Για 3η συνεχόμενη χρονιά το Ναυτικό των ΗΠΑ βραβεύει το Γαλλικό Ναυτικό ως το καλύτερο για τις επιδόσεις των γαλλικών FREMM στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια σαφή αναγνώριση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των γαλλικών FREMM που ναυπηγούνται από τη Naval Group και εξοπλίζονται με τα σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS – 4 και σόναρ τρόπιδας UMS 4110 αμφότερα κατασκευής και σχεδίασης της Thales.

Αποδεικνύεται επίσης πως ακόμη και από τους ίδιους τους Αμερικανούς η αξία των οργανικών δυνατοτήτων της κάθε ναυτικής πλατφόρμας (είτε αυτή είναι φρεγάτα είτε άλλη σχεδίαση διαφορετικού εκτοπίσματος) και όχι η αποκλειστική επιχειρησιακή αξιοποίηση του ελικοπτέρου που διαθέτουν οι ναυτικές μονάδες. Με απλά λόγια η κάθε ναυτική πλατφόρμα οφείλει να μην εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα εναέρια μέσα αλλά να διαθέτει δικά της οργανικά συστήματα διεξαγωγής ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί την συμπληρωματική δράση των λοιπών εναερίων μέσων αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η λειτουργία των εναερίων μέσων να είναι το βασικό επιχειρησιακό ζητούμενο στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις των εναερίων μέσων επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες είτε είναι εχθρική εναέρια απειλή είτε οι καιρικές συνθήκες ή ακόμη και ζητήματα διαθεσιμοτήτων.

Η επιλογή της γαλλικής FDI (συνδυασμός VDS CAPTAS 4 Compact με KINGKLIP Mk2) που εξοπλίζεται με τα κορυφαία συστήματα ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων επιβεβαιώνει την πρώτη θέση στον τομέα των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων όπως αυτή αξιολογήθηκε από τους επιτελείς του ΠΝ κατά τη φάση πρόσκτησης νέας φρεγάτας.