Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις μεταξύ του ΠΝ και της γαλλικής πλευράς για τις φρεγάτες Belharra και για τον επιμέρους οπλισμό των πλοίων. Η γαλλική MBDA προχώρησε σε αποκλειστική ενημέρωση του DefenceReview.gr και του γράφοντος για τους υπό συζήτηση φόρτους των πλοίων με διάφορες επιλογές ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κόστος. Ήδη η Naval Group κατέθεσε οικονομική προσφορά για τέσσερα πλοία διαμόρφωσης γαλλικού ναυτικού ύψους 2.8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη τιμή αυτή δεν περιλαμβάνονται τα όπλα και η τεχνική υποστήριξη.

Οι εκπρόσωποι της MBDA μας ανέλυσαν και μας παρουσίασαν όλες τις επιλογές διαμόρφωσης βλημάτων για τις Belharra του ΠΝ. Κοινή συνισταμένη σε όλες τις επιλογές είναι η εγκατάσταση του RAM άνωθεν του υπόστεγου του ελικοπτέρου καθώς και η μη εγκατάσταση βλημάτων Scalp Naval, ορθότερα ως MdCN (Missile De Croisière Naval). Αυτό συμβαίνει επειδή το ΠΝ προσανατολίζεται εξ ολοκλήρου σε πλοίο με αυξημένο φόρτο και δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Σημειώνεται ότι οι Belharra ΗΝ (ελληνικής διαμόρφωσης) διέθεταν από οκτώ Scalp Naval σε εκτοξευτές Sylver A70 καθώς και τρεις εκτοξευτές Sylver Α50 για 24 Aster 30 πάντα σε συνδυασμό με το RAM.

Όπως μας εξηγούν τα στελέχη της MBDA το ΠΝ καταλήγει ως το επικρατέστερο σενάριο στην επιλογή 16 βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς Aster 30 σε δυο εκτοξευτές Sylver Α50 καθώς και 16 βλημάτων μέσου βεληνεκούς MICA NG. Μια άλλη παραλλαγή του παραπάνω θα ήταν η επιλογή 16 Aster 30 και 16 βλημάτων Aster 15.

Ένα άλλο υπό εξέταση σενάριο περιλαμβάνει μόνον 32 Aster 30 σε τέσσερις εκτοξευτές Sylver Α50. Η επιλογή 32 Aster 30 θα συνεπάγονταν υψηλό κόστος και κυρίως έλλειψη βλημάτων μέσης ακτίνας όπως οι VL MICA.

Δυνητικά θα μπορούσαν να εγκατασταθούν επιπρόσθετοι VL MICA NG σε άλλο σημείο του πλοίου και ενδεχομένως στο πίσω μέρος των φρεγατών και ειδικότερα στο ελικοδρόμιο. Αξίζει να τονιστεί πως αυτό το πλάνο είχε προταθεί παλαιότερα στις FREMM HN με 24 VL MICA στο υπόστεγο.

Θεωρητικά σύμφωνα με την MBDA οι VL MICA NG θα μπορούσαν να εγκατασταθούν απλά και εύκολα από χωροταξικής άποψης καθώς και να διασυνδεθούν εύκολα με το τακτικό σύστημα του πλοίου και τους λοιπούς αισθητήρες. Αυτό διερευνάται από τεχνικής άποψης μεταξύ της MBDA και της Naval Group. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η ομοιοτυπία που δύναται να επιτευχθεί μελλοντικά μεταξύ των MICA NG της ΠΑ και των VL MIVA NG του ΠΝ.

Σαφής και ξεκάθαρη είναι η απάντηση των Γάλλων πως η Belharra δεν μπορεί να λάβει βλήματα σε τετράδες όπως οι CAMM λόγω αδυναμίας των εκτοξευτών. Τέτοια βλήματα απαιτούν εκτοξευτές είτε ΜΚ41 είτε ExLS κάτι που δεν διαθέτουν οι Belharra και συνιστά ένα αντικειμενικό μειονέκτημα των πλοίων ώστε να διαθέτουν αρκετά βλήματα.

Κλείνοντας, οι Γάλλοι της MBDA τόνισαν και ανέλυσαν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των γαλλικών βλημάτων συγκριτικά με τον ανταγωνισμό είναι η δυνατότητα «fire and forget» ώστε το πλοίο να αντιμετωπίζει πολλαπλές αεροπορικές επιθέσεις και απειλές ταυτοχρόνως σε συνδυασμό με το ραντάρ Sea Fire.

Για όλες τις παραπάνω τις επιλογές η MBDA θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις με ανάλογη κοστολόγηση της κάθε επιλογής ώστε να υπολογιστεί το τελικό κόστος των πλοίων, των όπλων τους και της υποστήριξης. Η MBDA προωθεί και στοχεύει στην επιλογή των MICA NG συνδυαστικά με τους Aster 30 και φυσικά το RAM.

Ευχαριστούμε την MBDA για την επικοινωνία και την εκτενή ενημέρωση.

Σήμερα οι Αμερικανοί βρέθηκαν εκ νέου στο ΠΝ δίχως κάποιο νεότερο επιμένοντας στην αποστολή από ελληνικής πλευράς της LoR ώστε να παραθέσουν στο ΠΝ λεπτομερέστερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί έχουν ήδη καταθέσει τη βασική προτεινόμενη διαμόρφωση του πλοίου ενώ οι τιμές στην ελληνική πλευρά έχουν επισημανθεί από τον Νοέμβριο του 2019 με το κόστος να ανέρχεται στα 4.4 δις δολαρίων για τέσσερα πλοία τύπου MMSC με 32 ESSM, λοιπών όπλων και πακέτου τεχνικής υποστήριξης (η τιμή προέχεται από την P&A (Price and Availability του Νοεμβρίου 2019). Αύριο ενδεκαμελές κλιμάκιο θα επισκεφτεί τα ναυπηγεία.

Comments

 1. 16 Aster30, 16 Mica ng, Ram, ecm, στράλες.
  Οι σκαλπ ναβαλ που είναι?
  Πολύ οριακά αποδεκτό.
  Ας δούμε και την ιταλική πρόταση και την ολλανδική αν είμαστε βέβαιοι ότι μας δίνουν SM-2.
  Αν γινόταν έστω 20 Aster30, 20 Mica ng, Ram, ecm, στράλες, θα ήταν πιο έυπεπτο.

   1. Για την Belharra ΗΝ το καλύτερο σενάριο είναι 16 ASTER 30 και 16 MICA NG. Εξασφαλίζει πολυστρωματική άμυνα με σχετικά χαμηλό κόστος.

    1. Τι λέτε και οι δύο σας….
     16 aster30 και 16 vl-mica….?
     Τι να τους κάνουμε τους vl-mica 1-1 σε κάθε vls????
     Οι Ολλανδοί προσφέρουν 32 ssm2 και 24 SM2 …..!!!!!!
     Εδώ να μου πείτε δέχονται οι πολιτικοί μας πρωταση mmcs με 32 ssm2 μονάχα και κόστος 1 δις και τα δικά μας τα τσιράκια κάθονται και σιζηταναι!!!

     1. Essm 32 missiles.. two missiles/ per target.
      Mica or Aster15, 16 missiles…1 missile per target.
      Difference 8 more missiles long range.
      Question…how many sm2 per target anybody?

   2. Είπα οριακά αποδεκτό.
    Θα ήθελα κάτι παραπάνω, λίγο ακριβούτσικο είναι το πλοίο έτσι κι αλλιώς.
    20-24 Aster30,και 20-24 Mica ng.
    Για το Ram δεν γίνετε καμία αναφορά αλλα στο τελευταίο άρθρο που έιχε το σάιτ για τα πλοία το ΠΝ είπε ότι είναι δεδομένο και με μικρό κόστος άρα το θεωρούμε σίγουρο η όχι?

    1. το γραφει ξεκαθαρα το αρθρο:
     #Κοινή συνισταμένη σε όλες τις επιλογές είναι η εγκατάσταση του RAM άνωθεν του υπόστεγου του ελικοπτέρου #
     μιλαμε για 16a30 και 16 mica

     1. Με αρχική τιμή 2.800.000 δις ευρώ χωρίς όπλα και υποστήριξη το κόστος θα πάει κοντά στα 4.500.00 δις όλο το πακέτο για τα 4 πλοια

     2. Ακριβό θα είναι, πλην όμως επιχειρησιακά αποδεκτό. Καμία σχέση με την αρχική πρόταση για μόλις 16 Aster 30. Το ζήτημα είναι αν οι Mica NG θα φιλοξενούνται σε Α50 ή σε μικρότερους Α35/43. Ελπίζω να πάνε σε 4ΧΑ50 για να μην χαθεί η ευελιξία επιμέρους συνδυασμών Aster 30/Mica NG.

  1. Η γαλλικη φρεγατα τεχνολογικα ειναι 2 σκαλες μπροστα απο τις αλλες,αρα δεν τυθεται θεμα συγκρησης,μονο στα χαραχτηριστικα στελθ η BELHORRA ειναι λεβελ 5 ενο οι αλλες 2η 3

   1. Οι Ολλανδοί σου προσφέρουν Sigma 11515 με 24 SM2,32 ssm2, stratles,1 phalanx ,2 ραντάρ apar 2 και ns110 !!!!
    Ενώ οι belharra το πολύ πολύ να φέρουν 32 aster30 ,ram, strales, καλά δεν μιλαμε για vl-mica μόνο ανά sylver ….
    Tο ΠΝ θα προτιμούσε να βάλει 33 aster 30….
    Aπο την μία έχει μια φρεγάτα με 32 βλήματα μεγάλης εμβέλειας και η άλλη έχει 32 βλήματα μεσεας εμβέλειας και 24 βλήματα μεγάλης εμβέλειας…..
    Στις 4 sigma έχεις 4*24=96 βλήματα περισσότερα!!!!!!!!
    Άσε που στις sigma έχεις 3 όπλα τοπικής άμυνας (ram, strales ,phalanx) ενώ η belharra 2 , η Sigma φέρει 2 ραντάρ ενώ η belharra 1…..

    1. Θα αποδεσμευσουν οι αμερικανοι των sm 2 και το γραφεις με σιγουρια καθε φορα; Γιατι μεχρι στιγμης μας προσφεραν μονο essm.

     1. Εδώ αποδεσμεύτηκαν για την Χιλή!!!
      Μην ξαναακουσω αυτή την σκεύη!!!!
      Είναι αποδεσμευσιμα από το 2001!!!!!
      είχε προσφέρει ο νεοαφιχθείς πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τόμας Μίλερ, στα μέσα του 2001.!!!!
      Διάβασε το ακόλουθο άρθρο !!!!!
      Για αυτό θα ήθελα να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία για την Αποδέσμευση των SM2!!!!
      https://navaldefence.gr/sm-2-standard/

     2. Μας αποδέσμευσαν Patriot PAC III και δε θα μας αποδεσμεύσουν SM2… Έλεος πια με αυτή τη προπαγάνδα. Έτσι δεν πάμε πουθενά. Πρέπει να ξυπνήσουμε κάποια φορά. Φτάνει τόση μιζέρια.

     1. Τίποτα δεν είναι Τζάμπα!!!
      Μόνο τα λόγια είναι τζάμπα!!!
      Τα όπλα τα πληρώνεις!!!!
      Το ίδιο και την ειρήνη!!!
      Εάν δεν έχεις λεφτά για να ΑΓΩΡΑΣΕΙΣ aster30 και sm2 τότε γιατί ΖΗΤΆΣ όπλα για αεραμοινα του ΠΝ???
      Αυτό που λες για τα λεφτά είναι ΛΑΘΟΣ διότι κάθε ΚΕΙΤΑΣΜΑ που ου προστατεύει το ΠΝ δεν κάνει μερικά εκατομμύρια ούτε μερικά δις…
      Κάνει καμποσες ΔΕΚΑΔΕΣ …ΚΑΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

     2. Το να αγοράσεις κάτι το αγοραζεις Bill, υπάρχουν και έξοδα συντήρησης,επαναπιστοποιησεις κτλ. Αυτό που δε θέλω προσωπικά είναι να μην απαξιώθουνντα οπλικά συστήματα σε βάθος χρόνου, έχουμε όμως και μια οικονομία ασθενής και με την πανδημία κράτα μικρό καλάθι ( καλό κάνει). Να δωθούν χρήματα αλλά εκεί που πρέπει και όπως πρεπει.

     3. @Bill
      O Aster 30 κοστίζει λιγότερο από τον SM2 IIIA και είναι απιδεσμεύσιμο όπλο με πολύ ανώτερα τεχολογικά και κινηματικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, με λιγότερα χρήματα, γεωπολιτικούς περιορισμούς, ανώτερη τεχνολογία / future proof… Πουθενά δεν έγραψα να μην επενδύσουμε σε όπλα.

    2. Μας έβγαλες τα μάτια με τον αναλφαβητισμό σου πρωί πρωί. Και τα ξέρεις όλα από ότι βλέπω. Άντε να ανοίξουν τα καφενεία να μας αδειάσεις τη γωνία . Καλημέρα

     1. Δεν διαφωνο με κανένα σας πολυαγαπημένε μου συναναγνωστης, απλός δεν μπορώ να ακούω ότι από την μια ότι οι Αμερικάνοι δεν αποδέσμευουν των SM2 ,από την άλλη ότι είναι ποιο ακριβός ο Sm2 από των aster …και άλλα τέτοια…
      Αλλά ούτε μπορώ να καταλάβω το σκεπτικο των Γάλλων και κάποιων ότι επιδει θα πληρωσουμε 16 vl-mica αντί 16 aster30 ακόμα δεν.μπορω να την καταλάβω!!!!
      ΔΕΙΛΑΔΙ τι να γλυτώσουμε ????
      20,30 ,40 εκατομμυρια ;να πλοίο…..
      ΔΕΙΛΑΔΙ όλη η ιδέα για vl-mica αντί aster 30 στους 16 θύλακες γίνεται για να γλυτοσουμε 160-200 ΕΚΑΤ!!!!!!
      Αυτό μου ακούγετε παραφωνο!!!!

  2. Sylver 70 παιρνει παντως scalo naval τωρσ εμεις αν θελουμε ειτε τον γεμιζουμε με aster 30 ειτε SCALP NAVAL η σποφαση εξαρταυε απο εμας !

  3. τουμπανο! Θα επιλεγαμε τις Αμερικλανικες μονο αν ηταν στο 70% των Μπελαρα. Αλλα δεν ειναι. Ουτε και μας στηριξαν περυσι! Βρειτε τα ειπαν δια του καρπαζοεισπρακτορα τους Στολτεμπεργκ. Γιαυτο ενα μεγαλο ακυρο να το θυμουνται για παντα.

  4. Το προφανες θα ηταν να ζητησουμε να τοποθετηθει ο MK41 ή παρομοιος στις FDI αλλα για καποιο μεταφυσικο ταμπου λογο δεν το ζηταμε. Παλι πανακριβη βλακεια θα κανουμε.

   1. μπορεί η ενσωμάτωση Μκ41 σε γαλλικό πλοίο να θέλει το κόστος υψηλό και μπορεί και οι Γάλλοι να μη συμφωνούν… Το ζήτημα είναι να δώσουν ΦΡΕΜΜ για ενδιάμεση λύση, τότε νομίζω πρέπει να πάμε στη Γαλλία definitely

  5. Συμφωνώ, δηλ με 32 vls κελιά η γαλλική έχει απόθεμα 32 α/α όπλα, και η mmsc με 8 vls κελιά πάλι 32 α/α όπλα; Αν έρθει διαμόρφωση της mmsc με 2 ή 3 mk41; Εντωμεταξύ στον ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό που η belharra είναι κορυφαία, φέρει όμως απόθεμα μόνο 4 τορπίλες…
   Γενικά και οι 2 υποψηφιότητες από τις χώρες που θα επιθυμούσαμε για λόγους στρατηγικής να επιλέξουμε το πλοίο του ΠΝ, έχουν σημαντικές ελλείψεις και μειονεκτήματα που δύσκολα καλύπτονται.
   Από την άλλη υποψήφια πλοία από Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, φαίνεται πως στην αρχική τους μορφή καλύπτουν περισσότερες απαιτήσεις.

   1. H Bell θα εχει Α50 για τους aster30 και 8πλο VLS Mk 41 για τους mica NG / 32 ESSM με το MK 25 Quad Pack Canister. Πιστεύω το ΠΝ θα διαλέξει τους VL MICA NG λόγω συμβατότητας με τα Rafale και ως καλή μεσης εμβέλειας λύση. Τα RAM bl2 και STRALES καλύπτουν για επυθέσεις κορεσμού / μικρής εμβέλειας.

    1. MICA @ mk41 @ BelaDA>>>??
     Τα έχουμε μπερδέψει λίγο με 200+ σχόλια??/

     Γαλλικά όπλα σε αμερικανικο εκτοξευτή ΔΕΝ μπαίνουν
     Αμερικανικος εκτοξευτής σε γαλλικό πλοίο μάλλον δύσκολο

     Μιλάμε όπως γραφει το άρθρο για 2 x 8 MICA σε εκτοξευτή A35 VLS –

     1. δεν είναι α35
      και ο Mk56 αμερικάνικος είναι της Raytheon
      o Μκ41 μόνο για essm δεν παράγεται πλέον
      είναι οι μόνοι αγοραστές του THAAD, έχουν τα πιο σύγχρονα F16 , θέλουν και F35 αλλοίμονο ο essm θα τους ξέφευγε.

  1. Μπράβο!69 πύραυλοι για την προστασία της , ECM, RAM, STRALES, SF και 8 Scalp θα μιλάμε για την κορυφαία φρεγάτα στην Α.Μεσόγειο!

  2. Δεν χρειάζονται οι MdCN, όχι σε πλοία με μόνο 1 Sylver A70.
   4 πλοία θα ρίξουν 32 MdCN κ μετά αναγκαστικά θα γυρίζουν με 8 κελιά άδεια ενώ χρειαζόμαστε περισσότερα βλήματα μεγάλης εμβέλειας.
   Οι MdCN έχουν υπερδιπλάσιο κόστος από έναν Scalp eg.
   Το ίδιο κ ο Sylver A70 έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από τον Α50.
   Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότεροι Scalp eg.
   Με τα 24 Mirage 2000-5mk2 κ τα 18 Rafale f3R θα έχεις την δυνατότητα να βάλεις σε μια κ μόνο έξοδο 60 Scalp eg .
   Μετά την ολοκλήρωση της βολής τα Mirage θα γυρίζουν για νέο φόρτο( η διαδικασία θα πάρει 2 ώρες) την ώρα που τα Rafale f3R θα πετούν ακόμα παρέχοντας αεροπορική υπεροχή με τους meteor.
   Αν δε πάρεις κ 4 A330 MRTT ή 4 KC-10 τα Rafale f3R θα έχουν την δυνατότητα να σηκωθούν φορτωμένα με 3 Scalp eg.
   Αν θές MdCN στο ΠΝ πρέπει να πάρεις 6 Scorpene class.

   1. Σωστός περισσότερα scalp-eg. Πάντως οι belhara ενώ είναι αξιόπιστο σε συστήματα πλοίο καλύτερη επιλογή θα ήταν η fremm(που είχε διαλέξει και το ΠΝ).Είτε 2 fremm ως AAW frigates(με 4 Α50 ή 4 ΜΚ41) και 2-4 ASW fremm frigates(με 4 Α50 ή 4 ΜΚ41) ,είτε 4 fremm γενικών καθηκόντων.
    Αν και η ιδανικότερη ευκαιρία για να ανανεώσουμε μερικώς το στόλο θα ήταν η Ιταλική λύση(αν ισχύει η ενδιάμεση λύση των 2 fremm).Δηλαδή, έχει 4 νέες ιταλικές fremm που μπορείς να κουμπώσεις πάνω τους(μιας που οι Ιταλοί δεν έχουν κολλήματα σαν τους Γάλλους):4 ΜΚ41 για 24 aster30 και 32 camm(και αργότερα ίσως camm-er),ram,oto melara 76 strales,seafire,και κάποια πρόνοια για μελλοντική εγκατάσταση laser και έχεις και 2 μεταχειρισμένες fremm σύνολο 6 μεγαλύτερου εκτοπίσματος των belhara για καλύψεις Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Δηλαδή αγοράζεις Ιταλικές fremm και κουμπώνεις και όποια απαραίτητα Γαλλικά συστήματα πάνω θέλεις. Τα μόνο κακό με τις belhara είναι ότι είναι μικρότερου εκτοπίσματος και δεν υποστηρίζουν quad pack οι A50.

   2. Για υ/β μπορούμε να πάμε σε barracuda shortfin submarines είτε σε smx3.1 αργότερα. Τα Scorpene είναι αξιόλογα αλλά κάτι ανάλογο των 214 όχι ανώτερα δεν τα χρειαζόμαστε.

   3. @Eman202
    Παραγγέλθηκαν ήδη επιπλέον των 93 που είχαμε Scalp EG (μη ανακοινώσιμο νούμερο) και θα παραγγελθούν και άλλοι (όπως και Meteor).

 2. Λογικότατη η επιλογή των MICA!
  (προς μεγάλη απαγοήτευση μερικών μερικών…)

  Θα τοποθετηθούν σε SYLVER η στους δικούς εκτοξευτές?

  Εάν μπαίνουν διπλοί σε SYLVER A50 cell τότε θα υπάρχει η ευελιξία επιπλέον 8 ASTER30 η 2*8=16 mica

  Για το MdCN επίσης θα κλάψουν πολλοί αλλα πάλι το βλέπω ως λογική κίνηση ώστε να αποκτήσουν τα πλοία επιπλέον πυραυλους

  Το κόστος με τους MICA να υποθέσουμε πως θα διαμορφωθεί σε υψηλότερη τιμή από τα 2.8bill??

  Οι Γάλλοι τα δικά τους με χωρίς τα πληρώνουν στα 795mil/ship με τιμές 2019

  ’Aλλο σημείο που χρήζει διευκρινίσεHς

  Η τιμή 2.8BILL που μας δίνουν είναι για ναυπήγηση στην Ελλάδα η από τη Γαλλική γραμμή παραγωγής??

  1. Δεν κάνουμε για ναυπήγηση στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν υποδομές, προσωπικό και με τους συνδικαλιστές και τα κομματικά πάμε για καθυστέρηση τουλάχιστον 10 χρονών και τριπλάσιο κόστος. Την νύφη θα την πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι.
   Το πάθημα με τις ΤΠΚ πρέπει να γίνει μάθημα και δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε.
   Άσχετα από τις Μπελχάρα, που πρέπει να ναυπηγηθούν εξ ολοκλήρου στη Γαλλία, μπορούμε εμείς εδώ στα ναυπηγεία με την Onex να φτιάξουμε άλλα πλοία, μικρότερα, οπλισμένα μη επανδρωμένα, παράκτια, εμπορικά κτλ.
   Να ειδικευτούμε με 2-3 κορυφαία μοντέλα σε κάποιους τομείς και με τον καιρό απο μικρά σε μεγαλύτερα. Πιστεύω μπορούμε να προσφέρουμε κορυφαία προϊόντα made in greece με εξαγωγές.
   Αρκεί να στηρήξουν όλλοι αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο με λόγια.

   1. @ΓιώργοςΠάτρις
    Ας ναυπηγήσουν για αρχή εγχώρια 2-3 ακόμα Super Vita με ελαφρώς αναβαθμισμένο εξοπλισμό να έχουμε και ομοιοτυπία. Αν μάλιστα θέλουν μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια στοιχεία από τις 4 ΛΑΣΚΟΣ. Και φυσικά, όχι να πληρώσουμε την καθεμία 240 εκατομμύρια + αλλά 122 – 138 που ήταν και το αρχικό πλάνο από παλαιά.

  2. Οι MICA λογικά θα μπουν σε Sylver A43 ή ακόμα και Sylver A35 κάτι που θα ρίξει το βάρος κ το κόστος.
   Βέβαια ιδανικό θα ήταν αυτό που αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει επιλογή τοποθέτησης 6 τετραπλων εκτοξευτων Sylver A43 εκατέρωθεν του υποστεγου.
   Αυτό θα ήταν ιδανικό μιας κ θα μείνει χώρος μπροστά για επιπλέον Sylver A50 αν θέλουμε να πληρώσουμε ώστε να μπουν.
   Βέβαια αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε τώρα καλό θα είναι να ζητήσουμε να υπάρξουν υποδομές αλλά κ επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για να το κάνουμε μετέπειτα πιθανότατα κατά τον ΕΜΖ που κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει.

 3. Αφου το ΠΝ προσανατολιζεται εξ ολοκληρου σε πλοιο με αυξημενο φορτο
  και δυνατοτητες αεραμυνας περιοχής, ας κοιταξουν για μεγαλυτερο πλοιο.

  1. +++
   Ιδανική επιλογή οι FREMM IT ASW.
   Με προσθήκη 2 επιπλέον Sylver A50 κ μετασκευή των 2 υποστεγων ώστε να μείνει 1 κ να δημιουργηθεί χώρος για 6-8 Sylver A35 για 24-32 MICA VL NG εκατέρωθεν του υποστεγου.
   Το πλοίο έχει κ 2 STRALES OTO-76MM που του δίνουν επιπλέον δυνατότητες αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού σε συνδυασμό με τους MICA VL NG.

 4. Μεγα λαθος η μη αγορα scalp naval!Για αλλη μια φορα μισες δουλειες!Μηπως ενδιδουμε σε εξωθεν πιεσεις για μη προσθηκη στρατηγικης κρουσης?

  1. Αν βάλουμε όλλα αυτά που θέλουμε, το βυθίζουμε.
   Για scalp naval πρέπει να δούμε από από ποιές άλλες και καλά κρυμμένες πλατφόρφες (uav των Τούρκων) θα μπορούσαμε να τα εκτοξεύσουμε, υποβρύχια, εμπορικά, νησιά;

  2. Τεράστιο λάθος θα είναι να βάλεις ένα οπλικό σύστημα σαν τους MdCN στην εφοδιαστική αλυσίδα την στιγμή που θα έχεις ΜΌΝΟ 4 φορείς του όπλου κ οι οποίοι φορείς θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν μόνο 8 MdCN ο καθένας κ ειδικά όταν χρειάζεσαι περισσότερο αντιαεροπορικα βλήματα μεγάλης εμβέλειας που έχουν κ αντιβαλλιστικες Δυνατότητες.
   Ο MdCN έχει υπερδιπλάσιο κόστος από τον Scalp eg 1000 φορές επιπλέον Scalp eg.
   Έχουμε 24 Mirage 2000-mk2 k θα έχουμε κ τουλάχιστον 18 Rafale f3R.
   Τα 42 αυτά αεροσκάφη μπορούν να φέρουν σε μία έξοδο 60 Scalp eg.
   Κ αφού αδειάσουν μπορούν σε 2 ώρες να έχουν γυρίσει στην βάση τους να έχουν ανεφοδιαστει με καύσιμα κ νέους Scalp eg κ να είναι στον αέρα ξανά.
   Ξέρεις πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει κάτι τέτοιο σε μία Φρεγάτα;;

   1. εγώ συμφωνώ. Η στρατηγική κρούση για τα δικά μας δεδομένα (μεσαίας γεωπολιτικής ισχύος δυτική χώρα) πρέπει να εκτελείται από εναέρια μέσα και ίσως κάποιες κινούμενες πλατφόρμες στην ενδοχώρα ή τα νησιά.

   2. 4χ8=32 απο τη μία έτοιμα κομπλέ στην αναμονή σε υποστρατηγικό ρόλο σε καίριο σημείο(α) στο μαλακό υπογάστριο της γείτονος και απο την άλλη, 42 απο τα καλύτερα μας αεροσκάφη με μειωμένα Α/Α χαρακτηριστικά που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε την υπολοιπη αεροπορία να τα υποστηρίζουν ενεργά η έμμεσα στο μέτωπο Α Μεσογείου. Φαντάζομαι σε αυτό το σενάριο την υπόλοιπη επικράτεια θα την καλύπτουν τα τεξαν…Στο καλύτερο δε σενάριο, ένας λογικότερος αριθμός αεροσκαφών (λ.χ τα μισά) με 30 (+ 32 απο τις μονάδες επιφανείας) έχουμε πέραν των 60 σχετικά άμεσα και με ασφάλεια εκτοξευόμενων υποστρατηγικών όπλων απο μια ευρύτατη γεωγραφική περιοχή με απείρως καλύτερη ευελιξία. Αυτό βέβαια στην ιδανική με τις 4 φρεγάτες εν χρήση. Χωρίς να είμαι δογματικός, ή ειδήμων βλέπω ένα δίλημμα τουλάχιστον.

  3. @NICK
   Αρχικά, θέλουμε περισσότερους αερο-εκτοξευόμενους Scalp EG. Πρέπει οπωσδήποτε μακροπρόθεσμα να αγγίξουμε έναν αριθμό 200 – 250 τεμαχίων. Ομοίως, σε ανάλογα νούμερα πρέπει να πορευθούμε με το JASSM για τον στόλο των F16 αν και οι «στρατηγικοί» μας σύμμαχοι αμφιβάλλω πως θα τον αποδεσμεύσουν σε αντίθεση με την Αυστραλία, τη Φινλανδία και την Πολωνία…

   1. Λογικά θα έχουμε διαθέσιμο απόθεμα με πολλές εκατοντάδες EG και black Shaheen πρίν απο κάθε «κρίση». Για τους αμερικάνους μόνο για πυροσβέστες τους κόβω.

 5. Από 16 Aster 30 και 16 MICA NG ανά φρεγάτα…….pas mal…..pas mal

  Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε συνολικά για 128 βλήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς fire and forget και για τις 4 Belharra…….ήτοι μπορούν να κατεβάσουν από μόνες τους τη μισή Τουρική Αεροπορία

  Πολύ θα ήθελα προσωπικά να έχουν και SCALP-NAVAL……αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν

  Μακάρι να κλείσουμε με τους Γάλλους…….μακράν η καλύτερη επιλογή

  1. Και ποιος σας είπε ότι θα βάλουν τα αεροπλάνα τους εναντίον των φρεγατών;
   Με τα UCAV και αν μπορούν με τις παράκτιες συστοιχίες θα προσπαθήσουν να κορέσουν την προστασία των πλοίων.
   Τα f16 θα είναι 3ο κύμα επίθεσης όταν θα έχουν μειωθεί ή εξαντληθεί τα πυραυλικά αποθέματα…

   1. Αυτή την πολυτέλεια…….τo να επιλέγουν δηλ. με ποιό μέσο θα μας επιτεθουν θα την είχαν αν δεν υπήρχε στη μέση η ΠΑ.
    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Τούρκοι θα πετάνε drone στην ίδια περιοχή που θα επιχειρούν μαχητικά της ΠΑ……θα πάνε άκλαυτα!
    Είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν την αεροπορία τους σε ένα θέατρο επιχειρήσεων μεταξύ Κρήτης, Ρόδου, Καστελλόριζου και Κύπρου……τα drone δεν είναι για υψηλής περιστάσεις, αλλά για αντιπάλους τύπου Αρμενίων, Λιβύων και Κούρδων…..

    1. Μην υποτιμάς Αρμένιους, Λίβυους κτλ. Τα ίδια ή ανάλογα α/α είχαν όπως έχουμε και εμείς. 10-20 bayraktar διέλυσαν ότι τεθωρακισμένο και α/α υπήρχε.
     Oi Αρμένιοι έμαθαν από το πάθημα και πάνε τώρα για δικά τους οπλισμένα drone. Εμείς όμως συνέχεια το βιολί μας.
     Το πρόβλημα είναι ότι έχουν μικρό ίχνος, μπορούνε να πετάνε σε μεγάλα ύψη και καν δεν μπορούνε να τα ανιχνεύσουμε.
     Εκτός αν φυλάμε μέρα-νύχτα τους ουρανούς με πάρα πολλά αεροπλάνα.
     Εδώ μπήκε εμπορικό drone στο Καστελόριζο, έβαψε την γαλανόλευκη και δεν μπήραμε χαμπάρι. Τί θα γίνει αν εξαπολύσουν καμιά 100αριά μπαϊρακταρ, 500 καμικάζι και δε ξέρω εγώ πόσα ακιντζί;

     1. Ούτε οι Αρμένιοι, ούτε οι Λίβυοι έχουν αεροπορία, τα drone τους πετούσαν ανενόχλητα.
      Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα επιβιώσουν αυτά τα drones απέναντι στην ΠΑ…..

     2. Δεν υποτιμάμε τίποτα αλλά μερικοί νομίζεται ότι η Τουρκία θα στέλνει ανενόχλητα drones, μαχητικά εναντίων των πλοίων μας και ότι η νέα φρεγάτα μας θα πλέει μόνη της απέναντι σε όλες αυτές τις απειλές, ότι θα δέχεται κύματα και κύματα πυραύλων και θα κάτσει ένα μόνο σκάφος να τα αντιμετωπίσει όλα, η πραγματικότητα είναι ότι τα σκάφη μας θα αλληλοκαλύπτονται.
      Αν στο σενάριο μας υποθέσουμε ότι αγοράζουμε Bel και αν υποθέσουμε ότι θα έχει 16 ASTER-30 και 16 VL MICA NG μαζί με RAM blk 2 και STRALES και χωρίς να βάζω καν μέσα τα παθητικά αντίμετρα, δεν σημαίνει ότι θα πλέει μόνη της και θα προκαλεί την Τουρκία να στείλει ότι έχει καταπάνω της, θα συνοδεύεται ίσως από μια MEKO με τα δικά της ESSM, Phalanx, ηλ.αντίμετρα, θα βρίσκεται και καμιά S.Vita με τα δικά της RAM.
      Ο στόλος μας θα είναι διασπαρμένος σε ομάδες επί το πλείστον, εκτός ίσως μερικών μοναχικών καβαλάρηδων πυραυλακάτων που θα είναι κρυφά αγκιστρωμένα σε κάνα νησάκι για αιφνιδιαστικές βολές. Και φυσικά ούτε η ΠΑ μας θα αφήσει να κόβουν βόλτες ανενόχλητα τα τουρκικά μαχητικά και τα drones.

      Επίσης μην μπερδεύεις το τι έπαθε η Αρμενία με την δική μας περίπτωση. Η Αρμενία πραγματικά στρατιωτικά είχε τα χάλια της και ακόμα και αυτά τα λίγα που είχε ούτε καν που τα είχε σε σωστή κατάσταση, αν νομίζεις ότι εμείς παραμελήσαμε τις ένοπλες μας δυνάμεις μια φορά, οι Αρμένιοι το έκαναν 10 φορές.
      Τα παλιά S-300PS που είχαν, μια έκδοση που βγήκε στις αρχές 80, με το παλιό ραντάρ και τα παλιά βλήματα 5V55R των 90χλμ δεν ήταν καν διασυνδεδεμένα, όπως και κανένα αντιαεροπορικό τους.
      Σε αντιθέσει με μας που είναι όλα συνδεδεμένα και όταν λέω όλα εννοώ Patriot, I.Hawk. Crotale, ASRAD, ακόμα και τα S-300 PMU1 και Tor-M1 μέσω του ULS(Universal Link System) της ISI Hellas, ένα σύστημα πιστοποιημένο στα νατοικά πρότυπα, μόνο τα παλιά OSA δεν το έχουν. Αυτό το σύστημα το φέρουν και τα ιπτάμενα ραντάρ μας αλλά και σύντομα τα αναβαθμισμένα P-3 αλλά και γενικότερα το εθνικό δίκτυο αεράμυνας της χώρας μας.
      Εδώ να φανταστείς σύμφωνα με τα λεγόμενα Αρμένιου Στρατηγού, τα λιγοστά 4 Su-30 δεν συμμετείχαν πουθενά καθώς η Αρμενία δεν είχε προμηθευτεί καν βλήματα αέρος-αέρος. Για τέτοια χάλια μιλάμε.

   2. Γι’αυτό ιδανικά θα ήταν πλοία με τουλάχιστον 2 CIWS πυροβόλα.
    Για μένα ιδανικά 2 OTO-76mm STRALES με βλήματα Dart.
    Ιδανικό πλοίο θα ήταν μια FREMM HN βασισμένη στην FREMM IT ASW κ στο customisation που έκανε το ΠΝ στις Γαλλικές FREMM το 2007.
    2 OTO-76mm STRALES 1 στην πλώρη κ 1 στο υπόστεγο του ελικοπτέρου.
    2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 25 mm στο κέντρο του πλοίου ένα σε κάθε πλευρά.
    2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 12, 7 mm
    8 exocet MM40 Block 3 C
    2 τριπλούς εκτοξευτές τορπίλων MU-90
    4 Sylver A50 με 32 Aster30
    8 Sylver A35 εκατέρωθεν του υποστεγου στον χώρο που θα δημιουργηθεί μετά την αφαίρεση του ενός υποστεγου μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να διαθέσουμε 2 ανθυποβρυχιακα ελικόπτερα σε κάθε πλοίο.

  1. Αυτό δεν είναι τωρινή είδηση.
   Και πέρσι τον Ιούλιο είχαν βγει δημοσιεύματα πως οι MdCN θα πήγαιναν για…. αργότερα

 6. Τουλαχιστον αφησαμε στην ακρη την υπερπολιτελεια που λεγεται MdCN. Υπαρχουν και τα Παπανικολης για αυτη την δουλεια αμα καιγομαστε. Η κηδεια των Camm-ER σημερα, παρτι ο CK.

  1. Μπα ακόμα επιμένουν μερικοί μερικοί περί A70 μεMdCN και από κάτω quad packed CAMM!!

   Τα 214 ακόμα περιμένουν τορπίλες
   Κουβέντα για τη σύμβαση για τις γερμανικές 6-7 μήνες αφού εγκρίθηκε από τη Βουλή

   Κατά τα αλλα θα πάρουμε και φρεγάτες!!

 7. 16+16, σόρρυ αλλά δεν είναι ούτε οριακά αποδεκτό. Αν οι CAMM μπαίνουν quad packed σε ExLS, εεε ας βάλουν τέτοιο, τι να κάνουμε, επειδή είναι άμπαλοι και δεν σκέφτηκαν να κάνουν είτε vls με φαρδιά κελλιά είτε πιο λεπτό πύραυλο για να μπαίνει quad packed, στην ουσία χάνουμε 24 πυραύλους, θα μπορούσαμε να έχουμε 24 Aster 30 και 32 CAMM και τώρα αντί για 56 πύραυλους ανά πλοίο θα πάμε σε 32 λόγω της αχρηστίας τους.

  Για τους MdCN δεν καιγόμουνα ποτέ οπότε λίγο με ενοχλεί το θέμα, αν θέλουμε σκάλπ να τα φορτώσουμε στα Ραφάλ, μια χαρά μας είναι και εκεί.

  Οι πύραυλοι είναι λίγοι, έστω σε δύο πλοία πρέπει να μπουν αρκετά περισσότεροι, μας βλέπω να πάμε σε άλλο πλοίο, αυτό δεν κάνει.

  Σε τελική ανάλυση ας παραγγείλουν τα δύο πλοία να είναι Fremm AAW (Freda) και δύο Μπελάρα Γαλλικής διαμόρφωσης και τα δύο να τελειώνουμε (αν κάνουν καλή τιμή).

  Με κούρασε το θρίλερ, να πάρουμε Arrowhead, πραγματικά βαρέθηκα, συνέχεια προσπαθούν να βάλουν κάτι ψιλολόγια και να κάνουν ότι κόβουν κάτι ψιλολόγια από την τιμή. Εγώ το βλέπω σαν τρομερή φθορά και ψυχική και χρονική. Τις ίδιες κονξες έκαναν στην Αυστραλία και τώρα ψάχνονται πως να σώσουν την παραγγελία.

  1. Σίγουρα δεν εντυπωσιάζει αλλά βάζει ένα καλό θεμέλιο και ξεκαθαρίζει την κατάσταση του ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια.
   Αλλά, 16 α30 + 16 mica ng είναι η αρχική έκδοση. Θα υπάρξουν αναβαθμίσεις άλλωστε είναι πλοίο 4000+ τόνων.

 8. Κύριε Νικητα
  αν γνωριζετε παρακαλώ διευκρινίσετε σε τι είδους εκτοξευτές και σε πια θέση θα είναι οι 16 MICA (του σεναρίου 16 aster30 και 16 MICA VL ).
  Θα είναι σε 2 8κταπλους Α50 στην πλώρη, θα είναι σε άλλου είδους εξειδικευμένους για MICA εκτοξευτές πάλι στην πλώρη ή σε δικούς τους εκτοξευτές στα πλάγια του υπόστεγου?

  Το είδος των εκτοξευτών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευελιξία αποστολών και στην αναβάθμιση μέσης ζωής του πλοίου.

  1. Επιπλέον 2 A50VLS για 16 MONO MICA είναι καθαρά σπαταλη χώρου του πλοίου και χρήματος δικό μας

   Το πιθανότερο να είναι σε SYLVER A35VLS που μπορούν να πάρουν MICA και ASTER15 που ταιριάζει με ότι αναφέρεται στο κείμενο

   Αλλιώς μπορεί να είναι μονο οι εκτοξευτές των MICA

   Είχε άρθρο στο MET ET DEFENCE πως υπάρχουν σκέψεις να μπαίνουν διπλοί MICA σε ένα cell των SYLVER A50/A70
   Αλλα μάλλον δύσκολο να γίνει μονο για εμάς αφού οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται

     1. Και οι Α43 εχουν πολυ μικρη διαφορα βαθους με τους Α50 που μπορουν να φερουν και τους ΑΣΤΕΡ30.
      Όλοι οι SYLVER καταλαμβανουν την ιδια επιφάνεια καταστρώματος και διαφέρουν μονο ως προς το βαθος!

      Το θεμα είναι ποσα καταστρώματα καταναλώνονται και πόσο σημαντικός ειναι ο όγκος για ενδιαιτήσεις ή άλλα.

      Με λίγα λόγια Α50=Α43 για μάλλον διατρηση 2 καταστρωμάτων και ευελιξία για βλήματα έως και μεγέθους ASTER-30,

      οι Α35 πόσα καταστρώματα χρειάζονται και τι κερδίζουμε απο βάρος και επιφάνεια 2-3ου καταστρώματος για δέσμευση για αποκλειστική χρήση μονο MICA ?

      Το αρθρο δημιούργησε αρκετές απορίες και χρίζει διευκρινήσεων!

 9. Το θέμα μας δεν ήταν ποτέ γιατί δεν έχει πυραύλους μέσου βεληνεκούς, ήταν ο μικρός αριθμός πυραύλων συνολικά. Αν μας είναι αρκετοί οι 32 πύραυλοι, προφανώς και το ΠΝ προτιμάει 32 Aster-30. Γίνεται άμυνα περιοχής με 16 Aster-30;

  Αν το Naval Group μελετά δυνατότητα για 32 Aster-30 μπροστά & 24 MICA-VL (προσωρινά από ΠΑ και MICA-VL NG σε λίγα χρόνια), δηλαδή ένα φόρτο «αξιοπρεπή», τότε σημαίνει ότι το ΠΝ δεν αρκείται σε 16 Aster-30 & 16 Mica…

  Άρα μείωση κόστους ουσιαστικό δεν υπάρχει, μόνο μείωση δυνατοτήτων; Παρεμπιπτόντως με ECM, τί γίνεται;

 10. Και την προσωπική μου εκτίμηση, οι φόρτοι και των ASTER30 και των MICA ειναι μικροί για τις δυνατότητες και το κόστος της πλατφόρμας αλλά και το επίπεδο απειλής που θα αντιμετωπίσουν τα πλοία στο μέλλον.
  Τα 24 ASTER30 +24 MICA VL θα ήταν μια πιο ισορροπημένη διαμόρφωση για το συγκεκριμένο πλοίο

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις άλλες προτάσεις και ειδικά της DAMEN για την οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες και οι οποίες εχουν σημαντικό προβάδισμα ως προς τους φόρτους και το είδος βλημάτων και μάλιστα χωρίς επιπλέον ρίσκο ενσωμάτωσης στο cms/radar/hull.
  Βέβαια και αυτές είναι υπό την αίρεση του πραγματικού συνολικού κόστους.

  1. Εστω 24 ASTER30 +16 MICA VL η 20 ASTER30 +20 MICA VL.
   Αυτό το 16+16 είναι πολύ δύσπεπτο.
   Εννοείτε αν είναι να πάρουμε τις αμερικάνικες αποτυχίες και το 16+16 άριστο είναι.
   Μιλάμε σε σχέση με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες.

   1. Προφανώς μιλάμε σε σχέση με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες!
    Οι ακατανόμαστες μηδενικού ρόλου και απείρου κόστους, δεν θα έπρεπε να είναι καν υπό συζήτηση ουτε ως μπροσούρα.

  2. H DAMEN φτιαχνει πλοια, οχι αστεια. Και στο μισο κοστος σε σχεση με τις Μπελαδες, και χωρις να χρειαζονται πιστοποιησεις οπλων, και συστηματων οπως το RAM.

 11. Καλοί οι 16 ASTER, σχεδόν απαράδεκτοι οι 16 MICA. Τουλάχιστον 32 χρειάζονται. Δεν λένε τίποτα οι MDCN προς το παρόν. Για 76 STRALES δεν άκουσα κάτι. Τα 2 εικοσάρια μπορούν να λειτουργήσουν σαν CIWS συνεργατικά με το SEA FIRE ? Αν αληθεύει αυτό που λένε το ίδιο το ραντάρ κάνει ηλεκτρονικό πόλεμο και ψιλοτσακίζει τους πυραύλους που δεν έχουν ισχυρή άμυνα στις ηλεκτρονικές παρεμβολές. Αν μπορεί να καθοδηγεί και τα εικοσάρια θα γίνουν μεγάλα γλέντια. Και το RAM είναι must. Μήπως γνωρίζουμε ποιο UAV θα φορτώσει μαζί με το ελικόπτερο?

 12. Συμπεράσματα:

  1) MMSC άμπαλες έχουν καεί και βγαίνουν έξω.
  2) Οι Μπελάρα από υπερπανάκριβες και εντελώς άοπλες, έχουν γίνει πολύ ακριβές για τον μέτριο οπλισμό που θα έχουν.
  3) Καιρός οι δικοί μας και πολύ σοβαρά και γρήγορα α) να δουν τις άλλες λύσεις, β) να ξεμπλοκάρουν την μέση λύση με την αγορά των νέων πλοίων, γ) να ξεμπλοκάρουν την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με την αγορά των νέων. Έπρεπε βασικά να είχε ξεκινήσει έστω η φτηνή αναβάθμιση και να προχωράμε παρακάτω.
  Μέσω της σύνδεσης της ενδιάμεσης λύσης, της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ και του μπλεξίματος να πάρουν τα ναυπηγεία δουλειά, έχει παραλύσει όλο το σύμπαν, θα έχει τελειώσει η σύγκρουση (διπλωματική ή μη) με τους γείτονες και εμείς ακόμη θα μαδάμε την μαργαρίτα

  1. Για το (1) μην είσαι και τόσο σίγουρος!!

   Aλλοι παίρνουν τις αποφάσεις όχι εμείς οι ναύαρχοι του πληκτρολογίου που μετράμε αυτά …τα κελιά πως τα λένε

   1. @CK καπου πιο πανω λεει για quadpacked camm σε sylver η ιδια η mbda…μπορει να το χεις πει πολλες φορες μπορει και οχι…εχεις αποψη για αυτο;

    1. @Kats

     Τα έχω γράψει ένα σωρό φορες[email protected]@@@@@@@@@@@@@@@@@@@22

     Πάμε πάλι:

     Θεωρητικά μπορεί να μπει
     Αλλα κανένας χρηστης CAMM δεν έχει επιλέξει να βάλει CAMM σε SYLVER/MK41
     Έχει δοκιμαστεί quad packed μονο σε MK41 αλλα οι Νέο Ζηλανδοί στις MEKO τον βγάλαν και βάλαν τη «φάρμα μανιταριών# των camm

     Ο CAMM έχει σχεδιασθεί για ψυχρή εκτόξευση που δεν είναι γνωστό εάν δουλεύει σε τέτοιο configuration:
     apo wikipedia/camm:
     A Soft Vertical Launch (SVL) system that offers 360° degree coverage. This uses a gas generator to eject the missile from its canister, the benefits of which include increased range – by saving all the rocket motor’s energy to power the intercept – reduced minimum intercept range, reduced stress on launch platforms, reduced maintenance costs, more compact installations on ships and there being no need to manage the hot gas efflux on board, reduced launch signature, and on land the possibility of firing the missile from wooded or urban areas

     Επιπλέον για αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού απαιτείται υψηλός ρυθμός εκτόξευσης πυραυλων που μάλλον δεν μπορεί να επιτευχθεί σε τέτοια διαμόρφωση

     Εκτος από τον εκτοξευτή υπάρχει και η διασύνδεση του με το CMS και με τα αλλα συστήματα του πλοίου (data links,…..)

     Οι Γάλλοι προφανώς δεν θέλουν ξένα όπλα στα πλοία τους και πρότειναν τον MICA
     που είναι ήδη ολοκληρωμένος με το SETIS και τους SYLVER

   1. Είναι μέτριος για μια ΑΑW φρεγάτα του ενός δις. Είναι καλός για μια Φρεγάτα γενικής χρήσης των 750 εκατ και εξαιρετικός για μια φρεγάτα γενικής χρήσης των 500 εκατ. Δυστυχώς σε εμάς με τα όπλα θα πάνε στα 900 εκατ όπως πάει, άρα δεν είναι θέμα το καλό αλλά:

    -αν έχει όσους πυραύλους θέλουμε (δεν έχει)
    -αν είναι value for money (δεν είναι)

    Και δεν μετράω κελλιά μετράω πυραύλους, 32 πυραύλους έχει και η άμπαλη MMSC με 8 κελλιά και quad packed ESSM.

    Τα κελλιά για πυραύλους μεγάλης εμβέλειας για μια αντιαεροπορική φρεγάτα είναι λίγα, αλλά καλά για μια γενικής χρήσης. Θα μπορούσαμε 2 πλοία να έχουν αυτή την διμόρφωση και δύο με περισσότερους πυραύλους

    1. Η Bel ακόμα και στην ελληνική διαμόρφωση δεν είναι καθαρόαιμη AAW, αλλά ένα multirole σκάφος, τα καθαρόαιμα AAW είναι πάνω από 6.000 τόνους με τουλάχιστον 48 κελιά, μεγάλα και βαριά ραντάρ, περισσότερα modules για αντιαεροπορικές επιχειρήσεις(όπως έχει η FREDA σε σχέση με την FREMM) κλπ. Μια καθαρόαιμη AAW θα σου πάει 1,5+ δις.

     Στο 1 δις που δίνουν οι Γάλλοι τις Bel με όλα αυτά που σου έγραψα συν το φόρτο όπλων και FOS(μέσα στο 1 δις) είναι πολύ καλή τιμή για αυτό που παίρνουμε.

     Όσο αφορά το ότι δεν μετράς κελιά άλλα μόνο πυραύλους μέγιστο λάθος. Ναι η MMSC παίρνει 32 ESSM και άρα το ίδιο αριθμό με τις Bel (16 ASTER-30 + 16 VL MICA NG), αλλά στην δεύτερη περίπτωση είναι πιο ισορροπημένη η διαμόρφωση, 16 μεγάλου βεληνεκούς και 16 μεσαίου είναι αρκετά και για επιθέσεις κορεσμού(βάλε εξάλλου μέσα και το STRALES και RAM και τα πανίσχυρα ECM που έχουν οι Γάλλοι), εκτός και αν πιστεύεις ότι η MMSC με τις 6 ταυτόχρονες εμπλοκές οι οποίες μόνο 2 σε τερματική φάση θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει πάνω από το 7-8 ESSM πριν φτάσουν τα αντίπαλα βλήματα πάνω της.
     Άσε βέβαια προτιμώ να έχω την άνεση των 32 κελιών αντί των 8 γιατί σε μελλοντικές αναβαθμίσεις έχεις την δυνατότητα να ενσωματώσεις πολλά πράγματα, και δεν μπορείς από τώρα να πεις αν αργότερα μια έκδοση του MICA πιο μαζεμένη δεν μπορεί να μπει σε 4αδες στο Sylver. Με 32 κελιά έχεις την δυνατότητα να παίξεις με διαμορφώσεις, με 8 όχι.

     1. Προφανώς και εγώ θα προτιμούσα τα κελλιά και τους πυραύλους της Μπελάρα της MMSC, αλλά θέλω να καταδείξω την τραγωδία των Γάλλων που δεν έβγαλαν τον vls σε μέγεθος που να τα παίρνει quad packed. Μιλάμε για μερικά εκατοστά ανά πύραυλο να ήταν πιο στενοί ή λίγα εκατοστά παραπάνω σαν συνολικό κελλί θα τα έπαιρνε.

      Επίσης τα Sylver έχει τόσο καιρό που κατασκευάζονται, δεν βλέπουν ότι έχουν ένα τρομερό μειονέκτημα να λύσουν για τους πελάτες τους (όχι εμάς, όλους)

   2. Μέτριο θεωρείται από την άποψη της πόσοτητας των πυραύλων….16 μεγάλης και 16 μεσεας εμβέλειας…
    Εάν σκευτεις ότι οι Γερμανοί , Ολλανδοι , Άγγλοι σου προσφέρουν 32 ssm2 σε τετράδες ανά οκτάδα vls και από 16-24-32 SM2 για μεγάλη αεραμοινα ,τότε τα 32(16+16) ακούγονται λίγα!!!!

 13. Πάψτε βρε γκρινιάρηδες μην καταλήξουμε στης MMCS!
  Μια χαρά είναι τα πλοία.

  Προσοχή πέθανε ο Ντασώ αυτός που ήρθε πριν από 7 μήνες μας στήριξε και έκλεισε την συμφωνία
  με τα Ραφάλ.

 14. Καταρχήν οι FREMM HN ειχαν περαν των αλλων 2πλο millenium ,127αρη, Ram,24 Aster 30 , 24 Mica, 8 Scalp .
  Τωρα λεμε οτι η Bel θα εχει 1 Strales (Αν εχει ) ,Ram ,16 Aster 30, 16 Mica … Μακραν χειροτερο πλοιο απο την Fremm HN.
  Θεωρω οτι ο ανταγωνιστικός διάλογος εχει καλύτερα να προσφέρει απο την Bel …
  Πχ οι Αγγλοι και οι Ολλανδοι ειναι πολύ πιθανό ότι θα φέρουν καλύτερα οπλισμένα πλοία και ευκολότερα-φθηνότερα τροποποιήσαμε .Σε αυτές τις περιπτώσεις ετσι και αλλιώς η MBDA δεν θα βγει χαμένοι .

  Αν παρόλα αυτα για κάποιο Α-Β λογο το ΠΝ δεν επιλέξει Αγγλικη ή Ολλανδική θεωρω οτι δεν αξιζει να πάρουμε bel ,και καλύτερο θα ειναι να γυρίσουμε προς Αμερικανα . Ολο αυτο με μια προαίρεση να μας πουν επιτέλους τα τελικά χαρακτηριστικά των MMSC HN ,τι ενδιαμεση θα εχουν , και τι θα περιλαμβανει αυτή η συμφωνία κυρίων .

  Τσαμα τις ώρες που έφαγα να μαλώνω με τον CK για την Bel .

   1. Με τις παπαντζες τους οι Γαλλοι καταφεραν να κανουν μαγκες του Αμερικάνους με το monoHull .Ουτε χωρο για Millenium δεν εχουν βαλει οι μλκς

    1. Από την αρχή της γράφω πως οι Γάλλοι τα [email protected] προορίζουν για αντικατάσταση των Lapayette
     Οικονομικά πλοία στη απόκτηση και χρήση για περιπολίες σε περιοχές χαμηλού κινδύνου
     Για πιο επικίνδυνες καταστάσεις έχουν τις FREMM και τις HORIZON
     Και βεβαια το CdG και τα υποβρύχια τους

     Τους βάζουνε και ένα εξαιρετικό SF διότι μπορεί να τις έχουνε και στο radar picket role ενός
     carrier battle group

     Εμείς θέλαμε να κάνουμε το παραπάνω πλοίο τη κυρια μονάδα επιφανειας με ρολο AAW και αντί βαλλιστικό!!

     Τα ίδια ισχυουν και σε μεγαλύτερο βαθμό για το LCS:
     Το πλοίο ΔΕΝ είναι φρεγάτα δεν σχεδιάστηκε για φρεγάτα

     1. Είπαμε ότι θέλουμε γενικών καθηκόντων φρεγάτες, όχι AAW, μην το ζαλίζεις φωτογράφησε ο Μητσοτάκης τις Bel

    2. Μην νομίζεις κάτι τέτοιο… Από την μια οι κακες πρωτασεις των Γάλλων στων οπλισμό και στο υψηλό κόστος και από την άλλη η ελλιπής και οι χαμηλοτατες δυνατότητες των mmcs οδηγούν το ΠΝ ή στην επιλογή των Ολλανδών ως μια ουδέτερη χώρα και πάντα φιλική ως προς τα εμάς και την επιλογή του ΠΝ να στραφούμε στην αγκαλιά των ΓΕΡΜΑΝΏΝ!!!!

   2. To ζήσαμε και αυτό :

    O CK να υπερασπίζεται τις BEL έναντι των MMSC

    και Ο Διγενής να αλλάζει στρατόπεδο και να υπεραμύνεται των MMSC έναντι των BEL

    Τα ύστερα του Κόσμου!

     1. Ο Van Amstel, δεν φαίνεται ούτε να ιδρώνει να πάρει την παραγγελία, ούτε να άγχεται με τα μπασίματα των άλλων.

      Όπως αντίστοιχα οι Τσαγοπότηδες, πέρασαν και δεν ακούμπησαν: ψιθυρίστηκε κάτι ότι κάνανε πρόταση και μυρίζουμε τα νύχια μας για διαμορφώσεις και τιμές

      Οι Πιτσαδόροι και οι Ταυρομάχοι για τα μάτια του κόσμου, ψέλλισαν οτι ενδιαφέρονται.

      Άρα, Κρουασανοφάγοι και Ισαποστάκηδες θα πάνε σοβαρά και πιεστικά ως το τέλος

     2. Ο Van έχει άνεση ρε συ,αυτοπεποίθηση … Τα εμπορικά πλοία που κατασκευάζει οργώνουν τους ωκεανούς και τα πολεμικά του εχουν γινει απανωτά Copy για διαμορφώσεις όπως η Iver … Lego κατάσταση σε κάθε πελάτη ξεχωριστά . Καμια Sigma δεν μοιαζει την άλλη αλλά ολες ειναι ενα ίδιο σχέδιο με περισσότερα ή λιγότερα τμήματα .οι ναυπηγούν του εχουν αναγάγει σε αλλο επίπεδο την Modular σχεδίαση . Η ελπίδα πεθαίνει τελευταια πριν αρχίσουμε να μαλωνουμε για αν τα 200Μ2 ειναι καλο ισοσταθμισμα για τις MMSC ……Με εννοείς .

     3. @Digenis

      Σε ποια Ναυτικά έχουν πουλήσει SIGMA οιΟλλανδοί??

      Έχουμε και λέμε:

      Ινδονησία

      Μαρόκο

      Μεξικό

      Σε κανένα ΝΑΤΟΪΚΌ η έστω Ευρωπαϊκό Ναυτικό!!!

      Οι ίδιοι Ολλανδοί για την αντικατάσταση των M πήγαν σε καινούργιο design!!

 15. Το κουράσαμε.

  Έτσι κι αλλιώς θεωρώ αδιανόητο να μείνουμε με τέσσερις μικρές φρεγάτες, οπου μικρές σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι AAW, αργότερα θα πάρουμε κι άλλες.

  Το θέμα λοιπόν είναι να πάρουμε επιτέλους τέσσερις, στα πλαίσια ενός προγραμματισμού για το μέλλον.

 16. Στο άρθρο αναφέρεται :

  »Ένα άλλο υπό εξέταση σενάριο περιλαμβάνει μόνον 32 Aster 30 σε τέσσερις εκτοξευτές Sylver Α50.
  Δυνητικά θα μπορούσαν να εγκατασταθούν επιπρόσθετοι VL MICA NG σε άλλο σημείο του πλοίου και ενδεχομένως στο πίσω μέρος των φρεγατών και ειδικότερα στο ελικοδρόμιο. Αξίζει να τονιστεί πως αυτό το πλάνο είχε προταθεί παλαιότερα στις FREMM HN με 24 VL MICA στο υπόστεγο. »

  Ας προχωρήσουμε σε αυτήν τη διαμόρφωση, συμπεριλαμβάνοντας το Ram και το 76αρι σε διαμόρφωση Strales

  1. ‘Η επιλογή 32 Aster 30 θα συνεπάγονταν υψηλό κόστος’ =Γαλλικές Παπανζες . Κατσε να ερθη το BAFO απο τους Ολλανδους !!!

   1. Εάν έρθουν οι Μπάφοι δεν θα έχουν αντίστοιχα SM2 (αν συμφωνούν και οι άλλοι)?
    Εάν έχουν, αυτοί δεν θα συνεπάγονταν υψηλό κόστος?

    1. Τι να σου πω .Το αρθρο το λεει .Και εγω δεν μπορω να το καταλαβω πως 16 Aster 30 ακομα θα φερουν »υψηλό κοστος» …Μαλλον γιατι θα πρεπει να μετασκευάσουν το υποστεγο και τα βαλλουν εκει Mica … Οτι και να λεμε τα υπόλοιπα(-MMSC) πλοια εχουν έτοιμους τους χωρους και δεν υπάρχουν τέτοια εκβιαστικά ακριβά διλήμματα .

 17. Δηλαδή οι αμερικάνοι μας χρεώνουν την μμσψ Σαουδικής Αραβίας 930 εκατομμύρια ευρώ. Πλοίο με mk110 57 mm, 1 mk41, 8 Harpoon, 1 SeaRam, TRS-4D, nixie. Καλά για βλάκες ψάχνουν; Αυτά (και περισσότερα) τα βρίσκουμε σε κορβέτες με 400 εκατομμύρια όλα κομπλέ χωρίς τα κόστη συντήρησης, κατανάλωσης των μμσψ αλλά και χωρίς προβλήματα αξιοπιστίας και μειωμένης επιβιωσιμότητας. Με τις αλλαγές που ζητάμε (Strales, 3 κελιά, captas-2, Ram και NSM) το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δις. Απλά δεν τα αξίζει για να μην πω τίποτα χειρότερο.

  Η Belharra θα ήταν προτιμότερο να έρθει με 32 Aster-30 (4 A50 μπροστά από την γέφυρα) και 24 VL Mica NG στους δικούς τους εκτοξευτές στο ελικοδρόμιο. Όμως το κόστος με όπλα και υποστήριξη θα φτάσει το 1 δις. Θα πρέπει οι Γάλλοι να δώσουν καλή ενδιάμεση λύση για να αποκτήσουν προβάδισμα. Οι Ολλανδοί έχουν εξαιρετική λύση. Το ίδιο και οι Άγγλοι αν και δεν έδειξαν να ασχολούνται και τόσο πολύ.

  1. Η διαμορφωση που λες (Strales, 3 κελιά, captas-2, Ram και NSM) εχει 510εκ € χωρις όπλα και η τεχνική υποστήριξη.
   Στη Γαλλική διαμόρφωση (16 κελια ,χωρις Ram ,χωρις ECM,χωρις strales) η Bel χωρις οπλα χωρις υποστηριξη εχει 700εκ€ .

   Για μάντεψε ποιο εχει τα περισσοτερα οπλα στην καλυτερη τιμη !!!!

   1. Ε! Αφού το λέει η πτήση έτσι θα είναι. Όπως και ότι έρχονται τα Arleigh Burke και ότι 2 Belharra HN κοστίζουν 3.5 δις. Η μμσψ Σαουδικής Αραβίας κοστίζει 900 κάτι εκατομμύρια με όπλα και υποστήριξη. Η δικιά μας διαμόρφωση θα κοστίζει 1 δις. Στο 1 δις η Belharra θα φέρει βαρύτερο οπλισμό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι φθηνή. Προτιμώ την Sigma HN που λογικά για μικρότερο κόστος θα φέρει παρόμοιο οπλισμό με την Belharra που ανέφερα (24 SM-2, 32 essm, Strales, Ram, 8 exocet, Ram, Apar 2, NS-110, captas-4 + τόρπιδος (προφανώς της Thales).

    Ας μην αρχίσουμε πάλι την ζήτηση για τις μμσψ. Δεν έχω καμία όρεξη. Απλά δεν φτιάχτηκαν για φρεγάτες και δεν αξίζουν στην τιμή που μας προσφέρονται.

     1. Δεν ισχύει η τιμή των 510 εκατομμυρίων ευρώ ανά πλοίο. Η lcs χωρίς όπλα και υποστήριξη κοστίζει στο US Navy 580 εκατομμύρια ευρώ (αρκετά πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια). Οι Άραβες για την μοναδική προσθήκη που έκαναν (1 mk41) πλήρωσαν κόστος ανάπτυξης 100 εκατομμύρια δολάρια ανά πλοίο. Εμείς όμως που ζητάμε και βαρύτερο οπλισμό θα πάρουμε σκέτο το πλοίο 510 εκατομμύρια; Δεν στέκει.

      Τέλος, και να ισχύει δεν έχει καμία σημασία καθώς εμείς θα δώσουμε 1 δις μαζί με όπλα και υποστήριξη. Σε αυτά τα χρήματα (και με λιγότερα) υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Απλά τα πλοία δεν αξίζουν στην τιμή που μας δίνονται. Δεν θέλω να συνεχίσω άλλο αυτήν την συζήτηση. Δεν έχει νόημα.

     2. 510εκατ αγοράζουν τώρα οι Αμερικάνοι τις LCS που επιχειρούν στο USN.
      Με τον οπλισμό κ τους αισθητήρες που έχει ζητήσει το USN .
      Οι MMSC της Σαουδικής Αραβίας έφυγαν στα 800-850 με τις αλλαγές που έγιναν κ έφτασαν στο 1 δις με πυρομαχικά κ FOS.
      Η πρόταση τών Αμερικανών σε μας είναι για 4 πλοία MMSC στα 4,4 δις χωρίς πυρομαχικά κ FOS γιατί ζητήσαμε αλλαγές.

     3. Χωρίς lor μπορεί να μου πει κάποιος πως βγαίνει η τιμή για την mmcs hn όταν ο αντιπρόσωπος της lm σε κάθε ερώτηση προς την διαμόρφωση απαντούσε
      Στείλτε για οτι θέλετε και θα δούμε πρώτον εάν γίνεται και πόσο κάνει το μαλλί.

   2. Η ΠΤΗΣΗ λέει λέει για 510 εκ ευρώ τις MMSC χωρίς οπλισμό(και χωρίς τα NSM που εσύ έβαλες) και 925 εκ ευρώ την Bel όπως μας έδωσαν την διαμόρφωση στην τελευταία πρόταση τους, αλλά υπάρχει λόγω για αυτή την διαφορά, και θα σου γράψω το ίδιο μήνυμα που είπα και εκεί.

    1) Η Bel φέρει ένα πολύ ανώτερο ραντάρ που είναι και σταθερής διάταξης, άρα λογικό το έξτρα κόστος, Bel – MMSC = 1-0.
    2) Η Bel φέρει 24 κελιά αντί μόνο 8 της MMSC, άρα λογικό και πάλι λογικό το έξτρα κόστος της πρώτης, Bel – MMSC = 2-0.
    3) Η Bel φέρει και σόναρ τρόπιδος που η MMSC δεν έχει, άρα λογικό το έξτρα κόστος, Bel = MMSC = 3-0.
    4) Η Bel φέρει το πιο μεγάλο και ισχυρό συρόμενο σόναρ CAPTAS-4 αντί του CAPTS-2 της MMSC, άρα λογικό το έξτρα κόστος, Bel – MMSC = 4-0.
    5) H Bel φέρει τορπιλοσωλήνες που δεν έχει η MMSC, άρα λογικό το έξτρα κόστος, Bel – MMSC = 5-0.
    6) Η Bel φέρει διπλά κέντρα πληροφοριών κάτι που δεν έχει η MMSC και σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη επιβιώσιμοτητά της πρώτης άρα λογικό το έξτρα κόστος, Bel – MMSC = 6-0.

    Και τέλος αν βάλουμε μέσα τις μεγαλύτερες διαστάσεις της Bel, το γεγονός ότι μπορεί να πάρει μέχρι 32 κελιά, ενώ όπως η ΠΤΗΣΗ έγραψε η MMSC μάλλον ούτε δεύτερο Mk-41 δεν παίρνει.

    Τώρα αν βάζαμε τα ίδια πράγματα στην MMSC, δηλαδή
    1) Αντί του TRS-4D να μπει το SPY-6.
    2) να μπουν 24 κελιά(3 Mk-41) όπως η Bel της γαλλικής πρότασης.
    3) Να μπει σόναρ τρόπιδος(που δεν μπαίνει στην MMSC).
    4) Να μπει το μεγαλύτερο CAPTAS-4
    5) Να μπουν τορπιλοσωλήνες.

    Πόσο νομίζεις παραπάνω θα πήγαινε η MMSC με αυτή την διαμόρφωση, χωρίς καν να υπολογίσω ότι πάσχει η MMSC από θέμα επιβιωσιμότητας σε σχέση με την Bel ενώ η MMSC δεν έχει redundant(δευτερεύον δλδ) κέντρο πληροφοριών όπως η Bel όπου σε περίπτωση χτυπήματος έχει back up η δεύτερη.
    Ενώ για να έπαιρνε 3 Mk-41 θα χρειαζόταν σημαντικές δομικές αλλαγές με αμφίβολο αποτέλεσμα και υψηλό κόστος. Συγκρίνεις 2 σκάφη που είναι νύχτα με την μέρα σε ικανότητες. Με το ένα κάνεις τεχνολογικό άλμα και με το άλλο τεχνολογικό οπισθογύρισμα.

    1. Το ότι θέλει 32? κελια αραδα καπου στο υπόστεγο για μεσης εμβελιας ειναι μειονέκτημα που κανενα πλοιο με αμερικάνικα όπλα δεν έχει !!!Άλλο κεντρο του πλοιου,άλλο πισω απο το υποστεγο , και άλλο στο υπόστεγο …Έχει διαφορά …

     Απο τα υπόλοιπα για την MMSC θα πω να περιμένουμε λιγο την διαμόρφωση για να έχουμε καλύτερη εικόνα .Σε καθε περιπτωση η καθε MMSC HN φαίνεται να ειναι 100εκ ακριβοτερη από την MMSC ARAB και απο οσο ξερω VL asroc η BEL δεν εχει ,ουτε τα εχτρα ανθυποβρυχιακά οχήματα … Μη ξεχνας οτι τα τούρκικα 214 ειναι και αυτά ενα μέγα πρόβλημα ανάλογο της Αεράμυνας περιοχής …
     Όσο για το ρανταρ πολύ φασαρία γίνετε για S μπάντα ,υπάρχουν καλύτερα στις προσφορές . Ο συνδυασμός Apar 2 (Χ) και NS (E/F) φαίνεται ποιο ώριμη λύση για ΑΑ .

     Αν η Bel έχει 700εκ χωρίς Strales,Ram,2 8αδες ,Mica ΝG κελια ,ποσο θα εχει με ολα αυτά ? Δεν αξίζει φίλε … και αυτο δεν σημαίνει οτι ντε και καλά πρεπει να πάρουμε MMSC επειδή δεν αξίζει η Bel … Η Bel μπορεί να φαινετε καλύτερη απο την MMSC HN αλλά δεν ειναι τοσο πολύ καλύτερη για το παραπάνω χρήμα που πρέπει να δώσουμε .

     Το καθε ενα πλοιο εχει το δικο του Value for money … Όλος ο υπόλοιπος ανταγωνισμός ή εχει καλύτερη διαμορφωση απο την Bel και καλύτερη τιμή/απόδοση ή απλά καλύτερη τιμη/απόδοση(MMSC) .

     1. Δεν κατάλαβα την πρώτη παράγραφο, η Bel μπορεί να πάρει 32 κελιά πίσω από το κύριο πυροβόλο, η MMSC όχι, ούτε καν δεύτερο Mk-41 από ότι φαίνεται. Άρα με Bel μπορούμε να έχουμε 16 ASTER-30 και 16 VL MICA NG, καλύτερος συνδυασμός από ότι να έχεις μόνο 32 ESSM. Δεν βάζω καν στην εξίσωση αν μπουν εκτοξευτές στα πλάγια το υποστέγου για έξτρα κελιά με MICA, αυτό δεν το ξέρω πόσο εφικτό είναι και αν είναι πόσο μας συμφέρει από οικονομικής άποψης και τι αλλαγές θα χρειαστεί να πληρώσουμε. Μιλάω μόνο για τα κελιά στην πλώρη.
      Για να βάλει η MMSC VL-ASROC σημαίνει θα πρέπει να στα ήδη πολύ λίγα κελιά της να περικόψει αντιαεροπορικά βλήματα διότι δεν διαθέτει τορπιλοσωλήνες.
      Καμιά φασαρία δεν γίνεται για την S μπάντα, μια χαρά είναι και το SeaFire είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, γούστο έχει να μας πεις ότι δεν μας κάνει.

      Άσε αυτά με τα 700 εκ και διάβασε την τελευταία πρόταση των Γάλλων, για 4.4 δις προσφέρουν 4 Bel με 24 κελιά, STRALES, RAM, ECM, 8 Exocet, 2 Newxer 20χιλ πυροβόλα, σόναρ τρόπιδος Kingklip Mk2, CAPTAS-4, ένα σκάφος που μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα και backup συστήματα, με ένα ραντάρ κλίμακες ανώτερο από το TRS-4D με ταυτόχρονες 16 εμπλοκές στην τερματική φάση αντί 2 των MMSC και με όπλα που δύσκολα θα αποδεσμευόταν από την Αμερική. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνει FOS και ένα φόρτο μάχης και την αναβάθμιση των MEKO. Άρα έχει πάει στο 1 δις το σκάφος με όλα αυτά τα συστήματα, FOS και όπλα, σύνολο 4 δις, και άλλα 400 εκ η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.

      Η MMSC αν επιχειρήσει αναλογικά να βάλλει τα ίδια με την Bel, τότε θα εκτοξευτεί πολύ πάνω το κόστος της. Έτσι και αλλιώς δεν μπαίνουν ούτε τα έξτρα Mk-41 και αμφιβάλλω αν μπαίνει ένα μεγάλο και βαρύ ραντάρ ανάλογο του SeaFire όπως το SPY-6.

      Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν και άλλες ανταγωνιστικές προσφορές σε σχέση με τις BEL, η SIGMA είναι μια καλή υπόθεση αλλά για τις άλλες(Arrowhead 140, MEKO A300 κλπ) δεν έχουμε ακριβά νούμερα, πολύ θεωρία μόνο, αυτό ως ένα βαθμό αφορά και τις SIGMA, διότι μόνο οι Γάλλοι και οι Αμερικάνοι έχουν έρθει ακριβώς με στοιχεία σε μια ολοκληρωμένη πρόταση μέχρι στιγμής.

     2. @ Vas
      1. εννοω οτι η διαμόρφωση στο υπόστεγο κελιά ειναι ολίγων επικίνδυνη
      2. Το Sf ειναι οντος καλο ρανταρ αλλά στις προσφορες υπαρχουν και καλυτερα .
      3. Η MMSC αυτο που διαβασαμε οτι το κοστος θα συμπειστη κατω των 4 δις οταν σταλει το LOR και οτι θα εχει παραπανω απο 1 φορτο πυραυλων … Ειναι σημαντική αυτή η διαφορά . Μη συγκρίνης λοιπον μονο 4 με 4,4 ,δες και τι θα περιλαμβάνει .

    2. @Vas
     Φυσικά και η Belharra είναι ανώτερο πλοίο από τις μμσψ. Ανέφερα ότι οι Γάλλοι πρέπει να δώσουν γερή ενδιάμεση λύση όχι λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών της μμσψ, αλλά λόγω της πολιτικής πίεσης από τον μπουμπούκο και τον πάιατ. Επειδή η απόφαση για φρεγάτες θα είναι πολιτική το παιχνίδι θα κριθεί μεταξύ Belharra και μμσψ. Μεταξύ αυτών των 2 ψηφίζω Belharra δαγκωτό. Η μμσψ είναι μια ακριβή, προβληματική και ελαφρά οπλισμένη πλατφόρμα. Δεν μας κάνει όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους.

     Όσο για την τιμή χωρίς όπλα έχω τις αμφιβολίες μου. Δεν γίνεται το US Navy να αγοράζει τις lcs για 560-580 εκατομμύρια ευρώ και σε εμάς να προσφέρονται με βαρύτερη (λέμε τώρα) διαμόρφωση 510 εκατομμύρια ευρώ. Η τελική τιμή είναι όμως αυτή που μετράει. Η μμσψ δεν αξίζει 1 δις.

     1. @Fotis Fokas

      Συμφωνώ φίλε και μακάρι να έρθουν οι Γάλλοι με μια δυνατή ενδιάμεση για να μην αφήσουμε περιθώριο να επιλέξουμε την μακρά χειρότερη λύση της MMSC.
      Φυσικά υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα μας έκαναν, βασικά λίγο-πολύ τα περισσότερα σκάφη μας κάνουν πλην των Αμερικάνικων αλλά επειδή μην κοροϊδευόμαστε η τελική λύση θα παιχτεί ανάμεσα σε Αμερικάνους και Γάλλους, με μια μικρή ελπίδα Ολλανδούς για πολλούς και διάφορους λόγους που όλοι γνωρίζουμε.
      Για αυτό εστιάζω όλη την προσοχή μου εκεί και δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα(που τα ήδη έχω γράψει και για αυτά την γνώμη στα αντίστοιχα νήματα) με Type 31/Arrowhead 140, FREMM IT, F110, MEKO A200/300.

      Και γω για την τιμή της MMSC έχω τις αμφιβολίες μου όπως εσύ.

 18. Αυτούσιο παραθέτω σχόλιο μου, προφητικό ίσως που έκανα στην πτήση σε σχετικό άρθρο το οποίο αρχικά μπλοκαρίστηκε και μετά από διαμαρτυρία μου εμφανίστηκε πίσω από πενήντα άλλα σχόλια. Το θέμα του άρθρου ήταν αν θέλουμε ΑΑ περιοχής ή καλύτερα σημείου.

  Αξιότιμοι κύριοι,

  Το δίλημμα άμυνα σημείου ή αεράμυνα περιοχής είναι ένα ψευδοδίλημμα.
  Η γή δεν είναι επίπεδη όπως πολύ σωστά λέτε αλλά αυτό το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί από τα σύγχρονα λινκ και την δυνατότητα συνεργατικής βολής μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών.
  Ειδικότερα στο περιβάλλον του Αιγαίου υπάρχουν πολλοί αισθητήρες που μπορούν να αποκαλύψουν στόχους αυτού του τύπου από την περιοχή εκτόξευσης του. Γιατί κλαψουρίζουν οι Τούρκοι για αποστρατικοποίηση των νησιών μας; Το περιβάλλον είναι τοξικό για το ΤΝ αλλά και την ΤΑ.
  Θα εκτοξευτεί Αστέρ για να καταρρίψει Ατμάκα; Μάλλον όχι.
  Κατά την ταπεινή μου άποψη η ύπαρξη ΑΑ πυραύλων μακράς ακτίνας έστω και 8 (όχι 16) αλλάζουν τα δεδομένα στον αεροναυτικό πόλεμο στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι θα είναι υποχρεωμένοι ( έστω και για 32 Αστέρ συνολικά) να αλλάξουν τακτικές, τα KC-135, ΑΝΣ και τα ΑΣΕΠΕ τους να πετάξουν σε άλλες πιο ασφαλεις περιοχές και σε άλλο ύψος.
  Αν η χώρα μας αγοράσει 4 φρεγάτες με 8 Αστέρ ή Sm-2 λύθηκε το πρόβλημα αεράμυνας περιοχής; Μπορεί τότε να επιχειρήσει άφοβα στην Αν. Μεσόγειο; Μάλλον όχι.

  Ας σκεφτούμε λίγο παραπάνω όμως, ας επεκτείνουμε λίγο την σκέψη μας.
  Προς το συμφέρον της χώρας μας είναι να φέρει μία πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία εκεί που έχει το πλεονέκτημα και όχι εκεί που επιλέγει αυτή. Μια σύγκρουση με την Τουρκία δεν πρέπει να είναι σημειακή διότι εκεί θα είναι το σημείο που επέλεξε η Τουρκία και θα έχει το πλεονέκτημα.
  Πιστεύει κανείς ότι θα γίνεται πόλεμος με την Τουρκία, το ΠΝ θα αλωνίζει στο Αιγαίο πέριξ Ίμβρου, Τενέδου και στενών και το ΤΝ θα κάθεται στην Αν. Μεσόγειο επειδή εκεί έχει καλύτερη κάλυψη από την ΤΑ; Αν κρίνει κανείς από το πάρελθόν (Βαλκανικοί Πόλεμοι) μπορεί και να γίνει. Αν τολμήσει να μπεί στο Αιγαίο η πιθανότητα να καταλήξει στον πάτο της θάλασσας είναι μεγάλη. Αφού το ΠΝ μας έχει καθαρίσει με το ΤΝ μπορεί πιο άνετα να βγεί στην Αν.Μεσόγειο και σε εκείνο το δεδομένο τόπο και χρόνο ίσως οι Α/Υ δυνατότητες (Τ-214Τ) να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο από ότι οι Α/Α.
  Εν κατακλείδι, οι Αστέρ ή SM 2 είτε είναι 8 είτε είναι 16 ανά πλοίο το κυριότερο πλεονέκτημα μας το δίνουν στο Αιγαίο και όχι στην Αν.Μεσόγειο.
  Ιδανικά για εμένα θα έπρεπε να έχουν 16 πυραύλους Μ/Α, 64 σημείου και φυσικά Ραμ.

  Με εκτίμηση,

  Ιωάννης Δρίνης

  1. @Ιωάννης Δρίνης
   πολυ σωστά!! αεράμυνα περιοχής χρειαζόμαστε πρωτίστως για το Αιγαίο , έτσι ωστε συνεργατικά να προστατευσουμε όλες τις υπόλοιπες μονάδες σε νησιά, θάλασσα, και αέρα. Στόχος τελικά θα είναι τα εναέρια μέσα του αντιπάλου να κινδυνεύουν όταν ακόμη βρίσκονται πάνω από το έδαφός τους.

  2. 64 σε Μπελαρα δεν υπαρχει περιπτωση οποτε ερχεστε στα λογια μου.

   Τα Τικοντερογκα ειναι καθαροαιμα ΑΑΠ και εχουν τη δυνατοτητα να κλειδωσουν την Αν Μεσογειο μεχρι να χτισουμε ενα σκαρι σε αριθμους που θα αντικαταστησουν τις 6 S και τα 4 Τικο, παιρνοντας τα οπλα των Τικο τα οποια εκσυγχρονισμενα θα ειναι σαν καινουργια.

   Τα νουμερα βγαινουν μια χαρα καθως 10 πλοια θα παρουν μια 10-15ετια να χτιστουν που σημαινει επιπλεον χρηματα απο μελλοντικους προυπολογισμους αλλα και κλλειδωμα τιμων στο σημερα, αλλα και αναβιωση των ναυπηγειων που πανε να κλεισουν για 350 ψωροεκατομμυρια. Ναι ψωρο, οχι γιατι τα εχω αλλα σε σχεση με τα 5.5 δις ειναι αμελητεο ποσο.

   Αν αφησουμε και τα Τικο να φυγουν θα ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.

    1. Tα 4 πρωτα που δεν ειχαν ΜΚ41. Τα υπολοιπα ζουν και βασιλευουν και μαλιστα το USN σκοπευε να τα κρατησει μεχρι το 2045 αλλα αποφασισαν να χτισουν ΑΒ.
     Εμεις δεν ειμαστε USN.
     Δειτε λιγο τι οπλα φερουν. Και δειτε λιγο οτι τα ιδια οπλα μπαινουν σε καινουργια πλοια, ενω αυτα των Τικο εκσυγχρονιζονται με μικρο κοστος στο τελευταιο επιπεδο με ολα τα καλα.
     Μιλαμε για 61 κελια ο καθε ΜΚ41 και το καθε Τικο φερει 2!, με τον πισω να ειναι strike length.
     επισης 2 Μκ45 127 και 2 Phalanx.
     Και ειναι διαθεσιμα τα πρωτα 6 απο του χρονου. δλδ μπορουν αν ερθουν στην Ελλαδα ΑΜΕΣΑ και να αντικατασταθουν οι 4 S με πλοια που εχουν εικοσαπλασια ισχυ πυρος.

     Με τα Τικο μπορουμε να καλυψουμε την απαιτηση για ΑΑΠ ανετα για τα επομενα 15 χρονια αφου αποσυρεται μεγαλος αριθμος σταδιακα, με τα τελευταια 7 να εχουν ολοκληρωσει προσφατο εκσυγχρονισμο το 2020! και δεν ειναι καθολου απιθανο αργοτερα να παρουμε και καποια απο εκεινα.

     Στο μεταξυ ειτε θα εχουμε χτισει νεα πλοια ΑΑΠ με τα οπλα των Τικο, ειτε θα μπορουμε να παρουμε μεταχειρισμενα ΑΒ που τοτε θα αποσυρονται αφου θα εχουν ερθει οι FFGx.

     Μιλαμε για κοστος γυρω στα 2δις για τα βληματα τους για 4 πλοια.
     Αλλωστε και οι Αμερικανοι δεν εχουν ολα τα κελια γεματα. Εμεις θελουμε 64 ESSM και οσους SM2 αντεχει η τσεπη μας.

     Βεβαια αντιλαμβανομαι οτι υπαρχει καποιο μενος κατα αυτων των πλοιων απο το ονομα σας, αναρωτιεμαι ομως αν εχετε εσεις καποια καλυτερη λυση απο πλευρας κοστους αποδοσης για την αμεση καλυψη αναγκων σε πλωρες, με μεγαλη ισχυ πυρος, αυτονομια, οπλα και συστηματα συμβατα με το ΠΝ που σημαινει σχεδον αμεση αξιοποιηση, αλλα και επενδυση με βαθος χρονου αφου καθε ευρω που θα παει σε βληματα θα πιασει τοπο σε επομενα πλοια.

   1. Αγαπητέ φίλε,
    ακόμη και να μην παίρνουν τελικά 64 CAMM ήMica και πάλι βρίσκω τις FDI καλύτερη λύση.
    Αυτά τα πλοία θα είναι οι ναυαρχίδες του στόλου μας για τα επόμενα 50 χρόνια. Ας αφήσουμε να δούμε και πια θα είναι η ενδιάμεση λύση που θα προταθεί τελικά, μπορεί να έχουμε και κάποια έκπληξη τύπου Horizont.
    Τα Τίκο δεν είναι η ευκαιρία που φαίνονται ότι είναι. Θα απορροφήσουν όλο τον προϋπολογισμό του Ναυτικού μας. Με τί φόρτους όπλων θα τα παίρναμε τελικά; Σε 15 με 20 χρόνια το πολύ πέταμα αφού θα έχουν κοστίσει ένα σκασμό λεφτά και πάλι ψάξιμο.
    Αν αποφασισθεί κάποια λύση με 32 Αστέρ και 24 ή 48 MicaNG και φυσικά 1 ή 2 Ραμ, τότε θα έχουμε πραγματική ΑΑ φρεγάτα και όχι μόνο ενισχυμένες δυνατότητες. Ένα πλοίο που κλειδώνει το Αιγαίο και βγαίνει με αξιώσεις στην Αν.Μεσόγειο. Ένα πλοίο απόλυτα ισορροπημένο για το μέγεθος του ΠΝ και ικανότατο στο να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί είτε είναι ΑΑ ή Α/Υ.
    Μακάρι να το πάρουμε και να πάρουμε και άλλα μελλοντικά.
    Με εκτίμηση,
    Ιωάννης Δρίνης

    1. 15-20 χρονια σας φαινονται λιγα;
     Η επενδυση 2δις για τα οπλα τους ειναι μεγαλη;
     τα οπλα τους ξερετε (και οχι μονο τα βληματα) μπορουν ανετα να μπουν στα νεα σκαρια αρκει να επιλεγουν με βαση αυτη την πρροπτικη εξ αρχης.

     Εχουμε κολλησει στους aster επειδη ειναι οντως εξαιρετικοι πυραυλοι αλλα χανουμε τη μεγακλη εικονα που ειναι αυτη της ανανεωσης του στολου με ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ πλοια.

     Με τα 5δις των Μπελ σημαινει οτι για αντικατασταη των 10 πλοιων θελουμε 12.5 δις.

     Και θα παρουμε πλοια με εξαιρετικα χαρακτηριστικα αλλα λιγα βληματα και χαμηλη ισχυ πυρος.

     Τα Τικο οχι μονο θα μας δωσουν ανασα ΑΜΕΣΑ, αλλα και τη δυνατοτητα και το ΧΡΟΝΟ να χτισουμε 10 πλοια επιλεγοντας εινα οικονομικο σκαρι οπως οι IVER ή η Arrowhead ή η Sigma (σε σε μεγαλυτερο τοναζ) που θα παρουν τα οπλα τους.

     Μιλαμε για πλοια που με 61 κελια, 1 127αρι, 1 76αρι, 2 Phalanx αι αναμονες για RΑΜ και laser οπλα θα κυριαρχησουν στην Αν Μεσογειο .

     Τα οπλα μονο των πλοιων, ξεπερνουν τα 100εκ ανα σκαρι, και τα βληματα θα ειναι ηδη σε υπηρεσια. Με 2δις.

     Με ενα σκαρι των 650εκ σημαινει οτι 10 πλοια θα στοιχισουν 6,5δις.
     Εστω 10δις με FOS, ηλεκτρονικα, επιπλεον βληματα και υπερβασεις κοστους.

     Μιλαμε για 10 πλοια που θα στοιχισουν λιγοτερο, θα εχουν πολλαπλασια ισχυ πυρος, θα εχουν αναβιωσει τη ναυπηγικη βιονηχανια που καταρρεει για 350 ψωροεκατομμυρια, ομοιογενεια με τις ΜΕΚΟ αφου θα φερουν τα ιδια οπλα, αλλα και μεταξυ τους.

     Τα Τικο μπορει να ειναι παλια αλλα ειναι up to date στα συστηματα τους, πανισχυρα και θα αλλαξουν αμεσα το συσχτισμο ισχυος.
     Το κοστος χρησης θα ειναι επισης μειωμενο αν ακταφερουμε να παρουμε περισσοτερα για ανταλλακτικα που δεν ειναι καθολου απιθανο.

     5 Τικο μπορουν να οπλισουν 10 σκαρια τα μισα των οποιων θα φερουν strike length ΜΚ41.
     Oι προοπτικες που ανοιγουν αυτοι οι εκτοξευτες ειναι αμετρητες.
     Εχουν τη μεγαλυτερη ποικιλια οπλων που μπορουν ναφερουν και τιποτα δεν μας σταματα να εξελιξουμε και ενα δικο μας βλημα σε συνεργασια με αλλες χωρες οπως το Ισραηλ για στρατηγικη κρουση.

     Οι Μπελ ειναι 4 πλοια.
     Τα Τικο ειναι ενας στολος.

     φιλικα,

     Γιωργος Φιλιπποπουλος

     1. Φίλε Γιώργο,
      Σίγουρα έχεις λογικό συλλογισμό. Κατά την αποψή μου τα 15 χρόνια είναι λίγα. Αν έπαιρνε η Ελλάδα Τικο θα έπαιρνε μόνο 2 με τεράστιο λειτουργικό κόστος. Αν είναι τα συστήματα και όπλα να μεταμοσχευθούν σε 15 χρόνια σε άλλα πλοία τότε πρέπει να είναι σήμερα τελευταίας τεχνολογίας σήμερα.
      Θα πάρουμε SM2IIIC και ESSM Bl.2 για αυτά τα πλοία ή θα πάρουμε μεταχειρισμένα βλήματα του ΑΝ. Αν πάρουμε μεταχειρισμένα τότε θα χρειαστούν να αναβαθμιστούν (αν γίνεται τότε) με επιπλέον κόστος. Αν πάρουμε καινούργια τότε το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο για να γεμίσουν τόσα κελιά.
      Σε τέτοια περίπτωση το κόστος της ενδιάμεσης λύσης θα καταπιεί το κυρίως πρόγραμμα νέων φρεγατών.
      Υπάρχει βέβαια και η επιλογή ότι δεν αγοράζουμε τίποτα και παίρνουμε 4 Ρίκο μόνο. Κατά την γνώμη μου αυτό, μακροπρόθεσμα θα ήταν λάθος.
      Με εκτίμηση,
      Γιάννης

     2. Υ.Γ.
      Αν πάρουμε οποιοδήποτε Αμερικανικό πλοίο δένουμε το ΠΝ μας με την φιλοσοφία και το δόγμα του ΑΝ. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το Ελληνικό.
      Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πλοία με γνώμονα ότι αυτά τα πλοία θα δράσουν στην άλλη άκρη του πλανήτη, πιθανόν μόνα τους και με τεράστιες απαιτήσεις επάνδρωσης από το ανεξάντλητο ανθρώπινο δυναμικό που έχουν, και τεράστιο λειτουργικό κόστος. Η χώρα μας μέχρι πρότινος σκεφτόταν μόνο το Αιγαίο και τώρα και την Αν.Μεσόγειο. Δεν νομίζω οτί μπορεί να υποστηρίξει τεράστια καταδρομικά ή αντιτορπιλικά. Όχι γιατί δεν χωρούν στο Αιγαίο αλλά γιατί δεν τα χωράει η τσέπη μας.
      Είναι σαν να θέλει κάποιος που παίρνει 700€ να πάρει μια Mercedes ML επειδή την βρήκε μεταχειρισμένη πολύ φθηνά. Σίγουρα αν και παλιό είναι ένα φοβερό αυτοκίνητο.

      Μπορεί να πληρώσει τα Τέλη κυκλοφορίας;
      Έχει τους πόρους να βάλει βενζίνη;
      Αν χαλάσει κάτι -που θα χαλάσει- θα έχει τα χρήματα να πάει στο συνεργείο ή θα πάει στον Μήτσο να κάνει καμία πατέντα.

     3. @JorgosF
      Κάποια στοιχεία εξοπλισμού μπορούν να αξιοποιηθούν. Όχι πολλά όμως και δεν αξίζει σε καμία απολύτως περίπτωση η απόκτηση των Τικο. Πρέπει να απογαλακτιστούμε από τα αμερικανικά όπλα των τουρκόφιλων «συμμάχων».

     4. Κε Δριννη

      15 χρονια ειναι ακριβως οσος χρονος χρειαζεται για να χτιστει νεος στολος.

      Ακομα και αν τα 2 δις πηγαιναν στα σκουπιδια μετα, η δυνατοτητα ΑΑΠ καλυψης με 4 Τικο για 15 χρονια θα αξιζε.

      Τα οπλα τους δεν εχουν κανενα απολυτως θεμα σημερα ουτε και θα εχουν σε 30 χρονια. ενδεικτικα τα πυροβολα θωρηκτων του ΒΠΠ ειναι ακομα λειτουργικα και φονικοτατα.
      Οι Δανοι αλλωστε εκαναν ακριβως το ιδιο στα πλοια τους. εβαλαν τα οπλα απο τα παλαιοτερα πλοια τους.
      Σαφως και θα εκσυγχρονιστουν και αυτο γινεται με πολυ μικρο κοστος. Τα 127αρια των Τικο ειναι ολόιδια με αυτα των ΜΕΚΟ και εκσυγχρονιζονται σε Vulcano και αλλαζει ακομα μαι το κελυφος με χαμηλου ιχνους.
      Τα Phalanx, επισης.
      Οι εκτοξευτες ΜΚ41 εκσυγχρονιζονται ανα module των 8 ψστε να παιρνουν ESSM quad επισης με χαμηλο κοστος. Ο ΜΚ41 ειναι ο πλεον φονικος εκτοξευτης με τη μεγαλυτερη ποικιλια οπλων και τον εξαιρετικο ASROC (στη strike length διαμορφωση που ειναι ο πισω εκτοξευτης των Τικο αν δεν απατωμαι)
      Οι τορπιλοσωληνες ειναι οι ιδιοι που χρησιμοποιουνται σημερα.
      Οι εκτοξευτες αναλωσιμων επισης, πιθανοτατα και πολλα αλλα συστηματα.

      Το κοστος χρησης τους ειναι αμελητεο μπροστα στην αγορα και χρηση νεων πλοιων ΑΑΠ χωρια την αμεση αποκτηση και αξιοποιηση.
      Συγκεκριμενα θα ειναι σαφως μεγαλυτερο αυτου χρησης των S που θα αντικαταστησουν αλλα με συντριπτικα μεγαλυτερη ισχυ πυρος και επιχειρησιακη αξια απο καθε αποψη.

      Τα πλοια σιγουρα θα ερθουν με επιπλεον σκαρια για χρηση ανταλλακτικων, το κοστος χρησης στο USN ειναι πολλαπλασιο καθως οι μισθοι των πληρωματων ειναι διπλασιοι αλλα και λειτουργουν με διπλα πληρωματα, οι αποστολες εκει ειναι πολυμηνες και συνεχεις και καλυπτουν τεραστιες αποστασεις σε σχεση με την Ελλαδα που συγκριτικα και ειδικα απο τη Σουδα θα ειναι αμελητεο κλασμα αυτων, και τελος, τα συστηματα τους ακομα και τα πρωοστηρια σκευη ειναι ηδη γνωστα στο ΠΝ ριχνοντας επιπλεον και το κοστος ενταξης σε σχεση με ενα νεο πλοιο αλλα κι το κοστος λογιστικης υποστηριξης που στην Ελλαδα δεν λαμβανουμε ποτε υποψην.

      Τα βληματα επισης ειναι συμβατα και ηδη σε υπηρεσια με εξαιρεση τον εξαιρετικο και πολυτιμο ASROC και SM2 αλλα και παλι με την ιδια υπαρχουσα και γνωστη στο ΠΝ φιλοσοφια, και ολα δειχνουν οτι αυτα τα βληματα θα ειναι σε υπηρεσια για δεκαετιες ακομα αφου οποιοδηποτε πλοιο με αμερικανικα οπλα παρουμε αυτα θα φερει ουτως ή αλλλως. Δεν τιθεται θεμα απαξιωσης.

      Το ποσα κελια θα γεμισουμε δεν ειναι θεμα αφου και το USN φερει φορτο 84 βληματων και οχι 122. Με 2 δις μπορουμε να αποκτησουμε επαρκες αποθεμα. αν αμς δωσουν μεταχειρισμενα θα ειναι ευχης εργον αφου εκσυγχρονιζονται και γινονται καινουργια με χαμηλοτερο κοστος.
      Το κοστος του ESSM ειναι 1.7εκ που σημαινει 64*4*1,7= 437εκ
      Το κοστος του SM2 ειναι 5εκ περιπου που σημαινει 32*4*5= 640εκ
      Συνολο 1,077δις. Με τα 2 δις μιλω για 2 φορτους βληματων καινουργιων λοιπον χωρις την πιθανοτητα παραχωρησης βληματων.

      Οποιοδηποτε πλοιο παρουμε θα χρειαστει αυτα τα οπλα ουτως ή αλλως.

      Υπαρχει και ο ορος time valye of money που πρεπει να ληφθει υποψη.
      Ειναι αλλο να αγοραστουν νεα σκαρια σε 10-15-20 χρονια και αλλο σημερα.
      Ο αριθμος των αποσυρομενων πλοιων σημαινει οτι αργοτερα μπορουν να αποκτηθουν και αλλα σκαφη απο τα τελευταια 7 που εκσυγχρονιζονται αυτη τη στιγμη ωστε η διατηρηση τους σε υπηρεσια να επεκταθει στην 20-25ετια. Αν αναζητησετε εγγραφα του USN στο διαδικτυο θα δειτε οτι σχεδιαζαν να τα κρατησουν σε υπηρεσια μεχρι το 2045!!!

      Κλεινω λεγοντας οτι με τα Τικο και την αγορα χρονου που συνεπαγονται υπαρχει και το Ενδεχομενο μεταβασης μετεπειτα σε μεταχειρισμενα ΑΒ που θα αποσυρονται τοτε σε 15-20 χρονια ισως και νωριτερα λογω εισοδου των FFGx.

      Μην ξεχναμε οτι το ΠΝ διατηρησε σε υπηρεσια τα πανακριβα CF Adams με δραματικα μεγαλυτερο κοστος και κλασμα της επιχειρησιακης αξιας για μια δεκαετια αλλα καταφερε με αυτο τον τροπο να εχει 4 ισχυρα πλοια στην κριση των Ιμιων αλλα και οτι η αντιπαλη πλευρα εχει ως ραχοκοκαλλια τα 8 παλαιοτερα (1985) και δραματικα υποδεεστερα Αμερικανικα OHP τα οποια εχουν εκσυγχρονισει, και σκοπευουν να δαιτηρησουν σε υπηρεσια για μια ακομα δεκαετια τουλαχιστον.

      Συγνωμη για το μακροσκελες της απαντησης και την επιμονη μου. Δεν εχω καποιο ερωτα με τα Τικο. Απλα θελω την καλυτερη σχεση κοστους αποδοσης για το ΠΝ.

      φιλικα,

      Γιωργος Φιλιπποπουλος

      υγ ειναι χαρα μου να μιλω με ανθρωπο τοσο ευγενη οπως εσεις, ειλικρινα. 🙂

     5. n 2020, a US Navy budget plan proposed putting Port Royal, as well as her sisters USS Monterey, USS Shiloh, and USS Vella Gulf, on a path to early decommissioning, as they had not been modernized.

      Τα 4 τελευταια σαπιοτερογκα που μπηκαν σε υπηρεσια το 1991-93 αποσυρονται γιατι δεν εχουν περασει κανενα εκσυχρονισμο ποτε, ουτε και βαρια συντηρηση.
      Οι αμερικανοι δεν ειναι χαζοι που κρατανε τα ιδια πλοια του 1986-87 γιατι καναν και τα 2 (εκσυχρονισμο και βαρια συντηρηση).
      Εχεις επιγνωση ποσο θα κοστισουν αυτα τα 2? για να προτημουν να αποσυρουν τα νεοτερα?
      Τα πρωτα σαπιοτερογκα με τους παλιους εκτοξευτες παροπλιστηκαν προωρα με απειρα προβληματα και μολις 25 ετων ηταν ηδη σκραπ.
      Δομικα τα πλοια εχουν αξεπεραστα προβληματα, υπαρχουν απειρα αρθρα στο νετ γι αυτο.
      Λες οτι τα πλοια του 1987 θα μεινουν σε υπηρεσια εως το 2045?
      Ειναι δυνατον να λες τετοιες ανακριβειες?
      Αποσυρουν 11 πλοια απο το τελος του 2022 εως το 2026 για να τους μεινουν ακριβως αλλα 11 που θα καννιβαλιστουν ενα προς ενα, για να την βγαλουν μεχρι το 2030-31 που θα αντικατασταθουν απο νεας κατασκευης ΑΒ και ffgx.
      Αν εμεις θελουμε πλοια θα ειναι καννιβαλισμενα, η υποστηριξη σε ανταλλακτικα τελειωσε.
      Ο καννιβαλισμος των παραοπλισμενων ειναι δεδομενος.
      Ονειρα το οτι θα τα παρουμε και θα τα κρατησουμε 15-20 χρονια (ημαρτον)
      Τελος του 22 θα αποσυρθουν μεχρι να ψηφιστει απο το κογκρεσο η αποδεσμευση τους να καννιβαλιστουν, αποψιλωθουν, να τα παρουν οι δικοι μας να τα περασουν βαρια συντηρηση, να τους κανουν την επιβεβλημενη αναβαθμιση (και γιατι θα λειπουν εξαρτηματα απο το καννιβαλισμο που θα υποστουν και γιατι δεν καναν ποτε αναβαθμιση και τα ηλεκτρονικα τους ειναι τεχνολογιας του 80″, 1-2 χρονια τουλαχιστον ολα αυτα μεχρι να εκπαιδευτουν τα πληρωματα τα δικα μας, καλο 2025 στη καλυτερη
      Ηδη θα ειναι 33 χρονων.
      Ειναι αυτη ενδιαμεση λυση?
      Δικαιωμα σου να εχεις την αποψη σου και να την υπερασπιζεσε αλλα μην νομιζεις οτι με την ιδεα σου ανακαλυψες το ιερο δισκοποτηρο για την Αεραμυνα περιοχης του ΠΝ.
      Αν αξιζαν τα πλοια το ΠΝ θα ειχε κινηθει απο χρονια γι αυτα.
      Δεν ειναι τοσο χαζοι οσο τους παρουσιαζεις
      Αλλη ανακριβεια που λες ειναι οτι το σαπιοτερογκα εχει ελαφρα μεγαλυτερο κοστος χρησης απο μια κορτεναερ.
      2 πλοια αεραμυνας περιοχης οσους πυραυλους και να εχουν (που δε θα τα γεμιζαμε ετσι κι αλλιως) δεν μπορουν να καλυψουν χωρους (αρνηση προσβασης σε εχθρικα μαχητικα, οπως θα καλυπταν 4-5 (4 μπελαρα και 1 φρεμμ) εστω και με 16 αστηρ30, πλεοντας παραλληλα στις καταλληλες αποστασεις.
      Επειτα το πλοιο και λογω μεγεθους και λογω ελλειπων (και πολυ παλιων) ανθυποβρυχιακων ικανοτητων
      (σε σχεση με καπτας4 των μπελαρα και φρεμμ) ειναι ο Νο1 μελλοθανατος απο τα νεα τουρκικα υποβρυχια).

     6. @ giorgos f
      Συγγνώμη, θα δώσεις 1.2 δις για πλοία (για ένα κιόλας) που θα μείνουν καμία δεκαετία περίπου, καλύτερα να περνάμε gowind που σίγουρα για μια 25ετια θα μας κάλυπτε.

     7. Αγαπητε Sapiotenterogka,

      Αν ισχυουν αυτα που λετε σαφως και δεν μιλαμε για πλοια χωρις οπλα.

      ΑΝ.

      Προς το παρον τα πλοια αποσυρονται απλα, και εκκρεμει το αιτημα του Ν Παναγιοτοπουλου γιαν αποδεσμευση τους οπως εχει δημοσιευσει ο Βασιλης Νεδος στην Καθημερινη.

      Η εμμονη σας με πανακριβα υποεξοπλισμενα πλοια ειναι εντυπωσιακη.

      Εμενα το μονο που με απασχολει ειναι το ισχυροτερι ικανοτερο πλοια με το χαμηηλοτερο δυνατο κοστος σε μεγαλους αριθμους και η διασωση της ναυπηγικης βιομηχανιας. Οι Μπελαρες δεν ειναι τιποτα απο ολα αυτα.

      Αντιλαμβανομαι οτι σας αρεσει το σχεδιο. Ωραιο ειναι.
      Δειτε το Crossover της Damen και αναλογιστειτε τι δυνατοτητες που εχει συγκριτικα με τις Μπελαρες.
      Δειτε την Iver και αναλογιστειτε το ιδιο.
      Βαλτε τον εαυτο σας στο καθε πλοιο σε θεση μαχη στη φελομενη Αν Μεσογειο και αναλογιστειτε οτι σας ερχονται 2 ATMACA και 2 SLAM-Er και πειτε μου σε ποιο πλοιο θα θελατε να ειστε.
      Αν πειτε Μπελαρα, σκεφτειτε οτι ερχονται αλλοι τοσοι και να παλι το ιδιο, σκεφετειτε που θα θελατε να ειστε οταν τα λιγοστα της βληματα εξαντληθουν.

      Οσο για τα Τικο, εχουν εκσυγχρονιστει το 2010 και τα τελευταια 7 εκσυγχρονιζονται ατυτη τη στιγμη που μιλαμε ξανα. Οι δομικες αστοχιες που αναφερετε προφανως ειτε εχουν επιλυθει, ειτε ειναι αμελητεες αφου τα πλοια, αυτη τη στιγμη που μιλαμε, πανοπλα, προστατευουν τα πιο valuable assets του πλανητη, τα Αμερικανικα αεροπλανοφορα.

      Αναφερεστε σε 2 πλοια αναφερομαι σε 4.
      Το να συγκρινετε τις Μπελαρες με πλοια ΑΑΠ ειναι με το συμπαθειο αφελες.
      Δειτε πλοια αεραμυνας να συνελθετε παρακαλω.
      Τα Τικοντερογκα ειναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ του πλοιου αεραμυνας. Οι Μπελαρες μια μικρη οριακα χαρακτηριζομενη ως φρεγατα με 32 βληματα. ακομα και το ΠΝ δεν αναφερεται σε αυτην ως πλοιο ΑΑΠ αλλα πολλαπλου ρολου με αυξημενη δυνατοτητα αεραμυνας. Οι λεξεις ξερετε εχουν και σημασια ενιοτε ειδικα οταν αφορουν την ειρηνη και την Εθνικη Ασφαλεια.

      Ειναι ψυχαγωγικο το οτι σας απασχολει το κοστος χρησης των Τικο αλλα καθολου τα 5δις των Μπελαραοι οποιες μπορει να εχουν το 1/3 του κοστους χρησης των Τικο αλλα και αυτες εχουν συντηρητικα το 1/6 της υσχυος πυρος και δυνατοτητων των Τικο. Αναλογιστειτε οτι τα δευτερα μπορουν να φερουν 2 ε/π, εχουν 2127αρια, 2 Phalanx, ολων των ειδων τα αντιμετρα εναντιον καθε ειδους απειλης, μεγαλυτερη επιβιωσιμοτητα, μεγαλυτερη ταχυτητα, μεγαλυτερη επιχειρησιακη ευελιξια και τελος, το καλυτερο, μικροτερο κοστος απωλειας. Ξερετε, το να εχεις στο βυθο της θαλασσας ενα Τικο που το πηρες τσαμπα και σου στοιχισε 500εκ για τα οπλα του που εριξε τη μιση αεροπρια πριν βουλιαξει εχει διαφορα με το να εχεις μια ολοκαινουργια Μπελαρα που εριξε 10 αεροπλανα.

      Για τις α/υ τους ικανοτητες σας παραπεμπω πιο πανω που σας απαντω για τα αεροπλανοφορα. Προφανως υπονοειτε οτι οι Αμερικανοι ειναι χαζοι και εσεις εξυπνος.

      Τελος, ναι οι Λαφαγιετ θα μπορουν να μεινουν σε υπηρεσια δεκα χρονια παραπανω αφου ξοδευτουν επιπλεον χρηματα για να εκσυγχρονιστουν και να αποτελεσουν μια ονομαστικη απειλη για τον εχθρο αλλα αγαπητε δεν κανουν διαφορα.
      Μετα τα 15 χρονια τα Τικο θα συνεχισουν να υπηρετουν με τα οπλα τους σε πλοια με σοβαρη και υπολογισιμη δυναμη και εκτοπισμα με 61 κελια. τα διπλα τψν λατρεμενων σας Μπελαρων.

      Αντιλαμβανομαι πληρως οτι η λογικη επιχειρηματολογια δεν προκειται να σας πεισει αφου εχετε προφανεστατα ταυτιστει οπαδικα με το ρολο του αντιΤικοντερακια.

      Αλλα σας απαντω για αυτους που διαβαζουν το διαλογο μας.

      Με αγαπη,

      Γ. Φ.

  3. Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε αντιβαλιστική προστασία στο Αιγαίο. Με τους meteor και συνδρομή για εναέριο ανεφοδιασμό Νοτιοδυτικά της Κρήτης, αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι δυνατότητες ηλ. πολέμου, διαλειτουργικότητα με τους Γάλλους και καλά ραντάρ για update / καθοδήγηση προς στόχους. Μια Ελληνική Bell μέσα στο Γαλλικό Carrier group είναι άλλο πράγμα από την Σπέτσες που δανείζουμε τώρα. Με 16-32-64 Α/Α πυραύλους δεν αντιμετοπίζεις τον Τούρκο που παράγει πυραύλους με την εκατοντάδα. Αφού έχουμε τα νησιά ας βάλουμε 2-3 iron dome συστήματα και θα είμαστε οκ.

 19. Λογικά μιλάμε για 2Α50=16 αστηρ30 και 2Α35=16 μικα.
  Αν ΑΝ μιλάμε για 4Α50 θέλω να πιστέυω ότι οι μικα οπως έχει γραφτεί θα μπαίνουν έστω 2 άνα κελί,
  οπότε δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε μόνο 32 Αστηρ30 στους 4Α50
  μπορούμε και 22αστηρ30 μαζι με 20 μικα (10 κελιαχ2 μικα).
  Θεωρώ πως μας κάνει το 22αστηρ30 μαζι με 20 μικα, αλλωστε υπάρχει και το ραμ το στραλες και τα αντίμετρα.

  1. Ολοι οι SYLVER εχουν την ιδια διατομή κελιου περιπου 22in (ο Mk-41 εχει cell 25in), η διαφορά τους είναι το βάθος τους, δλδ το ύψος του πυραύλου που χωρά σε αυτούς.
   Σε κανένα VLS σύστημα δεν γινεται τοποθέτηση βλημάτων το ενα πάνω απο το άλλο
   Μονο side by side υπάρχει πιθανότητα τοποθέτησης πολλαπλών βλημάτων σε ενα κελί.

 20. Ο απεναντι θα φορτωσει πραμα σε μετριας πλευσιμοτητας πλοια, αλλα τσουκου τσουκου,
  θα παιρνουν τις θεσεις που θελει και θα σπαει πλακα με τα λιγα και ακριβα δικα μας, μεχρι να
  εξαντλησει τον οπλισμο τους και να τις αποτελειωσει.
  Ακομα και ισοπαλια να βγαλουμε με το ζορι, θα ξοδευουμε τα τριπλα λεφτα σε βληματα απο οτι αυτος.
  Θεμα χρονου να μας γονατισει υλικα και οικονομικα.
  Οσο για την αεροπορικη υπεροχη, θα γεμισει με S400 και θα παιζει μπαλα μονος του.
  Ας κανουμε επιτελους οτι κανει ο απεναντι ακομα καλυτερα, γιατι εχουμε να καλυψουμε
  μεγαλη αποσταση.
  Φρεγατες στο 1 δις η μια, που δεν θα ξεκλειδωνουν την χρηση οπλων οπως MdCN ειναι μια
  βλακεια και μιση.
  Ντροπη δεν ειναι να εξηγησουμε στους Γαλλους οτι οι BELHARRA δεν ειναι για εμας, θελουμε
  αλλο μεγαλυτερο σκαρι, γιατι θελουμε Γαλλικο οπλισμο, αλλα ειναι στοκοι και θα
  χρειαστουμε πολλα κελια, γιατι σε καποια πραγματα υστερουν δραματικα.
  Ας αγορασουμε τα σχεδια απο ενα πλοιο που καλυπτει το μεγεθος του εξοπλισμου που θα
  επιλεχθει και ας μας βοηθησουν οι Γαλλοι να ολοκληρωθει.
  Καθε νεα φρεγατα θα πρεπει απαραιτητα να φερει και 1 Sylver A70 μεχρι να καταφερουν την
  συμβατοτητα του με τον Aster 30 και μετα 2.
  Σε 10 χρονια που θα εχουν λυθει ολα τα προβληματα απο τις BELHARRA θα αγορασουμε το
  σχεδιο και θα κανουμε και εμεις καποια κομματια αντι για τις EPC.

  1. Αυτό «Οσο για την αεροπορικη υπεροχη, θα γεμισει με S400 και θα παιζει μπαλα μονος του.» αποτελεί μια καθαρά προσωπική εκτίμηση στην καλύτερη περίπτωση καφενειακού επίπεδου όσο πιο κομψά μπορώ να το θέσω
   Εχεις θεοποιήσει ένα αντιαεροπορικό σύστημα όπου σε επιχειρησιακές συνθήκες με το που θα εκτελέσει βολή αυτόματα έχει επισημάνει και την θέση του, από την στιγμή εκείνη είναι θέμα χρόνου είτε η καταστροφή του είτε η διακοπή της λειτουργίας του και επειδή δεν μιλάμε για shorad το να αλλάξει θέση και να ξαναλειτουργήσει απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, απο την στιγμή που επισημανθεί μπορεί να δεχθεί από ασφαλή απόσταση είτε scalp, harm κοκ…..
   Ομοίως όπως οι δικοί μας patriot δεν κατεβάζουν την μισή τουρκική αεροπορία, τα rafale δεν κερδίζουν ένα πόλεμο και τα u214 δεν είναι ssbn όπως κοντεύουμε να ακούσουμε από ΜΜΕ, έτσι και οι S 400 είναι απλά ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς πού όμως χωρίς αεροπορική κάλυψη είναι θέμα χρόνου η καταστροφή του, επίσης δε σε περίοδο επιχειρήσεων στο ΑΙγαίο με τις δυο αεροπορίες να πολεμούν λίγα έχει να προσφέρει αφού η επισήμανση IFF ειδικά μεταξυ τουρκικών και ελληνικών F-16 θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη……
   Γενικά δεν καταλαβαίνω την λογική πολλών σε αμυντικά forum του υπερατού……
   Λες και είναι διαγωνισμός KO και θα κερδίσει αυτό που έχει τα καλύτερα χαρ/κα, συζητάμε για φρεγάτες και αρχίζει ένα σενάριο όπου ένα πλοίο θα αντιμετωπίσει μόνο του ολόκληρο το τουρκικό οπλοστάσιο και φυσικά θα πρέπει να το κερδίσει έτσι ώστε να κρίνουμε αν είναι ικανό ή όχι, επίσης πάντα γίνεται η παραδοχή ότι όλοι οι πύραυλοι θα έχουν 100% ευστοχία και 1 shot=1 kill, ε λοιπόν δεν πάει έτσι και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα……
   Θυμίζει αναλύσεις γνωστού ιστότοπου και περιοδικού όπου θέλει με το στανιό να παρουσιάσει ένα ferry γκρι χρώματος με οπλικά συστήματα ΤΠΚ ως φρεγάτα….
   Χθές είχαμε διαφήμιση του λειτουργικού του ΚΠΜ ως αποκλειστικό και προτέρημα επειδή το ίδιο λειτουργικό έχουν και τα AB……..
   Τι Λωζάνη τι Κοζάνη ένα πράγμα…..

   1. Ετσι! Η Πτηση εχει καταντησει σκετη αηδια.
    Ειμαι πλεον σιγουρος οτι εχει οικονομικο συμφερον να επιμενει αν προωθει τα αθλια MMSC.

    Τα υποβρυχια ειναι το μοναδικο οπλο που μπορει να ανατρεψει αρδειν την κατασταση απο το πουθενα.
    το μονο οπλο που εκει που ο στολος των Μπεαλρων ειναι στο βυθο απο κορεσμο (που ειναι δεδομενος) μπορει να στειλει στο βυθο το ΤΝ την ωρα που ο Ερντογαν πανηγυριζει τη νικη του.

    Χωρις αυτο να σημαινει να μην παρουμε φρεγατες. (για να προλαβψ τους αντιρρησιες πλοιων επιφανειας και υπερμαχους ανορθοδογων τακτικων, (φουσκωτα, Καναρης, σφεντονες κλπ)

    Ισα ισα χρειαζομαστε τα μεγαλυτερα πλοια που μπορουμε να χτισουμε, με τα περισσοτερα κελια και τα περισσοτερα οπλα και αντιβληματικα συστηματα. απορω που το ΠΝ εχει βγαλει απο το χαρτη τα Phalanx.
    Καλα τα RΑΜ, αλλα το ενα δεν αναιρει το αλλο. το επομενο πλοιο πρεπει να εχει οτι μπορει να σηκωσει για αντιβληματικη αμυνα. Και Phalanx εχουμε ηδη στις S και εκσυγχρονιζονται μια χαρα.

    1. Να είσαι καλά φίλε
     Η Πτήση ΑΝ δεν παίρνει απολύτως τίποτε για την προπαγάνδα που κάνει για τις MMSC τότε είναι τα μεγαλύτερα κορόιδα στον πλανήτη…φυσικά και δεν είναι
     Το θέμα είναι οτι το κάνουν τόσο ξεδιάντροπα και με επιχειρήματα που τουλάχιστον προσβάλλουν την κοινή λογική όπου έχουν ξεπεράσει πλέον το point of no return, το πάλαι ποτέ ιστορικό περιοδικό με την γραμμή που επέλεξε έχει χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας και αξιοπιστίας……..
     Και μιλάμε για θέματα clickbait που ξεκίνησαν μόνοι τους όπως το ανύπαρκτο θέμα με τα AB. ξεκάθαρα είχε βγει τότε ο ΑΓΕΝ και είχε πει οτι απλά δεν υφίσταται τέτοιο θέμα τόσο παραχώρησης από ΗΠΑ όσο νέου αιτήματος από μερίας μας
     Δεν ίδρωσε το αυτί τους και ποτέ δεν έδωσαν καμία απάντηση είτε περιμένετε και θα δούμε, είτε ειρωνείες και πλακίτσα……. και το θέμα είναι ότι το συνεχίζουν απλά τραγικοί
     Ο λόγος που απενεργοποίησα τον λογαριασμό μου ήταν φυσικά η λογοκρισία στα σχόλια που δεν τους συμφέρουν
     Και πόσο πιο χαμηλά να πέσεις όταν παρουσιάζεις θέμα με το λειτουργικό του ΚΠΜ ώς αποκλειστικό την στιγμή όπου από την αρχή αυτά τα παράκτια περιπολικά ήταν γωστό οτι θα έρθουν με αυτό το λειτουργικό όπως έχουν και οι ίδιοι ποστάρει ξανά μανα σε 10 δες διαφημιστικά άρθρα τους τα τελευταία 2 έτη για αυτά τα καράβια…….Δηλαδή εκτός του combatss21 είχε αναφέρει κανείς οτι θα είχαν tacticos ή το setis ποτέ????
     Υπάρχουν 100 ‘αρθρα διαφορετικά για όποια έλλειψη έχουν αυτά τα ΠΑΘ να την αποδομούν και να την παρουσιάζουν ως πλεονέκτημα…….Δεν θέλουμε ΑAW, το σόναρ τροπίδος δεν είναι απαραίτητο, ο ESSM είναι ο κορυφαίος πύραυλος, το TRS 4D είναι ισάξιο του sea fire που σε κάθε τους άρθρο πέφτει και η εμβέλεια του….., θέλουμε waterjets για ταχύτητα….άσχετα που οι MMSC δεν την έχουν αλλά έχουν τεράστια κατανάλωση………
     Και αφού δεν βγαίνει αυτό αρχίζουν επίσης φανταστικά σενάρια περί Τico που επίσης τα επινόησαν αυτοί όπως στα τραγικά άρθρα τους περί «Καρέ του Ασσου»
     Αν είναι ποτέ δυνατό να επενδύσει κανείς σε πλοία 30+ ετών ως ενδιάμεση λύση και μάλιστα αυτά να είναι ανώτερα σε κάθε τομέα συντριπτικά σε σχέση με τα νεότευκτα πλοία που προσπαθείς να αγοράσεις MMSC , ούτε ιερό ούτε όσιο

     1. Και εμενα μου εχει σβησει ενα σωρο σχολια αλλα συνεχιζω να γραφω οτι θελω και αν το κοψουν το εκοψαν. Με την Πτηση μεγαλωσα, αυτη μου ανοιξε τα ματια σε ενα σωρο πραγματα , καποτε ηταν εξαιρετικο περιοδικο ανταξιο καθε ξενου. Σημερα ειναι μια φτηνη φυλλαδα που δεν εχει καμια σχεση με σοβαρη δημοσιογραφια, αντιθετα κιτρινιζει ολοενα και περισσοτερο.

      Τα Τικο εχουν προταθει ανεπισημα αλλα το ΠΝ ηλπιζε σε ΑΒ. Ετσι εχω διαβασει απο διαφορες πηγες αλλα και αντιναυαρχοι σε συνετευξεις εχουν αναφερθει σε αυτα και μαλιστα με πολυ θετικα λογια.

      Προσωπικα λογω βασεων αλλα και με βαση το παρελθον εχω την πεποιθηση οτι αν τα ζητησουμε μπορουμε να τα παρουμε.

      Το προβλημα ειναι οτι παραδοσιακα η σχεση της συγχρονης Ελλαδας με τις ενοπλες δυναμεις γενικα ειναι αναγκαστικη. Ειναι ενα προβλημα που δε θελουμε να εχουμε αλλα μας επιβαλλεται. Οσες φορες εχουμε ασχοληθει σοβαρα, ηταν την τελευταια στιγμη πχ Μεταξας (οχι δεν ειμαι χουντικος καθε αλλο) εχουμε κανει θαυματα.

      Αλλα δεν ασχολουμαστε συστηματικα με αποτελεσμα να τρεχουμε για λυσεις τελευταιας στιγμης και οσοι εχουν οραμα για μακροχρονιους σχεδιασμους αντιμετωπιζονται σαν ρομαντικοι.

      Αν με καποιο μαγικο τροπο παμε για την Ισπανικη σχεδιαση που ειναι Αμερικανικων συμφεροντων και ειναι εξαιρετικη μπορει να τα δουμε σαν ενδιαμεση λυση και εγω προσωπικα τοτε θα πανηγυριζω. Βεβαια ειναι πανακριβη και η λυση που προτεινω ειναι βασισμενη σε φτηνα σκαρια αλλα ακομα και ετσι με τα Τικο το κοστος της μπορει να πεσει αρκετα, εννοειται οχι με ολα τα πλοια σε διαμορφωση AEGIS αλλα μονο τα 4.

      Εχω γραψει εκτεμενα το γιατι εδω σε αυτη τη συζητηση αν θελετε ριξτε μια ματια. Θα δειτε οτι η επενδυση που λετε, δεν ειναι σε πλοια 30 ετων, αλλα σε νεα πλοια. 🙂

    1. Αγαπητέ Γιώργο,
     Διαβάζω την Πτήση από την δεκαετία του ’80.
     Πίστεψε με ότι η συντακτική ομάδα δεν έχει καμία σχέση με την πάλαι ποτέ Πτήση. Ούτε σε γνώσεις ούτε σε ήθος, ας έχουν όσα μεταπτυχιακά θέλουν.
     Δεν μπορεί κάποιος ειδήμων να γράφει γελοιότητες περί καμπυλότητας της γης και ότι δεν χρειάζεται κανείς ΑΑ μακράς ακτίνας. Εγώ σαν αναγνώστης δεν μπορώ να γνωρίζω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε ραντάρ αλλά έχουμε και την κοινή λογική.
     Δεν μπορούν να κατεβάζουν σχόλια τα οποία ΔΕΝ είναι προσβλητικά επειδή δεν τους αρέσει αυτό που γράφουν.
     Εγώ δεν γνωρίζω αν κάνουν προώθηση συγκεκριμένου πλοίου η όχι και δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Μπορεί να είναι και θεμιτό.

     Ποιός πείστηκε;

     Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με ένα ελάχιστο ήθος και χωρίς να προσβάλουν την νοημοσύνη των αναγνωστών.

     Με εκτίμηση,
     Ιωάννης Δρίνης

     1. #ι γελοιότητες περί καμπυλότητας της γης #??
      Aλλος ένας οπαδός της Επίπεδης Γης να υποθέσω???

 21. Λοιπόν έχουμε και λέμε!!
  Κοντά στο 1 δις ευρώ για ένα και μόνο πλοίο που μπορεί να έχει 16 Aster30 και 16 Mica.

  Mε ένα δις ευρώ μπορείς να έχεις:
  6 πυροβολαρχίες Patriot PAC3 με 36 εκτοξευτες και 900 βλήματα.

  Με συνολικό κόστος απόκτηση 5,5 δις ευρώ για 4 νέες φρεγάτες + 2 ενδιάμεσης λύσης + 4εκσυγχρονισμενες ΜΕΚΟ2000ΗΝ , θα έχουμε :
  64 Aster30
  64 Mica
  48 Essm
  Συν το τι θα έχουν η φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης.
  (Απίθανο να έχουν Aster30).

  Mε το ίδιο ποσό.
  6 Patriot PAC3 ή 6 David’s Sling. 6 πυροβολαρχίες εκαστι με 6 εκτοξευτηρες. 900 βλήματα με δυνατότητα και αντιεροπορικης και αντιβαλλιστικης Άμυνας. Κάθε πυροβολαρχία μπορεί να έχει άμεση δυνατότητα να ρίξει 24 βλήματα.
  10 Πυροβολαρχίες MR SHORAD εκαστι με 5-6 εκτοξευτηρες με δυνατότητα εκτόξευσης 24 βλημάτων ακτίνας 50 χλμ ( πάντα σε περιφερειακή διάταξη γύρω από τα Patriot η David’s sling, για παραπάνω προστασία).
  10 πυροβολαρχίες IRON DOME. Συστήματα αποδεδειγμένα κορυφαίο για αντιβαλλιστικη άμυνα στόχων υψηλής αξίας ( συστοιχίες Patriot από τυχόν επίθεσης με πυραυλους).
  Αγορά επιπλέον Scalp για την αεροπορία.
  Εκσυχρονισμος των 4 ΜΕΚΟ2000ΗΝ
  6 Gowind2500 σε διαμόρφωση ΗΑΕ, με RAM και 16 Μica.

  Δύο πυροβολαρχίες Patriot PAC3 ή David’s Sling στην Βόρεια Ελλάδα (πέριξ της Κομοτηνής και Σαμοθράκης) με επιπλέον 2 πυροβολαρχίες MR shorad γύρω από αυτές, συν μια πυροβολαρχία Iron Dome. Δηλαδή έχεις σε μία ακτίνα 20 χλμ.
  1 πυροβολαρχία Patriot PAC3 ή David’s Sling.
  1 πυροβολαρχία MR Shorad.
  1 πυροβολαρχία Ιron Dome.
  Να προσπαθήσουν οι Τούρκοι να βομβαρδίζουν αυτές τις πυροβολαρχίες με Βαλλιστικους πυραυλους ( π.χ Bora)?? Έχεις και τους PAC3 και τα βλήματα των Iron Dome.
  Nα προσπαθήσει να τα χτυπήσει με F16?
  Έχεις και τα PAC3 και τα MR Shorad.
  Να προσπαθήσει να τα εξουδετέρωση με SOM??
  Πάλι έχεις πολλές επιλογές ( π.χ Ιron Dom).

  Το ίδιο ακριβώς μπορείς να κάνεις και στο Νότιο Αιγαίο ( Κάρπαθος και Ρόδος).
  Κεντρικό Αιγαίο ( Σκιάθος και Σκυρο).

  Δημιουργώντας αυτήν την ασπίδα/ ομπρέλα, τα Eλληνικα μαχητικά μπορούν να επιχειρούν σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι συνεχώς προστατευμενα και θα μπορούν να έχουν καθαρά πιο μεγάλες δυνατότητες χάρις και τους Meteor.
  Μην ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχουν 6 πυροβολαρχίες PAC3 στο ελληνικό οπλοστάσιο ( δυο στην Αττική, δυο στο Κεντρικό Αιγαίο, δυο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης).
  Οπότε ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορείς να έχει 12 πυροβολαρχίες PAC3 ( η 6 PAC3 με 6 David’s Sling) με 72 εκτοξευτες , με 228 βλήματα έτοιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή, συν με ένα αποθέμα 1800 βλημάτων!!!
  Συν τα MR Shorad περιμετρικά των PAC3 συν τα Iron Dome.
  Και όλα αυτά μπορούν να παίρνουν να διασυνδεθουν με το ήδη υπάρχον αντιεροπορικο συστήματα ( επίγεια ραντάρ, Erieye κ.α).
  Επιπλέον τα πλοία του ΠΝ με τους Μica και Essm σε πλου εντός του εύρους των PAC3 θα μπορούν χάρις το link16 να επιχειρούν με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και θα δίνουν μια επιπλέον δυνατότητα στην ήδη ομπρέλα.
  Επιπλέον όλες οι μηχανοκινητες μονάδες του ΣΞ στον Έβρο θα έχουν επιτέλους ανακουφιστεί από τον τρόμο που λέγεται Τουρκικο UAV!!!

  Τώρα για τους S400, όσο και τρομερό όπλο και να είναι, θα είναι καθαρή αυτοκτονία η Τουρκία να το μεταφέρει πλησιέστερα κοντά στο Αιγαίο.
  Διαβάζω από πολλούς ότι η πρώτη προτεραιότητα της ΠΑ θα είναι η εξουδετέρωση των S400 που βρίσκονται πλησίον της Άγκυρας.
  Λάθος!!
  Το σύστημα σαν καθαρά Ρωσικό, πάσχει από κάτι που πολύ δεν θέλουν να καταλάβουν.
  Δεν μπορεί αυτός που το χειρίζεται, να δει η καλύτερα να αναγνωρίσει, ότι ο στόχος στο radar είναι φιλιο ή εχθρικό αεροπλάνο.
  Όπως και εμείς έτσι και η Τουρκία στηρίζονται σε
  Δυτικά (F16) Αεροσκάφη τα οποία στο ραντάρ του S400 πάντα θα είναι σαν στόχοι. Για τους χειριστές των S400 θα είναι τρομερά δύσκολο ως σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσουν να ξεχωρίσουν άμα ο στόχος που βλέπουν στο ραντάρ είναι Τουρκικο ή Ελληνικό F16!!Δεν υπάρχει δυνατότητα τα S400 να το κάνουν αυτό!
  Οπότε αν τολμήσουν οι Τούρκοι να μετακινήσουν ταS400 κοντά στο Αιγαίο, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος αντί να ρίξουν σε ένα Ελληνικό F16 να ρίξουν σε δικό τους!!
  Ας το καταλάβουν μερικοί που λένε ότι η Τουρκία θα μεταφέρει τα S400 και καλά δίπλα στο Αιγαίοή κοντά στην Κύπρο ή δεν ξέρω εγώ που!!
  Η S400 θα μείνουν εκεί που είναι (Αγκυρα)!!
  Όπως και εμείς για τους ίδιους λόγους δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους S300 χωρίς να μην έχουμε τον φόβο ότι μπορούμε καταλαθος να ρίξουμε δικό μας αεροπλάνο αντί για Τουρκικο.

  Η σύγκριση δική σας.

  1. Διστιχος και εμενα οσο περνάει ο χρονος αφτο το παραμύθι frigates GP με «ενισχυμένες δυνατότητες AAW» μου μοιάζει σαν τα SU-30 τις Αρμενίας…που έμειναν χορις τα οπλα τους οταν «ήρθε ι ορα»..

  2. Και οι πυροβολαρχιες πως θα πανε στο Καστελοριζο;
   Την Κυπρο την ξεχναμε;
   Την Αν. Μεσογειο την παραχωρουμε;

   Η α/α ειναι… ΑΜΥΝΑ. Πολεμος δεν κερδιζεται με αμυνα μονο. Θελει και επιθεση. Θελει δυνατοτητα υποστηριξης αρβυλας. Η στατικοτητα ειναι θανατος το ξερουν και οι πετρες.

   1. Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι δυο φρεγάτες μόνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Καστελόριζο θα γίνουν ύφαλοι για τα ψάρι.
    Εσύ πες μου πως θα πάνε οι φρεγάτες στο Καστελόριζο ή στην Κύπρο??
    Μάλλον πόσο χρόνο θα κάνουν να πάνε!?
    Με Πόσα βλήματα θα έχουν μείνει μέχρι να φτάσουν εκεί?
    Και πράγματικα σοβαρολογείς ότι θα πας να κάνεις και επίθεση πρώτος??
    Με τι δικαιολογία??
    Σε ποιο πλανήτη ζεις?

    1. Το Καστελόριζο θα προστατευτεί από την Ρόδο , τοσο με πυροβολικό όσο και με αεράμυνα. Οι νέες φρεγάτες (εάν τις παρουμε) θα προστεθούν στην πολυστρωματική άμυνα του Αιγαίου. Μια δομή ίδια ή ανάλογη με αυτή που περιγραφει ο Σπύρος είναι η λύση. (και για άμυνα και για επιθεση)
     Για την ανατολική Μεσογειο έχουμε ήδη αγορασει αυτό που χρειάζεται….

     1. Τι πυροβολικό έχουμε που μπορεί να προστατεύσει το Καστελόριζο από τη Ρόδο

      Διότι μονο τους ATACMS σκέφτομαι πως μπορεί να καλύψουν την απόσταση??!!!

     2. @CK
      δεν έχουμε αυτη την στιγμή (οι ATACMS οριακα), αλλα επιτέλους η τεχνολογια θα μας επιτρεψει να αποκτησουμε – από το Δυτικό οπλοστάσιο. Πυραυλικό πυροβολικό στα νησια είναι ο πραγματικός φοβος των απένατι.

    2. Και ποιος ειπε οτι εγω μιλω για 2 φρεγατες;
     εγω μιλω, εχει μαλλιασει η γλωσσα μου, για 4 Τικο και χτισιμο 10 σκαριων που θα παρουν τα οπλα τους, με 61 κελια το καθενα.
     Χωρις πλοια στη θαλασσα δεν υφισταται Ελλαδα.
     Διαβαστε λιγο Ιστορια, δειτε λιγο το χαρτη, για να δειτε σε ποιο μερος του κοσμου ειμαστε, δειτε σε ποια χωρα ζειτε, και αντιληφθειτε οτι ειμαστε ναυτικο Εθνος.

   2. Αυτό το πράγμα με την Κύπρο με τρελαίνει και μόνο που το ακούω.
    Γιατί πρέπει μία ζωή να τρέχουμε εμείς για τους Κυπρίους ενώ αυτοί δεν θέλουν να πληρώσουν ποτέ για τίποτα!!!
    Δηλαδή είναι ποιο επιτακτικό να τρέξουμε να σώσουμε την Κύπρο, από το να αφήσουμε τον Έβρο ή κάποιο μεγάλο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΊ??
    ΗΜΑΡΟΝ ΠΛΈΟΝ!!
    ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΧΈΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΈΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΆΣΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΉ.
    ΌΧΙ ΠΆΝΤΑ ΝΑ ΤΡΈΧΟΥΜΕ ΕΜΕΊΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΎΣ!
    Όσο για το Καστελόριζο φίλε μου , η συστοιχίες τοποθετημενες στην Ρόδο, προστατεύουν μια χαρά το Καστελόριζο!!
    Και μέρος της Ανατολικής Μεσογείου!!
    Δηλαδή τι θα κάνει η Τουρκία με την Ανατολική Μεσόγειο??
    Θάλασσα είναι!!
    Θα βάλει κομάντος και θα πει τώρα αυτό το μέρος είναι δικό μου??
    Σοβαρολογείς??
    Εκτός και αν θεωρείς ότι πρέπει να δώσουμε σου και καλά 1 δις ευρώ για επίδειξη σημαίας??
    Λες και Τούρκοι έχουν τα ARLEIGH BRUKE και δεν το ήξερα??
    Λοιπόν την καραμέλα της Ανατολικής Μεσογείου αλλου φίλε αλλου!!

  3. @ Σπυρος

   Mπορει να κανει περιοδικη χρηση των S400.
   Θα εχει προνοησει με τα δικιας του κατασκευης ελικοπτερα και UCAV να μην υπαρχει κινδυνος
   για κατι τετοιο. Αυτα του αρκουν για να αλωνισει σε πολλα νησια με την ησυχια του.
   Μπορει να εχει και ενα αριθμο τροποποιημενων F16, αλλα και το ενδεχομενο 24 Su-35 να
   ειναι ενα κρυφο χαρτι του σουλτανου, οπως και αλλα ρωσικης κατασκευης απο συμμαχους
   του, τα επιπλεον ιπταμενα τανκερ που θελει, μπορει να εχουν σκοπο να εξυπηρετησουν αυτα
   τα αεροσκαφη.
   Απο την ωρα που θα εχει αεροπορικη υπεροχη κανει οτι θελει.
   Προβληματισμος για τους απεναντι, θα ειναι τα αεροπλανα απο τα ΗΑΕ που θα τον βαρανε
   απο πισω σε καποια φαση και αν θα εμπλακουν οι Αιγυπτιοι που διαθετουν και ρωσικης
   κατασκευης αεροσκαφη.
   Οταν κανει την κινηση του ο απεναντι, θα εχει καβατζωσει βοηθεια απο Ουκρανια, Αζερους,
   Πακισταν και δεν θα ηταν και απιθανο να δουμε και τιποτα Καταριανα RAFALE.
   Οπως δεν θα ειναι απιθανο τα συστηματα τα δικα μας, που δεν θα βγουν απο την αρχη απο
   τη μεση απο δολιοφθορες απο τα λαθροπουλα, να μην λειτουργοιν απο παρεμβαση του
   φανταστικου συμμαχου μας προς χαριν της ειρηνης, σαν Πασχαλης στο Παραδωσου λοιπον.

  4. Επιδη είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορα που γράφεις το ιδιο κείμενο, πρέπει να σου πώ ότι δεν είναι καθόλου λογική η σκεψη σου.

   Πολύ φοβάμαι οτι δεν ξερεις το κόστος αυτων που προτείνεις ούτε γνωρίζεις τα ακριβή χαρακτηριστικά των συστημάτων που αναφέρεις.

   Ξέρεις ποσο κάνουν «6 Patriot PAC3» πυροβολαρχίες πλήρεις με PAC 3 βλήματα της LM??
   Για ρώτα τους Πολωνούς.

   Λες «David’s Sling στην Βόρεια Ελλάδα (πέριξ της Κομοτηνής και Σαμοθράκης)» ξέρεις τι είναι το David’s Sling ? Ειναι για σημειακή προστασία ΔΕΝ καλύπτουν ευρεία περιοχή αλλα σχεδόν σημείο.

   ΔΕΝ ειναι ενα γενικό αντιαεροπορικό σύστημα, ειναι ειδικευμένο μικρής εμβέλειας αντιβαλλιστικό σύστημα σημειακής προστασίας για ρουκέτες, και βαλλιστικά βλήματα μικρης εμβέλειας που σχεδόν αντιστοιχεί στα ναυτικά CIWS όπως το RAM , αλλα εξειδικευμένο για πιο εύκολους μη εξελισσόμενους στόχους που έχουν βαλλιστική τροχιά (δλδ σχεδόν προκαθορισμένη).

   Στον σύγχρονο πόλεμο ότι είναι σταθερό ή δυσκίνητο είναι κατεστραμμένο.
   Θα καλύψεις τα νησιά του Αιγαίο με PAC 3 (1800 βλήματα!) ?
   ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ???
   Τον ναυτικό αποκλεισμό των νησιων και των στενών, οι patriot θα τον λύσουν, οι ενισχύσεις με C-130 θα πάνε στα νησιά υπό την προστασία των PAC 3 και της ΠΑ, η προστασία των ναυτικών διαδρόμων ανεφοδιασμού της χώρας και της Κυπρου θα γεινει με 24 ωρες ο 24ωρο με CAP / TASMO των απειρων μαχητικών αεροσκαφών που εχουμε των οποιων οι βασεις φυσικά και θα είναι απροσβλητες και οι αποθηκες πυρομαχικών παντα γεματες.

   Ετσι όπως τα λες, τι να τον κάνουμε τον στρατό (το οπλο), δεν χρειάζονται μπότες στο έδαφος, αφού ο αγώνας θα είναι μόνο αεροπορικός, άμυνα με βλήματα και επίθεση με αεροπλάνα!

   Βεβαία μετα … ξυπνήσουμε.

   ΑΞΙΟΜΑ: Οποιος μετατρεπει το αντιαεροπορικό πυροβολικό στον κύριο πυλώνα της άμυνας του ή έχασε τον πόλεμο ή χρεοκόπησε πριν χάσει των πόλεμο.

   1. @PANOS

    Λες για πυροβόλα των πλοίων ότι θα καταστρέψουν τα PAC3 κσι πραγματικά βάζω τα γέλια!!
    Εκτός και αν τα πυροβόλα των Τουρκικών ΜΕΚΟ2000 έχουν το βεληνεκές των θωρηκτων του 2 παγκόσμιου πολέμου και δεν το ήξερα!!
    Δηλαδή θα πάει η Τουρκική φρεγάτα, στο λιμάνι της Ρόδου και θα ρίχνει στην πυροβολαρχία που είναι στην ενδοχώρα!!
    Τι βεληνεκές έχει ένα πυροβόλο μιας φρεγάτας??
    Αντέ και βάζει πυροβόλα??
    Πόσο κοντά πρέπει να τα στείλει κοντά στην ακτή για να μπορέσουν να φτάσουν να χτυπήσουν τις αντιεροπορικες πυροβολαρχίες??
    Και μην ξεχνάς ότι κάνοντας αυτό θα αναγκαστούν να μπουν στο βεληνεκές το Ελληνικών RM70 και ΜΕ109 που υπάρχουν στην Ρόδο!!Μην ξεχνάς ότι και εμείς έχουμε πυροβολικό στα νησιά!!
    Αυτό το σκέφτηκες πριν πεις για πυροβόλα φρεγατών??

    Τώρα για αυτό που είπες περί ότι κάποιος έχασε τον πόλεμο τον πόλεμο όταν στηρίχθηκε στην αντιεροπορικη Άμυνα, δες τι έγινε το 73 στον πόλεμο του Yom Kippur και μετά πες μου!!
    Βλέπεις δυστυχώς ο Sadat δεν άκουγε τι του έλεγε ο Saad el Sazly αλλιώς τα SA2 είχαν ήδη καθηλώσει την Ισραηλινή αεροπορία καθιστώντας αδύνατο για τον Ισραηλινο στρατό να πάρει τα προγεφυρωματα των Αιγυπτίων, παρότι είχαν καλύτερα άρματα από τους Αιγυπτίους!!
    Πριν πούμε οτιδήποτε ας διαβάσουμε λίγο ιστορία!!

    1. Για πες μας ποσο κάνουνε όλα αυτα τα εναλλακτικά ???
     Εχει κανενα link ή προκειται για ονειρώξεις?

     Σου εβαλα παρακάτω τα λινκ αλλα καλό εναι να υπάρχει και εδώ.

     Στους Πολωνούς έδωσαν price and availability $10,50 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ: 208 βλήματα, 16 εκτοξευτές 4 ραντάρ 4 σταθμους κλπ

     «The proposed sale includes 208 Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement missiles, 16 M903 launching stations, four AN/MPQ-65 radars, four control stations, spares, software and associated equipment.

     In addition, Poland is authorized to buy U.S. government and contractor technical, engineering and logistics support services as well as range and test programs for a total estimated potential program cost of up to $10.5 billion.»

     λινκ: https://www.reuters.com/article/us-raytheon-poland-patriot-idUSKBN1DH2KQ

     Και υπογραψαν συμβολαιο $4,75ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΙΡΙΑ για την φαση 1 με απροσδιοριστο αριθμο συστηματων.
     «Poland signs $4.75 billion deal for U.S. Patriot missile system facing Russia»

     λινκ: https://www.reuters.com/article/us-raytheon-poland-patriot-idUSKBN1H417S

     1. 4,75δισ$ για 208 PAC-3

      On March 28, 2018 the Ministry of National Defence signed the deal worth $4.75 billion for two Patriot Configuration 3+ batteries for deliveries in 2022.[108] The purchase includes Northrop Grumman’s IBCS Battle Command System and four fire units equipped with four AN/MPQ-65 radars, 16 launchers, four Engagement Control Stations, six Engagement Operation Centers, 12 IFCN Relays and 208 PAC-3 MSE missiles.[109] In the Phase II, Poland plans to order six further batteries equipped with an AESA radar and Raytheon’s SkyCeptor interceptors.[110]

   2. @PANOS

    Με ναυτικα πυροβολα θα πληξουν μια ΑΑ συστοιχία κρυμμενη και διεσπαρμενη στα ορεινά πευκοδάση της Ρόδου; Διαβασε τι παραλογισμος ειναι αυτο που εγραψες. Η εποχη των ντρέντνωτ παρηλθε.

    Αυτο που λεμε ειναι απλο
    1. Δεν χρειαζονται πανακριβα πλοια αεεαμυνας περιοχης.
    2. Το Αιγαιο ελεγχεται περιφημα με πλεγμα αντιπροσβασης, ΤΠΚ, υποβρυχια. Οποιοδηποτε πλοιο μεγεθους μεγαλυτερο απο ΤΠΚ πρεπει να εχει κυρια αποστολη το ΑSW.
    3. Δεδομενων των οικονομικων δυνατοτητων της χωρας, Στρατός και Αεροπορία εχουν προτεραιοτητα εναντι του Ναυτικου.

    1. Αγαπητε NF
     δες τα link που ανάρτησα (αν εγκριθούν) με τιμές Patriot PAC 3 με τα βλήματα PAC3 της LM για τους Πολωνούς.

     Δεν γράφω εγω για το θέμα των πανάκριβων ή όχι πλοίων αεράμυνας περιοχής.

     Γράφω για το απίστευτο που μας ΠΟΥΛΑΕΙ ο τύπος ότι:
     «Mε ένα δις ευρώ μπορείς να έχεις:
     6 πυροβολαρχίες Patriot PAC3 με 36 εκτοξευτές και 900 βλήματα» !!!!
     Και ότι δεν χρειαζόμαστε φρεγάτες θα τα βολέψουμε όλα με αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά.

     Τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μεγάλης/ μεσης εμβέλειας ειναι μαλακοί και εύκολοι στόχοι απέναντι σε τακτικό πυροβολικό (οβίδες διασποράς και ρουκέτες) γιαυτό και δεν μπορουν να τοποθετηθούν σε νησια ανατολικού Αιγαίου, χρειαζονται αμυντικό βάθος

     1. Έχεις απόλυτο δίκιο

      1) στην ευκολία προσβολής συστοιχιών όπως οι Patriot αν αυτοί τοποθετηθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι επιλογές είναι αρκετές (UCAV, αεροπορία, πυροβολικό, ειδικές δυνάμεις κλπ)

      2) στην συνταγή ήττας του να θέλεις να νικήσεις σε ένα πόλεμο με Α/Α όπλα απέναντι στην αντίπαλη αεροπορία. Η αεράμυνα πρέπει απλά να συμπληρώνει την ΠΑ και το ΠΝ, σε καμία περίπτωση να τα υποκαθιστά…

    2. @NF
     Για στόχους πολύ υψηλής αξίας, κατευθυνόμενα πυρομαχικά VULCANO 127mm 70Km (υπάρχουν και για ξηράς 155mm)
     Radar που εκπέμπει εντοπίζεται με απόλυτη ακρίβεια.

     Για εμάς το Αιγαιο είναι ενδοχώρα, αν χάσουμε το ναυτικό του έλεγχο και το μετατρέψουμε απλώς σε anti access χώρο για τους τουρκους, παραχωρούμε πολλά σκαλιά πρωτοβουλίας πλεονεκτημάτων και κυριαρχίας, είναι σαν να επιλέγουμε στρατηγική ανταρτοπολέμου σε εισβολή τακτικού στρατού από ξηρά αντί για υπεράσπιση επι των παραμεθόριων περιοχών (αυτό θα είναι νόημα μόνο εάν η ισχύς μας ήταν χαοτικά μικρότερη των τουρκων).

    3. Ακουσατε πλεγμα αντιπροσβασης απο το Γριβα και καλα κανατε, αλλα δεν ακουσατε τα υπολοιπα.
     χωρις πλοια στη θαλασσα ειμαστε τελειωμενοι. Παρτε το χαμπαρι και αφηστε τα πλεγματα και τα συρματοπλεγματα.
     Η προτεραιοτητα Στρατου εναντι Ναυτικου, σε μια αρχιπελαγικη χωρα διασπαρτη με νησια, ειναι το λιγοτερο ανοητη και ειμαι απολυτως επιεικης.
     Εκτιθεστε.

 22. 4.5 δις το λιγοτερο για 4 πλοια με 32 Αster 30, και κατα τα αλλα γυμνα

  Γελαω με τους 24 MICa και την ομιοτυπια!!!!

  δηλαδη ποιο το πλεονεκτημα του πλοιου ακριβως;

  Μικρο εκτοπισμα, φανταστικο ρανταρ αλλα λιγα βληματα, και καμια απολυτως ομοιοτυπια , μεχρι να τοποθετηθουν οι MICA . Νεο συστημα μαχης, νεα ηλεκτρονικα, νεοι κινητηρες, νεα φιλοσοφια, αλλα ΝΑΙ!!! ΖΗΤΩ!!! Αργοτερα, ΘΑ βαλουμε MICA!!!

  Eνα πραγμα πετυχε σωστα το ΠΝ και αυτο ηταν η oμοιογενεια του στολου με τις 10 S.
  Και μπραβο του.

  Τωρα παμε σε ενα ναυτικο δυο τεχνολογιων, δυο φιλοσοφιων, αλλα ναι! ο Aster 30 ειναι καλυτερος πυραυλος απο τον SM2! Ναι! ειναι και οριακα φθηνοτερος! Ουαου!

  Ενταξει ομως, δειτε την αναποδη πλωρη τι μουρατη που ειναι! ε; Δεν ειναι; ε ναι ειναι!

  Ας παμε λοιπον στις Μπελαρες και ας δωσουμε ενα σκασμο λεφτα για 4 πλοια που θα ειναι στο οριο τους , χωρις δυνατοτητα να εκσυγχρονιστουν στο μελλον, με οριακους χωρους, πλοια που δεν θα ειναι ουτε ASW ουτε AAW αλλα κατι ενδιαμεσο.

  Πηραμε Ραφλ? Ναι. Θελουμε να δωσουμε προγραμματα σε Γαλλους? Να δωσουμε. Ας παμε για 4+2 υποβρυχια απο τα νεα που σχδιαζουν τα SMX.

  Πλοια , υπαρχουν οι FREMM. Μεγαλα σκαρια, δοκιμασμενα. Βεβαια και παλι ειναι αργα, οπως και οι Μπελαρες,
  αλλα τουλάχιστον εχουν εκτοπισμα!

  Σε καθε περιπτωση, μακρια απο τους Γαλλους στα πλοια.
  Δεν υπαρχει κανενας λογος.

  Το εχω πει και θα το ξαναπω.

  Χρειαζομαστε 10 πλοια και οχι 4,
  χρειαζομαστε 4 πλοια καθαροαιμα αεραμυνας με οτι αντιπυραυλικο υπαρχει διαθεσιμο,
  Phalanx, RAM, laser (αργοτερα), μεγαλα σκαρια, ικανα να παρουν μελλοντικες αναβαθμισεις, επιπλεον ΜΕΑ,
  να φερουν καταδρομεις , να μπορουν να δεχτουν Σινουκ, να μπορουν να μεινουν στη θαλασσα για εβδομαδες με ανεση, να μπορουν αν δεχτουν πληγματα και να επιβιωσουν.

  Ας δωσουμε το σκασμο μας απο τα λιγοστα λεφτα μας τη στιγμη που μπορουμε να αποκτησουμε ΑΑΠ με τα Τικοντερογκα και να καλυψουμε τις 4 S που μας λειπουν αμεσα, και να παρουμε και οπλα που θα τα βαλουμε στα σκαρια μας αργοτερα.

  Οι Μπελαρες θα κοστισουν οχι μονο σε αγορα αλλα και σε χρηση.
  αλλο πλοιο το ενα αλλο το αλλο. αλλα συστηματα, αλλη εκπαιδευση, αλλοι εκπαιδευτες, αλλες πιστοποιησεις, αλλη φιλοσοφια.

  Ενας μαυρος αχταρμμας, αλλα τι να περιμενει κανεις; Στην Αγγλια, ψαξτε το, σχεδιασουν την επομενη τους κινηση εδω και πανω απο 10 χρονια.
  εμεις δε μασαμε ομως! Τελευταια στιγμη ολα, πατεντες, και εχει ο θεος και η παναγια.

  Οτι να ναι για αλλη μια φορα.

 23. Για να γινει αντιληπτο τι παραφροσυνη ειναι οι Μπελχαρες, η Σιγκαπούρη το 2017 αγορασε 2 συστηματα SAMP/T (δυο μοιρες δηλαδη) με 100 Αster 30 εκαστη, προς 610.000.000 ευρω. Για αντικατασταση των Χωκ.

  https://www.defensenews.com/land/2018/03/29/singapore-confirms-delivery-of-aster-30-missile-with-video-post/

  Καθε συστοιχια φερει 4-6 οχηματα εκτοξευσης, με 8 σωληνες εκτοξευσης ανα οχημα, δηλαδη 32-48 ετοιμα βληματα προς εκτοξευση ανα συστοιχια, συν 1-2 αναχορηγιες. Ολα αυτα προς 326.000.000 ανα συστοιχια.

  Με κοστος οσο μια Μπελχαρα των 32 Αster-30, παιρνετε 4 συστοιχιες SAMP/T με 128-192 σωληνες και 400 βλημστα.

  Κρατατε δυο συστοιχιες στην κυριως Ελλαδα προς αντικατασταση των Χωκ, και στελνετε μια στη Ροδο και μια στην Κυπρο.

  Η Ροδος απεχει 400 χιλιομετρα απο την Κυπρου. Το βεληνεκες του Αster 30 ειναι 120 km. Μια μοιρα στη Ρόδο, αλλη μια στην Κυπρο, καο λυνετε το προβλημα της Κυπριακης αεραμυνας, κλεινετε το νοτιοανατολικο Αιγαιο, καλυπτετε το 50 % της θαλασσας μεταξυ Ροδου Κυπρου, και σχεδον ολη τη θαλασσα μεχρι το Καστελλοριζο.

  Ο Στρστός Ξηρας εχει δικα του αντιαεροπορικα για αεραμυνα σημειου, τημ αεραμυνα περιοχης την αφηβει στην Αεροπορια. Δεν καταλαβαινω γιατι οι ναυταιοι πρεπει να εχουν δικη τους αεραμυνα περιοχης.
  Ο κλαδικος εγωισμος και η μεγαλομανία των ναυταίων εχει ξεπερασει καθε οριο.

  ΛΥΣΗ:
  4 συστοιχιες SAMP/T 1.3 δισ. ευρω
  4 Gowind 2500 προς 1.5 δισ. ευρω,
  ( ή 4 ολλανδικες ελαφρες φρεγατες)

  Θα ρωτησει κανεις γιατι οχι Patriot που ηδη εχουμε. Διοτι το SAMP/T ειναι νεοτερο και καλυτερο, και κυριως διοτι ο Θείος Σαμ δεν μας αφηνει να παμε Patriot στην Κυπρο, ενω οι Γαλλοι δεν εχουν κανενα απολυτως προβλημα.

  1. Αν και θα ήθελα τις μπελάρες με 16 αστερ 30 και 16 Μίκα σε Α 35 δεν……
   Δυστυχώς οι Γάλλοι πάσχουν σε βλήμα που να χωράει σε 2αδα η 4αδα.
   Η θα πρέπει να πάμε στις ολλανδικές οι οποίες αν ισχύει η τιμή προς 600 εκατομμύρια το πλοίο να πάρουμε 6,με τα υπόλοιπα 2 υποβρύχια από Γερμανούς (δυστυχώς),να γίνει η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ η με το πρόγραμμα τις saab η με αντίστοιχο πρόγραμμα από τους Ολλανδούς.
   Περισσεύουν 600-700 εκατομμύρια από σύνολο 5,5 δις τα οποία η τα ρίχνουμε σε 2 ολλανδικές κορβέτες η τα κάνουμε 2 επιπλέον υποβρύχια.
   6 φρεγάτες = 3.6 bills
   2 type 214 = 800 mills
   2 κορβέτες = 700 mills
   4 ΜΕΚΟ up = 220 mills η προσφορά της saab
   Η εναλλακτικά όχι κορβέτες και πάμε για συν 2 υποβρύχια.
   Το κόστος είναι κοντά στα 5,5 δις αλλά τουλάχιστον ανανεώνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του Π.Ν
   Ας μείνουν οι Γάλλοι με τα Ραφάλ που ήδη πήραμε και την μελλοντική παραγγελία για 2η μοίρα.
   Δυστυχώς η τσέπη μας δεν αντέχει πλοίο του δις και να μην είναι όπως πρέπει.

   1. @Μανος
    Αν οι Ολλσνδοι δινουν τιμη φρεγατας 600 εκ. , θα επρεπε να εξετασουμε παρα πολυ σοβαρα την προταση τους.

    1. @NF
     Νομίζω ότι η ολλανδική πρόταση δεν έχει πολύ αναλυθεί για να γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει.
     Είχε γραφτεί ότι είναι κάτι λιγότερο από 600 εκατομμύρια το πλοίο πιθανόν στα 550,αν ισχύει τότε στα 6 πλοία λόγω οικονομίας κλίμακας θα είναι κάτι λιγότερο γιατί η πρόταση τους αφορούσε 4 πλοία.
     Νομίζω ότι με τους Ολλανδούς μπορεί να ανανεωθεί ο στόλος και θα μπορούσαμε να κρατήσουμε και 4 S σαν πλοία δεύτερης γραμμής και να έχουμε τις οροφές που θέλει το Π.Ν σε πρώτη φάση μέχρι να αποφασίσουν τι θα γίνει με την ευρώ κορβέτα.

   2. Οι τιμες των Sigma ειναι χωρις οπλα και FOS. Οποτε για αυτα βαλτε αλλα 300εκ για να ειμαστε μεσα.
    Παλι κοντα στο δις θα βγουν αλλα θα ειναι σαφως ανωτερα πλοια με μεγαλυτερη ισχυ πυρος και συμβατοτητα με τα υπολοιπα πλοια του στολου μας αφου θα φερουν τα ιδια οπλα.

    Αυτος ειναι ο λογος που ειμαι υπερμαχος των Τικοντερογκα.
    Τα οπλα ερχονται δωρεαν τα βληματα αγοραζονται τωρα και μπαινουν σε υπηρεσια αμεσα, και μολις χτιστουν οι Sigma/Arrowhead/Type 31 παιρνουν τα οπλα τους.

    Κερδιζουμε χρονο αφου εχουμε αμεση ενισχυση και ετσι μπορουμε να παρουμε το σκαρι που θελουμε και να το διαμορφωσουμε στις αναγκες μας.

    Επισης 4 πλοια ειναι αστειο ειδικα με τα ναυπηγεια να χρεωκοπουν για 350εκ.
    Δεκα χρειαζομαστε δεκα πρεπει να χτιοσυμε. Τα υπολοιπα χρηματα θα ερθουν απο επομενους προυπολογισμους.

    Με 10 Sigma στα 600εκ εκαστη , σε μεγαλυτερη διαμορφωση στους 6000τν (+50εκ) και με το επιπλεον κοστος του μεγαλυτερου πλοιου να καλυπτεται απο την οικονομια κλιμακος λογω του μεγαλου αριθμου τους (αλλο 4 και αλλο… 10!!!) και με τα οπλα των Τικο και των S ετοιμα, το κοτος του προγραμματος δεν θα ξεπερασει τα 800εκ ανα πλοιο με ολα μεσα.

    Αλλα μπορουμε να παμε και σε φθηνοτερα σκαρια οπως η Arrowhead 140 που ειναι 500εκ και μπορει να παει χαμηλοτερα για 10 πλοια και ειναι και 5700τν. Πλοιαρα δλδ οχι αστεια. Και παλι θα χρειαστει επιπλεον κοστος ωστε να μπουν σε αυτη οι ΜΚ41 με τα διπλασια κελια.

    Εκει παμε σε 550εκ το σκαρι που σημαινει οτι στα 10 πλοια γλιτωνουμε 1δις. Το λιγοτερο.

    Χονδρικα, με λιγοτερο απο 10 δις μπορουμε να αποκτησουμε σε βαθος 15ετιας 10 πλοια με 61 κελια
    κομμενα και ραμμενα στις αναγκες μας και να εχουμε και ενα συστημα για το χτισιμο επιπλεον πλοιων γιατι μεχρι τοτε θα εχει ερθει και η ωρα των ΜΕΚΟ.

    Αυτες εκσυγχρονιζονται αμεσα, με τα ιδια συστηματα που θα μπουν στο νεο σκαρι για ομοιοτυπια.

    Με λιγα λογια, 4 Τικο +2 για ανταλλακτικα, με κοστος 2δις για τα βληματα τους,
    Εκσυγχρονισμο ΜΕΚΟ με αναδοχο τον σχεδιαστη/ναυπηγειο του νεου πλοιου, και εναρξη του προγραμματος για 10 πλοια με τα υπολοιπα χρηματα. 3,5 δις ειναι υπεραρκετα για τα δυο πρωτα πλοια και τις ΜΕΚΟ και στην πενταετια που θα χρειαστουν επιπλεον χρηματα θα εχουμε πλεον αλλο προυπολογισμο. 10 πλοια θα παρει 12-15 χρονια να χτιστουν. Θα υπαρχουν χρηματα τοτε αφου θα υπαρχει ηδη το προτζεκτ και θα τρεχει.

    Σε 15 χρονια λοιπον θα εχουμε 10 πλοια των 6000τν +4 ΜΕΚΟ που θα ειναι καιρος να αποσυρθουν και θα εκιννειται η διαδικασια αντικαταστασης τους ιδανικα με αλλα 4 πλοια ιδιου τυπου μια και το προγραμμα ειναι ηδη ετοιμο.

    1. Όπου και να διάβασα για την ολλανδική πρόταση είναι με πλήρη φόρτο και Υποστιρηξη 600 με δυο ραντάρ 550 με ένα. Δυο (8) κελιά essm.με δυνατότητα να γίνουν 4(8) που σημάνει κατά προσέγγιση αλλά 60 εκ.Δηλαδή 660.
     Επισεις οι φρεγάτα κορβέτες που μας προτείνουν για ενδιάμεση είναι οι του 10514 που πήραν Μεξικό και ρούμανια με τίμημα 350 εκ έκαστη
     Με fos Κα ένα φόρτο όπλων
     Αν λοιπόν υποθέσουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φαλανξ οτομελαρα χαρπουν και ότι άλλο ικανό από τις κοντανίερ και με διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια ως την πρώτο λίφτινγκ, φανταστείτε συνδυασμούς για 8 νέα πλοία.
     Συν 4 μεκο και αν θελουμε δυο ακόμη μεταχειρισμένα ίδιων δυνατοτήτων και χρόνου ζωής με της ΜΕΚΟ με σχετικά μικρό τίμημα.
     8 νέα πλοία 4 ή 6 με χρόνο ζωής 15-20 χρόνια με κόστος περίπου 4,5 δις.
     Αν κάπου κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με

     1. Η Ρουμανια πήρε GOWIND

      Η Ολλανδική πρόταση τεχνικά και επιχειρησιακά είναι πολύ δυνατή ειδικά με 2 radar /APAR2

      Μπορεί να υποστηρίζει και SM2
      Έχει και Electric propulsion

      Το θέμα είναι πως η συγκεκριμένη έκδοση δεν έχει άλλους πελάτες με ότι αυτό συνεπάγεται σε ρίσκο κατασκευής και ευκολία κόστος διατήρησης σε υπηρεσία

      Αυτή και η ARROWHEAD/IVH δείχνουν πως μπορεί να βρεθούν πλοία ικανότατα σε αεράμυνα περιοχής στα 600-650mil xωρίς όπλα /FOS

      Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με 100% πολιτκή επιλογή

     2. Εχετε δικιο ειναι με οπλα χωρις βληματα και FOS οπως λετε. Aκομα καλυτερα καθως η διαμορφωση που προτεινω πεφτει ακομα περισσοτερο για 10 πλοια.
      Αν ερχονται και μεταχ κορβετες 10514 μεσα στην τιμη ακομα καλυτερα καθως θα υπαρχει ακομα μεγαλυτερη ομοιογενεια στο στολο.

      Οι Sigma ειναι εξαιρετικα πλοια οι Ολλανδοι χτιζουν πλοιαρες παραδοσιακα το ξερουμε.

      Το ιδανικο πλοιο κατα τη γνωμη μου για τις ελληνικες αναγκες ειναι αυτο

      https://products.damen.com/-/media/products/images/clusters-groups/naval/crossover/documents/leaflet_crossover_range.pdf?rev=b55cd69503324dddb7680b3a3202d419

      Το Crossover. Στη γρηγορη διαμορφωση πιανει 30 κομβους, μπορει να φερει ε/π Chinook και 2 λοχους Πεζοναυτων, (πιθανοτατα και περισσοτερους σε διαμορφωση ferry) και εχει τη δυνατοτητα να εκτελεσει ολες τις αποστολες κανονικης φρεγατας αλλα επιπλεον αν υποστηριξει τα αμετρητα νησια μας.

      Eνδεχομενως να μπορει να παρει και ρανταρ ΑΑΠ αλλιως μετα πηγαινουμε σε Omega.

      Τελος παντων, ασκησεις επι χαρτους και ονειρα ενος ρομαντικου που βλεπει μια φοβερη ευκαιρια για αλλαγη νοοτροπιας και επαναδιοργανωση των ΕΔ και της αμυντικης βιομηχανιας με μακροχρονιο σχεδιασμο και στοχευμενες, μεθοδικες κινησεις οπως οι γειτονες.
      Και μπραβο τους. Τους θαυμαζω.

      Σε καθε περιπτωση θεωρω οτι τα Τικο ειναι χρυσαφι και πρεπει να βαλουμε λυτους και δεμενους να παρουμε 5 πλοια τουλαχιστον. Αλλωστε μεχρι να ερθει πλοιο θα περασουν χρονια και χρειαζομαστε αμεση και ουσθιαστικη ενισχυση.

     3. @Wolverine
      Μιλάμε για paper project. Μιλάμε για σκάφος με αμερικανικά κυρίως όπλα (SM2/essmII) με σοβαρούς ως προς το πρώτο γεωπολιτικούς περιορισμούς μολονότι πρόκειται για υπερτιμημένο πύραυλο που οδεύει στη δύση της καριέρας του.
      Υ.Γ.: Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την ολλανδική Πρεσβεία ή άλλες επίσημες πηγές. Μόνο ένσ άρθρο «λαγός» των γνωστών παπατζήδων της Πτώσης & Διάστρεμα.

    2. Σου έχει προσφερθεί πουθενά tchiconderoga ΚΑΙ ΔςΝ ΤΑ ΕΧΩ ΔΕΙ!!!!!
     Η LM σιγομουρμουριζε mmcs με LCS για ενδιάμεση λύση τάχα μου τάχα μου για να πετύχει ομοιοτυπια ο στόλος…
     ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ …
     ΤΑ Τchicobderoga ΔΕΝ ΑΠΟΣΕΙΡΟΝΤΑΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΦΕΔΡΕΊΑ….

     ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΆΜΠΑ!!!!!!!!

     1. Εχει κανει αιτημα ο υπουργος αμυνας. Διαβαστε το σχετικο αρθρο του Νεδου στην Καθημερινη. Προς το παρον τσαμπα εχουν παρει τη Σουδα και την Αλεξανδρουπολη.
      Δεν εχω αναφερθει σε MMSC. Δεν με απασχολει τι θελει η LM. Mε απασχολει τι θελουμε εμεις.
      Και μη φωναζετε. Ειναι αγενες και σας εκθετει.

     2. @JorgosF
      O Νέδος έχασε την αξιοπιστία του από όταν άρχισε να διακινεί τα σενάρια των ΑΒ πέρυσι.

    3. @JorgosF
     Πείτε μας παρακαλώ και κάτι: Τα όπλα που ήδη πλαισιώνουν αυτούς τους μαθουσάλες των ωκεανών χρήζουν ή όχι συντήρησης/αναβάθμισης κ.λπ.; Πότε & με τι κόστος; Έχουν ή δεν έχουν συγκεκριμένο προσδόκιμο καλής λειτουργίας; Τι να κάνουμε π.χ. 32 SM2 πολύ παλαιάς κατασκευής αν πρέπει να τους πληρώσουμε σαν καινούργιους για να τους διατηρήσουμε εν μέρει αξιόμαχους; Το θαλάσσιο περιβάλλον προκαλλεί ή όχι φθορές σε λοιπά στοιχεία του εξοπλισμού ενός πλοίου που από ένα σημείο κι ύστερα είναι beyond repair ή beyond benefit out of repair;

     1. Εχω αναφερθει διαξοδικα σε αυτο τνημα. Διαβαστε και επανελθετε να μην επαναλαμβανομαι. Ευχαριστω.

  2. Σε ευχαριστώ φίλε @NF.

   Κάτι παρόμοιο είπα και εγώ αλλά με μεγαλύτερες δυνατότητες. ( MR Shorad και Iron Dome)!!

   Πολύ εδώ θέλουν με το έτσι θέλω να κατασπαταληθει ένα κονδύλι 5,5 δις ευρώ για 4 υπό εξοπλισμένες φρεγάτες!!
   Κσι για που?
   Ανατολική Μεσόγειο??
   Ρε παιδιά υπάρχει κάποιος στρατηγικός στόχος στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να προστατεψουμε με τα πλοία κσι δεν το ήξερα??
   Μήπως υπάρχει κάποιο νησί ή βάση εκεί κρυμμένη κσι δεν το ήξερα??
   Θα μου πεις έχει πετρέλαιο!!
   Αν ποτέ βρεθεί πετρέλαιο, αυτό θα πρέπει να είναι πολύ αφελής να νομίζει ότι θα είναι δικό μας.
   Μάλλον της ExxonMobil θα είναι η κάποιας άλλης μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας
   Και τι θα κάνει το Τουρκικο Ναυτικό?
   Θα πάει να το βομβαρδίσει??
   Σοβαρολογουμε τώρα??
   Όσο για την Κύπρο, ας διαθέσει 1 δις ευρώ να πάρει 2 φρεγάτες/ κορβετες για την δική της Άμυνα!!
   Γιατί πρέπει και καλά να πάμε εμείς εκεί??
   Πόσο θα κάνουν να πάνε?
   Πόσα βλήματα θα έχουν ήδη φύγει μέχρι να φτάσουν εκεί??
   Ας σοβαρευτούμε επιτέλους!!

   1. Εδω ρε Σπύρο στην Κύπρο δεν εχουν Πυροβολικο και θα παρουν φρεγατες;

    Το Iron Dome ειναι καλο για τη δουλεια που το εχει το Ισραηλ. Εμας δεν μας κανει και δεν μας χρειαζεται, και ειναι και πανακριβο. Shorads και vshorads ευτυχως εχουμε, αν και υπαρχει ενα θεμα με τα ρωσικης προελευσης, λογω μη δυνατοτητας διασυνδεσης με την υπολοιπη αεραμυνα.

  3. Δε βαζεις Α/Α μεγαλου βεληνηκους απεναντι απο τουρκια, που εκτος απο πυροβολικο ειναι και για λουκουμι και για τα uav, ημαρτον τα θελετε και τα γραφετε;

   1. ΤΙ ΒΕΛΗΝΕΚΈΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΆ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΊΑ!!
    ΉΜΑΡΤΟΝ!!
    ΘΑ ΒΆΛΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΡΑΝΕ!!
    ΉΜΑΡΤΟΝ!

     1. Βάλω και κινουμε λέγεται για το πυροβολικό. Να βάλεις και να αλλάξεις την τοποθεσία ενός Α\Α είναι κομματάκι δύσκολο. Πόσο μάλλον σε νησί με περιορισμένο χώρο

     2. Η εξαίρεση είναι τα αντιαεροπορικά μικρής εμβέλειας όπως Pantsir,Tor και μερικά άλλα αυτοκινούμενα συστήματα.

  4. To θεμα ειναι πως τα κρυβεις ολα αυτα απο την Τουρκινη αεριοπορια (=F16, ΑΣΕΠΕ, ΜΕΑ, δορυφοροι) για να μη στοχοποιηθουν με τους SOM, η τις αλλες επιθεσεις κορεσμου. Χρειαζονται πολυστρωματικη προστασια. Δεν αγοραζεις δυο SAMP/T και τελειωσες.

  5. @NF
   Ανεξάρτητα απο το θέμα των νέων πλοίων,η επιλογή του SAMP με Aster με μέγιστη εμβέλεια 160km(ανεπίσημα) αντί για το παλιό Patriot,θα πρόσφερε και διπλάσιο αριθμό πυραύλων ανά εκτοξευτή (Patriot 4 – SAMP 8) με περιθώρια για μείγμα Aster 15/30 που θα έκανε περιττή και την αγορά ενός νέου συστήματος για αντικατάσταση των HAWK με συνέπεια να μειωθεί και η πολυτυπία(σε αυτό το σημείο) που θα ήταν μια ιδιαίτερα θετική συνεργεία,αφού θα είχε και πλεονεκτήματα στη εκπαίδευση του προσωπικού σε ένα εννιαίο σύστημα.

 24. Αν ειναι αυτή η διαμόρφωση της belhara και φτάνει στα 4 δις τότε καλύτερα sigma με περισσότερους πυραύλους και 2 ciws φουλ ραντάρ ηλεκτρονικά κλπ και μάλλον είναι και φθηνότερη.

 25. Διο Belhara με aster30 & mica για το Αιγαίο και διο Belhara με 4χΑ50 για 32χAster30 για τον ανατολική Μεσόγειο..

  Το μονο που πρεπει να προσφέρουν μαζι με τα τελεφταια ειναι (σαν ενδιάμεση λύση) τα διο lafayette τούμπανο…εκσυγχρονισμένα με a35 για mica ng και οτι μπορουν να βαλουν εναντιον ASM/UAV και ασύμμετρες απειλές γενικα σαν πλοια body guards για τις διο Belhara AAW/ASW στιν ανατολική μεσόγειο.

 26. Εξωφρενικο κοστος για 4 μολις πλοια, μιλαμε για κοστος πανω απο 1 δις το καθε πλοιο με τα οπλα. Δεν μπορουμε να βαζουμε ολα τα αυτα σε μολις 4 καλαθια.

  Μια φρεγατα του 1 δις μπορει να παει στον πατο της θαλασσας απο ενα πυραυλο του 1 εκ. ευρω. Δειτε τι επαθαν οι Βρετανοι στα Φωκλαντ απο τους Αργεντινους που ειχαν 5-6 πυραυλους Exocet ολους κιολους.

  Εχουμε να αντικαταστησουμε 10 φρεγατες S, δεν μας φτανουν τα χρηματα με τετοια πλοια, πρεπει να παμε για φτηνοτερα πλοια που να κοστιζουν το πολυ τη μιση τιμη, δηλαδη κατω απο 500 εκ. ευρω, οπως Gowind, Type-31 κτλ.

  Ποιος ειναι ο λογος για τετοια φαραωνικα σχεδια? Θα ηταν καλυτερα να αγορασουμε συστοιχιες SAMP/T με πυραυλους Aster 30 και να τους βαλουμε στα νησια του Αιγαιου ωστε να καλυπτουν ολη το Αιγαιο. Ας αγορασουμε και μια συστοιχια επιπλεον και ας τη μεταφερουμε στην Κυπρο ωστε να εχει και η Κυπρος αντιαεροπορικη αμυνα.

  Τα υπολοιπα χρηματα ας τα επενδυσουμε σε υποβρυχια, Πολλαπλους Εκτοξευτες Πυραυλων ΜLRS, βαλλιστικους πυραυλους LORA, και σε οπλα stand-off για την Πολεμικη Αεροπορια οπως Scalp, Rampage, JSOW, JDAM, Spice κτλ.

  1. και τι θα κανουν οι SAMP/T στα νησια ?
   Θα αναχαιτίσουν τις χιλιάδες οβίδες και ρουκετες του τούρκικου πυροβολικού που θα τους πιστοποιήσουν?
   Τα δισεκατομμύρια μας θα εξαντληθούν σε 1 ώρα!

   Νομίζεις ότι είναι τυχαίο ότι το ποιο προωθημένο και εκτεθειμένο σύστημα Patriot φτάνει βαριά βαριά μέχρι τη Σκύρο?

    1. Για το πυροβολικο θα προσβαλει με μη κατευνομενα οπλα τις φρεγατε??
     Σοβαρολογεις τωρα,
     θα βαλεις πατριοτ ή SMP/T σε νησια απεντι απο μηκρασιετικες ακτες και περιμενεις να επιβιώσουν εστο και 1 ώρα?

     ΕΣΕΙ ΣΟΒΑΡΟΛΟΓΕΙΣ Ή ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΒΕΙΣ ΟΤΑΝ ΛΕΣ:
     «Mε το ίδιο ποσό.
     6 Patriot PAC3 ή 6 David’s Sling. 6 πυροβολαρχίες εκαστι με 6 εκτοξευτηρες. 900 βλήματα με δυνατότητα και αντιεροπορικης και αντιβαλλιστικης Άμυνας. Κάθε πυροβολαρχία μπορεί να έχει άμεση δυνατότητα να ρίξει 24 βλήματα.
     10 Πυροβολαρχίες MR SHORAD εκαστι με 5-6 εκτοξευτηρες με δυνατότητα εκτόξευσης 24 βλημάτων ακτίνας 50 χλμ ( πάντα σε περιφερειακή διάταξη γύρω από τα Patriot η David’s sling, για παραπάνω προστασία).
     10 πυροβολαρχίες IRON DOME. Συστήματα αποδεδειγμένα κορυφαίο για αντιβαλλιστικη άμυνα στόχων υψηλής αξίας ( συστοιχίες Patriot από τυχόν επίθεσης με πυραυλους).
     Αγορά επιπλέον Scalp για την αεροπορία.
     Εκσυχρονισμος των 4 ΜΕΚΟ2000ΗΝ
     6 Gowind2500 σε διαμόρφωση ΗΑΕ, με RAM και 16 Μica.»

     Για πες μας ποσο κάνουν 6 πυροβολαρχίες patriot PAC 3 και 900 βλήματα PAC3MSE

     «Raytheon gets OK for $10.5 billion Patriot sale to Poland: Pentagon
     The proposed sale includes 208 Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement missiles, 16 M903 launching stations, four AN/MPQ-65 radars, four control stations, spares, software and associated equipment.

     In addition, Poland is authorized to buy U.S. government and contractor technical, engineering and logistics support services as well as range and test programs for a total estimated potential program cost of up to $10.5 billion.

     Link: https://www.reuters.com/article/us-raytheon-poland-patriot-idUSKBN1DH2KQ

     Και εδώ ένα νεότερο φτηνότερο αλλα πλέων δεν λενε τιπεριλαανεται στα 4,75bil και μιλαμε παντα για την φαση Ι του προγραμματός τους

     «Poland signs $4.75 billion deal for U.S. Patriot missile system facing Russia»
     https://www.reuters.com/article/us-raytheon-poland-patriot-idUSKBN1H417S

   1. @ PANOS

    Δεν ειπα να τα βαλουμε στη Σαμο και τη Χιο απεναντι απο τα Τουρκικα παραλια, αλλα να τα διασκορπισουμε ρανταρ και εκτοξευτες στα υπολοιπα νησια ωστε να υπαρχει μια Αντιαεροπορικη ομπρελα απο τον Εβρο μεχρι την Κρητη, αλλα και στην Κυπρο. Μπορουμε να τα συνδεσουμε ολα με οπτικη ινα ωστε να λειτουργουν ως ενιαιο αποκεντρωμενο δικτυο που να καλυπτει ολοκληρο τον Ελλαδικο χωρο και ταυτοχρονα θα παρεχει πληροφοριες σε αεροσκαφη και πλοια.

    Οι 4 μονο φρεγατες με τετοια αντιαεροπορικα συστηματα τι ρολο θα εχουν? Εμεις δεν χρειαζομαστε 4 αλλα 10 φρεγατες.

   2. @Panos
    Το βορειο ακρο της Ροδου απεχει καπου 23 km απο την απεναντι μικρασιατικη ακτη. Η κεντρικη και νοτια Ρόδος πολυ περισσοτερο.
    Θα γινει χρηση τεχνικων καλυψης-αποκρυψης-παραλλαγης-διασπορας, ενω το γεγονος οτι ειναι αυτοκινουμενο επισης βοηθαει. Το περιβαλλον της Ροδου προσφερεται για αυτα.

    Στα Φωλκλαντς το 1982 φανηκε οτι τα πλοια αεραμυνας περιοχης δεν επιβιωνουν απεναντι στην Αεροπορία.
    Αντιθετως, στο Γιομ Κιπουρ το 1973, αλλα και αλλου, φανηκε οτι τα επιγεια ΑΑ επιβιωνουν υπο προϋποθεσεις.

    Δεν θες Ρόδο; Ας πανε Κάρπαθο. Λυσεις υπαρχουν.
    Tι ειναι ποο δυσκολο να εντοπιστει και να βληθει; Μια φρεγατα που ξεχωριζει σαν τη μυγα μες στο γαλα στη θαλασσα, ή μια επιγεια ΑΑ συστοιχια με τα επιμερους στοιχεια σκορπισμενα σε αποστασεις εκατονταδων μετρων και κρυμμενα στη βλαστηση και το αναγλυφο;

 27. Πρώτον συγχαρητήρια στο DR για την αποκλειστικότητα από την MBDA.
  Φαίνεται η απογοήτευση αρκετών σχολιαστών για τον αριθμό των πυραύλων ,ειδικά αυτών μέσης ακτίνας που είναι και αυτοί που θα σηκώσουν μεγάλο βάρος επιθέσεων κορεσμού,που κατά γενική ομολογία είναι και το ζητούμενο στο κλειστό περιβάλλον του Αιγαίου.Η αδυναμία των Γάλλων να βάλουν στο κελί 4πυραυλους είναι καταλυτική διαφορά.Στο άρθρο βέβαια αναφέρεται να τοποθετηθούν Mica στα πλαϊνά του υπόστεγου ,24 γράφεται αλλά δεν ξέρω κατά ποσο η διαφορά στην ποιότητα του mica ng ,καλύπτει την διαφορά με 32essm.Και όλα αυτά χωρίς Mdcn που ήταν και το βασικό επειχηρημα επιλογής ενός ακριβού πλοίου.
  Και όλα αυτά γιατί ενώ θέλαμε φρεμμ σε μέγεθος ,προσπαθούμε να τραβήξουμε την bel να γίνει φρεμμ λες και είναι από λάστιχο.
  Δεν καταλαβαίνω των λόγο αφού μπήκαν και οι Ιταλοί με φρεμμ στο παιχνίδι γιατί δεν μοιράζουμε το προγραμμα και στους δυο.Αν μπορούσαμε να πάρουμε μια μεταχειρισμένη φρεμμ του ιταλικού ναυτικού για ενδιάμεση λύση και μια νέα ναυπήγηση θα λύναμε το θέμα των mdcn και αριθμό πυραύλων. 2belharra για την ώρα και κοινά συστήματά και όπλα .Μοιραζεται η χρηματοδοτιση και ο εκσυχρονισμός των meko εδώ και εννοείται και ταχύτερη παράδοση των πλοίων και ισως να περισσσψουν από τα 5,5 και για κανένα 214 .

 28. Καμια σχεση τα Φώκλαντ με το Αιγαίο. Η εκστρατεία των άγγλων στο Νοτιο ημιαφαιριο με το Αιγαίο.

  Εκει δεν υπήρχε αεροπορική κάλυψη. Δεν υπήραν ρανταρ, δεν υπήρχε τπτ!!!

  Να πάρουμε SAMP/T. Μάλιστα. Και…επακούμβιση πώς θα κάνεις;

  Η Κύπρος ας φροντίσει, επιτέλους, μόνη της την άμυνά της.

  Και να πάρουμε μικροτερο πλοιο, με λιγότερους πυραύλους. Αυτό πως θα επιβιώσει;

  1. @ gk

   Αυτα που γραφεις εχουν λογικες αντιφασεις.

   Στα Φωκλαντ δεν υπηρχε αεροπορια, ενω αντιθετως εμεις εχουμε.

   Ενα μικροτερο πλοιο θα επιβιωσει επειδη θα εχει πυραυλους μεσαιας ακτινας ESSM / MICA NG / CAMM και επειδη θα παρεχει προστασια η ΠΑ με αεροσκαφη Rafale, F-16, Mirage 2000, και η αντιαεροπορικη ομπρελα του SAMP/T με πυραυλους Aster 30 στα νησια.

   Επακουμβηση θα κανεις με τις 8-10 φτηνοτερες φρεγατες Gowind / Type-31 / Sigma / MEKO που θα αγοραστουν αντι των 4 φρεγατων Belharra.

   1. Μα δεν μπορούμε να μπερδευουμε την χρησιμότητα με των αντιεροπορικών με πλοίων (ή το ένα ή το άλλο).

    Μα αυτο λέω οτι εμεις εχουμε αεροπορια που θα προστατεύσει το ΠΝ ενώ στα Φωκλαντ δεν υπήρχε.

    Η Τ31 γιατί είναι φθηνότερη;

    1. Φίλε μου άμα κάτι πράγματικα έκανε την διαφορά στα Foklands από το να χάσουν όλα τα πλοία τους οι Άγγλοι, αυτά δεν ήταν αλλά από τα Sea Harrier!!
     Άμα δεν υπήρχαν αυτά τώρα τα Foklands θα λέγοντουσταν islas Malvinas!!!
     Δες πόσες καταριψεις είχαν αυτά εις βάρος των Αργεντινικων υποοπλισμενων Skyhawk και πόσες είχαν τα Α/Τ!!!
     Αν είχαν ακόμα 10 excoset οι Αργεντινοι και ειχαν αχρηστεύσει ένα από τα αεροπλανοφορα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα!!

  2. @gk
   Στο Αιγαιο καλυπτεται μια χαρα απο την Αεροπορια και το επιγειο δικτυο αεραμυνας της χωρας. Στην Ανατολικη Μεσογειο μπορει να απομακρυνθει απο τις ελληνικες ακτες τοσο οσο επιτρεπει η αεροπορικη καλυψη. Στην υπολοιπη Ανατολικη Μεσογειο, μονο με υποβρυχια.

   Αν θελουμε επακουμβηση να κρατησουμε σε υπηρεσια την «Ελλη» και τη «Λήμνο». Να τους βαλλουμε και εμβολα στην πλωρη οπως στις αρχαίες τριήρεις, να διεμβολίσουμε στα ύφαλα τον π@ύστη τον Τούρκο, να τον βυθισουμε αυτανδρο, να μαθει.

   1. Το επακούμβιση το έγραψα γιατι ακομα και για αυτήν την ενέργεια θελεις πλοία και όχι ανυτιεροπορικα και επάκτιες πυροβολαρχιες στα νησιά

 29. για αυτα που θα πω δεν εχω προθεση να καταφερθω κατα του σαιτ ..αλλα η πληροφορηση ειναι αρκετα λαθος και καλο θα ηταν να μας πει και τις πηγες ..δηλαδη με ποιους μιλησαν απο την εταιρια γιατι αμα ηταν τιποτα εκπροσωποι τυπου και τετοια κουραφεξαλα ..αρες μαρες κουκουναρες σας ειπαν ….γεγονος ειναι οτι θα παμε σε μικα και οχι καμμ για πολλους λογους ….απο εκει και περα το πλοιο θα εχει 100% α70 κελια ..τωρα αν μεσα την καθε στιγμη επιλεγει να εχει και αλλο φορτο το ναυτικο και οχι σκαλπ ειναι αλλο θεμα ….με λιγα λογια για να ξερει ο κοσμος το ναυτικο θα παρει ενα πλοιο οπως ηταν περιπου η φρεμμ που ειχε σχεδιαστει για το ελληνικο πολεμικο ναυτικο …32 αστερ 32 μικα και 8 σκαλπ κατ ελαχιστο…….επισης τα βληματα θα μπαινουν και σε 2αδες και σε 4αδες ειναι λαθος η πληροφορια οτι δεν μπαινουν ….

   1. ε καλα δεν πεταμε και τις κοτσανες που λες εσυ ……και επι ευκαιριας ακουω διαφορα για επιθεσεις κορεσμου ..αληθεια εχετε σχεδιασει ποτε και εκτελεση κατι τετοιο ?ξερετε τι απαιτησεις εχει ?…πληροφοριακα κανενα ναυτικο του πλανητη δεν προκειται να κανει κατι τετοιο γιατι καηκε αν το κανει και δεν θεωρηται καθολου σοφη τακτικη και κινηση ασχετος οτι χρειαζεται θεους και δαιμονες κατι τετοιο….επισης αυτο με τα ρανταρ και τον οριζοντα ειναι να γελαν και οι πετρες …και οριζεται για καπου στον μεσαιωνα…τωρα πιστευε εσυ οτι ειναι μποφοι στο ναυτικο και θα δεσμευσουν κελια εμπρος για μικα και οχι αλλου και δεν θα κανουν και τον κοπο να υπαρχει και ενας α70 ….ειναι ηλιθιοι ολοι και εσυ ο εξυπνος …να επεφτες και καπου μεσα μια φορα ετσι για το γαμωτο καλα θα ηταν …

     1. να που και στον κοσμο οτι εσκυζες τα ρουχα σου οτι δεν μπαινει ραμ στο πλοιο ….δεν το αντεχει το υποστεγο ελεγες ….ετσι ?.. για ξερουν με τι εχουν να κανουν …οπως επισης ακουγες τρελο και παραλογο το κοστος για το ραμ ..και δεν πιστευες τα 40εκ που κοστιζει και οτι δεν ειναι καθολου φθηνα τα πυραυλακια … τωρα για μαθεις και κατι διαβαθμισμενο ..ακομα και προφορικη πληροφορια για στοχο στο χ σημειο αρκει ..για βολη με εναν αστερ πχ η αντιστοιχο …απλα προφορικη πληροφορια …εστω δια τηλεφωνου….οταν μεγαλωσεις θα σου πω και το πως……καληνυχτα

     2. @DV1-GR
      Το ότι κάποια στιγμή συζητάγαμε για πλοία χωρίς δεν το έβγαλα από το κεφάλι μου:
      https://navaldefence.gr/ciws-for-belharra-helleniques/
      Υπήρχαν δημοσιεύματα στο Mer et Marine η στο Mer et Defence που γράφαν αυτό που μετέφερα πως ήταν αδύνατη η τοποθέτηση RAM στο συγκεκριμενο σημείο αφού στο γαλλικό πλοίο βρίσκετε η κεραία δορυφορικών επικοινωνιών του συστήματος SYRACUSE
      Ψάξε τα τότε σχόλια μου για να βρείς τα LINKS!!

      Είπαμε η Γη είναι επίπεδη !!

     3. συγνωμη οτι λαλακια γραφει το χ,ψ σαιτ την περνεις και την κανεις σημαια .και το νομιζεις αυτο γνωση ?….στοιχειωδη λογικη να εχεις καταλαβαινεις περι τι παπαριας προκειται …καθε μερα και αλλο πραγμα γραφεται ..εδω και εκει για αυτο και οι κ@λοτουμπες σου δεν εχουν τελειωμο ….αλλο γνωριζω και αλλο ακουσα η νομιζω ….

 30. Εφοσον τα 16 Αστερ30 και τα 16 Μικα φαινονται λιγα, γιατι δεν επιλεγουμε Κροταλ μκ3 που μπαινουν και ανα 2 σε καθε κελι; Οποτε θα εχουμε 24 Αστερ30 και 16 Κροταλ μκ3. Επισης αντι για το Ram στο επιστεγο, μπορει να τοποθετηθει ενας επιπλεον Α35vls για ακομα 16 Κροταλ μκ3.

  1. Οι ίδιοι οι Γάλλοι αποσύρουν το CRTOAL από ναυτικό και αεροπορία διότι είναι παλιό με προβλήματα υποστήριξης και ανεπαρκέστατες επιδόσεις κατά χαμηλά ιπταμενων στόχων

   1. Αν μπαινουν 2 Μικα σε καθε κελι Α35 παω πασο. Εισαι σιγουρος ομως για τον κροταλ; Εδω πουλανε τα κροταλ μκ3 ως κορυφαια shorads. Αληθεια o rim116 ποσο καλες επιδοσεις εχει εναντι χαμηλα ιπταμενων στοχων;

    1. https://www.meta-defense.fr/en/2020/06/02/towards-a-replacement-of-the-ng-rattlesnake-missiles-in-the-french-air-force/

     https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2016-archives/euronaval-2016/4382-french-navy-lafayette-class-frigates-crotale-sam-systems-may-be-replaced-with-sadral.html

     The ageing Crotale missiles (designed in the 70ies and produces in the 80ies) are nearing the end of their shelf life. In addition, according to our information, Crotale’s effectiveness against modern sea-skimming anti-ship missiles is limited.

     Το RAM έχει σχεδιαστεί να αντιμετωπίζει χαμηλά ιπταμενους στόχους-sea skimming missiles

 31. Ακόμα και οι Κορεάτες φτιάχνουν πυραύλους σε τετράδες:

  K-VLS can be loaded with 4 LIG Nex1 K-SAAM in each cell and thus to provide all weather medium-range anti-air multi-target defense. The external appearance of K-SAAM looks almost identical to MBDA MICA and resembles also the Raytheon ESSM Block II in its operational characteristics.

  https://www.navalanalyses.com/2017/08/wonsan-and-nampo-minelayer-classes-of.html

     1. Έχει ξαναγραφεί ότι δεν φέρουν τορπιλοσωλήνες αλλά δεν έδωσα σημασία γιατί είναι αδύνατον να πάρει πλοίο το ΠΝ χωρίς τορπίλες.
      Αν πράγματι δεν έχει και δεν μπορεί να πάρει και γι’αυτό προτείνουν + 3 κελιά (για ASROC) αυξάνοντας φυσικά το κόστος, τότε είναι θρασύτατοι και αισχροί και οι δικοί μας αξιολύπητοι που τους ακούνε μέχρι τώρα.

     2. Υποτίθεται οτι η Arab εχει … και εμας μας έκαναν πρόταση βασιζόμενοι στην Arab …Οτι νανε ρε συ … Οι πληροφορίες είναι χάλι μαύρο

 32. Συγχαρητήρια στον κ. Νικήτα για την αποκλειστικότητα. Η δική μου απορία είναι σύμφωνα με τον τίτλο οι φόρτοι είναι ακόμα υπο συζήτηση δλδ δεν εχουμε τελική διαμόρφωση-τιμή για το λεγόμενο φαβορί και φτάνουμε μέσα μαρτίου; χλωμό έως σκούρο το βλέπω να προλαβαίνουμε τελικές υπογραφές ιούλιο όπως απαίτησε ο πρωθυπουργός, για οποιαδήποτε επιλογή πλοίου να ξεκαθαρίσω.

 33. @PANOS και @Π.Α

  Πραγματικά απορώ με την λογική σας!!
  Το ανάφερε μάλιστα και ο φίλος @ΝF!!
  Ο ένας μιλάει και λέει ότι τα πυροβόλα των Τουρκικών πλοίων θα βάλουν κατά των αντιετοπορικων συστοιχιων και άλλος λέει ότι θα βάλουν πυροβόλα στις Τουρκικές ακτές να βαράνε το ίδιο!!

  Καταρχήν άμα διαβάσατε καλά, πότε δεν είπα να βάλουμε σκότους Patriot σε ένα νησί!!
  Εγώ είπα και το ξαναλέω για να το εμπεδώσετε καλά.
  1 πυροβολαρχία Patriot η SAMP/T όπως λέει ο φίλος @NF.
  1 πυροβολαρχία ΜR Shorad που μπορεί να έχει μέγιστο βεληνεκές 50 χλμ
  1 πυροβολαρχία Ιron Dome.
  To ΚΑΤΑΛΆΒΑΤΕ Ή ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ!!!
  ΌΛΑ ΑΥΤΆ ΜΑΖΊ ΚΆΝΟΥΝ ΠΙΟ ΛΊΓΟ ΑΠΌ ΜΙΑ BELHARA!!!

  Τώρα για να απαντήσω περί των πυροβολων που αναφέρατε και η δύο, καταρχήν τα πυροβόλα των Τουρκικών πλοίων δεν ξεπερνάνε τα 15 χλμ!!
  Οπότε ο Τούρκος πλοίαρχος πρέπει να φέρει τόσο κοντά τα πλοία στις ακτές πού στην καλύτερη με ένα απλό πυροβόλο ή ακόμα ένα RM70 με βεληνεκές 20 χλμ θα στείλει την Τουρκική φρεγάτα να κάνει παρέα στα ψαριά!!!
  Τώρα για το πυροβολικό του άλλου φίλου, το μέγιστο βεληνεκές των Τουρκικών πυροβολων είναι 40 χλμ!!
  Οπότε για να καλύψει όλη αυτήν την απόσταση μέχρι το μέσο της Ρόδου θα πρέπει να φέρει το πυροβολικό ή τα ΠΕΠ όσο γίνεται κοντά στις ακτές!!
  Δηλαδή μέσα στο δικό μας βεληνεκές των Μ109 ή των Rm70!!!

  Τώρα να στείλει UAV όπως λέτε μερικοί εδώ!
  Καταρχήν κάθε συστήμα έχει το δικό του ραντάρ!!
  Τι βεληνεκές έχουν τα όπλα των Τουρκικών UAV??Από ότι ξέρω δεν ξεπερνάει τα 20 χλμ.
  Δηλαδή μέσα στο βεληνεκές των ΜR SHORAD!!!
  Πρώτου καν τα Τουρκικά UAV μπορέσουν να στοχοποιησουν τα PATRIOT η οτιδήποτε είναι αυτό θα έχουν μπει ήδη στο βεληνεκές των MR Shorad.
  Βαλλιστικη Πύραυλοι.
  Για αυτό είπα IRON DOME!!
  Atamca??
  Πάλι έχεις Βαλλιστικη προστασία!!
  Έχοντας αυτά τα συστήματα μαζί, ΤΟ ΞΑΝΑΛΈΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΆΡΕΤΕ ΧΑΜΠΆΡΙ, ΜΑΖΙ, και μια φρεγάτα / κορβετα περιφερειακά αυτής της Άμυνας με ΜΙCA ή ΕSSM δημιουργείς ακόμα μια επιπλέον προστασία!!
  Τώρα για τολμήσει ο Τούρκος να καταστρέψει αυτήν την Άμυνα, θα χρειαστεί να βάλει τόσες πολλές δυνάμεις ΣΤΑΤΙΚΕΣ ( Πυροβόλα) μαζί σε τόσο μικρό χώρο που πραγματικά θα γινόντουσαν βορά για την ΠΑ.
  Γιατί η δική μας ΠΑ θα επιχειρούσε από ένα περιβάλλον άκρως απαγορευτικό για την ΤΑ!!
  ΠΆΛΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΈΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΗ Α/Α!
  ΤΟ ΚΑΤΑΛΆΒΑΤΕ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ!!!
  ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΣΑΣ ΡΟ ΛΈΩ ΌΣΟ ΚΆΝΟΥΝ ΑΥΤΆ ΤΑ ΣΥΣΤΟΙΜΑΤΑ ΚΆΝΕΙ ΜΙΑ BELHARA!!
  ΜΕ ΤΕΤΡΑΠΛΆΣΙΑ ΒΛΉΜΑΤΑ!!

  Τώρα το περί στατικοτητας και βορά στην αεροπορία, δείτε τι πάθανε οι Ισραηλινοι το 73 με τα SA2 των Αιγυπτίων και μετά τα ξαναλέμε!!
  Κρίμα για τους Αιγύπτιους γιατί άμα άφηναν τον των στρατηγο Salzy να κάνει αυτό που είχε σκεφτεί, ίσως ο πόλεμος στο ΣΙΝΑ να είχε τελειώσει διαφορετικά!
  Διαβάστε λίγο ιστορία πριν μιλήσετε!

  Και αν είναι ικανός κάποιος σήμερα να μπλοκάρει ή να τυφλωσει τα Ρώσικα συστήματα δεν συμβαίνει το ίδιο εύκολα με τα δυτικά!!!

  1. Στου Πολωνους δωσανε Price & Availability $10δις Για:
   «The proposed sale includes 208 Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement missiles, 16 M903 launching stations, four AN/MPQ-65 radars, four control stations, spares, software and associated equipment.»

   Και υπογράψαν $4,75δις για την πρώτη φαση για αδιευκρίνιστο αριθμό συστημάτων patriot pac3

   Τα λινκ τα εχω ανεβάσει είναι απο το reuters.com και είναι υπο έγκριση απο τον διαχειρηστή.

   Δώσε και εσύ ενα λινκ για αυτό που λες :
   «Mε ένα δις ευρώ μπορείς να έχεις:
   6 πυροβολαρχίες Patriot PAC3 με 36 εκτοξευτες και 900 βλήματα.»

   1. Ωραία πάμε και στην δική σου εκδοχή με τις 4 φρεγάτες ΑΑW με τιμή 4 δις ευρώ!!
    Καταρχήν αυτά τα πλοία θα τα έχεις στην Σαλαμίνα.
    Πες ότι ξεκινάει κάποιο θερμό επεισόδιο και πρέπει να στείλεις δύο από αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο ή στην Κύπρο που λένε άλλοι!!
    Όταν ξεκινήσουν αυτές οι δύο νέες φρεγάτες ΑΑW θα πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΆ ΚΑΙ ΜΗ να πάνε στην ΣΟΎΔΑ ΠΡΏΤΑ, σας αρέσει ή όχι για να αναπληρώσουν τα καύσιμα που έχουν φάει μέχρις στιγμής!!!
    Επιπλέον πρέπει να πάνε μέχρι εκεί έτσι ώστε να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της ΠΑ (Ταναγρα ή Σουδα) έτσι ώστε να μην έχουν σπαταλησει τα υπερπολυτιμα όπλα που έχουν!!!
    Και αυτό μιλάμε ότι έχεις όλα τα πλοία έτοιμα για μάχη, φορτωμένα με πυραυλους, καύσιμα και όλο το πλήρωμα έτοιμο από πριν!!!
    Φτάνεις στην Σουδα και ανεφοδιάζεσε.
    Φεύγεις κσι έχεις 2 νέες φρεγάτες, 2 ΜΕΚΟ2000ΗΝ και δυο ΤΠΚ.
    Περνάς μεταξύ Κρήτης κσι Καρπάθου και με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο!!
    Καταρχήν δεν μπορείς να πας με φουλ ταχύτητα έτσι ώστε και οικονομία καυσίμου να έχεις και το σόναρ τροπιδας να μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά για τυχόν εχθρικά υποβρύχια!!
    Πάλι πρέπει να είσαι υπό την διαρκεί προστασία των F16 στην Κρήτη για να μην ξοδέψεις τα λίγα υπερπολυτιμα βλήματα που έχεις!!
    Οπότε μέχρι να βγεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει η ΠΑ που θα δίνει τον υπερ πάντων αγώνα πάνω από το Αιγαίο να διαθέσει απροσδιοριστο αριθμό αεροπλάνων που δεν θα έχει εκείνη την στιγμή έτσι ώστε τα πλοία του ΠΝ να βγουν αλώβητα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.
    Από εκεί και πέρα τα πλοία θα είναι μόνα τους!!!
    Η ΠΑ δεν θα έχει την δυνατότητα να διαθέσει μέσα για να σε προστατέψει!!
    Όσο ποιο κοντά προσπαθήσεις να φτάσεις στις ακτές της Νότιας Τουρκίας, θα είσαι κάτω από την συνεχή ενόχληση και της Τουρκικής Αεροπορίας και του Τουρκικού Ναυτικού.
    Θυμήσου ότι αυτοί έχουν όπλα με πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τα δικά σου (Atamca +200 χλμ) Οπότε πρέπει να είσαι έξω από το βεληνεκές των υπερακτιων συστοιχίων.
    Δηλαδή θα ASTER30 ή SM2 δεν θα μπορούν να προσφέρουν ουδεμία προστασία στο Καστελόριζο που λέτε!!!
    Πόσο μάλλον στην Ρόδο ή ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ στην ΚΎΠΡΟ!!
    Έστω και αν καταφέρουν κάτι τα λιγα βλήματα που έχουν θα έχουν θα έχουν φύγει τόσο γρήγορα που η διαφορά που θα έχουν κάνει θα είναι τρομερά μικρή!!
    Και σκέψου κάτι, πέρα από την Κρήτη με τα απαξιωμενα S300 δεν μπορείς να υπολογίσεις στην βοήθεια απο επίγεια Α/Α μέχρι να φτάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί εσύ θεωρείς ότι Α/Α στην Ρόδο είναι too much!!
    Πόσες ώρες μπορείς να μείνεις εκεί χωρίς να χρειαστεί να ξαναγυρίσεις στην Σουδα για ανεφοδιασμό??
    Μην μου πείτε τώρα ότι θα βγάλετε πετρελαιοφορο στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί θα βάλω τα γέλια!!
    Πες μου εσύ τι τύχη μπορεί να έχει αυτό το επιχείρημα!!!
    Ή έχετε την εντύπωση ότι η ΠΑ μπορεί να διαθέσει μια μοίρα 24 ώρες Συνέχεια πάνω από τα πλοία χωρίς να θυσιάσουμε αλλά μέρη!!

    Οπότε ας τελειώσει μια και καλή το Παραμύθι του στυλ θα βάλω 2 φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο και κλειδωσαμε την περιοχή!!!
    Ή το κουφό που μου είπες για τα πυροβόλα που θα χτυπάνε συστοιχίες!!!
    Εκτός και αν δεν έχεις μεγάλο αριθμό αεροπλάνων να διαθέσεις ή κανένα αεροπλανοφορο, τα πλοία στυλ φρεγάτας μόνα τους χωρίς την βοήθεια της Αεροπορίας δεν μπορούν να επιβιώσουν σε επιθέσεις κορεσμού!!!

    Αυτό προς το ερώτημα που μου έβαλες

    1. Μας τρολάρεις τώρα, έχεις απάντηση ή δεν απάντηση επι των τιμών?
     Γιατί αν δεν έχεις όλο το σκεπτικό σου είναι άκυρο.

     Μήπως εισαι σαν μερικά πατριωτάκια που κατά λάθος βρεθήκαν στο Mayfair έξω από αντιπροσωπία της Rolls Royce, δεν ξέραν τι έβλεπαν και κατέληξαν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα, ότι με την επιδότηση δεν πρέπει να αγοράσουν BMW, άλλα να αγοράσουν αυτό το μαύρο γυαλιστερό αυτοκίνητο που βλέπουν στην βιτρίνα, γιατί είναι μεγάλο και απέξω φαίνεται πολύ πιο ευρύχωρο.

     Υποψιάζομαι (με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας) όχι μόνο ότι δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα γράφεις, άλλα και είσαι και σχετικά νέος στο ευρύτερο τεχνολογικό αμυντικό αντικείμενο.

     1. Το ποιος τρολαρει ποιον άστο καλύτερα….
      Ωραία δεν θες PAC3.
      Παίρνουμε SAMP/T.

      Βρες μου απάντηση και σε αυτό πού σου είπα??

      Αααα ξέχασα έσει είπες ότι θα στείλεις την Φρεγάτα με τα πυροβόλα να βαρέσουν τις συστοιχίες!?
      Ή μήπως κσι για αυτό έχεις Link??
      Το ποιος έχει ιδέα ή όχι με πυροβόλα να βαράνε συστοιχίες άστο καλύτερα!!

     2. @Σπυρος
      Άντε να ξεστραβωθείς στραβάδι και άσχετε, πυρομαχικά VULCANO 127mm σε σταθερούς στόχους όπως συστοιχίες patriot (και κυρίως τα ραντάρ τους) που φυσικά στο περιβάλλον του Αιγαίου, η θέση τους (και διασποράς) ήταν, είναι και θα είναι γνωστη, με ακρίβεια χιλιοστού στους Τουρκους.

      Φτάνει το φροντιστήριο για σήμερα.

   2. @Panos
    Patriot Πολωνία: 208 PAC3 για 4,75δισ$ (Wikipedia)

    Φρεγάτες: 16 Aster30 + 16Aster15/MicaNg επί 4 φρεγάτες= 128πυραύλους για 4δισ ευρώ (οι φρεγατες έχουν και πολλά άλλα όπλα )

    Συμπέρασμα: όλα χρειάζονται χεχε

 34. 4 sigma 11515 – 650M (+2 mk41).
  4 sigma 10514 – 300M (με τα otomelara harpoon και phalanx των υπό απόσυρση πλοίων)
  4 meko με πλήρη συμβατότητα και ομοιοτυπια με τα παράπανω. – 400Μ
  2 Karel Doorman ενδιάμεση – 250M
  Σύνολο 4450M
  Και 950 εκ. για τον επιπλέον οπλισμό (SM2,ssm2,vlASROC)
  Tacticos παντού , γνωστά συστήματα για το ΠΝ δοκιμασμένα σκαριά και έργο για τα ναυπηγεία(όλα τα 10514 εδώ) και λοιπές ελληνικές εταιρείες και κυρίως
  ΝΕΟ ΝΑΥΤΙΚΟ και όχι απλώς 4 φρεγάτες. 8 νέα πλοία και 6 με διάρκεια ζωής 15-18 χρόνια.
  5,5δις είναι πολλά λεφτά…
  Ευρωπαϊκή λύση η οποία δεν θα δυσαρεστήσει υπέρμετρα κανέναν.
  Από Σαμ όπλα σε Γαλλία επιπλέον Ραφαλ και 3 +1 υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους στο επόμενο εξοπλιστικό που αναγκαστικά θα ακολουθήσει.
  …και δώρο 2 LPD8000 🙂

 35. Κατανταει κουραστικό με μερικους εδω…!

  Θα προτιμούσα με τα λεφτα να παιρναμε πχ 2 Μπελ κ 6 gowind 2500 αλλα η ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ 4 (ΤΈΣΣΕΡΙΣ!!!!!) φρεγατες κ THATS IT!
  ΤΈΛΟΣ.

  Εχουμε τους γερμανούς (τελη Μαρτίου θα φανεί αν εχουν ελπίδες…) τους Ολλανδους λόγο παράδοσης κ την σαπίλα απο αμερικα κ τις γαλλικες φρεγάτες.

  Παντου διαβαζουμε για ναυμαχία μεταξύ Αμερική κ Γαλλία…ντε φακτο η ερώτηση ειναι: 4 σαραβαλα η 4 μοντερνες ψηφιακές φρεγατες?

  Κ εγω θα προτιμούσα πχ 24 αστερ 30 16μικαng κ 8 mdcn….αλλα απο εκει που μερικοί εκαναν παραπονο για μόλις 16 αστερ 30, τωδα τους χαλάνε κ 16 μικα επιπλεον!! ΕΛΕΟΣ

  Οτι θα εχει καταπληκτικό ρανταρ, μάχιμο στον ηλεκτρονικό πολεμο κ καλες asw δυνατότητες δεν το υπολογίζουν καν!
  Επισης δεν ξέρουμε αν οι.αμερικανοι μας δίνουν σμ2…

  Κ κατι τελευταίο, έστω κ 2 αναβαθμισμένες λαφαγεττε να πάρουμε με 16 αστερ 15 έχουνε να προσφέρουν απο τις Σ. Αν ειδικα μας κατσει κ μια φρεμμ ΠΟΛΥ καλύτερα.
  Ας κλείσουμε επιτέλους την Μπελ με 16 αστερ30 κ 16μικα κ ραμ κ ολα τα καλα για να τελειώνουμε.

  1. Που το είδες πως οι Lapayette παίρνουν ASTER???
   Ποσο θα μας κοστίσει να πάρουν??Ποσο χρόνο θα πάρει ώστε να τους βάλουν ASTER??
   Επαναλαμβάνω πως οι Γάλλοι κάναν 3 χρονια να αναπτύξουν τον εκσυχρονισμό των Lapayette
   κοστίζει πάνω 100mil eur από το πλοίο και δεν έχει ούτε ASTER ούτε νέο RADAR
   Είναι αυτό ενδιάμεση λύση?
   Δεν παραγγέλνουμε GOWIND να ksemperdeoume με τις γαλλικές MPIMPPPPPPPPPPPPPPPPPPP???

 36. Οι sigma είναι η καλύτερη πρόταση κατά την ταπεινή μου άποψη.
  Από όλες τις πλευρές ολοκληρωμένη.
  Μόνη καλύτερη θα ήταν 6 fremm από Ιταλία ή Γαλλία (σαφώς μεγαλύτερα σκάφη με περισσότερες δυνατότητες)
  Ευχαριστώ

 37. Από όσο θυμάμαί, το ΠΝ για να δικαιολογήσει την απόρριψη των FREMM HN είπε, μεταξύ άλλων, οτι είναι μεγάλα πλοία και ότι θέλει πλοία κάτω των 5000tn. Αν υποθέσουμε οτι αυτό δεν ήταν απλά μια δικαιολογία αλλά πραγματικά το πιστεύει και το θέλει τότε οι Belharra 4250tn και ειδικά άν υιοθετήσει μια διαμόρφωση με 32 ASTER30, 24 -32 VL MICA NG, RAM b2 και strales, θα είναι ίσος το καλύτερο AAW πλοίο κάτω των 5000tn. Ποιο θα είναι το κόστος για 4 πλοία αυτής της διαμόρφωσης δεν το ξέρω αλλά πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο αλλά και τα χρήματα αρκεί οι Γάλλοι να μας δώσουν και 2 FREMM.
  Για τους SCALP το πλοίο είναι μικρό, δεν είμαι κατά των SCALP αλλά όχι εις βάρος των δυνατοτήτων αεραμυνας. Αν πείσουμε τους Γάλλους να μας δώσουν FREMM ας βάλουμε εκεί τους SCALP. Αν οπωσδήποτε θέλουμε SCALP στην Belharra τότε αναγκαστικά θα πρέπει να έχουμε 24 ASTER30. Σημαντικό είναι να μπούν οπωσδήποτε και 24 – 32 VL MICA NG κατά το πρώτυπο των FREMM HN εκτός του RAM και ASTER30, ώστε να υπάρχει και μεσαία ζώνη άμυνας.
  Ο συνδιασμός ASTER30/VL MICA NG είναι από όσο φαίνεται είναι ανώτερος τεχνολογικά από των συνδιασμό SM-2 block IIIb/ESSMblock2 κυρίως ως προς τις κινητικές τους επιδόσεις. Αν για κάθε στόχο πρέπει να ρίχνεις τουλάχιστον 2 SM-2 ενώ αντίθετα 1 ASTER30 είναι αρκετός τότε 32 ASTER30 είναι ισοδύναμοι με 64 SM-2.
  Πολλοί προβληματίζονται για το αν χρειαζόμαστε ή όχι τόσο ακριβά πλοία, πιστεύω οτι αυτό έχει να κάνει κυρίως με το τι θέλουμε να προστατεύσουμε – υπερασπιστούμε. Αν θέλουμε να μείνουμε μόνο στο Αιγαίο και δεν μας ενδιαφέρει η Α. Μεσόγειος και η Κύπρος τότε προφανώς και δεν τα χρειαζόμαστε. Ξέρει κανείς ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του ΠΝ; Γιατί επιμένουν σε πλοία με (έστω) δυνατότητες AAW εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Τα περί general purpose φρεγάτες πιστεύω οτι δεν είναι τόσο στα σχέδια του ΠΝ είναι μάλλον στα σχέδια των πολιτικών.
  Πιθανή διαμόρφωση στόλου 2 FREMM, 4 BELHARRA, 4 MEKO 200 UP και 6 – 8 κορβέτες PESCO ή GOWIND ή SIGNAL.

  1. Που έχει δοκιμαστεί στη πράξη ο ASTER30 και έχει πετύχει 100%επιτυχία??
   Οι FREMM ή ταν μια 100% πολιτκή απόφαση
   Το Ναυτικό ποτε δεν ήθελε Γαλλικά πλοία
   Και ένας τρόπος να απορρίψεις ευγενικά μια πρόταση είναι να κανεις τέτοιες απαιτήσεις ώστε το κόστος να βγείς εκτος δυνατοτήτων σου

   1. @ CK

    Το οτι επιλεχθηκαν τοτε οι FREMM ηταν γιατι ηξεραν τις προθεσεις του θειου, που ηθελε
    να βαλει την Τουρκια στην μοιρασια για τα κοιτασματα και ετσι ηταν μονοδρομος οι FREMM
    και τα RAFALE για να εχουμε κατι στα χερια μας την ωρα της κρισης.
    Ο θειος ομως εκανε δουλεια και και βρεθηκαμε να ζηταμε BELHARRA γιατι ηξερε οτι θα
    επαιρναν ποδι οι Scalp Naval, λογω συμβιβασμων μεγεθους.

   2. Τι εννοείς που έχει δοκιμαστεί; σε πόλεμο; Πέρα από τεστ σε στόχους ακόμα και υπερηχητικούς, δεν νομίζω να έχει δοκιμαστεί αλλού. Δεν ξέρω που έχει δοκιμαστεί, αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι είναι νεότερης σχεδίασης και φιλοσοφίας σε σχέση με τον SM-2 και στα χαρτιά τουλάχιστον δείχνει καλύτερος.
    Που ξέρεις ότι οι Αμερικανοί θα μας αποδεσμεύσουν τους SM-2 και ειδικά τον νεότερο SM-2 bIIIC ο οποίος θα έχει τον ενεργό ανιχνευτή του SM-6, σιγά μη σου τον δώσουν, μόνο αν φύγουν οι τούρκοι από το ΝΑΤΟ.
    Το αμερικανοτραφές Ναυτικό μας φυσικά και προτιμούσε ειδικά στην αρχή τα Αμερικανικά πλοία, όμως από όσο ξέρω δεν έχουν τώρα πια πρόβλημα ειδικά με την Belharra (σε σχέση με το τί μας δίνουν οι Αμερικάνοι MMSC). Πιστεύω ότι για πολιτικούς λόγους η επιλογή θα γίνει αποκλειστικά μεταξύ Γάλλων και Αμερικανών (άρα belharra vs MMSC).

  2. Προς Ανδρέας
   Κάπως ετσι το σκεφτόμουν καιγω με την διαφορά οι Fremm ναναι από Ιταλία με κοινά συστήματά με τις belharra .Εχουν αποδείξει οι Ιταλοί στο Αιγυπτιακό προγραμμα ότι είναι πιο ευέλικτοι και οικονομικότεροι .Με αυτή την μοιρασιά και μοιράζουμε το χρηματοδοτικό βάρος και στο μισό τον χρόνο που θα πάρουμε το πλοία.Μοιραια θα μειωθεί ο αριθμός των bel σε 2 πιθανόν με option2 για να φτάσει το μπάτζετ μας.Ετσι και οι scalp φορτώνονται και οι bel δεν τις τραβάμε από τα μαλλιά να πάρουν όπλα που δεν τα σηκώνουν από ότι φαίνεται.

   1. Μαζί σου και εγώ και εμένα μου αρέσουν περισσότερο οι Ιταλικές FREMM και τις θεωρώ καταλληλότερες για εμάς, αλλά ας είμαστε σοβαροί δεν μπορούμε να αγοράσουμε πλοία από την Γαλλία και να πάρουμε την ενδιάμεση λύση από την Ιταλία. Δεν θα σου δώσουν οι Ιταλοί νέα πλοία σαν ενδιάμεση ενώ οι Γάλλοι θα πάρουν την παραγγελία.

 38. Οι belhara ενώ είναι αξιόπιστο σε συστήματα πλοίο καλύτερη επιλογή θα ήταν η fremm(που είχε διαλέξει και το ΠΝ).Είτε 2 fremm ως AAW frigates(με 4 Α50 ή 4 ΜΚ41) και 2-4 ASW fremm frigates(με 4 Α50 ή 4 ΜΚ41) ,είτε 4 fremm γενικών καθηκόντων.
  Αν και η ιδανικότερη ευκαιρία για να ανανεώσουμε μερικώς το στόλο θα ήταν η Ιταλική λύση(αν ισχύει η ενδιάμεση λύση των 2 fremm).Δηλαδή, έχεις 4 νέες ιταλικές fremm που μπορείς να κουμπώσεις πάνω τους(μιας που οι Ιταλοί δεν έχουν κολλήματα σαν τους Γάλλους):4 ΜΚ41 για 24 aster30 και 32 camm(και αργότερα ίσως camm-er),ram,oto melara 76 strales,seafire,και κάποια πρόνοια για μελλοντική εγκατάσταση laser και έχεις και 2 μεταχειρισμένες fremm σύνολο 6 μεγαλύτερου εκτοπίσματος των belhara για καλύψεις Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Δηλαδή αγοράζεις Ιταλικές fremm και κουμπώνεις και όποια απαραίτητα Γαλλικά συστήματα πάνω θέλεις. Τα μόνο κακό με τις belhara είναι ότι είναι μικρότερου εκτοπίσματος και δεν υποστηρίζουν quad pack οι A50.

 39. Οι κασσανδρες που μας λέγαν πως το πλοίο θα εχει μόνο 16 aster30 και τίποτα άλλο, ούτε κανένα ciws, ούτε πυραυλο μέσου βεληνεκούς, ούτε ecm διασυρθηκαν.
  16 aster30 και 16 mica NG και ecm και Ram21 και Strales.
  KAI όλα αυτά είναι το μίνιμουμ.
  Αυτή είναι η βάση από δω και πάνω συζητάμε.
  Και μόνο που αναφέρθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν 4 Sylver A50, είναι όνειρο.
  Υποπτεύομαι Mica σε 2αδες?
  20 aster30+24 mica NG?
  Η μήπως τελικά υπερκατασκευη με μικα σε κάποιο μέρος του πλοίου με μια 16αδα το λιγότερο mica NG (οι μεμονωμενοι εκτοξευτες του μικα έχουν βάθος μόλις 3μιση μέτρα).,
  Και άρα όλοι οι sylver να μείνουν ελεύθεροι για να γίνει το απόλυτο των 32 aster30?
  Βρήκαμε το μίνιμουμ (16 aster30+16 mica NG) και δεν είναι καθόλου κακό. (+επιπλέον strales, ecm, Ram21)
  Σίγουρα το ΠΝ θα μας εκπλήξει ευχάριστα και θα κάνει την υπέρβαση με λίγο η πολύ περισσότερο φόρτο.

  1. Συνήρθες τόσο γρήγορα???
   No MdCN -No CAMM-No A70VLS!!
   Τριπλό κτύπημα!!

   2*8 MICA @ A35 VLS
   https://www.navalanalyses.com/2021/03/infographics-46-frigate-candidates-for.html

   Από το MMSCrap σαφώς καλύτερο αλλα το θέμα είναι ποσο θα πάει η τιμούλα!!

   Τα 2.8billionείναι για την Γαλλική Διαμόρφωση!

   Μην την ξαναπατήσουν όπως πέρσι τον Ιούλιο όπου συμφωνήσανε στο πλοίο και κοπήκανε στη τιμούλα!!

 40. print screen αυτο σχολιο ……σε βλεπω ναντια κομανετσι ….για ολυμπιακο μεταλιο εισαι …ετοιμος μετα κοβιντ εποχη ..χρυσο με 10αρια …

 41. Γίνεται πολλή συζήτηση ότι οι Γάλλοι δεν βάζουν πυραύλους σε τετράδες και αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα.
  Ο mk41 είναι οκταπλός εκτοξευτής και μπορεί να εκτοξεύσει έναν μόνο πύραυλο, μετά από την απαγωγή αερίων εκτοξεύει τον επόμενο από την αντικρυστή τετράδα, ο Sylver μοιάζει με οκταπλό αλλά δεν είναι ,είναι οκτώ μονοί εκτοξευτές ο καθένας με το δικό του σύστημα απαγωγής αερίων, ο ρυθμός εκτόξευσης δεν έχει καμμιά σχέση. ένας οκταπλός εκτοξευτής Sylver μπορεί να εκτοξεύσει έναν πύραυλο κάθε 0.15 δευτ. .Είναι προτιμότερο για τον ρυθμό εκτόξευσης ο πύραυλος να είναι μόνος του σε μονό εκτοξευτή.
  Γίνεται επίσης πολύ αναφορά στον Mk 41 και τους 32 ESSM που παίρνει και ότι θα ήταν καλύτερο οι Γάλλοι να βάλουν Mk41 με ESSM.Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο πύραυλος αυτός έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο για πολλούς. Γράφουν ότι έχει εμβέλεια 50+, εγώ δεν μπόρεσα να βρω ένα κείμενο της Raytheon που να γράφει κάτι τέτοιο, αυτό που αναφέρουν από ανοικτές πηγές προέρχεται από διαρροή προφανώς αλλά η εταιρεία δεν θέλει να πάρει την ευθύνη .Κόλπο και καθόλου τίμιο. Έγκυρη πηγή είναι αυτό που δηλώνει ο κατασκευαστής και η Raytheon δεν δηλώνει τίποτα. Αντίθετα μια πολωνική εταιρεία που χρησιμοποιεί τον Essm σε χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα δίνει την εμβέλεια των 28 χιλ. Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθούμε υπεύθυνες πηγές. Όσο για την έκδοση αυτοάμυνας του Mk41 έχει σταματήσει να παράγεται με την εμφάνιση του Essm b2 με τον ενεργό αισθητήρα καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει τις πολλές εμπλοκές που αυτός μπορεί να επιτύχει γιατί δεν εξαρτάται πλέον από την καταύγαση του στόχου. Στην πραγματικότητα ένας οκταπλός εκτοξευτής με 32 πυραύλους είναι ένα βήμα πίσω σε σχέση με τον Mk13. Ο εκτοξευτής αυτός μπορούσε θεωρητικά να εκτοξεύσει ένα πύραυλο κάθε 8 δευτ. έχοντας 32 SM2 και 8 harpoon.Εάν βάλεις τους harpoon σε δικούς τους εκτοξευτές και τους 32 Sm2 σε 4 οκταπλούς εκτοξευτές θα μπορείς να έχεις και 4 ταυτόχρονες εκτοξεύσεις, όταν όμως βάλεις και τους 32 πυραύλους σε ένα οκταπλό εκτοξευτή έχεις κάνει ένα βήμα προς τα πίαω.
  Καταλαβαίνει έτσι κανείς ότι δεν είναι μειονέκτημα να μην υπάρχουν τετράδες και οι Γάλλοι δεν πρόκειται να βάλουν τον mica σε τετράδες αλλά ο κάθε πύραυλος στον δικό του μονό εκτοξευτή. Πρόκειται για τον ρυθμό εκτόξευσης που καθορίζει αν μπορείς να αντιμετωπίσεις επιθέσεις κορεσμού. Αντιπλοικοί πύραυλοι όπως ο γαλλικός και ο σουηδικός μπορούν να έρθουν ταυτόχρονα σε τετράδες από διαφορετικές διευθύνσεις, χρειάζεσαι τον mica που εκτοξεύεται από μονούς εκτοξευτές με ρυθμό 4 σε 6 δευτ και όχι Essm από Μκ41 με 32 πυραύλους που δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια τέτοια επίθεση όπου ο χρόνος είναι κρίσιμος , παράλληλα με την διάδοση του Essm διαδόθηκε και ο ram γιατί είναι μοιραίο κάποιοι πύραυλοι να περάσουν.
  Δυστυχώς οι Πάτριοτ όχι μόνο δεν μπορούν να βοηθήσουν σε τίποτα όπως έχει δείξει η εμπειρία αλλά δεν μπορούν ούτε να επιβιώσουν γιατί είναι σταθερό σύστημα και οι τούρκοι πολύ σωστά αρνούνται να τους αγοράσουν. Οι Ρώσοι έχουν κάποιο λόγο που έχουν τα πάντα πάνω σε φορτηγά.

  1. Τι να τον κάνω τον υψηλό ρυθμό βολής εάν δεν έχω αρκετούς πυραυλους στο πλοίο???
   Εκεί έρχεται το πλεονέκτημα του quad packing!
   Δεν είναι μονο ο εκτοξευτής αλλα και το CMS που καθορίζει τον ρυθμό βολής
   Οι Γάλλοι άλλωστε έχουν παράδοση στα υπό εξοπλισμένα πλοία !!
   Μην ξεχνάς επίσης πως το πλοίο έρχεται και RAM με που μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις!
   Οποτε μεταξύ 16aster30 και 32 essm bii σαφώς θα προτιμούσα τους 32 essm BII
   Επίσης μην ξεχνάμε πως ο MK41 VLS έχει μεγάλη ποικιλία οπλων που μπορεί να φέρει από VLASROC μέχρι LRASM

   Μιλάμε για τον ESSM BII πάντα όπου οι περισσότερες πηγες δίνουν βεληνεκές στα 50km

    1. Τα αρχαία και οι φυλλολογίvες που τα δίδασκαν στο λαιμό μου κάθονταν!!!

     Εμείς δεν έχουμε τα πλοία για ειρηνικές κρουαζιέρες επίδειξης σημαίας να έχουν μονο 16 aster!

     Εμείς επιχειρούμε σε πολύ πυκνό αεροναυτικό περιβάλλον που ιδιαιτερα εντός του αρχιπελάγους δεν ξέρεις από θα σου έρθει τι
     αφού έχεις νησιά και βουνά σου δημιουργούν τυφλές zones

     Σίγουρα το να έχω διπλάσιους διαθέσιμους πυραυλους με κάνει να νιώθω πιο άνετα από το να σκέφτομαι εάν θα ρίξω έναν από τους 16 μονο aster!!

  2. @ Mitch

   Ολοι δινουν την εμβελεια του ESSM πανω απο τα 50 χιλιομετρα, δηλαδη πανω απο 28 ναυτικα μιλια.

   Με μια γρηγορη ματια στο ιντερνετ βρηκα εγγραφο απο την Raytheon που γραφει εμβελεια 40 χιλιομετρων.

   ESSM was designed to protect against anti-ship cruise missiles, air threats, and surface threats to a range of
   approximately 40 km.

   Η ακριβης εμβελεια ειναι απορρητη συμφωνα με την ιστοσελιδα του US Navy, αλλα φυσικα την γνωριζει το ΠΝ καθως χρησιμοποιουμε τον πυραυλο και ειμαστε μεσα στις κατασκευαστριες χωρες. Το γεγονος οτι ο πυραυλος ειναι ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟΣ σε μεγεθος και βαρος απο τον MICA VL, CAMM κτλ σημαινει οτι εχει μεγαλυτερη ταχυτητα και πολυ μεγαλυτερη εμβελεια, πιθανοτα πανω απο 50 χιλιομετρα.

   https://www.raytheon.com/sites/default/files/capabilities/rtnwcm/groups/public/documents/download/rms12_essm_evolution.pdf

   1. Επειδή τον χρησιμοποιούμε τον πύραυλο, αν ρωτήσεις αξιωματικό του ΠΝ θα σου πεί ότι ο Mitch έχει δίκιο. Μάλιστα τα 28 χλμ (περίπου 15 νμ) ίσως είναι και πολλά…Τα 50 χλμ είναι ξεκάθαρα marketing.

  3. @Mitch
   Ξέρεις ο RAM απο που θα παίρνει δεδομένα στοχοποίησης?
   Γιατί βλέπω ένα STIR στην πλώρη, για καθοδήγηση του oto melara, ο RAM?
   Απ το sea fire? Εχει ικανοποιητική ακρίβεια? Γιατί βασικά είναι ραντάρ ερεύνης, οκ, που έχει και ικανότητες καθοδήγησης για τους ASTER θα μου πεις, και τους mica, απλά αναρωτιέμαι αν η ακρίβειά του είναι αρκετή για μικρύ βελινεκούς όπως οι RAM

   1. Ο ram μπορεί να δουλέψει και χωρίς ραντάρ, χρειάζεται ένα ραντάρ έρευνας ακόμη και δισδιάστατο η ένα σύστημα όπως το Paseo για να του δείξει την διεύθυνση, τίποτα άλλο είναι όπως λένε fire and forget. Σε συνθήκες χωρίς εκπομπές radar μπορεί να χρησιμοποιήσει το Paseo για εντοπισμό διεύθυνσης και αναγνώριση στόχου ακόμη και αν ο πύραυλος δεν έχει ραντάρ όπως ο nsm.Μπορεί να αναγνωρίσει εκπομπές ραντάρ και να εκτοξευτεί προτού εγκλωβίσει το στόχο με τον αισθητήρα υπερύθρων που έχει.

 42. Καλά η Πτήση στη κοσμάρα της, ακόμη για MMSC HN γράφει.
  Πλοίο MMSC HN δεν υπάρχει. Το HN προέρχετε απο το γαλλικό hellénique που δε πάει σε αμερικανικό πλοίο. Ποιο σωστά MMSC GR.
  Ενώ περνάνε οι μήνες και τα χρόνια, συζητήσεις στο φουλ και κανένας δε λέει να πιάσει στυλό να βάλει μια γαμ@μενη υπογραφή, οι Τούρκοι τον ίδιο καιρό μπήκαν Συρία, Ιράκ, Λιβυή, Καραμπάχ, Αν. Μεσόγειο, Κύπρο και Αιγαίο, πέρασαν παντού το δικό τους και για τα σμήνοι drones και άλλα που έφτιαξαν , καλύτερα να μην συζητάμε. Εμείς;
  Στη θεωρία τα πάμε πολύ καλά.
  Άν γίναμε τέτοια ανθρωπάκια που άλλοι μας επιβάλλουν και μας πιέζουν το που να βάλουμε μια υπογραφή, καλύτερα να κλείσουμε το μαγαζί.

  1. @ ΓιωργοςΠατρις

   Χαχα, ναι πηγα και το διαβασα. Οι τυποι ΔΕΝ παιζονται, εδω και ενα 6μηνο γραφουν συνεχως υπερ της αλουμινοτρατας με εντελως γελοια επιχειρηματα καθε φορα. Εχουν ξεφυγει τελειως.

   Τωρα γραφουν πως οι αλουμινοτρατες θα φερουν Combatss-21 και καλα, το ιδιο και οι ΜΕΚΟ. Τι να το κανεις το combatass-21 αμα δεν εχεις καλο ρανταρ, καλο σοναρ και καλο πλοιο? Οι Αμερικανοι εχουν τα θηρια Arleigh Burke που μετρανε, οχι της αλουμινοτρατες που παθαινουν συνεχεια ζημιες.

   Σε κανα δυο μερες προβλεπω νεο αρθρο, το υπεροπλο η MMSC θα εχει και τηλεχειριζομενα πολυβολα των 12,7 χιλιοστων!!!! WOW.

   Μην χασουμε το κελεπουρι… Σε 1-2 χρονια θα αρχισουν να χαριζουν LCS οι Αμερικανοι στους συμμαχους και κανενας δεν θα θελει να τα παρει ακομη και τζαμπα εαν τα εδιναν. Ποιος ειναι παλαβος να παει να παρει τετοιο πλοιο το οποιο το Αμερικανικο ναυτικο δεν μπορει να φτιαξει. Το Αμερικανικο Ναυτικο, το οποιο εχει προυπολογισμο για φετος 200 δις, δηλαδη περιπου οσο το ΑΕΠ της Ελλαδας !!!

   1. Προς G-P ,Γιώργος Πατρις
    Θα επαναλάβω ένα μέρος από το σχόλιο σε προχθεσινό άρθρο για τις LCS
    Η πτώση δεν έχει τελος και δεν θα την σώσει ένα στρώμα από δολάρια.
    Κανενός ο ρόλος δεν θα ξεχαστεί.
    Με εκτίμηση

 43. Εγω θα ηθελα διαμορφωση 3 Sylver50, 1 Sylver70,24 Mica στο υποστεγο, RAM κ 76αριStrales

  Ο φορτος θα ηταν 20/24 Aster30,8/12+24=32/36 Mica ,21 RAM κ 76αριStrales

  Eπαρκης κ πολυστρωματικη αεραμυνα

 44. Αφου η Ram21 πιστοποιείτε στο setis ηδη και θα ύπαρχει μια με 21 πυράυλους πάνω απο το υπόστεγο του ελικοπτέρου, προτείνω στο ΠΝ να εξετάσει , αν μπορει να στριμωξει και 2η Ram21 στις 2 άκρες του υπόστεγου όπως ακριβώς έχει η παλιά γερμανική F-122 bremen class. http://www.seaforces.org/marint/German-Navy/Frigate/Type-122-Bremen-class.htm
  Το έχω γράψει και παλιότερα η μπέλα είναι 3μιση μετρα φαρδύτερη απο την Bremen, κεραίες, ρανταράκια, κουτιά ecm, μπορουν εύκολα να μετακινηθουν λιγο, και ένα πυροβόλο 20άρι που βλέπω στις μακέτες και ειναι στην ακρη της μιας γωνιας του υποστέγου και αυτο μπορεί να φύγει και να παει διπλα απο τη γεφυρα που ειναι και το αλλο 20αρι σε μια μικρη πανευκολη υπερκατασκευη.
  Τι κερδίζουμε?
  Μπορούμε να μην βαλουμε καθολου mica,
  και αντι να βαλουμε 2Α50 και 2Α35 για 16 αστηρ30 και 16 μικα, να βάλουμε μόνο 3Α50 για 24 αστηρ30 ξεκαθαρα.
  Με εναν εκτοξευτη λιγοτερο ισως κερδίζουμε 10-15 εκρια και αν συνυπολογισουμε οτι θελουμε το πολυ 30-35 εκρια για μια 2η Ram21 (δε θα χρειαστει φραγκο επιπλεον πιστοποισης αφου ετσι κι αλλιως η πιστοποιηση στο CMS πληρώθηκε με την τοποθέτηση της πρώτης) με ένα κόστος το πολύ 20 εκρια ανα πλοίο επιπλέον λοιπόν
  Μπορούμε να έχουμε, ξεκάθαρα 24 Aster30 που έχει τεράστια σημασία η επιπλέον ποσότητα σε σχέση με τους 16,
  και 2χ21=42 πυραυλους της Ram, που μπορει να πηγαινουν μονο 15 χιλρα, αλλα δινουν τρομερη αντιβληματικη
  αυτοπροστασια στο πλοιο, στη λογικη του γερμανικου ναυτικου που απο κορβετες μεχρι τεραστια πλοια (F-125)
  βάζει 2πλη Ram και έχει το κεφάλι του ύσυχο.
  Φυσικά και μακροπροθεσμα (αναβαθμιση 10ετίας+) το πλοιο μπορει να παρει και τον 4ο Α50 η τον 1ο Α70, δεν το καταδικάσαμε το πλοίο, ο χώρος για το 4ο συλβερ ειναι παντα εκει.
  Και mica και mdcn και aster30 ολα μπορούν να μπουν μακροπροθεσμα με το 4ο συλβερ, τωρα δυστηχως το ΠΝ
  προσπαθει να κανει ενα συμβιβασμο κοστους και βελτιστων επιχειρησιακων δυνατοτητων.
  Θεωρώ πως με 42 πυράυλους της Ram block2, το Strales , 2πλά ecm (πρύμνα, πλώρα) επιπλέον decoys, και το συστημα ηλεκτρονικου πολέμου sentinel το πλοίο είναι ατρώτο.
  Ξενοιάζει και μενει με τους 24 Αster30 που δεν ειναι καθολου λιγοι να κανει αεραμυνα περιοχης.

  1. To επαναλαμβανόμενο μοτίβο δημοσιεύσεων ακολουθεί τρεις άξονες που εναλλάσσονται κάθε φορά:

   1) Παρουσίαση Παράκτιων Αλουμινο-Περιπολικών ως Υπερόπλα

   2) Δεν αποτελεί κρίσιμο κριτήριο επιλογής η αεράμυνα περιοχής

   3) Αναβολή της όλης διαδικασίας , με το βλέμμα στο μέλλον για καλύτερες επιλογές

   1. Στο (2) εχουν δικιο. Ωστο τα αμερκανικα σαπάκια ειμαι τοσο ακριβα, ποτ η τιμη τους πλησιαζει εκεινη των πλοιων αεραμυνας περιοχης. Εκτος τουτου ειναι ανεπαρκη και ως ανθυποβρυχιακα πλοια, και αυτο ειναι ο λογος που εγω προσωπικως τα απεχθανομαι ιδιαιτερως.

 45. ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ SCALP ΣΤΙΣ BEL ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ….ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΛΟΙΑ,ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΚ…ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΟΠΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑSMPA ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ RAFALE ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ…..ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

  1. Tι λες βρε …16 aster 30 και 16 vl-mica τα λες μια χαρά !!!!
   Οι Ολλανδοί δηλαδή που προσφέρουν 24 Sm2 και 32 ssm2 ,τι είναι ???
   Τούμπανο????!!!!!
   Άκου να δεις οι 4 belharraθα φέρουν 4*16=64 aster 30,και 4*16= 64 vl-mica…
   Οι Ολλανδοί σου δεινούν 4 sigma 11515 με
   4*24=96 SM2 και 32*4=128 ssm2
   Οι Γάλλοι προσφέρουν 128 βλήματα και οι Ολλανδοί 224 βλήματα!!!!!
   ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΙΣ ΟΤΙ Η ΔΙΆΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΟΤΙΚΗ!!!
   ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΊ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΈΡΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΌ ΠΛΟΊΩΝ ΜΕ ΔΙΠΛΆΣΙΑ ΠΟΣΌΤΗΤΑ ΌΠΛΩΝ!!!!!!!!
   Όσο ότι οι ssm2 και ότι ο SM2 ρίχνονται 2-2 …
   Αυτό ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ δόγμα μάχης των Αμερικανών που έχουν ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΆ !!!!! ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΗ ΔΙΑΘΣΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ 2 ΒΛΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΟΣ 100% ΑΛΛΑ 1000% ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ Ο ΥΠΟΤΑΓΜΈΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ. ΓΛΥΤΏΣΕΙ….
   ΤΟ πολεμικό ναυτικό δεν έχει την πολυτέλεια ούτε στους sea sporow α τους στέλνει 2-2 ανά στόχο!!!!
   Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε αντιτορπιλικά αλλά φρεγατοκορβετες

   1. Bill ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΦΑΝΑΤΙΖΕΣΑΙ,ΗΡΕΜΑ,ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΣΚΑΦΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ SEA FIRE OI BELL ΥΠΕΡΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΠΩΣ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

    1. Το S. F ειναι συγκρίσιμο του Apar2 οι Ολλανδοί ομως δινουν κ ραντάρ όγκου NS100 χαμηλής μπάντας, χαοτική η διαφορά μεταξυ των δυο προτάσεων κ σε μεταφερόμενα οπλα κ σε πληρότητα αισθητηρων αλλα φυσικά κ στην τιμή υπερ των ολλανδών. Ο defencemedia στο twitter έτρεξε την μπελαρα στο CMANO σε επιθεση κορεσμού το πλοίο αδυνατούσε να στοχοποιήσει τους φορείς των SDBII των 60 μιλίων εμβέλειας ολα τα αεροσκάφη έκαναν άφεση όπλων ανενόχλητα. Εν τέλει το πλοιο βυθίστηκε έχοντας καταρρίψει 16 απο τους 18 πυραύλους γιατι του τελειωσαν τα πυρομαχικά κ στο σεναριο είχε RAM 21 θέσεων και 32 Aster30.

     1. ΤΟ SF ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΟΥ APAR2 ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ CMANO ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΒΑΖΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΒ,ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΟΙΡΕΣ..ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ MMSC ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΟ ΠΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ…ΘΑ ΘΕΣΩ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ-ΡΩΣΣΟΙ,ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΣΚΑΦΗ ΑΛΛΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΝ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕ ΦΘΗΝΕΣ Π.Χ. GOWIND Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ,Η ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΛΕΣ SUPER VITA,ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΗ ΕΙΔΙΚΩΝ….ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΝ

     2. Σε τι διαμόρφωση ΑΑ την έβαλε την μπελαρα?
      Δε νομιζω σε αυτου εδω του αρθρου.

 46. Πρώτα κοιτάμε τα ραντάρ με της δυνατότητες τους.
  Μετά κοιτάμε την δυνατότητα κατεύθυνσης πυραύλων
  Τρίτο το λογισμικό κάθε ενός ραντάρ πχ.

  Έχω κάποιες συμπληρωματικές ερωτήσεις.
  1) Υπάρχουν περιορισμοί στο τόξο αζιμούθιου 90 μοιρών για τα ραντάρ που αναφέρεις;
  Πάντα υπάρχουν!
  πχ:
  α) Το SPY-1 προσφέρει έξι (6) ταυτόχρονες εμπλοκές, αλλά µε μόνο δύο (2) στην τερματική φάση εμπλοκής.
  β) Το HERAKLES προσφέρει δεκαέξι (16) ταυτόχρονες εμπλοκές, εκ των οποίων μόνο οι οκτώ (8) σε τόξο αζιµούθιου 90 μοιρών
  γ) Το APAR υποστηρίζει έως δεκαέξι (16) ταυτόχρονες εμπλοκές, αλλά μόνο έως τέσσερις (4) από την κάθε κεραία που καλύπτει τόξο αζιµούθιου 90
  δ) Το Sea Fire 500 υποστηρίζει έως δεκαέξι (16) ταυτόχρονες εμπλοκές, αλλά αγνοώ εάν υπάρχουν ανάλογοι περιορισμοί.
  Επομένως, η πρότασή σου για το APAR2 που πάει πακέτο με NS-100 ή NS-200, πόσες ταυτόχρονες εμπλοκές υποστηρίζει; Υπάρχουν αντίστοιχοι περιορισμοί στο τόξο αζιμούθιου;
  Σε ποια έκδοση του SPY αναφέρεσαι?
  Το SPY/AEGIS όπως είναι στα AB/TICO υποστηρίζουν πάνω από 9 ταυτόχρονες εμπλοκές με 3/2 πυραύλους στη τελική φάση εμπλοκής
  Όσοι είναι οι «καταυγαστήρες» των πλοίων δηλαδή
  Για το APAR ισχύει ο περιορισμός που γράφεις
  Για το SF δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει ανάλογος περιορισμός
  Εμείς μιλάμε για το APAR2
  Που ΔΕΝ έχει περιορισμό σε πόσες εμπλοκές μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα
  Ο περιορισμός που έχει είναι το πόσους πυραύλους μπορεί να εκτοξεύσει το πλοίο!
  Τι να το κάνω το SF με τις 16 ταυτόχρονες εμπλοκές όταν το πλοίο έχει 16 μόνο απάνω ?
  Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεν είναι από εμένα το κάνω για να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα και να τα καταλάβετε:
  Με τον καταυγαστήρα των πλοίων η καθοδήγηση των πυραύλων είναι ποιο εύκολη.
  Οι παρεμβολές είναι δυσκολότερες να γίνουν λόγο του μικρού τόξου εκπομπής καθοδήγησης.
  Για αυτό και επιμένω συνεχώς για ραντάρ L μεγάλης εμβέλειας ραντάρ.
  Γιατί αυτοί που τα γράφουν δεν ξέρουν της δυνατότητες των ραντάρ.

  Δηλαδή δεν μπορεί να είναι βλάκες οι αμερικάνοι και να επιμένουν στους καταυγαστήρες;
  Δεν γίνετε ένα ραντάρ να τα κάνει όλα μόνο του ξεχνάμε τα αεροσκάφη και πως λειτουργούν τα ραντάρ τους για να δώσω ένα παράδειγμα.

  Στην φάση καθοδήγησης των πυραύλων ένα ραντάρ AESA αρχίζει να χάνει από την μέγιστη εμβέλεια του αναλόγως το πόσους πυραύλους κατευθύνει.
  Εδώ εννοούμε όχι σε όλο το ραντάρ αλλά στο τόξο των 90 μοιρών που γίνετε η κατεύθυνση. Χρησιμοποιούμε μερικά από τα πάνελ για να κατευθύνουμε τον πύραυλο ενώ με τα υπόλοιπα συνεχίζουμε την έρευνα.

  Το Sea Fire θεωρητικά κατευθύνει 16 πυραύλους ουσιαστικά όχι!
  Αυτό έχει να κάνει με τον αριθμό των πάνελ και την ισχύ του.
  Το βλέπουμε αυτό στο HERAKLES και στο ARAR και πρέπει να κατανοήσουμε να μην
  γράφουμε πράγματα που δεν ισχύουν κανένα πλοίο δεν μπορεί να κατευθύνει 16 πυραύλους ΑΑ σε ένα τόξο 90 μοιρών γιατί δεν γίνετε!
  Το χειρότερο είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι αεροσκάφη αλλά πυραύλους με μικρή
  διατομή και χαμηλό Η/Μ ίχνος.

  Τώρα όποιος νομίζει πως θα καταρρίψει 16 πυραύλους με 16 πυραύλους ας το ξεχάσει.
  Για αυτό και διαβάσατε τότε που έγραφε το ναυτικό τόσους πυραύλους
  θα καταστρέψει το κάθε ένα οπλικό σύστημα. Που και αυτή η άποψη ήταν η θεωρητική
  και όχι η πραγματική.

  Για αυτό και γράφω συνεχώς για μεγάλο εκτόπισμα πολλά πυροβόλα 1 ή 2 των 127 χιλιοστών, 2 ή 3 των 76 και 4 των 35 χιλιοστών.
  Απορρίπτω το RAM λέω MICA VL.
  Λέω για πολλά ραντάρ 1 μεγάλης εμβέλειας μπάντας L, ένα AESA σταθερής κεραίας, τρεις καταυγαστήρες σε δυο ξεχωριστούς ιστούς και δυο μικρά ραντάρ στα πλάγια για να κατευθύνουν τα ελαφρά όπλα.

  Δυο λέιζερ μεγάλης ισχύος για να κατευθύνουν όπλα με δέσμη λέιζερ και να φωτίζουν στόχους. Το έχω ξανά γράψει άλλο να ακούς το μπιπ ότι σε έχουν εγκλωβίσει στο ραντάρ
  και άλλο να δέχεσαι και την δέσμη λέιζερ μέσα στο πιλοτήριο κλπ.

  Τα ραντάρ έχουν πολλές νεκρές γωνίες και ειδικά σε κυματισμό θα χάσεις στόχους και δεν θα τους ανακαλύψεις. Παλιά δεν σε ενδιέφερε τώρα όμως υπάρχουν πολλά ντρονς εναέρια και θαλάσσια που μπορούν να σου κάνουν ζημιά.

  1. ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
   2 FREMM Ιταλικές αν παίρνουν την διαμωρφοση που προτείνεις ,ποσο θα στοίχιζαν ;
   Η μια φυσικά μεταχειρισμένη του ΙΤΝ

   1. Δεν γίνετε να τα πάρουν όλα όσα λέω παρά μια νέα σχεδίαση
    σαν αυτή των παλιών Ιταλικών αντιτορπιλικών .

    Το κόστος δεν είναι μεγάλο ούτε το εκτόπισμα αρκεί να τηρήσεις τους περιορισμούς
    της σχεδίασης.
    Δηλαδή βάζεις μερικά κελιά για ESSM II και για SM-2 πίσω από πυροβόλο
    και πίσω τα υπόλοιπα.

    Η λογική των κατακόρυφων εκτοξευτών καταλαμβάνει μεγάλους χώρους στο πλοίο.
    Το σωστό είναι να έχει και κατακόρυφους και παλιούς των SM-1 με μετατροπή για τους SM-2.
    Εκεί μπορείς να βάλεις και άλλους πυραύλους επιφανείας κλπ.

    Το κόστος είναι συνείφαση πολλών συνισταμένων και επιλογών.
    Τι θα διαλέξεις; ASTER εμπρός και πίσω MICA VL;
    Με άλλη διαμόρφωση όμως.
    Κόστος 1 δισεκατομμύριο το πλοίο.
    Αρχικό κόστος πολύ λιγότερο αν ξεκινήσεις με την λογική των Δανών βάζω αυτό επάνω τώρα
    και μετά το αλλάζω.

    1. @Μικρός Ήρωας
     Να θυμίσουμε εδώ πως οι Δανοί είχαν ΞΥΛΙΝΟ ομοίωμα CIWS στα σκάφη τους…………………….😁

     1. Για να κάνουν δοκιμές εμείς θα πάρουμε από Αμερική.
      Από Ιταλία πυροβόλα των 76 χιλιοστών κλπ.
      Μεταχειρισμένα εννοείται.
      Ραντάρ υπάρχουν σε καλή τιμή.

     2. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
      Η περίπτωση με το ξύλινο ομοίωμα του Millennium επάνω στο υπόστεγο σε δανέζικο πλοίο,σχετιζόταν με την ισορροπία του πλοίου που επιρεάζεται όταν αφαιρείται το σύστημα για συντήρηση(αν ισχύουν οι αναφορές που θυμάμαι για αυτή την περίπτωση).

    2. @WTF
     Το είχαν τοποθετήσει γιατί δεν είχαν ακόμα αγοράσει το σχετικό εξοπλισμό. Και σε άλλα μέρη των πλοίων είχαν κάνει διάφορα απίθανα. Τα SM2 άργησαν να τα παραλάβουν. Βεβαίως, σε πολλά πράγματα η ευρηματικότητα που επέδειξαν εξηγείται πράγματι με την επιδίωξη εξαγωγής κάποιων συμπερασμάτων.

  2. Παπαφλέσσα με βάση τα παραπάνω και με τις βασικές γνώσεις που έχω στα ρανταρ, έχω δύο ερωτήσεις :

   Άρα υποθετικά μιλώντας, εαν το Sea Fire είχε περισσότερους πυραύλους να διαχειριστεί, θα ήταν η καλύτερη επιλογή ρανταρ, μιας και δεν χρειάζεται κατάγαυση ή κανάλι κατεύθυνσης?

   Επίσης παρότι στο APAR2 ο περιορισμός που έχει είναι το πόσους πυραύλους μπορεί να εκτοξεύσει το πλοίο,
   δεν εξαρτάται από πόσους κατυγαστήρες έχει διαθέσιμο το πλοίο να κατευθύνει στη τελική φάση εμπλοκής?

   1. Πρέπει να καταλάβετε την μείωση της εμβέλειας.
    Χρησιμοποιώ αριθμό πάνελ δηλαδή κεραίες.
    Αν κατευθύνω έναν πύραυλο μπορώ να βάλω τα μισά πάνελ να κάνουν
    εκπομπή- λήψη και τα υπόλοιπα να στέλνουν το σήμα στον πύραυλο.
    Αν και δεν είναι ακριβώς έτσι σας τα λέω απλά για να το καταλάβετε.

    Προσοχή αν κατεβάσω τον αριθμό των πάνελ αυτομάτως μειώνετε η ισχύ εκπομπής
    Δηλαδή μειώνετε και η εμβέλεια του ραντάρ και το σπουδαιότερο ο αριθμός των στόχων
    που μπορεί να εμφανίσει και παρακολουθήσει.
    Αυτό γίνετε και στα αεροπλάνα.

    Λέμε τώρα για 4 ή 8 και παραπάνω πυραύλους πως θα γίνει αυτό θα ρίξουμε SM-2
    και θα μπορέσει να τους καθοδηγήσει στα 150 χιλιόμετρα;
    Δεν μπορεί να το κάνει ούτε το ραντάρ των Γάλλων.

    Το εξηγώ πόσα πάνελ έχει τι ισχύ έχει το κάθε ένα; Μικρή γιατί τώρα χρησιμοποιούμε
    MOSFET και όχι λυχνίες. Εσύ με ισχύ 2-3 Kwat πόσο νομίζεις πως μπορείς να καθογήσεις
    έναν πύραυλο;

    Μην μου γράψεις πόσο γιατί στην πράξη με της παρεμβολές δεν θα είναι ούτε το μισό.

    Τώρα αν εμείς και εσείς θεωρούμε σημαντική την καθοδήγηση των πυραύλων
    πρέπει να ξέρουμε πως δεν φτάνει ούτε για Αστερ ούτε για SM-2.
    Δηλαδή δεν θα μπορέσουμε να εκτοξεύσουμε 4 ή 8 ή 16 πυραύλους γιατί δεν γίνετε εκτός και
    είναι πολύ κοντά και χωρίς παρεμβολές.

