Στο περίπτερο της Lockheed Martin στα πλαίσια της έκθεσης «AUSA 2022» παρουσιάζονται τα βλήματα GMLRS και GMLRS-ER οι οποίες προορίζονται για χρήση από τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών M-270 MLRS και M-142 HIMARS. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά έχουν μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών M-270.

Όπως έχουμε αναφέρει και κατά το πρόσφατο παρελθόν το πρόγραμμα αφορά τον εκσυγχρονισμού της πλειάδας των ελληνικών εκτοξευτών Μ-270 στο επίπεδο Μ-270 Α1 και την αξιοποίηση νέων πυρομαχικών όπως των ρουκετών GMLRS και GMLRS-ER ενώ δυνητικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εφόσον αποδεσμευτούν τα βλήματα Deepstrike ή PrSM.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν διάφορες εκδόσεις των ρουκετών GMLRS με ενιαία πολεμική κεφαλή καθώς και έκδοση με υπό-πυρομαχικά για προσβολή στόχων περιοχής. Τέλος υπάρχουν και αυτές με πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας θραυσμάτων.

Συγκεκριμένα οι ρουκέτες GMLRS ενσωματώνουν 404 υπό-πυρομαχικά Μ-101 DPICM, ενώ έχουν μέγιστο βεληνεκές 84 χιλιόμετρα (βρίσκονται σε παραγωγή από το 2004).

Οι ρουκέτες M-30A1 GMLRS-AW (Alternative Warhead) ενσωματώνουν μονοκόμματη πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας διατρητική βάρους 200 λιβρών, ενώ το μέγιστο βεληνεκές παραμένει στα 84 χιλιόμετρα (βρίσκονται σε παραγωγή από το 2005).

Οι ρουκέτες M-31 ενσωματώνουν μονοκόμματη πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας θραυσμάτων βάρους 200 λιβρών με το μέγιστο βεληνεκές να παραμένει στα 84 χιλιόμετρα (βρίσκονται σε παραγωγή από το 2015).

Τέλος οι GMLRS ER πετυχαίνουν μέγιστο βεληνεκές 150 χιλιομέτρων με ενιαία πολεμική κεφαλή (αναφέρεται είτε ως Alternative Warhead είτε ως unitary warhead).

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της LM για τον εκσυγχρονισμού των 2/3 των ελληνικών MLRS είναι υψηλού κόστους και ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (το μεγαλύτερο κόστος αφορά τα νέα πυρομαχικά GMLRS). Στη πρόταση περιλαμβάνεται η ολική ανανέωση του ελληνικού οπλοστασίου ρουκετών με νέες ρουκετές GMLRS και GMLRS ER με στόχο να αντικατασταθεί το υφιστάμενο απόθεμα των Μ26 του Πυροβολικού Μάχης. Από πλευράς Διεύθυνσης Πυροβολικού έχει προβλεφθεί και ένα κονδύλι στο νούμερο που αναφέρθηκε παραπάνω για έναν μικρό αριθμό βλημάτων Deepstrike σε δεύτερο χρόνο.

Η παράμετρος των ATACMS και πως μπορούν να διατηρηθούν αξιόμαχοι

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανικός Στρατός υλοποιεί ένα πρόγραμμα επέκταση της επιχειρησιακής ζωής των ATACMS. Το πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση νέων υπό-συστημάτων, προς αντικατάσταση όσων έχουν πάψει να υποστηρίζονται (κυρίως κινητήρες και συστήματα πλοήγησης), και προσφέρει επιπλέον χρόνια επιχειρησιακής ζωής στα βλήματα.

Επίσης, αφορά στην αντικατάσταση των υπό-πυρομαχικών από μονοκόμματη πολεμική κεφαλή και στην ενσωμάτωση πυροκροτητή προσέγγισης για αποτελέσματα επί περιοχής. Στη περίπτωση της χώρας μας λόγω μεγάλης επιχειρησιακής αναγκαιότητας χρήσης των υπό-πυρομαχικών για προσβολή στρατηγικών στόχων ή τακτικών στόχων (συγκεντρώσεις προσωπικού και υλικού) οφείλουμε να δούμε εάν γίνεται να μην αφαιρεθούν τα υπό-πυρομαχικά αλλά να γίνει αντικατατάσταση όσων μερών απαιτούνται (κινητήρες και συστήματα πλοήγησης).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα SLEP αφορά στην αναβάθμιση των πυραύλων MGM-140A Block.1 (M-39) και MGM-140B Block.1A (M-39A1) σε M-57E1 ATACMS Unitary. Και από τις δύο εκδόσεις του πυραύλου αφαιρούνται τα υπό-πυρομαχικά κατά προσωπικού/αντιαρματικά (950 και 275 Μ-74 αντίστοιχα) και ενσωματώνεται τη μονοκόμματη, διατρητική πολεμική κεφαλή θραυματοποίησης WDU-18/B (των βλημάτων Harpoon). Επίσης, τα αναβαθμισμένα βλήματα ενσωματώνουν πυροκροτητή προσέγγισης για πλήγματα περιοχής, εκτός από σημείου.

Άλλες βελτιώσεις αφορούν στην εγκατάσταση νέων συστημάτων και λογισμικού προήγησης και καθοδήγησης (συνδυασμός IMU/GPS) καθώς και νέο κινητήρα, με αποτέλεσμα την αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς στα 300 χιλιόμετρα (τα βλήματα MGM-140A Block.1 έχουν μέγιστο βεληνεκές 128 χιλιόμετρα, ενώ τα MGM-140B Block.1A) έχουν μέγιστο βεληνεκές 165 χιλιόμετρα). Ουσιαστικά, το πρόγραμμα SLEP/αναβάθμισης μετατρέπει τα βλήματα MGM-140A Block.1 και MGM-140B Block.1A σε MGM-168 Block.4A.

Η παράμετρος του κόστους

Από τις πλέον πρόσφατες περιπτώσεις ανάλυσης και εκτίμησης του κόστους πυρομαχικών για το τρέχον έτος είναι της Ιορδανίας. Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση στην Ιορδανία 114 κατευθυνόμενων ρουκετών M-31A2 GMLRS-U (Guided Multiple Launch Rocket Systems-Unitary) με μονοκόμματη πολεμική κεφαλή, 114 εκπαιδευτικών ρουκετών μειωμένου βεληνεκούς RRPR (Reduced Range Practice Rockets) και υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης. Το κόστος της προμήθειας είναι $ 70 εκατομμύρια.

Το παράδειγμα του Μπαχρέιν

Η αμερικανική υπηρεσία DCSA (Defense Cooperation Security Agency) ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ενέκρινε πρόγραμμα FMS (Foreign Military Sale) για την αναβάθμιση των εννέα M-270 MLRS (Multiple Launch Rocket Systems) του Μπαχρέιν στο επίπεδο M-270A1, δυνητικού κόστους $ 175,98 εκατομμυρίων, δηλαδή $ 19,55 εκατομμύρια ανά σύστημα.

Η έκδοση M-270A1 ενσωματώνει το βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός CFCS (Common Fire Control System), το βελτιωμένο σύστημα μηχανικής κίνησης του εκτοξευτή ILMS (Improved Launcher Mechanical System), κινητήρα μέγιστης ισχύος 600 ίππων, σύστημα IEDB (Improved Electronics Distribution Box), ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών και σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει υποστήριξη για δύο χρόνια και υπηρεσίες εκπαίδευσης και δοκιμών. Οι αλλαγές αυτές μειώνουν το χρόνο αντίδρασης των εκτοξευτών και προσθέτουν την ικανότητα χρήσης κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS και βλημάτων MGM-168 Block.4A.

Aναλυτικά: