Το ζήτημα της απόκτησης των MMSC ή των Belharra μας έχει απασχολήσει επανειλημμένα. Η παρακάτω τοποθέτηση του Αντιναυάρχου ε.α Βασίλειου Μαρτζούκου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία και όπως αντιλαμβάνεστε στρέφεται ευθέως εναντίον της επιλογής των MMSC και υπέρ της επιλογής ενός πλοίου που θα τηρεί τα ακόλουθα κριτήρια:

-Ραντάρ μεγάλης εμβέλειας εντοπισμού και εγκλωβισμού.

-Δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής με πολλαπλούς εναέριους στόχους (π.χ. υπάρχουν σύγχρονες φρεγάτες που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα 16 στόχους).

-Μεγάλη εμβέλεια αλλά και αξιοπιστία των όπλων κατά εναερίων στόχων (υπάρχουν σήμερα λίαν αξιόπιστα όπλα με εμβέλεια πολύ πέραν των 100 χλμ.).

Μία ιδιαίτερα ακριβή φρεγάτα με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής είναι δυνατόν να προσβληθεί από υποβρύχια ή μονάδες επιφανείας ή και από την ξηρά, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αυτοπροστασία της από τις εν λόγω απειλές.

Ένα σταθερό αξιόπιστο sonar (ενδεχομένως σε συνδυασμό με καθαιρούμενο μεταβλητού βάθους), τορπίλες κατά υποβρυχίων, αντίμετρα κατά τορπιλών, ισχυροί και αξιόπιστοι πύραυλοι, αποτελεσματικά πυροβόλα μεγάλης εμβέλειας, όπλα και αντίμετρα κατά πλοίων και στόχων ξηράς, καθώς και ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο αποτελούν επίσης βασικές δυνατότητες της φρεγάτας.

Τυχόν «συμψηφισμοί» ή «παραλείψεις» στους τομείς αυτούς καθιστούν την φρεγάτα ευάλωτη και την επιβιωσιμότητά της επισφαλή.

Τέλος ο αξιόπιστος, απρόσκοπτος και διαρκής πλους της φρεγάτες, δίχως μηχανικές βλάβες, αποτελεί μία ακόμη ουσιώδη προϋπόθεση.

Γράφει ο Βασίλειος Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α για το slpress.gr

Διαβάστε τη συνέχεια στη πηγή: (https://slpress.gr/ethnika/ti-prepei-na-echei-i-fregata-poy-tha-agorasei-to-polemiko-naytiko/)