    1. @ Μικρός Ηρωας
     Συμφωνώ σε στην κατακλείδα «Δηλαδή δεν θα μπορέσουμε να εκτοξεύσουμε 4 ή 8 ή 16 πυραύλους γιατί δεν γίνετε εκτός και είναι πολύ κοντά και χωρίς παρεμβολές». Η εγγύτητα παίζει μεγάλο ρόλο. Αυξάνοντας όμως την ικανότερη αντίδραση όσο πιο εγγύς είναι ο επερχόμενος στόχος απολύεται το εύρος χρονικής άνεσης αντίδρασης (δηλ. ναι μεν αυξάνεται η πιθανότητα κατάρριψης του βλήματος αλλά ο χρόνος αντίδρασης απέναντι σε συνδυαστική επίθεση 2-3 βλημάτων είναι τέτοιος που δύσκολα έως αδύνατα θα αποτραπεί τελικώς κάποιο πλήγμα!). Κι εδώ, πρέπει να μιλήσουμε και για το λεγόμενο ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ αλλά και για τα ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του κάθε σκάφους. Εδώ, η αλουμινότρατα είναι ήδη ύφαλος.

     1. Δεν έγραψα αυτό έγραψα εν σχέση με την εμβέλεια.
      Συνδιάζεις συστήματα μεταξύ τους και πετυχένεις
      καλύτερα αποτελέσματα.

      Το επίπεδο επιβίωσης είναι μεγάλη κουβέντα εν συντομία:
      χρειάζεσαι ξεχωριστό μηχανοστάσιο με της μηχανές σε μεγάλη
      απόσταση μεταξύ τους. Δεν κοστίζει γίνετε.
      Χρειάζεσαι οπωσδήποτε δυο έλικες δυο υδροπροωθητές γιατί;
      Γιατί στρίβει το πλοίο γρηγορότερα.
      Χρειάζεσαι επιπλέον αντίες και τριτεύοντα κυκλώματα παροχής
      ρεύματος.
      Όπως χρειάζεσαι και ένα μικρο ραντάρ εκτός και κάνεις την δουλειά με το
      ραντάρ L και όσους καταυγαστήρες λειτουργούν.

      Το MMSC έχει χαμηλό βύθισμα αν χτυπηθεί θα βουλιάξει γιατί;
      Γιατί έχει υψηλές υπέρ κατασκευές και θα ανατραπεί το πλοίο.
      Δηλαδή αν αρχίζουν και μπαίνουν μέσα ύδατα και βυθίζετε το πλοίο θα τουμπαρει.

  3. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

   Σε ευχαριστώ που μετέφερες εδώ την συζήτηση γιατί θα χάνονταν στο άλλο άρθρο.
   Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι στην ιεράρχηση που θέτεις βρίσκεται η απάντηση στο τι χρειαζόμαστε.

   Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψες:

   1) Πρώτα κοιτάμε τα ραντάρ με της δυνατότητες τους.
   2) Μετά κοιτάμε την δυνατότητα κατεύθυνσης πυραύλων
   3) Τρίτο το λογισμικό κάθε ενός ραντάρ
   4) Ο αριθμός πυραύλων που φέρουν.

   Με λίγα λόγια, εάν έχω 16 aster 30 και το ραντάρ μου δεν μπορεί να τους κατευθύνει στα 80-90 χλμ που βρίσκεται το αντίπαλο αεροσκάφος γιατί θα πρέπει να αναλώσει όλη την ισχύ του και το μέγιστων των εμπλοκών που μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού στα 20-30 χλμ, είναι σαν να μην έχω καθόλου aster 30.

   Το ερώτημα είναι εάν το σηκώνει η τσέπη μας αυτό που προτείνεις:
   Ένα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας μπάντας L, ένα AESA σταθερής κεραίας, τρεις καταυγαστήρες σε δυο ξεχωριστούς ιστούς και δυο μικρά ραντάρ στα πλάγια για να κατευθύνουν τα ελαφρά όπλα.

   Και επίσης, εάν υπάρχει κάποια πρόταση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

   1. Αν και δεν υπάρχει η φρεγάτα των Δανών μπορεί να τα πάρει όλα αυτά
    όπως και η νέα σχεδίαση του ιταλικού αντιτορπιλικού.
    Αλλιώς δεν πας σε καμία άλλη σχεδίαση αλλά μένεις με της S σε νέα έκδοση
    λίγο, μεγαλύτερη σε μήκος που εκεί μπαίνουν όλα αλλά με δυο πυροβόλα των 76 χιλιοστών και
    δυο των 35 χιλιοστών με 16 κελιά MK-41 με 12 SM-2 και 16 ESSM II.
    Με το ίδιο μηχανοστάσιο μόνο αεριστρόβιλους και με 2 έλικες και δυο υδροπρωθητές.

    1. Θα το διευκρινίσω καλύτερα να μπουν MICA VL NG
     σε όλα τα πλοία είναι η μόνη λύση.
     Δυστυχώς όμως το να αντιμετωπίσεις 16 πυραύλους δεν γίνετε.
     Εδώ δεν γίνετε να αντιμετωπίσεις 8 πυραύλους άσχετα αν βάζουν
     16 πυραύλους επιφανείας γιατί δεν θα χτυπήσεις ένα μεμονωμένο πλοίο.

     Το μεγάλο πρόβλημα είναι το αιγαίο και οι δυσκολίες του.
     Λέμε ότι θα δει τον πύραυλο στα λίγα χιλιόμετρα λόγο της καμπυλότητας της γης.
     Δεν λέμε πότε θα δει το πλοίο το ραντάρ στα πόσα χιλιόμετρα;
     Δεν κοιτάμε γιατί άρχισαν να βάζουν ραντάρ επιφανείας 4 AESA και γιατί το κάνουν;
     Δεν σκεπτόμαστε τι σημαίνει στελθ και πως δεν θα δούμε το πλοίο αλλά θα
     δούμε την εκπομπή του ραντάρ.

     1. Να δω πότε θα καταφέρω να σας γράψω για το F-35 και
      τα λάθη που έγιναν.
      Θα γράψω πράγματα που δεν είναι γνωστά και θα
      καταλάβετε τι μας και σας κρύβουν.
      Θα καταλάβετε τα αδιέξοδα του προγράμματος και πως
      δεν μπορούν να γίνουν διορθώσεις.

    2. Η φρεγάτα των Δανών Iver Huidfeldt ΤΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ όλα αυτά!
     Και Smart-L και APAR και 2 καταυγαστήρες και 32 SM-2 και 24 ESSM και 2 76εξάρια και 1 35άρι CIWS.
     Τα Absalon έχουν 3 πυροβόλα, 3 καταυγαστήρες και καλωδιώσεις για 1 ακόμα καταυγαστήρα.

   2. μήπως τουμπαρισμενο έχει καλύτερες ανθυποβρυχιακες ικανότητες?
    Μπορεί απ την ανεστραμενη γέφυρα να βλέπουν τα υποβρύχια καλύτερα?
    Μάλλον γι αυτό δεν βάζουν σόναρ τροπικός.

 47. 2 ram( ΠΟΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ) , 64 βλήματα A/A , 8 + ΚΑΤΆ ΠΛΟΊΩΝ, 127 ΠΥΡΟΒΌΛΟ, 2Χ 30ΜΜ KΑΤΑ ΠΆΝΤΩΝ. ΚΑΙ 0.50 Κ STINGER …ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΜΕ ΤΑ DRONE…ΌΛΕΣ ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΕΣ ΛΎΣΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΓΥΜΝΈΣ.

 48. @ ΒΑΣΙΛΗΣΚ
  Η ικανότητα βολής τουλάχιστον των ASMPA θα αφαιρεθεί από τα μεταχειρισμένα RAFALE και γι αυτό υπάρχει και σχετική καθυστέρηση στην παραλαβή τους.
  Το πιο λογικό που μπορώ να σκεφτώ δεδομένου ότι οι Belhara στο μέλλον θα παραμείνει (ως σχεδιο) το μόνο πλοίο (με διαδοχικές παραγγελίες – προς απόσυρση άλλων ) είναι να γίνει έτσι η παραγγελία 4 σκαφών με option +2 ή +4 με scalp naval και 16 Aster.

  1. Christos ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΕΡΙΤΤΗΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α70 ΓΙΑ SCALP NAVAL ΓΙΑΤΙ ΠΙΑΝΕΙ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ASTER,ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ SCALP EXEI H ΠΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 49. Οι Γάλλοι με τα περί MICA-VL φανερώνουν την γύμνια τους και την ανεπάρκεια τους στο να προσφέρουν ένα καλά εξοπλισμένο πλοίο. Την τελευταία πρόταση τους την εκλαβάνω μόνο ως κακόγουστο αστείο και θέλω να πιστεύω πως δεν είναι πραγματική πρόταση προς το ΠΝ.

  Τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου που θα ξοδευτούνε θα πρέπει να πιάσουν τόπο μέχρι το τελευταίο Ευρώ, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης που δεν έχει τελειώσει ακόμα και που μάλλον θα γίνει χειρότερη βραχυπρόθεσμα.

  Σπατάλες για αλουμινότρατες (MMSC) και υποεξοπλισμένα μουράτα γιοτ (FDI) δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν.

  Ξεκάθαρα από τις μέχρι στιγμής προτάσεις που έχουν ακουστεί, οι καλύτερες και οι μόνες κατάλληλες είναι οι Arrowhead-140, MEKO A300 και Sigma-115 με 48 VLS και 2 CIWS που καλύπτουν όλες τις ζώνες αεράμυνας. Υπό προυποθέσεις, κι εφόσον μπορούν να μπούν 4πλοι CAMM ή 2πλοι CAMM-ER σε τουλάχιστον 8 VLS κελιά, θα έβαζα στο καλάθι και την Ιταλική FREMM.

  Αν η τελική επιλογή του ΠΝ θα είναι η Γαλλική ή η Αμερικανική πρόταση, η ενδιάμεση λύση θα πρέπει να είναι ΠΟΛΥ δυνατή. Δύο FREMM ή δύο A. Burke αντίστοιχα, τίποτα λιγότερο. Με τις υφιστάμενες λύσεις που ακούγονται, για La Fayette ή LCS αντίστοιχα, είναι αστείο και να το κουβεντιάζουμε.

  1. @Nikolaos
   ΜΕΚΟ Α300 ξεχνάμε. Ούτε στα χαρτιά. Κάτι σαν το ACAD rendering της MEKO – D. Συν τοις άλλοις «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας……..». Σοβαρά, αν θέλουμε κάτι από αυτούς 2 ακόμα 214 που τα σουλούπωσε το ΠΝ και οι Έλληνες ναυπηγοί και τίποτα παραπάνω.
   Αν δε θέλουμε Γάλλους -αλλά επιδιώκουμε για εύλογους λόγους ευρωπαϊκά όπλα- πάμε σε ιταλικά σκάφη.
   Μακριά από οτιδήποτε παραπέμπει σε αμερικανικά όπλα – οι άνθρωποι είναι μπαμπέσηδες!

   1. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
    ΜΕΚΟ Α300 όχι σε χαρτί δεν υπάρχει αλλά ούτε σε πετσέτα.
    Τα 214 πάντως όπως ορθώς λέτε καλοδεχούμενα. Στα θετικά…………… μας πάνε Κύπρο! Αθέατα!

   2. Εάν είναι μπαμπέσηδες οι ΗΠΑ, οι Ιταλοί τι είναι;
    Το πρόβλημα είναι οι Ιταλοί και από αυτούς πρέπει να τηρήσουμε αποστάσεις. Όπως και από όσους συνεργάζονται με αυτούς. Η LM έχει ποντάρει στην Fincantieri για το ναυτιλιακό της κομμάτι και την πάτησε. Εάν θέλουμε ΗΠΑ πρέπει να τους το ξεκαθαρίσουμε. Ελάτε με πρόταση ΗΠΑ δηλ. μην μας φέρεται πρόταση που να εμπεριέχει Ιταλία. Αμέσως γλιτώνουμε από τα LCS-MMSC, Melara και όλα τα συναφή.
    Οι Γάλλοι που τους ξέρουν καλά δεν προχώρησαν μαζί τους τις FREMM. Ολόκληρο USN την πάτησε με τις FFG(X). Για να συνεφέρει τα πλοία σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή.
    Το πρόβλημά μας είναι η μαεστρία στην έκπτωση υλικού από τους Ιταλούς, που ανοίγει σε πολλούς την όρεξη για αθέατο νόμιμο κέρδος.
    Ρωτήστε στην ναυτιλιακή πιάτσα τι εστί Ιταλικό προϊόν και θα σας λυθούν πολλές απορίες.

    1. @SAAB
     Αρκεί να ρωτήσουμε την ΠΑ για τα C27J…
     Ισχύουν πολλά από όσα γράφετε. Βεβαίως, δεν μπορεί κάποιος να περιμένει πως θα πάρει π.χ. νεότευκτη Bergamini με 500 – 600 εκατομμύρια και πως δε θα υπάρχουν κρυφά κόστη 20% – 40%… Τα ίδια, όμως, ισχύουν και με LM μόνο που στις δικές της συμβάσεις πολύ συχνά ακολουθεί δημιουργική λογιστική.

 50. Μ(πελάς) Μ(ε) S(pecial) C(ourt)

  Αυτό το πλοίο τελείωσε από τον διαγωνισμό που είναι διάλογος, που τελικά δεν ξέρουμε τι είναι καθώς όποιος υπογράψει ξέρει ότι έχει υψηλές πιθανότητες να βρει προβλήματα μετά, καθώς όπως είπα φανταστείτε να δώσουμε 4-5 δις και μετά τα πλοία να χαλάν συνέχεια να μην είναι μάχιμα και ξαφνικά οι ΗΠΑ να μοιράουν σε συμμάχους τα παρόμοια LCS δωρεάν.

  Αν οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν ελπίδες να τρέξουν τα τζιμάνια τους να βρουν και να προτείνουν πραγματικά καλό πλοίο και καλή τιμή.

  Αν οι Γάλλοι θέλουν να τελειώνουν το είπα και άλλη φορά, να μειώσουν την τιμή και να αυξήσουν τους πυραύλους ή να κατεβάσουν σαν πρόταση την Freda αν μπορούν να την βγάλουν σε καλή τιμή αλλιώς να ακούσουμε τι έχουν να πουν Ιταλοί, Ολλανδοί και Άγγλοι.

  Και βασικά όλο λένε ότι δεν πρέπει να τρέξει διαγωνισμός λόγω του επείγοντος του πράγματος και έχουμε βρεθεί πλέον ένα εξάμηνο μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και ακόμη μαδάμε την μαργαρίτα και όπως φαίνεται θα την μαδάμε για μερικούς μήνες ακόμη, μια χαρά διαγωνισμός θα είχε τρέξει.

 51. Και στο τέλος θα κερδίσουν οι Γερμανοί με την Α-300 με τα 64 κελιά, τους 16 αντιπλοικους και το πυροβολο των 127!

  1. Όσο πάει, όλο και πιο πολύ το σκέφτομαι ότι αυξάνονται οι πιθανότητές της ραγδαία, θα έλεγα εκεί που είχε μηδέν, έγινε 1% έγινε 5%. Ακόμη έχει λίγες, αλλά με τις γκάφες των άλλων, ανεβαίνουν οι πιθανότητες αυτής.

   Είναι σαν οι Γάλλοι και οι Αμερικάνοι να μην θέλουν να μας πουλησουν αλλά να μας κάνουν τους ζόρικους για να μας κάνουν πάσα στην Γερμανία. Οι ΗΠΑ πήραν F-16 ελικόπτερα P3, και σε λίγο F-35, οι Γάλλοι πήραν τα Ραφάλ, οπότε παίζει να γίνει η ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Πλάκα πλάκα άρχισαν και τις δηλώσεις γεωπολιτικής υποστήριξης (μέχρι βέβαια να τσιμπήσουν την παραγγελία μετά μην τον είδατε τον παναή)

  2. Μερικοί θα με πουν….γερμανοτσολιά……..
   αναξιόπιστοι οι Γερμανοί όχι μόνο με τα μνημόνια τον φουστοσόϊμπλε και την Μερκελίνα, αλλά και με το θέμα των υποβρυχίων που τα παράτησαν μισά και έβγαλε το φίδι από την τρύπα το Π.Ν
   Η πρότασή τους όμως αναλογικά δλδ με 2 Α300 2Α200 και έξτρα 2 214 εκσυγχρονισμό MEKO που είναι δικό τους σκαρί και με ενδιάμεση πρόταση της προκοπής εντός μπατζετ είναι ασυναγώνιστη.
   *λίγο το ραντάρ ίσως αλλά…

 52. Πάντως μερικές ιδέες για την επόμενη φορά που θα υπάρξει κάποια τέτοια συνέντευξη/ενημέρωση:

  1) Όταν την επόμενη φορά πουν: Σαφώς και ξεκάθαρα η Belharra δεν μπορεί να λάβει βλήματα σε τετράδες όπως οι CAMM λόγω αδυναμίας των εκτοξευτών, εγώ θα τους έλεγα και πως σαν κατασκευαστής πυραυλικών συστημάτων θέλετε να ανταγωνιστείτε τα Αμερικανικά συστήματα όταν αυτοί στον ίδιο χώρο που εσείς βάζετε ένα αυτοί βάζουν 4?

  2) Όταν την επόμενη φορά πουν και 16 MICA εγώ σαν πρώτη φάση θα γελούσα, σε δεύτερη φάση θα έλεγα ααα δεν είναι στα κανονικά κελλιά είναι αυτά που θα έμπαιναν εξτρα έτσι δεν είναι? Και όταν έλεγε όχι, θα ρωτούσα όταν εσείς προτείνεται σε 2 κλωβούς με 16 κελλιά να βάλετε 16 MICA και οι μη Γάλλοι κατασκευαστές προτείνουν να μπουν 64(!!!) ESSM με πολύ καλύτερες επιδόσεις από τον MICA, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι κάποιος θα πει, πολύ καλή ευκαιρία, να πάρουμε τους MICA?

  3) Και σαν κλείσιμο της συνέντευξης θα του έλεγα και για πόσο καιρό ακόμη σκοπεύετε να χάνετε πωλήσεις λόγω του ότι δεν έχετε κανένα σύστημα να παίρνει quad packed πυραύλους?

  Να πω την αλήθεια με το ότι ο MICA είναι ο προτεινόμενος για τα μισά κελλιά του πλοίου εκνευρίστηκα, ο MICA είχε μπει στην εξίσωση σαν μπάλωμα, ότι θα έμπαινε στο δικο του σύστημα κάπου κοντά στα φουγάρα, που δεν ήταν κακή ιδέα αφού βάζαμε εξτρα πυραύλους αλλά το να είναι στα βασικά κελλιά δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

  1. @agnostosependytis
   ESSM με πολύ καλύτερες επιδόσεις από τον MICA ?? Πολύ χειρότερες έχει, αλλά είναι σημαντικά φθηνότερος, και μπαίνει σε 4-άδες

    1. Μιλάω για ESSM II που υπάρχει και χρησιμοποιείται vs MICA (¨όχι NG καθώς αυτό ακόμη δεν υπάρχει/χρησιμοποιείται).

     Και ναι, εννοώ ότι ο ESSM έχει 2,5-3 φορές τουλάχιστον μεγαλύτερη εμβέλεια, ίδια ταχύτητα, καλούς σένσορες κτλ.

     Να πω την αλήθεια, ο MICA μου φαίνεται παντελώς παράτερος, γιατί δεν είναι ανάμεσα στις εμβέλειες των Aster 30 και RAM, αλλά αντίθετα πολύ κοντά στις εμβέλειες του RAM. Σαν να βάλαμε πυραύλους του RAM στους κάθετους σωλήνες του Sylver

     1. @agnostosependytis
      Αυτό είναι γεγονός. Κι ο RAM κι ο MICA VL πρακτικά έχουν εμβέλεια γύρω στα 10 km
      Ο ESSM BII πρέπει να έχει 30 με 40, περίπου όσο ο Aster 15.

      Προσωπικά αν έπρεπε ενα αγοράσω σώνει και καλά Μπέλλες θα έβαζα τέσσερις A50 για μείγμα Aster 30 κ’ 15, επιχειρησιακά δεν βλέπω λόγο να έχεις στους Sylver MICA ενώ μπορείς να έχεις Aster 15. Οι Aster 15 είναι νομίζω λίγο πιο ακριβοί απ τους MICA (περίπου 1.5 εκ ευρώ το κομμάτι) , αλλά αν θες άμυνα και τις ζωές των ναυταίων σου νομίζω είναι η καλύτερη διαμόρφωση για τις Μπέλλες.

    2. @CK
     Δεν μιλάμε για Blοck I, ο I είναι προϊστορικός.

     Σε σχέση με τον ESSM BII λοιπόν, ο MICA είναι καλύτερος. Σε ονομαστική (αλλά και πραγματική πιστεύω) εμβέλεια καλύτερος είναι ESSM BII. Επίσης ένα θετικό του ESSM II είναι πως μπορεί να χτυπήσει και στόχους επιφανείας.
     Σε όλα τα άλλα ο MICA είναι πολύ καλύτερος. Αλλά και σημαντικά ακριβότερος. Αυτή είναι η γνώμη μου τουλάχιστον.

    1. Ενώ οι ASTER είναι δοκιμασμένοι σε πραγματικές συνθήκες και έχουν επιδείξει 100% αποτελεσματικότητα!!!

     Ένας πύραυλος ανά στόχο και τελείωσες!!!

     Το άλλο με τους CAMM-ER το έχεις ακούσει??

     1. MICA είπαμε όχι Aster 15, ακόμη και ο aster 15 μπορεί να πει 1 ανά στόχο, ο MICA δεν μπορεί να το πει

 53. Σε αυτούς που έχει πέσει πάνω τους το βάρος της ευθύνης ,τις επιλογής,έχω να ευχηθώ ο θεός να τους δώσει Σοφία και δύναμη ,για να επιλέξουν σωστά και να αποκρούσουν τις οποίες πιέσεις δέχονται.Οποιος έχει διοικήσει και είχε την ευθύνη για πολύ πιο απλα θέματα δεν μπορεί παρά να έχει απειροελάχιστη ιδέα για τέτοιου μεγέθους επιλογή,που έχει να κάνει με ζωή και θάνατο,με νίκη και ήττα,με ελευθερία και σκλαβιά.
  Στο δωμάτιο μαζί σας θα βρίσκεται και το έθνος των Ελλήνων.Καλη πλεύση λοιπόν.

  1. @ Fylax1970

   Αυτοι δεν θα παρουν καμια ευθυνη, η επιλογη ειναι καθαρα θεμα εξωτερικης παρεμβασης.
   2 γαϊδάροι μαλωναν σε ξενο αχυρωνα.
   Ο ενας θελει η Τουρκια να κανει παιχνιδι, αν και δαγκωνει ασχημα στην μοιρασια.
   Ο αλλος προτιμαει την Ελλαδα γιατι ειναι λιτοδιαιτη και θα του μεινουν περισσοτερα στη τσεπη.
   Ολη η διαμαχη ειναι πρωτα για τα κοιτασματα και αν θα προκυψει ενα υποΝΑΤΟ που
   θα προστατευει αυτα που το εγκεφαλικο νεκρο δεν ενδιαφερεται και μετα για το τι θα βαλει
   ο καθενας στην τσεπη του απο τα εξοπλιστικα.
   Οι πιεσεις που ασκουνται φθανουν και σε πολιτικη αλλαγη προκειμενου να πεσουν οι ποθητες
   υπογραφες.
   Η προεργασια εχει γινει. Ενας περαστικος περιμενει.
   Αν προχωρησουμε με Γαλλους και σε στρατιωτικη συμφωνια ,εχουμε περισσοτερες
   πιθανοτητες στην κριση που θα ακολουθησει να βγουμε αθικτοι, αλλα να δουμε τους 2
   πυλωνες που εχουμε επενδυσει την υπαρξη μας τις τελευταιες δεκαετιες να γινονται
   κομματια.

   1. Προς kanenas1
    Η γωνία που βλέπεις τα πράγματα έχει αληθεια και ενδιαφέρων.
    Την ουσιαστική συμμαχία με την Γαλλία την θέλω καιγω.
    Η ευχή όμως παραμένει.

 54. 32 κελιά παίρνουν και οι κορβέτες. Καλύτερα να πάρουμε Gowind 2500 αφού είμαστε τσιγκούνιδες. Πόσο παραπάνω θα στοιχίσουν δηλαδή να τις πάρουμε με 36 ή 40 κελιά;
  Τέλος πάντων. Έχω καταλάβει ότι θέλουμε οπλισμό κορβέτας σε σκαρί φρεγάτας, για να λέμε ότι έχουμε φρεγάτες. Γι’ αυτό μας δουλεύουν όλοι οι κατασκευαστές. Είμαστε για τα πανηγύρια μετά συγχωρήσεως.

  1. Καμία κορβέτα δεν παίρνει 32 κελιά (η ΜΜΣΨ δεν κατατάσσεται στις κορβέτες, είναι βαριά οπλισμένο περιπολικό).
   Εμείς θέλουμε καλά οπλισμένη φρεγάτα, οι αμερικανογάλλοι αδυνατούν να την προσφέρουν. Ολλανδοί, Γερμανοί, Άγγλοι προσφέρουν τουλάχιστον 48 κελιά και πλήρη εξοπλισμό.

 55. Το πλοίο αυτό είναι επί χάρτου, θα είναι αργό, είναι ακατάλληλο και πανάκριβο θα αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής. Δεν πρέπει να το αγοράσει η Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, καταλληλότερο είναι το ολλανδικό πλοίο της damen και μετά η mmsc. Αν η mmsc μπορεί να πάρει δύο mk41, τότε πρέπει αυτό να αγοραστεί σε έξι μονάδες, με δικαίωμα απόκτησης στο μέλλον δύο φρεγατών κλάσης constellation

    1. Ε μα! Δίκιο έχει που σου τη λέει συνέχεια, μεροκάματο βγάζεις αλλα μην το παρακάνεις, ουτε ο Αδωνης έτσι.

   1. 🙂 τότε θα μπορούσαμε να βάλουμε στον ΜΚ41 τορπίλες, και μόλις αναποδογυρίζει να τις εκτοξεύει εναντίον υποβρυχίων 🙂

    1. Άγνωστε επενδυτή,

     Είμαι τυχερός γιατί είχα καταπιεί το κρασάκι μου… Το ποτήρι όμως δεν επέζησε… Πολύ καλή ιδέα πάντως. Υβριδικό πλοίο-υποβρύχιο!

 56. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Δηλαδή, από ότι κατάλαβα, το ραντάρ χάνει σε εμβέλεια για όσο χρειάζεται να ¨καθοδηγεί» τους πυραύλους, μέχρι τουλάχιστον να ενεργοποιηθεί το ραντάρ του πυραύλου και να συνεχίσει αυτόνομα την πλήξη του στόχου.

  Ερωτήματα:

  Από όλους αυτούς τους πυραύλους που έχουν αναφερθεί,

  1) Ποιοι πύραυλοι χρειάζονται συνεχή καταύγαση?

  2) Ποιοι πύραυλοι έχουν δικό τους ραντάρ που ενεργοποιείται χχ χιλιόμετρα πριν τον στόχο και συνεχίζουν αυτόνομα την πορεία τους, και άρα σταματούν να «καταναλώνουν» την ισχύ του ραντάρ?

  3) Διαβάσαμε ότι οι MICA NG και Aster 30 είναι «σχεδόν» fire and forget πύραυλοι, δλδ το ραντάρ τους ενεργοποιείται κάποια χλμ πριν τον στόχο και αναλαμβάνουν μόνοι τους μετά. Πόσα είναι αυτά τα χλμ μετά την εκτόξευση από το πλοίο – φορέα?

  Με λίγα λόγια, από τα 250 περίπου σχόλια που έχουν γίνει στο άρθρο αυτό, τα περισσότερα είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς μετράμε κελιά, αριθμό πυραύλων και την εμβέλειά τους, ενώ θα έπρεπε πρώτα και κύρια να συζητάμε:

  Α) Για την εμβέλεια του ραντάρ

  Β) Για το πόσους πυραύλους μπορεί να καθοδηγήσει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ το ραντάρ αυτό και εάν υπάρχουν περιορισμοί στο τόξο αζιμούθιου πχ 90 μοιρών και

  Γ) Για το ποιοι πύραυλοι απαιτούν συνεχή καταύγαση από το ραντάρ μέχρι να πλήξουν τον στόχο.

  1. Ακριβώς ότι έγραψες συν τι και πόσα πυροβόλα μπορεί να πάρει το πλοίο.
   Συν αν έχει ξεχωριστούς ιστούς και χωριστό μηχανοστάσιο.

   1. Ξέχασα να αναφέρω και το ύψους του ιστού εκεί δηλαδή που είναι η κεραία του ραντάρ.
    Τα παλιά ραντάρ τα περιστροφικά μπαίνουν πιο ψηλά.
    Για αυτό λέμε ραντάρ μεγάλης εμβέλειας μπάντας L απαραιτήτως.
    Δεν γράφω κάτι γιατί έτσι μου αρέσει να βάλω αυτό.
    Η λύση των δυο ξεχωριστών ιστών μου επιτρέπει να βάλω πιο ψηλά τα πάνελ, από
    δυο σε κάθε ιστό και ένα μικρό ραντάρ περιστροφικό εφεδρικό στο έναν.

 57. ενδιαφέρουσα πρόταση, οριακά βέβαια εξοπλισμένη, αλλά τεχνολογικά πολύ μπροστά (sea fire, sentinel, γενιά ΑΣΤΕΡ πυραύλων). Όλα θα εξαρτηθούν από την ενδιάμεση λύση. Αν δώσουν ΦΡΕΜΜ δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίπαλος….

 58. @ sotbak

  Εξαρταται με τι την συγκρινεις. Αν την συγκρινεις με την MMSC σιγουρα ειναι τεραστιο χασμα.

  Αν την συγκρινεις ομως με Sigma, Arrowhead, Meko A-200 εξοπλισμενα με ρανταρ APAR block 2 και Sea Master 400, εκτοξευτη ΜΚ41 με 32 κελια κτλ, χανει κατα κρατος η Belharra, τοσο απο αποψη εξοπλισμου, ρανταρ, ικανοτητων αλλα και κοστους.

  1. αν και οπαδός και της πρότασης arrowhead και της πρότασης της Ντάμεν για τη Σίγμα στα συν της γενιάς ΑΣΤΕΡ είναι ότι οι Γάλλοι δίνουν 1 πύραυλος για 1 στόχο, ενώ στους ΣΜ-2 θέλουμε 2 πυραύλους για κάθε στόχο, οπότε οριακά κερδίζουν οι Γάλλοι. Το αρνητικό βεάβια είναι ότι οι Γάλλοι δεν βάζουν quad packed. Νομίζω ότι η γαλλική πρόταση προηγείται αν δώσουν 2 ΦΡΕΜΜ για ενδιάμεση λύση, πράγμα βεάβαι δύσκολο.

 59. Τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις αειθαλείς Kortenaer 50 ετών πλέον, εξαιρετικές για την εποχή τους, πρέπει να είναι και πιστεύω ότι θα είναι οι MMSC. Δεν θα είναι τα LCS Freedom class πλοία, θα βασίζονται σ’ αυτά αλλά θα είναι εντελώς διαφορετικά πλοία από απόψεως εξοπλισμού, πρόωσης, δυνατοτήτων. Η Ελλάδα αυτά τα πλοία έχει ανάγκη ως κορμό των κύριων δυνάμεών του πολεμικού της ναυτικού, χρειάζεται 10 πλοία 120 μέτρων περίπου και ακόμη 2-4 πλοία μεγαλύτερα εξειδικεύμένα στην αντιαεροπορική μάχη. Αυτά μπορεί να είναι στο κοντινό μέλλον οι φρεγάτες Constellation. Επί του παρόντος, οι MMSC θα καλύψουν τις ανάγκες και θα αποτελέσουν τον κορμό, με 6 πλοία + τις 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ. Αν μπορούν να επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 32-35 κόμβων, εξοπλισθούν με Helios Laser των 150kw, πυραύλους επιφανείας NSM και 2 ΜΚ41, το ναυτικό μας θα είναι ανίκητο. Θυμάστε τη συζήτηση που γινόταν στην Ελλάδα για τα υποβρύχια 214, ότι γέρνουν και άλλες τέτοιες αηδίες. Τώρα, σ’ αυτά έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας και ισχυριζόμαστε ότι μας δίνουν ποιοτική υπεροχή έναντι των Τούρκων. Ας μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια, κατηγορώντας τα πλοία MMSC, που σε λίγο θα αποτελούν το καμάρι μας στις θάλασσές μας!

  1. Δε χρειάζετε να ξαναποστάρεις τα ίδια.
   Εχουμε συγκεκριμένο μπάτζετ κάθε μήνα.
   Δε μπορούμε να σου δώσουμε αύξηση.

    1. Ίδιο προωστικό, χειρότερο radar (rotator vs fixed panel) ίδιο CMS
     ένα MK41 ένα CAPTAS2 και ένα OTO76 vs MK57 και το λέμε MMSC

     Δεν τη διάβασες τη BROCURE της lm??
     https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/multi-mission-surface-combatant.html

     It will be based on the Freedom-variant Littoral Combat Ship’s 118 meter hull and it will utilize the same combined diesel and gas propulsion system.

     A ξέχασα και θωρακισμένο σε κυβερνo-επιθέσεις

     Και μετά γκρινιaζουν για το survivability Level οι μπουμπούνες!!

     1. Δείτε https://pbs.twimg.com/media/EmpbSSEW8AAFK1g?format=jpg&name=large.
      Η MMSC σ’ αυτή τη διαμόρφωση θα είναι η καλύτερη λύση, με MSN αντί για Harpoon. Θα αποτελέσει άλμα μπροστά για το Ναυτικό. Τα γαλλικά πλοία είναι μακέτες, όμορφες δεν αντιλέγω, όπλα όμως πραγματικά δεν είναι.

     2. Έχεις χάσει επεισόδια!!
      https://www.navalanalyses.com/2021/03/infographics-46-frigate-candidates-for.html

      Μιλάμε πλέον για 1 μονο 8cell MK41 και CAPTAS2!!

      Ότι και να του βάλουν απάνω δεν λύνονται τα σοβαρότερα προβλήματα της σχεδίασης υποθέτοντας πάντα πως θα φτιαχτεί το προωστικό
      -Survivability Level

      – Maura χαλια επιδόσεις εμβέλειας ταχύτητας σε σημείο που δεν θα μπορεί να aκολουθεί τον στόλο σε επιχειρήσεις χωρίς να έχει βυτιοφόρο από πίσω!!
      MMSC: 5000NM at 10 knots!!
      BELADA: 5000NM at 15 knots
      MEKO 200: 4100NM at 18 knots!!
      https://www.navalanalyses.com/2021/03/infographics-46-frigate-candidates-for.html

     3. Αυτά στα οποία παραπέμπεις είναι η άτυπη προσφορά της LM με αναφορά στις MMSC Saudi Arabia. Πριν από μία εβδομάδα κλιμάκιο της LM ήρθε στην Ελλάδα και ζήτησε LoR επίσημη ώστε να μπορεί να απαντήσει για το κόστος. Το Captas 2 είναι αυτό των Saudi και το αναφέρουν για το μειωμένο κόστος. Ό,τι θέλει ο πελάτης μπορούν να βάλουν. Ας περιμένουμε να δούμε, αν θα υποβάλει το Ναυτικό επίσημη αίτηση για συγκεκριμένη προσφορά και μετά μπορούμε να την κρίνουμε. Τι είναι αυτό που σας έχει πιάσει, ειδικά σ’ αυτό το site, εναντίον πλοίων που ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα μπορούσαν να είναι και πόσο θα κοστίσουν. Υπομονή. Το βέβαιο είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, για την απόκτηση του πλοίου που διαβάζω ότι ονειρεύεστε, με αντιαεροπορικές δυνατότητες περιοχής, πυραύλους τύπου κρουζ κλπ, χρειάζονται 2-2,5 δισ για κάθε πλοίο (κόστος αγοράς πλοίου, συστημάτων, εξοπλισμού, εξομοιωτών εκπαίδευσης και FOS). Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο αριθμό πλοίων, όχι 1-2 σούπερ πλοία για επίδειξη, όπως έχουν οι πλούσιες βόρειες χώρες. Αυτό είναι το πλαίσιο και η προσέγγιση από πολλούς από εσάς με ανησυχεί, αντιμετωπίζετε το ζήτημα σαν να πρόκειται να αγοράσουμε παιχνίδι

     4. @Nikos

      Ακριβώς αυτή τη διαμόρφωση μας προαφαιρούν στις τιμές που συζητάμε και σύμφωνα με τη συνέντευξη του VPτης LM σε site ιστορικού περιοδικού

      Όπως διάβασες οι ενστάσεις μου με το συγκεκριμένο πλοίο δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με το μεταφερόμενο οπλισμό και εξοπλισμό αλλα με τα Σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του:

      Survivability

      Επιδόσεις εμβέλειας ταχύτητας

      Και αυτά ΕΠΙΠΛΈΟΝ στο πρόβλημα αξιοπιστίας του provstikou τους

      Και τα παραπάνω αλλάζουν ΠΟΛyY δύσκολα και ΠΟΛΎ ακριβά

      Δεν αξίζει να χάνουμε το χρόνο μας με αυτό το πλοίο

      Και όπως διαβάζεις ΔΕΝ χρησιμοποιώ τον ορο φρεγατα διότι δεν είναι φρεγάτα!

     5. @Νίκος
      Ζούμε στο 2021 και θέλουμε σκάφη να μας οδηγήσουν πέραν του 2051. Ο Harpoon είναι ήδη με όλα του τα πτερύγια στο Μουσείο! Κάτι σαν τα βλήματα ΝΙΚΗ – ΗΡΑΚΛΗΣ που λέγαμε μέχρι πρόσφατα! Η αμερικανική πρόταση έχει θέση μόνο σε εμπορία κατσαρολικών.

 60. The MICA NG missile will be available in series production from 2026…
  https://www.mbda-systems.com/press-releases/mbda-launches-the-new-vl-mica-ng-air-defence-system/
  On the MICA NG, a new infrared seeker based on a matrix sensor will provide increased sensitivity, while a new radio frequency seeker with an active electronically scanned antenna (AESA) will allow for smart detection strategies. The lower volume of electronic components will enable the MICA NG to carry a larger load of propellant, significantly extending its range, and the new dual-pulse rocket motor will provide additional energy to the missile at the end of its flight, improving its manoeuvrability and its ability to intercept targets at long range. In surface-to-air mode, the MICA NG will be able to intercept targets over 40 km away

  το δημοσίευμα είναι 19/10/2020 και μιλάει ότι ο πυραυλος θα μπει σε παραγωγή το αυριανό……2026..
  ερώτημα, τότε θα αρχίσουν να παραλαμβάνουμε Μπελαρά αν και εφόσον;;;

  Scalp δεν χρειάζονται οι Μπελαρα. Προτιμώ να πιστοποιηθούν τα 214 ή τα όποια άλλα παραλάβουμε.

  1. Κι εμείς τα πλοία μετά το 2026 θα τα παραλάβουμε…
   Το έξτρα καύσιμο του MICA NG θα είναι ίσαμε 20%. Όσο οικονομικός και να είναι ο νέος κινητήρας ζορίζομαι να πιστέψω ότι η εμβέλεια θα αυξηθεί 100% σε σχέση με τον MICA. Ας κάνουν τις δοκιμές πρώτα…

   Για τους Scalp Naval που πολλοί προτείνουν να μπουν στα 214, σχολιαστές και αρθρογράφοι: ας μην παραμυθιαζόμαστε άλλο.
   Τα 214 έχουν 8 τορπιλοσωλήνες μόνο. Οι 2 είναι κατειλλημένοι από Harpoon, μένουν 6. Επειδή με κάτι πρέπει να επιτίθεται τελικά το Υ/Β, πόσοι τορπιλοσωλήνες μπορούν να πάνε χαμένοι για να ρίχνει Scalp Naval; 2; 3; 4; Είναι εντελώς ανούσιο να εξετάζουμε την προοπτική να μπορεί το καλύτερο Υ/Β μας να ρίχνει 2-4 Scalp Naval (πολύ μικρός αριθμός για να έχει επίδραση), ακυρώνοντας ταυτόχρονα τον κύριο σκοπό της ύπαρξής του: να βυθίζει πλοία.
   Το κύριο όπλο του Υ/Β είναι οι τορπίλες. Η εκτόξευση πυραύλου εμφανίζει αμέσως την θέση του και είναι κάτι που το Υ/Β θα αποφύγει με κάθε τρόπο.

   1. Νέος κινητήρας μικρότερα ηλεκτρονικά και επιπλέον καύσιμο

    https://www.mbda-systems.com/press-releases/mbda-launches-the-new-vl-mica-ng-air-defence-system/

    The lower volume of electronic components will enable the MICA NG to carry a larger load of propellant, significantly extending its range, and the new dual-pulse rocket motor will provide additional energy to the missile at the end of its flight, improving its manoeuvrability and its ability to intercept targets at long range. In surface-to-air mode, the MICA NG will be able to intercept targets over 40 km awa

 61. Πολυ σωστα το ΠΝ δινει εμφαση στην Α/Α αμυνα και οχι στους mdcn..δυστηχως δεν υπαρχει χωρος για αυτους..θα πρεπει οπωσδηποτε να μπουν και οι mica vl..ετσι τα πλοια θα διαθετουν εναν ικανοποιητικο αριθμο πυραυλων μεγαλου βεληνεκους-32aster30-και εναν ικανοποιητικο αριθμο πυραυλων μεσου βεληνεκους-24mica vl..θα υπαρχει ενα εξτρα κοστος ομως αυτο δικαιολογειται απολυτα αφου η προσθηκη των mica vl θα προσφερει στο ΠΝ πλοια με ολοκληρωμενη Α/Α αμυνα..επισης οι aster30 θα πρεπει να ειναι της τελευταιας εκδοσης-1NT..

 62. Για να φυγει η λόξα των ναυταίων με τους Scalp Navale με τα 1000 km βεληνεκες, προτεινω να παραγγειλουμε καμμια τριανταριά βληματα και εναν εκτοξευτη Α70, με το αναλογο συστημα ελεγχου πυρος. Πακτώνουμε τον εκτοξευτη κάπου στον Ναύσταθμο, et voila, το Ναυτικο αποκτα δυνατοτητα στρατηγικης κρουσης, να μη ζηλεύει την Αεροπορία. Απο την Αττική ο πύραυλος φθανει ανετα Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Ικόνιο.

  1. Αυτό ακριβώς, το έχω προτείνει αρκετές φορές ήδη, αν θέλουν να τους βγει το χούι ας το βγάλουν έτσι χωρίς να επηρεάζει πλέον με λάθος τρόπο την επιλογή φρεγάτας

 63. λοιπον …απο τα λεγομενα αυτο που προκυπτει ειναι το γνωστο ..32 κελια εμπρος ..ολοι οι υποψηφιοι συνδιασμοι δειχνουν αυτο …επισης υπαρχει και παραδοχη της εταιριας οτι μπαινουν και εξτρα και σε αλλο σημειο ευκολα μικα ..επισης γνωστο απο καιρο αν και ακουγαμε τα χιλια οσα οταν τα λεγαμε ..παμε στο ζητημα σκαλπ …φυσικα και πρεπει να μπει α70 …δεν ειναι δουλεια της αεροποροιας ..τουλαχιστον αυτης που εχουμε εμεις …δηλαδη χωρις βομβαρδιστικα …το αεροσκαφος ειναι δυσκολη πλατφορμα ..και οι αποστολες και ευθηνες τις αεροποροιας τεραστειες….π.χ για τους 40 αξοσετ και 90 σκαλπ …για ταυτοχρονη χρηση χρειαζομαστε 80-90 μαχητικα ..πλακα κανουμε ? δεν υπαρχει αυτη η δυνατοτητα …η αεροποροια εχει ευθηνη υποστηριξεις ναυτικου-στρατου ξηρας –εναεριας μαχης-υπεροχης αρνησης περιοχης FIR και παει λεγοντας ..που θα βρει αεροσκαφη για ολα αυτα ?… ενας αισθητηρας να χαλασει μια δυσλειτουργια και βγαινει οφ για ωρες μερες εβδομαδες … δεν υπαρχει τετοια πολυτελεια …αντιθετα για το ναυτικο ειναι λιγοτερο απο 5 λεπτα η στρατιγικη κρουση και λιγοτερο απο μια ωρα η επαναληψη της ….και μεσα σε αυτα ακουω για επιθεσης κορεσμου…και διαφορα τετοια κουφα ..αν ελλαδα-τουρκια θα μπορουν να εχουν απο 30 μαχητικα στον αερα ανα πασα ωρα για ολο των ειδων τις αποστολες θα προκειται περι θαυματος …..το δογμα τα φορτωνουμε ολα στην αεροποροια ειναι περα για περα λαθος και τραγικο ..το αντιθετο χρειαζεται ..οσο το δυνατον ποιο λυμενα τα χερια τις αεροποροιας …..αν υπηρχαν βομβαρδιστικα ειδικου σκοπου και ρολου ειναι αλλη ιστορια …δεν υπαρχουν και δυσκολα να υπαρξουν …..οποτε η στρατηγικη κρουση στο ναυτικο ειναι ζητουμενο και μαλιστα κρισιμο …

   1. Το σημαντικό δεν είναι αν ποτέ ο Gezgin βγει στην παραγωγή ή γίνει επιχειρησιακός με τα χαρακτηριστικά που θέλουν να έχει,

    Το ανησυχητικό είναι, οτι δοκιμάζουν εγχώρια τέτοιου είδους projects, με την ανάλογη βοήθεια άλλων χωρών (κινητήρες πυραύλων από Ουκρανία) και κάποια στιγμή στο μέλλον , μετά από αποτυχίες, θα αποκτήσουν την πολυπόθητη τεχνογνωσία παραγωγής τους

    Εμείς, ως συνήθως είτε έχουμε τέτοια όπλα, είτε τα παραγγέλνουμε χωρίς να αποκομίζουμε τίποτα από τεχνογνωσία, ενώ αν χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσουμε θα το κάνουμε πολύ ‘σφιγμένα’ λόγω περιορισμένων αριθμών και κόστους απόκτησης

   1. Και τα πλοία βουλιάζουν με την διαφορά ότι μια Μπελάρα κοστίζει όσο όλα τα Ραφάλ που αγοράσαμε.

    Οπότε νομίζω είναι πιο πιθανό να βουλιάξουν μια Μπελάρα από το να καταρρίψουν όλα τα Ραφάλ

    1. Διαφωνω. Το belhara βαραει Αγκυρα απο Σαλαμινα, οπου λογικα δυσκολα θα βυθιστει, σε αντιθεση με το ραφαλ που για να κανει το ιδιο μαλλον πρεπει να βρεθει πανω απο τουρκικο εδαφος.

  1. @DV-1.GR
   Συμφωνώ και εγώ μαζί σου.

   Έχουμε ακούσει οτι είναι υπερβολή να πάρουμε σύγχρονες φρεγάτες, γιατί υπάρχει η Π.Α που
   με το πρώτο μπαμ, θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στο ΕΑΧ, θα προστατεύσει τον Σ.Ξ από τον
   Έβρο έως το καστελόριζο, θα αρνηθεί πρόσβαση του Τούρκικου Ναυτικού στο Αιγαίο, θα προστατεύσει το Π.Ν και τις ομάδες μάχης του, θα ασφαλίσει τον χώρο της ΝΑ Μεσογείου (γιατί δεν χρειάζεται να πάνε Φρεγάτες
   στα ‘βαθειά’) και θα πεταχτεί και μέχρι την Κύπρο αν χρειαστεί .

   Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι αεροπορίες ανά τον κόσμο που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλο το φάσμα των παραπάνω επιχειρήσεων

  2. @ DV-1.GR

   -1

   Eξωφρενικο σχολιο εντελως εκτος πραγματικοτητας. Ειναι να απορει κανεις με μυαλα αυτων που συμφωνουν κιολας.

   Δεν χρειαζομαστε MdCN σε φρεγατες, δεν ειναι αυτος ο ρολος των φρεγατων να κανουν αποστολες κρουσης. Τις φρεγατες τις θελουμε για ΑSW, AAW, ASuW. Aυτες ειναι οι αποστολες του ΠΝ, σε αυτες πρεπει να επικεντρωθει. Γι αυτο αλλωστε το ΠΝ δεν συζηταει για MdCN, αυτα τα αναπαραγουν ορισμενοι δημοσιογραφοι και σχολιαστες.

   Μην κοιτας τις ΗΠΑ, Αγγλια, Γαλλια κτλ που εχουν τον στολο για να κανουν αποστολες στα προτεκτορατα και τα υπερποντια εδαφη τους στην αλλη πλευρα του πλανητη και εχουν πλοια με Tomahawk, MdCN κτλ. Γι αυτο αλλωστε εχουν και αεροπλανοφορα. Οι δικες μας αναγκες ειναι εντελως διαφορετικες, προστασια του Αιγαιου απο εχθρικα υποβρυχια, πλοια επιφανειας και αντιμετωπιση αεροσκαφων. Επισης οι πυραυλοι NSM και RBS-15 εχουν δυνατοτητα προσβολης τοσο πλοιων, οσο εχθρικων στοχων στην ξηρα στα 200-300 χιλιομετρα.

   Με 16 εως 32 κελια δεν μπορεις να κανεις τιποτα χωρις δυνοτητα quad-pack ωστε να εχεις φορτιο πολλων ΑντιΑεροπορικων πυραυλων. Δεν φτανουν ουτε για αστειο να βαλουμε MdCN, το πλοιο δεν εχει αρκετους ΑντιΑεροπορικους πυραυλους. Eαν αρχισουν να πλησιαζουν 20-30 Τουρκικα MEA Αkinci με SOM και ΑΤΜΑCA και μερικα Τουρκικα Φ-16, τοτε τι θα κανει η φρεγατα αν ξεμεινει απο πυραυλους? Θα παει το πλοιο του ενος δις ευρω στον πατο της θαλασσας.

   Εαν θελουμε MdCN, ας αγορασουμε εκτοξευτες Α70 και ας τους βαλουμε σε νταλικες, η σε χωρους στους ναυσταθμους οπως λεει ο NF, στα νησια, η ας βαλουμε 5 εκτοξευτες Α70 πανω σε αρματαγωγα. Δεν υπαρχει κανενας λογος να τους βαλουμε σε φρεγατες.

   Οι Αμερικανοι ειχαν κανει βολες HIMARS που ηταν πανω σε πλοιο, ενω οι Ισραηλινοι εχουν εκτοξευσει βαλλιστικους πυραυλους LORA απο πλοια του Εμπορικου Ναυτικου, υπαρχουν βιντεο, να τα δειτε.

   1. αυτα που ακουτε ειναι μπουρδες…..απο την στιγμη που δινεται δυνατοτητα με 0 κοστος να παρεις το βαρος απο την αεροποροια και να το πας στο ναυτικο …που μπορει να εκτελεσει κρουση σε 5 λεπτα και επαναληψη σε 30 ..οπως επισης να αλλαξει φορτο στα κελια επισης σε λιγοτερο απο 15 λεπτα …την ευκαιρια την αρπαζεις ..αυτα που περιγραφεις ειναι για ταινιες ….σε εμπολεμη περιοχη πλοιο εμπορικο δεν υπαρχει ..αν υπαρχει θεωρηται πολεμικο και εχθρικο ..τωρα για τα ακινσι και λοιπες φαντασιες ειναι για νηπιαγωγια ..σορρυ για το υφος ..αλλα πραγματικη μαχη και πεδιο δεν εχει καμια σχεση με αυτα που ακουγονται …..το τι αποστολες θα εχει π.χ η αεροποροια δεν τις φανταζεσαι οποιος νομιζει οτι θα ριξουμε 40 εξοσετ στην γιαβουζ η το αντιστροφο οι τουρκοι ειναι βαθια νυχτωμενος …..ειδικα για το ναυτικο ….τωρα φυσικα η στρατηγικη κρουση δεν ειναι και κυρια αποστολη του ναυτικου αλλα …στη δικια μας περιπτωση μας βολευει ..πολυ περισσοτερο …..η αεροποροια εχει αποστολες εναντιον αεραμυνας αεροδρομιων θεσεων μαχης ..υποστηριξης χερσαιων δυναμεων ..αρνησης περιοχης στην εχθρικη αεροποροια καστροφη εχθρικων ρανταρ και ποσα ακομα …δεν υπαρχει δυνατοτητα για επιθεσεις κορεσμου οπως γραφουν και περιγραφουν καποιοι …ουτε σε μας ουτε στους τουρκους ….ουτε μπορει καποιος να ριχνει στο γαμο του καραγκιοζη απο το υπερπεραν …..δεν θα ασχοληθει με την εχθρικη αροποροια -ρανταρ-αεραμυνα-αεροδρομια η ΠΑ ..θα δωσει 90 μαχητικα να χτυπησει γεφυρες και να παρει στο κυνηγι την γιαβουζ …να τις ριξει 30-40 εξοσετ ….αυτα ειναι επιστημονικες φαντασιες …

    1. Από Μπούρδες άλλο τίποτα!!

     Πως θα αλλάξει το φορτίο στα κελιά σε …15minμας εξηγείς??

     Στο Ναύσταθμο μέσα θα είναι διπλα σε γερανογέφυρες??/

     Ξέρεις ποσο ζυγίζει ένας ASTER30?

     ένας MdCN?

     Τι μήκος έχει??

     και τι εγκαταστάσεις απαιτούνται για να μπει στους sylver??

     Το Ναυτικό δεν έχει τέτοιες εγκαταστάσεις !!

     Ξέρεις τι εκρηκτική κεφαλή έχει ένα MdCN??

     Με 8 ανά πλοίο τι ζημια μπορείς να κανεις?

     Επίσης μάλλον έχεις χάσει επεισόδια με το ποσο έχουν προχωρήσει οι γείτονες τόσο με τα UAV όσο και με τα stand off weapons!!

     1. γεια σου μαχιμε …ολα τα ναυτικα του κοσμου με το ελικοπτερο τους το κανουν …..οσο για τους γειτονες σιγα να μη χαθουν μεσα στο δασος …με προσοχη …πετα λαλακιες αφοβα …με την καμπυλοτητα της γης στοχο πως θα βρουνε τα τουρκια UAV και stand off δεν μας λες ομως ..η μονο στην ελλαδα υπαρχει η καμπυλη ?…..ελα διασκεδασε μας λιγο αυπνιες θα εχω σημερα ….

     2. @DV-1GR
      Να χρησιμοποιούμε ελικόπτερα να φορτώνουμε τους SYLVER!!

      Ρε πως δεν το έχουν σκεφτεί ρε οι άλλοι!!

      Και μετά σου λένε πως η Γη είναι σφαίρα!!

      Κλείσαμε για απόψε!!

      ποσο είναι το βάρος και το μήκος του MdCN δεν μας γραφεις που θα φορτώνουμε σε 15MIN!!

     3. @ DV-1GR

      Δηλαδη θα φορτωνουμε MdCN και Aster με τα ελικοπτερα μεσοπελαγα. Μαλιστα.

      Δεν απορεις γιατι κανενας δεν κανει κατι τετοιο???

      1) Πρεπει πρωτα ενα ελικοπτερο οπως το Chinook να βγαλει το αδειο κανιστρο που περιεχει τον πυραυλο απο τον εκτοξευτη Α70,.

      2) Πρεπει να ειναι απο διπλα αλλο πλοιο που θα μεταφερει αποθεμα απο πυραυλους μεσα στα κανιστρα.

      3) Θα πρεπει το ελικοπτερο να μεταφερει το κανιστρο με τον πυραυλο και να το τοποθετησει στον εκτοξευτη Α70. Εδω μιλαμε για τονους ολοκληρους.

      4) Oλα αυτα θα πρεπει να γινουν στη μεση της θαλασσας εν πλω, και ενω το πλοιο ανεβοκατεβαινει λογω κυμματισμου.

      Περισσοτερες πιθανοτητες υπαρχουν να παθει ζημια το κανιστρο με τον πυραυλο η να καταστραφει ο εκτοξευτης, η να σκοτωθει κανενας ναυτης, παρα να τοποθετησει επιτυχως ελικοπτερο πυραυλους σε VLS.

      Που τα ειδες εσυ αυτα μαχιμε? Μας δουλευεις? Δεν εχω ξανακουσει πουθενα τετοιες ιστοριες για αγριους.

      Πες μας συγκεκριμενο τυπο πλοιου και πυραυλων / εκτοξευτων που τους τοποθετουν με ελικοπτερο εν πλω για να το μαθουμε και εμεις.

     4. Θα φορτώνουμε MdCN στον SYLVER μέσο-πέλαγα με ελικόπτερο!!!
      Τι άλλο θα διαβάσουμε?
      Έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση (ως προς τα στοιχειώδη), ειδικά τις βραδυνές ώρες 🙂

   2. Στο άρθρο αναφέρεται :

    »Ένα άλλο υπό εξέταση σενάριο περιλαμβάνει μόνον 32 Aster 30 σε τέσσερις εκτοξευτές Sylver Α50.
    Δυνητικά θα μπορούσαν να εγκατασταθούν επιπρόσθετοι VL MICA NG σε άλλο σημείο του πλοίου και ενδεχομένως στο πίσω μέρος των φρεγατών και ειδικότερα στο ελικοδρόμιο. Αξίζει να τονιστεί πως αυτό το πλάνο είχε προταθεί παλαιότερα στις FREMM HN με 24 VL MICA στο υπόστεγο. »

    Ας προχωρήσουμε σε αυτήν τη διαμόρφωση, συμπεριλαμβάνοντας το Ram και το 76αρι σε διαμόρφωση Strales και ας μην έχει Mdcn

    1. Θεωρητικά αυτή είναι ακριβώς η διαμόρφωση που πάντα ήθελε το ΠΝ, έτσι έχεις και μπόλικους μακράς εμβέλειας και αρκετούς μέσης (μικρής θα έλεγα, αλλά έστω και αυτό)

   3. @ G_P

    Απορεις με τα μυαλα αυτων που θελουν την μεγιστοποιηση της ωφελειας
    απο μια συγκεκριμενη αγορα.
    Δεν χρειαζομαστε MdCN σε φρεγατες , δεν ειναι αυτος ο ρολος των φρεγατων
    να κανουν αποστολες κρουσης.
    Αυτο πιστευεις , εντασσομενος και εσυ σε μια νοοτροπια που οδηγει με
    μαθηματικη ακριβεια στη συρικνωση των δυνατοτητων των ΕΔ .
    Τις φρεγατες αυτες λογικα θα τις εχουμε για καμια 40ρια χρονια, ηδη απο
    τα πρωτα θα εχουν γινει συμβατοι οι Aster 30 στον Sylver A70, αλλα θα
    υπαρξουν και αλλα κορυφαια βληματα που θα κουμπωσουν πανω σε αυτον
    τον εκτοξευτη.
    Ετσι δεν θα χανεις κελια για τους αντιαεροπορικους πυραυλους οταν το
    επιλεξεις, αλλα ουτε και δυνατοτητες κρουσης.
    Οι MICA θα μπουν σε δικους τους εκτοξευτες.
    Ιδανικη διαμορφωση σε καποια χρονια θα ειναι 2 Α50 και 2 Α70.
    Δηλαδη σκομα κσι οταν ειναι φορτωμενη με 16 MdCN η BELHARRA θα εχει
    και 16 Aster 30.
    Θα ειναι λογικα σχεδον παντα με 32 Aster 30, αλλα οι απεναντι δεν θα ειναι
    ποτε σιγουροι για την επιλογη μας.
    Επειδη δεν ειμαστε ακομα σε αυτο το σημειο, δηλαδη της συμβατοτητας
    του Aster 30 στον Sylver A70, η διαμορφωση με 3 Sylver A50 και 1 Sylver A70
    δειχνει λογικη, αλλα επειδη το βλεμα ειναι στο μετα και τις πιεσεις του θειου,
    το πιο πιθανο ειναι 2 Sylver A50 και 1 Sylver A70, δηλαδη 16 Aster 30 και 0 MdCN.
    Δουλεμα κανονικο σε εμας ή στο θειο.
    Στην πρωτη αναβαθμιση θα προστεθει αλλος 1 Sylver A70 και οι MdCN.
    Αυτες τις δυσκολιες μπορουσαμε να τις αποφυγουμε σε καποιο βαθμο
    αν ειχαμε επιλεξει ενα μεγαλυτερο πλοιο, αυτο δεν εγινε γιατι επρεπε
    να κανουμε τα χατηρια στους εξω.
    Επειδη δεν ειμαστε ΗΠΑ, Αγγλια, Γαλλια οπως λες πρεπει με τα λιγοστα που
    εχουμε στα χερια μας να κανουμε τα παντα οσο μπορουμε καλυτερα, γιαυτο δεν
    μας παιρνει σε φρεγατες του 1 δις η μια, να χανουμε την ευκαιρια για τους MdCN.
    Κατσε εσυ να περιμενεις τους LORA απο τους οψιμους συμμαχους.
    Με τζιπακια θα μας φλομωσουν οι οψιμοι και απο LORA μονο αυτη
    απο το μικρο σπιτι στο λιβαδι.

    1. @ Kanenas1

     Το πλοιο δεν φερει καν ενα μινιμουμ φορτιο πυραυλων. Ακομη και μια προβληματικη MMSC μπορει να μεταφερει 32 ESSM.

     Eαν η Belharra ειχε πανω απο 60 κελια, θα ειχε καποια λογικη η μεταφορα MdCN. Απο τη στιγμη που το πλοιο εχει 16 κελια, το πολυ 32, και χωρις δυνατοτητα quad pack, δεν υπαρχει καμια λογικη ο MdCN.

     Κακως ασχολουμαστε με τις Μπελαδες καθως το πλοιο ειναι πανακριβο υποεξοπλισμενο, και δεν εχει καν CIWS.

     Οπως ειπα, η διασυνδεση του Αμερικανικο-Γερμανικου RAM και του Ιταλικου Strales στο SETIS δεν ειναι μικρη υποθεση, εχει κοστος και μπορει να αποτυχει λογω ασυμβατοτητας μεταξυ των interfaces των δυο συστηματων. Υπαρχει τεχνολογικο ρισκο και επιπλεον κοστος, δεν ειναι τυχαιο που δεκαδες ναυτικα σε ολο τον πλανητη, αναμεσα τους και το Ελληνικο, εχουν επιλεξει να βαλουν ΣΔΜ Tacticos στις φρεγατες και τις πυραυλακατους. Δεν ειναι lego να το βαλεις πανω και να λειτουργει αυτοματα. Αυτος ειναι και ο λογος που οι Αμερικανοι εβαλαν SeaRam στις MMSC, ωστε να ειναι απολυτως αυτονομο, με οτι μειονεκτηματα αυτο συνεπαγεται.

     1. @ G_P

      Υπαρχει λογικη στην αποκτηση του MdCN, δεν υπαρχει λογικη
      στο να τρωμε την τριπλα του θειου.
      Η BELHARRA ειναι η τριπλα, την φαγαμε κανονικα και τωρα ψαχνομαστε
      πως απο τη ζημια θα βγαλουμε κερδος.
      Μικρο μεγεθος, αλμυρη τιμη, παρακαλαμε να μας δωσουν FREMM για
      ενδιαμεση λυση, αντι να κλειδωσουμε απο την αρχη σε καποιο μεγαλυτερο σκαρι.
      Και στην γωνια περιμενει ο θειος με τις αλουμινοτρατες.
      Απο αλουμινοτρατες χιλιες φορες καλυτερα οι BELHARRA
      αλλα δεν πρεπει να περασει του θειου ο αποκλεισμος του MdCN.
      Ειδικα τον τελευταιο χρονο οι απεναντι μας ξεφτυλισαν μεχρι αηδιας.
      Δεν μας παιρνει αλλο να ειμαστε το καλο παιδι, το δεν σου δινω το ενα,
      το αλλο, το παραλλο, του θειου πρεπει να λαβει τελος.
      Μας δινουν οι Γαλλοι MdCN, τα παιρνουμε, οπως πηραμε και τα RAFALE.

     2. @ G_P

      Δεν υπάρχει κανένα ρίσκο στην διασυνδεση του RAM και του Strales στο SETIS. Γίνεται ήδη στις Gowind των ΗΑΕ, όπως και οι ESSM.

 64. Ο συνδυασμός μόνο 16xAster30 και RAM είναι παντελώς λάθος και ανεπαρκής. Τα 16 βλήματα Aster30 αρκούν αλλά το πλοίο χρειάζεται οπωσδήποτε το λιγότερο 16 βλήματα μέσης εμβέλειας. Αν μπορεί να πάρει εκτός από τους 16xAster30 και επιπλέον βλήματα MICA (έστω 16) τότε μιλάμε για κορυφαία διαμόρφωση!!! Όσον αφορά τους CAMM δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η MBDA αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι μπορούν να επιχειρούν σε τετράδες από εκτοξευτές SYLVER και Mk41, ενώ τώρα λέει ότι αυτό δεν είναι εφικτό… Όπως και να έχει το σημαντικό είναι το πλοίο να διαθέτει τουλάχιστον 16 βλήματα μέσης εμβέλειας (25+ χλμ τουλάχιστον) και ας είναι MICA. Αναρωτιέμαι εάν στην πλώρη χωράνε εκτός από τους δύο A50 και άλλοι 3 επιπλέον εκτοξευτές με MICA. Υπάρχει κάποια καλλιτεχνική απεικόνιση που δείχνει το σκάφος με 2+3 οκταπλούς εκτοξευτές μπροστά. Αν ισχύει αυτό τότε μιλάμε για 16xAster30 και 24xMICA. Με τόσα βλήματα ίσως αντί για πιστοποίηση του RAM να ήταν καλύτερα να πιστοποιήσουμε το Strales και να τοποθετήσουμε Vulcano127mm μπροστά και Strales76mm στη θέση του RAM πάνω από το υπόστεγο.

  1. Η καλλιτεχνική απεικόνιση ήταν ακριβώς αυτό – δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
   Οι MICA μπαίνουν σε δικούς τους εκτοξευτές που είναι μικρότεροι, ελαφρύτεροι, φθηνότεροι από τους SYLVER και ελπίζω να χωράνε στο μεσόστεγο, πίσω από τον ιστό. Ο χώρος μπροστά πρέπει να μείνει άδειος για μελλοντική αναβάθμιση του πλοίου.
   Το πλοίο χρειάζεται ΚΑΙ Strales ΚΑΙ RAM (Vulcano παίρνει και το 76άρι – ο βομβαρδισμός ξηράς ήταν αναποτελεσματικός από τον Α’ ΠΠ).
   Ακόμα κι έτσι, με 16 Aster 30, 16 MICA, Strales και RAM, το πλοίο είναι οριακά εξοπλισμένο (επίπεδο κορβέτας) για το 2030.
   Μια Sigma μπορεί να φέρει 24 SM-2, 32 ESSM, RAM, Strales ΚΑΙ Phalanx, με τον υπόλοιπο εξοπλισμό στα ίδια επίπεδα,

  2. Η MBDA λέει ότι μπορούν να μπουν από την άποψη των φυσικών διαστάσεων. Για να μπουν όμως χρειάζεται κάνιστρο συμβατό με τους Sylver, οι mbda και η LM συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν κάνιστρο συμβατό για το mk41 το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο και αυτή η επένδυση έχει μια εμπορική σκοπιμότητα. Οι εκτοξευτές sylver A50 που έχουν κατασκευαστεί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο Aster30,15.Οι καινούριοι χρήστες αρχίζοντας από την FDI θα έχουν την κοινή διασύνδεση ITAR για όλους τους πυραύλους της mbda,το γαλλικό ναυτικό θα έχει μόνο Aster και θα πρέπει να υπάρξουν καινούριοι πελάτες για τους Sylver για να έχει εμπορικό ενδιαφέρον η συνεργασία mbda και naval για την κατασκευή κάνιστρου για τους Sylver. Το mk41 είναι κάτι σαν τα Windows.

 65. ερωτηση: οταν παρουμε τις 4 φρεγατες οποιες και ναναι αυτες, μετα θα επιστρεψουμε πισω τα πλοια της ενδιαμεσης η τα κραταμε?

 66. Αρχισαν οι διαρροες οτι στην αναθεωρημενη ελληνοαμερικανικη συμφωνια εκτος απο τη βυθοκορο
  θα παρουμε και brandley, apache, howitzer, mlrs απο τα αποσυρομενα των Ουσαιων.
  Τυχαιο τωρα που θα φυγει η επιστολη ενδιαφεροντος για τις αλουμινοτρατες?
  Θα προσπαθησουν να το περασουν οτι να οι ουσαιοι μας δινουν τοσα δωρεαν υπεροπλα,
  ας βολευτουμε με τις τρατες, τι να τη κανουμε την αεραμυνα περιοχης και τους αστηρ30, τη κρουση και τους σκαλπ ναβαλ, το σοναρ γαστρας? πλοια να νε και οτι να νε και τα γνωστα φαιδρα που τα αμερικανοπουλημενα μεσα εδω και μηνες προσπαθουν να μας πεισουν.
  Ειναι ομως ετσι? ειναι δωρεαν φοβερο υλικο ολα αυτα?
  Τα brandley, δεν παιρνουν ουτε μπροστα οι κροατες δωσαν 5 εκρια το καθενα να τα αναβαθμισουν (καλυτερα να επαιρναν καινουργια) τα mlrs που αποσυρουν χρονια και ειχαν παει παλιοτερα καποιοι δικοι μας να τα δουν τα βρηκαν σε αθλια κατασταση και δεν ξανασχοληθηκαν, τα απατσι που αποσυρουν θα ειναι και χωρις υπολοιπο ωρων πτησης και καννιβαλισμενα, τα howitzer ποιος ξερει τι σαπακια θα ειναι και αυτα για να αποσυρονται.
  Με λιγα λογια για να συνελθουν ολα αυτα και να τα εχουμε 10-15 χρονια πρεπει να ριξουμε 1-2 δις πανω τους για να τα κανουμε αξιομαχα. Αξιζει για 10-15 χρονια?
  Το ιδιο ειναι ακριβως και για τα σαπακια τικοτερλεγκα
  θα δωσουμε 1 με 1μιση δις για μολις 10 χρονια για 2 πλοια για να τα συνεφερουμε/οπλισουμε(και δε μας εγγυατε και κανεις οτι δεν θα εχουν προβληματα) και σε 10 χρονια θα ξαναδωσουμε 3-3μιση δις για να παρουμε καινουργιες 2 ffgx.
  4 δις οι 4 τρατες, 1-1μιση δις τα 2 τικοτερλεγκα, και σε 10 μολις χρονια αποσυρση τα τικοτερλεγκα (δε πανε παραπανω τα ρημαδια) και αγορα 2 ffgx. 3-3μιση δις αρα συνολο 10 δις! Και θα εχουμε μολις 2 πλοια αεραμυνας περιοχης.
  Ενω με 4 μπελες και 1 μτχ φρεμμ αμεσα (μολις 5ετιας) με τελικα 5μιση δις συνολο το πολυ θα εχουμε για 40 χρονια 5 πλοια και αεραμυνας (αστηρ) και κρουσης (σκαλπ)
  Εγκληματικος σχεδιασμος αν επιλεγει η παραπανω αμερικανικη προταση εναντι της γαλλικης.
  Κατι πρεπει να κανουμε ολοι μαζι.
  Το να γκρινιαζουμε στα φορουμ δεν βγαζει πουθενα.
  Ειναι αποφασισμενοι να παρουν τις τρατες για τους δικους τους λογους, και ας ξερουν οτι η αμυντικη ικανοτητα της χωρας υποβαθμιζετε επικινδυνα.
  Ισως πρεπει να οργανωσουμε ομαδες μεσω σοσιαλ μιντια
  και να πολεμησουμε την αμερικανοπουλημενη κυβερνηση μας
  (τους ψηφιζα 10 χρονια σαν ηλιθιος).

  Η υποτιθεμενη δωρεαν βοηθεια μονο δωρεαν δεν ειναι καθως οι ουσαιοι και θα αποσυρουν τα σαπακια τους και οι εταιρειες τους θα κερδισουν εκρια απο τα ανταλλακτικα και την υποστηριξη που θα ριξουμε εμεις στα σαπακια για να τα κανουμε αξιομαχα.
  Και θα λενε και οτι μας βοηθησαν.
  Πρεπει να κρατανε τη κοιλια τους απο τα γελια οι ουσαιοι με τα κοροιδα σαν και εμας που βρηκαν.

 67. Romeo60
  Αν όντως ισχύει,τώρα ξεκαθάρισε το πράγμα.
  Τα Απάτσι θα τα χρειαστούν για να προστατέψουν τα ελικόπτερα που θα χρειαστούν για να την κοπανήσουν.?
  Τα Bradley για να μπορέσουν να φτάσουν στα ελικόπτερα.?
  Τα mlrs ,howitzer για το ελικοδρόμιο?
  Δεν ξέρω,υποθέσεις κάνω.

  1. @Fylax1970
   Αδιανόητο κσι ΜΟΝΟ να έχει εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο! Θα μας κυβερνάει εγκληματική οργάνωση αν ισχύει!

 68. Έχουμε φρέσκο πράγμα από τον D-Mitch

  https://www.navalanalyses.com/2021/03/infographics-46-frigate-candidates-for.html

  Η παραπάνω είναι η βασική έκδοση με το NS100

  ’Aνετα μπορεί να μπει στη θέση του το APAR2 και να πάει το NS100 πίσω ανάμεσα στις καμινάδες όπως στη IVH

  Τιμούλα γύρω στα 550-600 με το APAR2

  32 MK41 cells + RAM+CIWS+127mm+….

  1. Όταν άνοιξα το link που έβαλες, πρώτη φωτογραφία που βγήκε ήταν το Zumwalt, και είπα τι στο …..

   Και μετά είδα ότι η φωτό ήταν άσχετη με το άρθρο που ανέφερε τα άλλα πλοία. Πάντως είχε πλάκα

  1. @CK
   Αυτοί δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε 1 εκ. … Τα έγραφαν κι άλλοι σχολιαστές εδώ μέσα κι ασφαλώς ο Τύπος. Τι να αγοράσουν οι μπατήρηδες; Ας δουν αν θα μπορέσουν να κρατήσουν τη Σύρο και μετά από το φθινόπωρο…

   1. Εάν η Κυβέρνηση επιμείνει στη διασύνδεση των Ναυπηγείων με τις νέες φρεγάτες φοβάμαι πως η ιστορία θα τραβήξει πολύ. Και να ανακοινώσουν ποιος θα πάρει το συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο σίγουρα μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία θα πάρει ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ καιρό ακόμα ιδιαιτερα εάν θέλουν να δώσουν και τα Ναυπηγεία πακέτο
    Αυτά που πάθαμε με τα 214 ΔΕΝ μας έγιναν μαθήματα

    1. @CK
     Θαρρεί κανείς πως λειτουργούν σαν να θέλουν να καταργήσουν την απόκτηση νέων σκαφών στην πράξη. Μη βρεθούμε μόνο με 4 μεταχειρισμένες LCS που θα έχουν παρουσιαστεί ως ενδιάμεση λύση τις οποίες και θα χρυσοπληρώσουμε όταν και τα υπό διάλυση ναυπηγεία αναγνωρίσουν πως ακόμα και με τον μπουμπούκο μπροστάρη δεν μπορούν ούτε συγκόλληση να κάνουν…

 69. όταν βλέπεις να ψάχνουν πλοία (μόνο 4 ενώ θελουν ν αποσύρουν 10?),ενδιάμεση λύση,σωτηρία στα ναυπηγεία ,αναβάθμιση υπαρχόντων πλοίων,ισως κορβέτες,μάλλον τπκ και υποβρύχια που κλείνουν μαζί μας φέτος 200 χρόνια ,κακώς κοιτάμε και μετράμε πλοία..
  χώρες να κοιτάμε ..δεν είναι πια τα κελιά κ το ραντάρ η άσκηση αλλά το ποιός θα σου αναστήσει ένα ολόκληρο όπλο.
  θ αργήσει να έρθει η άνοιξη ,και σίγουρα δεν θα είναι μονο 4 φρεγάτες το θεμα

  1. @ St

   Ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη, γιαυτο ο θειος θελει να μας δωσει τεσσερις.
   Θα πληρωσουμε το κουκο για αηδονι επι τεσσερα, μια που καθε διαπραγματευση
   τα ανθρωπακια μας την κανουνε στα 4.

 70. Πάντως, για πυραύλους μέσης εμβέλειας, οι MICA μου φαίνονται πολύ φτωχοί, καθώς αν έχουν εμβέλεια έστω 20 χλμ, για να πετύχουν ένα αεροπλάνο που πετάει στα 10 χλμ ύψος, θα πρέπει το αεροπλάνο να είναι πλέον σχεδόν από πάνω του (πχ σε 10 χλμ απόσταση και λιγότερο), που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ, γιατί να το κάνει αυτό ένα F-16 της Τουρκίας να ρίξει μια χαζή βόμβα πάνω στην φρεγάτα? Μόνο για αντιπυραυλικό θα ήταν πλέον και όχι αντιαεροπορικό.

  Πύραυλοι με εμβέλεια κάτω από 40-50 χλμ στην χρησιμότητά τους πλέον μπαίνουν στα χωράφια του RAM και όχι του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού, οπότε μοιάζει να μην έχει λόγο ύπαρξης

  1. o mica είναι πύραυλος για φρεγάτες και κορβέτες, δεν είναι δουλειά των φρεγατών να καταρρίπτουν αεροπλάνα σε μεγάλα ύψη, αυτή είναι δουλειά των αντιτορπιλικών που διαθέτουν πυραύλους αεράμυνας που φτάνουν σε μεγάλα ύψη, ένα αντιτορπιλικό είναι απαραίτητο σε κάθε ομάδα, τα ευρωπαικά αντιτορπιλλικά έχουν ένα ραντάρ έρευνας στην μπάντα L που έχει το χαρακτηριστικό να βλέπει μακριά και σε μεγάλο ύψος, αντίθετα η μπάντα Χ βλέπει μακριά αλλά σε χαμηλό ύψος, ως προς το ύψος ακολουθούν τη σειρά X, C, S, L . με το ραντάρ αυτό ολλανδικής σχεδίασης βλέπουν αεροπλάνα σε μεγάλο ύψος και μεγάλη απόσταση και όταν φτάσουν στη ζώνη εμπλοκής μαχητικών εκτοξεύουν πυραύλους αεράμυνας περιοχής είτε Aster30 είτε SM2.
   Για τους αντιπλοικούς πυραύλους δεν μπορούν να εντοπιστούν παρά κοντά στο πλοίο ανάλογα με το ύψος του ραντάρ και όλοι οι πύραυλοι έχουν αρκετό βεληνεκές για την εμπλοκή τους.

   1. Γιατί μου παίρνεις την μπουκιά από το στόμα δεν μπορώ να καταλάβω;
    Παρεπιπτώντος δίκιο έχεις και μου άρεσε πολύ η τελευταία δημοσίευση στο σαιτ σου.

    Αν και για το τελευταίο διαφωνώ γιατί;
    Πόσο ζυγίγει η κεραία του ραντάρ μπάντας L των S;
    Μπορείς στην θέση του να βάλεις ένα καινούργιο AESA ραντάρ.
    Στην αρχή του μεσόστεγου βάζεις το ραντάρ AESA με τα 4 πάνελ.
    Επάνω από την κεραία στο ιστό βάζεις ένα μικρό ραντάρ γιατί;
    Γιατί βλέπει μακρύτερα και χαμηλότερα και για εφεδρικό ραντάρ άλλης μπάντας όμως.
    Κρατάς τα δυο ή τρία STIR γιατί; Γιατί με αυτά θα ρίξεις και σε κατάσταση ανάγκης και
    σε μεγάλες παρεμβολές και σε μεγάλη απόσταση.
    Βάζεις οποσδήποτε δυο ραντάρ στα πλάγια για να καλύψεις τα κενά αυτό κάνουν οι
    Αμερικάνοι σε όλα τους τα πλοία για να κατευθύνουν ελαφρά πυροβόλα.
    Τέλος απαραίτητο το ραντάρ επιφανείας που μπορεί να εντοπίσει πυραύλους μαχητικά
    αεροσκάφη και ντρονς.

    Πολλά έβαλα είπατε;
    Τώρα κάποιοι θα βάλουν 4 ραντάρ AESA χωριστά αντί για το κλασικό ραντάρ εντοπισμού
    στόχων που πλέουν στην θάλασσα.

    1. Αυτό το έβαλα για να καταλάβετε τι μπορείς να βάλεις σε μια φρεγάτα S !
     Ναι το σαράβαλο πλοίο με μερικά μέτρα ακόμα μεγαλύτερο για να μπει ο ΜΚ-41 εμπρός
     δηλαδή να χωρέσουν δυο μια χαρά πλοίο είναι.

     Ποιο καλό παιδί θα το αναλάβει αυτό;
     Να βάλει ότι είπα στην φρεγάτα S;
     Ναι με ότι έχει η Έλλη- Λήμνος για οπλισμό.
     Αν θες αλλάζεις και βάζεις μιλένιουμ των 35 χιλιοστών αντί για φαλάνξ.

    2. Στην αρχή του μεσόστεγου βάζεις το ραντάρ AESA με τα 4 πάνελ.
     Επάνω από την κεραία στο ιστό βάζεις ένα μικρό ραντάρ γιατί;
     Γιατί βλέπει μακρύτερα και χαμηλότερα και για εφεδρικό ραντάρ άλλης μπάντας όμως.
     Περιγράφεις την φιλανδική φρεγάτα με ραντάρ της Saab, S στα πάνελ ,Χ περιστρεφόμενο ,πολύ ωραίο για εκσυγχρονισμό των Μέκο.
     Ωραία όλα αλλά υπάρχει και οικονομικό θέμα που οδηγεί σε μινιμαλισμό στα ραντάρ.

     1. Οι παρεμβολές όμως δεν μπορούν να γίνουν σε όλες της συχνότητες
      και μην ξεχνάς πως αν χρησιμοποιείς τα πάνελ για κατεύθυνση
      των πυραύλων και η εμβέλεια μειώνετε και η δυνατότητα παρακολούθησης
      στόχων και αυξάνετε η ευκολία παρεμβολών.
      Το έχουν κάνει και στην Νέα Ζηλανδία.

      Προσοχή το περιστρεφόμενο ραντάρ στέλνει περισσότερη ισχύ αλλά όχι
      συνεχόμενη σε ένα σημείο .
      Η ισχύ βγάζει την εμβέλεια πχ SMART L.
      Τα πάνελ έχουν περιορισμούς αν έχουμε θαλασσοταραχή δεν μπορούν
      να κινηθούν όπως ένα ραντάρ περιστρεφόμενο.
      Δηλαδή να παραμείνει σταθερό το ραντάρ κατά την κίνηση του πλοίου.
      Δεν γίνετε και το καταλαβαίνεις αυτό αν και οι σερβομηχανισμοί έχουν
      βελτιωθεί πολύ αν και θέλει ειδική ανάλυση για να το εξηγήσω αυτό.
      Πχ κίνηση S με δύναμη αέρα ισχυρό και συνεχείς στροφές ή ελιγμούς.

 71. H πλέον ισορροπημένη πρόταση θα ήταν μια Ιταλική Fremm ανασκευασμένη όπως η Fremm HN του 2008-2010.

  Να φέρει 32 ASRER 30 μπροστά
  Να φέρει 24 MICA NG πλάι από το υπόστεγο.
  Να φέρει 127άρι Vulcano μπροστά
  Na φέρει RAM πάνω από το υπόστεγο.

  Αν σε αυτή έμπαινε ένα SF-500 και τα λοιπά καλούδια των Γάλλων,
  τότε θα μιλούσαμε για το ιδανικό για εμάς πλοίο.

  Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα πρέπει να κοιτάξουμε μια Bella με

  Α) Τουλάχιστον 24 ASTER 30 εμπρός.
  Β) Αλλους 8 Mica NG εμπρός.
  Γ) Άλλους 8 -12 Mica στο πλάι του υποστέγου.

  Με 76άρι Strales
  ένα RAM 21
  θα είναι ένα πλοίο μια κατηγορία κάτω από της προαναφερόμενη Fremm αλλά θα μπορεί να σταθεί στο σύγχρονο περιβάλλον.

  Κάπως πρέπει να πιεστούν οι Γάλλοι να βάλουν μια 8-12αδα A35 στο υπόστεγο.

  1. Νομίζω δεν μπαίνουν Sylver στο υπόστεγο, είναι γομάρια. Αν μπουν MICA στο υπόστεγο θα μπουν σε δικά τους κάνιστρα. Αλλά αφού εκεί θα μπει το RAM, δεν ξέρω αν χωράνε, μακάρι.
   Επίσης μπροστά πρέπει να μπουν οπωσδήποτε 4 sylver, με 32 Αστερ. Ας πούμε 24 Aster 30 και 8 Aster 15. Ή 16 και 16, μάλλον πιό λογικό..
   Οι MICA είναι περίπου ότι και οι RAM, το πλοίο θέλει και κάποιους πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Aster-15 δλδ.

   1. Η ίδια η εταιρεία MBDA συνιστά στο ΠΝ σύμφωνα με το άρθρο τον συνδυασμό aster30+mica ng πού σημαίνει οι aster15 και δεν έχουν μέλλον και για λόγους λογιστικής ομοιοτυπίας με την ΠΑ οπότε η βέλτιστη καί ανταγωνιστική λύση είναι 4 sylver εμπρός και στο υπόστεγο πίσω mica στα δικά τους κάνιστρα, όλα αυτά σε ανταγωνιστικές τιμές γιατί επιχειρησιακά το χάνουν το παιχνίδι πάλι, ολλανδοί γερμανοί άγγλοι δίνουν τουμπανιασμένο οπλισμό.

   2. Μήπως να κοιτάξουμε καθόλου και την Ιταλική πρόταση αν ισχύει η ενδιάμεση για δύο fremm, σύνολο έξι. Με τέσσερις νέες fremm με τέσσερις ΜΚ41 έκαστην έχουμε 24 aster 30 και 32 camm. Αφού στους sylver δε μπαίνει τίποτα σε τετράδες και οι mica επίσης δεν πιστοποιούνται πάμε καλύτερα σε camm κι έχουμε και μεγαλύτερο φόρτο πυραύλων μέσης εμβέλειας. Βάζουμε και 8 exocet,ram,76 strales, seafire αν το δεχτούν οι Ιταλοί(που γενικά δεν έχουν τόσα κολλήματα όπως οι Γάλλοι για προσαρμογές) και έχουμε 6 πλοία τούμπανα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *