθεση εννέα σελίδων που ανέλαβε και τελικώς συνέταξε το Τμήμα Επιστημονικών Υπηρεσιών της Bundestag, δεν αντιπροσωπεύει την άποψη του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Αφρίν καθώς και ο Αζάζ, ο Αλ Μπάμ και ο Γαρμπλάους στη βόρεια Συρία εντάσσονται στην περιγραφή της στρατιωτικής κατοχής από άποψη διεθνούς δικαίου».

Η έκθεση για την Τουρκία δημοσιεύθηκε ανταποκρινόμενη σε αίτημα εμπειρογνωμόνων από το γερμανικό Αριστερό Κόμμα που πρόσκειται πολύ κοντά στις ιδέες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Αριστερό Κόμμα, ένα μίγμα πρώην ανατολικογερμανικών κομμουνιστών, δυσαρεστημένων αριστερών συνδικαλιστών και δύσκολων δυτικών Γερμανών αριστερών, επικρότησε την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ την περασμένη εβδομάδα να αποσύρει 2.000 αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Το Αριστερό Κόμμα θεωρείται ευρέως ως το πιο αντι-Ισραηλινό κόμμα της Γερμανίας. Η επιτροπή έρευνας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής έγραψε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν απάντησε σε αίτημα για πληροφόρηση σχετικά με τους «στόχους ασφαλείας της Τουρκίας – ειδικότερα τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας».

Παράλληλα, η έκθεση ανέφερε ότι ένα προτεινόμενο επιχείρημα της τουρκικής κυβέρνησης ότι εισέβαλε στη βόρεια Συρία λόγω μέτρων αυτοάμυνας κατά της ισλαμικής κρατικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν θα ευσταθούσε, κυρίως επειδή το ισλαμικό κράτος αποδυναμώθηκε στο έδαφός του στη Συρία.

Η κουρδική οργάνωση YPG στη βόρεια Συρία έχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Ασαντ για βοήθεια στην προστασία του Manbij.

Οι επικριτές λένε ότι η απότομη απόφαση του Τράμπ να βγάλει στρατεύματα από τη Συρία θα δώσει το τελικό χτύπημα στη συμμαχία της Χεζμπολάχ, του Πούτιν και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ ταξινομούν τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οντότητα και το Ιράν ως τον κορυφαίο διεθνή χορηγό της τρομοκρατίας.

Πηγή: jpost.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *